גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טלי גורן: "קיימת אשליה בשוק לגבי עוצמתו וחוזקו של ערוץ 2"

רייטינג גבוה? הצלחה מסחרית? אם תשאלו את סמנכ"לית הרגולציה של קשת, מדובר באשליה - וגם הזכיינית החזקה מכולן לא מצליחה לעבור לרווח ■ בראיון ל"גלובס" היא מזהירה: "הטלוויזיה המסחרית נמצאת בקצה הצוק"

"קיימת אשליה לגבי עוצמתו וחוזקו של ערוץ 2" - כך אומרת סמנכ"ל הרגולציה והתקשורת השיווקית של קשת, טלי גורן. בראיון ראשון ל"גלובס" מספרת אחת מבכירות הזכיינית המצליחה בישראל, כמה קשה לאור נתוני הרייטינג הנוצצים, לשקף את "המשבר האמיתי" שבו מצויה הטלוויזיה המסחרית.

דווקא עכשיו, לדברי גורן, "הטלוויזיה המסחרית נמצאת על קצה הצוק". היא מכנה זאת, "כרוניקת הדד אנד" או במילים אחרות, עד שלא חשים קריסה מוחלטת, מדשדשים במקום.

"הדוגמה הרלוונטית ביותר היא סיפורו של ערוץ 10", אומרת גורן, "דו"ח תורג'מן נכתב כבר לפני כשנתיים, אך רק ערב סגירתו מצאו את הדרך להאריך את זיכיונו. זהו גם הסיפור של ערוץ 1. שוב רפורמה ותיקונים וגלגלי הצלה. שוק הטלוויזיה המסחרית הפסיד בשנה האחרונה 160 מיליון שקל. מוטלים עליו חובות ומסים כבדים, יותר מכל השחקנים האחרים בשוק, וזאת למרות שמקורות המימון שלו מגיעים אך ורק מפרסומות ומהצלחתו המסחרית. לא מאגרה או מדמי מנוי. יש בעיה מבנית שמובילה לכשל שוק".

* כשמביטים על ההצלחה של קשת, קשה לקבל את תיאוריית "קצה הצוק".

"כשמפסידים בכל החזיתות, קל להתחבר לתחושה הזו. ברור שהמסר הזה מורכב יותר, כשכולם מסביב מדברים על פותנה, סער ואלירז והרייטינג נוסק. זו תחושה מתעתעת שלוקים בה לעיתים, שנובעת מההצלחה המסכית של ערוץ 2, כאילו כתפיו רחבות מספיק לסחוב על גבו את תחלואי השוק".

* יאמרו מבקריכם שאתם לא עומדים במחוייבויות שלכם, ולכן אין לכם מקום לבוא בדרישות.

"לעיתים אני נתקלת בשיחות על הצורך במנגנוני אכיפה קשים יותר ולא מצליחה להבין איך הטרמינולוגיה בהקשר שלנו היא כאל עבריינים, כאילו מישהו שצריך 'לתפוס אותו' ולא כאל ערוץ שיש להתגאות בו. דווקא בעניין זה, יכול היה הרגולטור לזקוף את ההשקעה האדירה שלנו לזכותו".

הרוב הן הפקות מקור

קשת ורשת הגישו באחרונה עתירה לבג"ץ נגד הרשות השנייה בדרישה להחיל את חוקי מיקוד הרגולציה על שנת 2008. אם יתקבלו דרישותיהן, אז בדיעבד ייקבע כי הזכייניות עמדו בכל המחוייבויות לשנה זו.

* אתם עובדים נגד שעון חול, שלא מדברים עליו. על מנת לקבל רישיון ב-2012, עליכם לעמוד ב-3 השנים שלפני כן בכל המחוייבויות. אתם עלולים שלא לעמוד בזה?

"קודם כל, בשנת 2009 זה עוד מוקדם להגיד, אבל לפי ההערכות, גם של הרשות השנייה, אנחנו נעמוד במחוייבויות. לנוכח המשברים שהטלוויזיה כולה עוברת באחרונה, צריך לבחון את זה מבחינה יחסית לעומת שאר השוק, ואבסולוטית ברמת התעשייה. 99% מלוח ערוץ 2 בשנים האחרונות הוא הפקות מקור. יש חשיבות עליונה להעסקת אלפי עובדים שעוברים מהפקה להפקה - לפעמים במסגרת הסוגה ולעיתים מחוצה לה. אין משמעות לחלוקה המלאכותית בין ההפקות".

ערוץ 2 הוא יצור כלאיים

גורן משרטטת באופן ברור את הכשל העיקרי לדעתה של שוק הטלוויזיה המסחרית בישראל. "ערוץ 2 הוא יצור כלאיים בעל שתי רגליים - אחת ציבורית, עם רגולציה נוקשה, והשנייה מסחרית, שתלויה אך ורק בהצלחת התוכניות ובפופולריות שלהן. אם היא לא יציבה, אין היתכנות גם לרגל הציבורית. אין לזה אח ורע בעולם".

* את רואה קשר בין מה שקורה בימים אלה בערוץ 1 לבין מה שקורה אצלכם?

"זה אולי מפתיע, אך הסימולטניות בין המשבר בערוץ 1 למשבר בטלוויזיה המסחרית לא מקרית. מצד אחד ממשיכים להזרים לערוץ 1 הנעלם כסף ותקציב ובמקביל ערוץ 2 הפך להיות הערוץ הציבורי. בתקופת הזיכיון החדש השקיע ערוץ 2 יותר ממיליארד שקל בהפקות מקור ויותר מ-500 מיליון שקל בסוגה עלית. למיטב זכרוני, הערוץ הראשון השקיע ב-2007 כ-9 מיליון שקל בהפקות מקור. קשת לבדה השקיעה רק בסוגה עלית ובשידור ארבעה ימים כ-100 מיליון שקל".

* כרגע קשת ממשיכה להפסיד?

"כן. אנחנו בפתח 2010 והמגמה נמשכת. מדובר בשוק בלתי צפוי. יש חודשי גאות וחודשי שפל. כשבוחנים תקופתית, המגמה ברורה".

* מאיפה נובע ההפסד?

"בגלל ההוצאות הכבדות והבעיה המבנית, יש קושי לתרגם את ההצלחה המסכית לשורת הרווח. מוטלת עלינו רגולציה כלכלית כבדה, תמלוגים בגובה 4% - הגבוהים יותר מכל שוק התקשורת, כולל חברות הסלולר, תשלומי דמי זיכיון ואגרת תדרים. בנוסף לזה יש גם רגולציית תוכן נוקשה, ללא דרגות חופש וגודל שוק פרסום מוגבל ולא יציב".

* אז אתם לא רוצים רגולציה?

"עקרונית יש מקום לרגולציה משתפת. להעניק דרגות חופש ומרחב פעולה בזירה המורכבת מלכתחילה".

* את יודעת שכשאת אומרת דברים כאלה, אנשים לא סומכים עליכם. הם מאמינים שמתן חופש ומרחב פעולה לכם, זה המון תוכן שיווקי, המון ריאליטי. כי אתם תרצו לעשות בעיקר את מה שמכניס לכם כסף.

"יש הרבה מאוד רזולוציות בתחום הרגולציה. הרגולטור ימשיך לערוך בדיקות. עקרונית, אני מאמינה כי המודל הפטרוני בו הרגולטור נמצא בראש הסולם והצופה בתחתיתו, אינו רלוונטי עוד. התוכן הרי נמצא במסכים השונים.

"המודל המעגלי, בו מתקיים דיאלוג מתמיד בין הרגולטור לזכיין - יותר אפקטיבי ועדכני".

המוניטין של ערוץ 2

באחרונה, למורת רוחו של האוצר, החליטה ועדת הכלכלה של הכנסת בראשותו של אופיר אקוניס לפצל את חוק רפורמת השידורים. ההחלטה היא להמשיך לקדם את החלק המתייחס לרישיונות ולהשהות את הפרסום בכבלים ובלוויין ואת חבילת הבסיס הצרה.

קשת תומכת באופן ברור בפיצול החוק. "מדובר ברפורמה מאוד מורכבת שמחברת בין 3 חלקים למקשה אחת ומנסה ליצור בו-זמנית מהפכה בכל החזיתות", אומרת גורן, "פיצול מאפשר לבחון את הנושאים הקריטיים המחוייבים בטיפול בטווח הקצר".

* שבועות ספורים לפני ההחלטה בוועדת הכלכלה הייתם בפגישה עם שר התקשורת. ביקשתם ממנו להביא את הפיצול?

"נפגשנו. לא דיברנו על פיצול".

* מה אמרת לו בפגישה?

"שהמצב קשה. שעל מנת שתעשיית הטלוויזיה והיצירה תתקיים נדרשים יציבות כלכלית ואופק. רק כך ניתן להשקיע, לבנות תשתיות, ליצור המשכיות בסדרות. לחלום ולפתח".

* מה יקרה אם יהיה פרסום בכבלים?

"אני חושבת שכל נגיסה נוספת בערוצים המסחריים עלולה להוביל לקריסה של השוק".

* את רואה מצב שבו נכנס גורם נוסף להקים ערוץ מסחרי שלישי בישראל?

"כן. יש בוודאי סבירות כזו".

* מה יקרה לכם אם זה יקרה?

"אני חושבת שכולנו מתמודדים עם תחרות. התחרות אינה רק אחד מול השני. סביבת המסכים היא סביבה דינמית".

* אתם חושבים שקשת תוכל להתקיים גם בלי "ערוץ 2", בלי הספרה "2" מעל קשת?

"המוניטין והמותג באפיק שידור 22 וב'ערוץ 2' הם בבעלות הזכייניות הקיימות. כל החלטה שתהיה על הערוץ, צריכה להיות בהסדר ללא התערבות החוק. יש להתיר לזכייניות להמשיך ולהשתמש באפיק 22 באופן רציף גם אם וכאשר הן יעברו לשדר תחת רישיון, בדיוק כפי שיהיה לגבי בעלי רישיונות ברפורמה".

* הכוונה הברורה שלכם היום היא להיות גוף שידור שמשדר שבעה ימים בשבוע?

"קשת שואפת ליציבות ולאפשרות להמשיך ולפתח וליצור ולשדר. כרגע יש לנו אופק מאוד מוגבל".

* אם לא יהיו רישיונות, מה יקרה לכם?

"נמשיך לשדר עד 2015".

* וזהו?

"לא יודעת. אם המבנה יישאר כפי שהוא היום - נמשיך להפסיד".

"לזכיינים מפסידים אין כל סיבה להשקיע בעולם שאינו בעל זיקה ישירה למסך"

ההסדר של ערוץ 10 הוליד הישג משמעותי אחד: הכרה ב-50% מההשקעה של הזכייניות בקולנוע ישראלי כסוגה עילית.

גורן היא בדרך-כלל קולה של קשת בדיוני ועדת הכנסת השונות, שדשות שוב ושוב בעתיד הטלוויזיה בישראל. בין היתר לקחה גורן חלק פעיל בישיבות ועדת הכלכלה שגיבשה את החוק שהביא בסופו של יום להארכת זיכיונו של ערוץ 10 בשנתיים נוספות, עד 2012. במהלך הדיונים כולם, הדגישה קשת, כמו גם רשת, כי היא מצפה לשוויוניות מלאה בכל הטבה שתינתן לערוץ 10. בשורה התחתונה, לאחר כל הדיונים, לא נמחק לערוץ 10 ולו שקל מחובותיו.

* ודאי קיוויתם שערוץ 10 יקבל הנחות מפליגות ואז תוכלו לדרוש שוויוניות. אתם מאוכזבים מההסדר עם ערוץ 10?

"זה מה שאתה אומר. אני לא זוכרת שאנחנו קיווינו למשהו. יש שוויוניות בעיניך? אני חושבת שיש מקום לעוד ערוץ מסחרי ואני מאוד שמחה שהגיעו להסדר עם ערוץ 10".

הדיון הארוך סביב החוק להצלת ערוץ 10, הוליד לפחות הישג משמעותי אחד לתעשייה שהוא הכרה ב-50% מההשקעה של הזכייניות בקולנוע ישראלי כסוגה עילית. בעיני גורן, זה מעט מדי. "הגיעו רק להכרה חלקית, וזה תמוה בעיניי", היא אומרת. "לזכיינים מפסידים אין כל סיבה להשקיע בעולם שאינו בעל זיקה ישירה למסך ולהצלחתו. אני מאמינה שניתן לקשור בין הקולנוע והטלוויזיה באמצעות ההכרה בסוגה עלית. במצב כזה, ההשקעה תהיה חלק בלתי נפרד מהלוח ובתקציב ולא תוצג ככפייה או נטל. קשת משקיעה ועומדת במלוא מחוייבותה לקולנוע כחלק מאסטרטגית ההשקעה בתוכן, אבל עד היום, למרות הסרטים והפרסים היוקרתיים, לא מדובר בהשקעה משתלמת, בלשון המעטה".

מה כולל חוק השידורים?

חוק השידורים שניסחו במשרדי האוצר והתקשורת, נשען על 3 רגליים:

1. המעבר של הטלוויזיה המסחרית לשידור מזיכיונות לרישיונות. משמעות העניין כי כל גוף שיבקש לקיים ערוץ מסחרי בישראל יוכל לעשות זאת, אם יעמוד בתנאי סף. רישיון, יעניק גם אופק לגופים המשדרים, משום שאלה לא יאלצו לעמוד למכרז אחת למספר שנים, אלא רק בפני בדיקת תקופתית של עמידה במחוייבויות.

2. אילוץ של חברות הכבלים והלוויין לספק ללקוחות חבילות בסיס צרות ומוזלות.

3. על מנת לרצות את HOT ו-yes, שעשויות להיפגע מהמהלך, נולדה הרגל השלישית - הכנסת פרסום בכבלים ובלוויין.

יש לציין כי באחת הישיבות האחרונות של ועדת הכלכלה, החליט היו"ר אופיר אקוניס לפצל את החוק - נושא הרישיונות יעבור בנפרד משני החלקים המתייחסים לשוק הרב-ערוצי.

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה