גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפנחס רובין

אופנת התובענות הנגזרות

אם ביהמ"ש מאשר תובענה נגזרת, היא קוטפת הלכה למעשה את ריבונותו של הדירקטוריון

תביעה נגזרת היא ברייה משונה בנוף משפט התאגידים: דיני החברות מנסים לקדש את התיחום שבין רובד בעלי המניות לבין רובד החברה (כשרובד החברה מורכב בעיקרו משני אורגנים: הדירקטוריון וההנהלה). הפרדת הרשויות, שבין הרבדים השונים ובין האורגנים השונים בחברה היא חלק אינטגרלי של ממשל תאגידי תקין. כפועל יוצא מן האמור, אך מובן הוא, שדירקטוריון והנהלה של חברה, המה אלה אשר קובעים את פעילותה ועסקיה ומטבע הדברים הם גם אלה שמחליטים אם, אימתי ואת מי לתבוע או להימנע מלתבוע. על-פי הדירקטוריון או ההנהלה יישק דבר תביעה. לבעלי המניות של חברה אין דריסת-רגל בהחלטות אלה שעניינן תביעה או הימנעות מתביעה על-ידי החברה. זהו הכלל הידוע כ"כלל אי-ההתערבות" (של בעלי המניות).

אך כרגיל, גם לכלל יש את היוצא מן הכלל נדיר, שהוא התביעה הנגזרת. ובמה דברים אמורים? טלו למשל מקרה קיצוני ומבהיר בו מעוול הדירקטוריון כלפי החברה, מתרשל כלפיה או חלילה, אפילו, בוזזה. זוהי סיטואציה בולטת בה הדעת נותנת, שהחברה תקום על דירקטוריה ותתבע אותם על שמעלו בה ובכספיה. ברם, איזה הוא האורגן בחברה אשר יחליט לתבוע את עצמו? כלום יעלה על הדעת שהדירקטוריון יתכנס ויחליט, שמחמת שהוא עצמו בזז את החברה שומה על החברה לתובעו ולכן הוא ממנה עורך דין מטעמה של החברה ומורה לו לתבוע את הדירקטורים (את עצמם)? השולח ימנה את שלוחו כדי לתובעו? הדעת נותנת, שבסיטואציה קונפליקטורית שכזו, הדירקטוריון לא יחליט לתבוע את עצמו אלא יחליט באופן שרירותי, טבול ניגוד עניינים, לוותר על אפשרות התביעה ולהימנע ממנה. המשפט איננו יכול להסכין עם סיטואציה שבה נמנע ה"דירקטוריון הנגוע" מלהחליט בשם החברה לתבוע את המעוול מחמת ניגוד עניינים או שרירות וקפריזה קיצוניים ומוכחים. במקרים נדירים שכאלה לא תעמוד לחברה ולדירקטוריונה מעין "חזקת תקינות ההחלטות" ובית המשפט, במקרים חריגים מתאימים, ייאות לבחון את שיקול-דעתו של הדירקטוריון ולתהות אודותיו.

התובע הנגזר

מי יניע את גלגלי בית המשפט להרהר אחרי שיקולי הדירקטוריון ואולי גם לערער עליהם ולהופכם? יכול שיהיה זה בעל מניות בחברה, שהוא "התובע הנגזר" ובכך נפרץ, כחריג, "כלל אי-ההתערבות". בסיטואציה קיצונית שכזו קורא בעל המניות תיגר על הדירקטוריון ועל טהירות החלטותיו ומבקש מבית המשפט ליטול מהדירקטוריון את שרביט ההחלטה אם לתבוע אם לאו ולמוסרו לידי אחרים.

בעניין זה, ובמקרים חריגים דומים או אחרים, רשאי בית המשפט להחליף את שיקול-דעתו של הדירקטוריון בשיקול-דעתו של בית המשפט ולמנות לחברה עורך דין כדי לתבוע את הנתבעים הראויים, על אפו ועל חמתו של הדירקטוריון, אשר החליט אחרת. בית המשפט יעשה כן, רק אם ישתכנע שהדבר הוא לטובת החברה. תביעה בת עילה, שאיננה לטובת החברה, לא תבוא בשערי התובענה הנגזרת. גולת הכותרת של "שיקול-הדעת התביעתי" הוא "טובת החברה".

כיצד מתבצע הליך ייחודי ובלתי שיגרתי שכזה, החותר תחת הכלל של אי-ההתערבות? ובכן, בעל מניות או דירקטור בחברה, שקצרה ידו מלהושיע את החברה להחליט ולהגיש תובענה נגד דירקטוריה או נגד צדדים אחרים, מחמת ניגוד עניינים או שרירות הדירקטוריון, רשאי לפנות בכתב ליושב ראש הדירקטוריון בדרישה פורמאלית להחליט לתבוע כמבוקש באותה דרישה.

עם קבלת דרישה שכזו, כשהיא מפרטת את עילות התביעה המבוקשת והעובדות הסובבות אותה, שומה על יושב ראש הדירקטוריון להביא את הדרישה להכרעת התאגיד. יכול התאגיד, בתוך 45 יום לסרב לבקשה, אם היא למשל נטולת עילה או איננה לטובת התאגיד; יכול התאגיד לאמץ את הדרישה ולהחליט להגיש את התביעה בעצמו; ויכול התאגיד להחריש, שאז, ברירת המחדל בחלוף 45 יום היא, כאילו סירב התאגיד לדרישה.

אם השיבה החברה ריקם את הדרישה (ואת "הדורש הנגזר"), רשאי זה האחרון לפנות לבית המשפט בבקשה לאשר לו להגיש את התביעה בשם החברה, חרף התנגדות אורגני החברה. תנאי להחלטה חריגה שכזו על-ידי בית המשפט הוא, שהדרישה הסטטוטורית הנ"ל אכן נמסרה לחברה ולא נענתה בחיוב בתוך 45 יום וכי ההחלטה לכפות את החברה להגיש את התובענה המבוקשת הינה, כאמור, לטובת החברה, למרות שאורגניה החליטו אחרת.

"הדירקטורים הבוזזים"

או אז, אם מאושרת התובענה הנגזרת על-ידי בית המשפט, היא קוטפת הלכה למעשה את ריבונותו וסוברניותו של הדירקטוריון להחליט מה טוב עבור החברה ואת מי, אם בכלל, למנות כעורך הדין של החברה לצורך תביעה בלתי רצויה אליבא דדריקטוריון החברה. בית המשפט הוא זה שמעביר את החלטת הדירקטוריון תחת שבט ביקורתו. נוצר איפוא מצב משפטי מיוחד, שבו ממנה בית המשפט לחברה שלוח ועורך דין, שבהם לא חפץ התאגיד. זוהי שליחות כפויה ובלתי רצויה לתאגיד ומכאן גם ייחודיותו וחריגותו של ההליך, שבו פולש בית המשפט לתחום שיקול-דעתו של הדירקטוריון ומורה אחרת. כבר היו דברים מעולם, אם כי אין להניח שבית המשפט ימהר או יאות להתערב בשיקול-דעתו של הדירקטוריון, אם החלטתו להימנע מהגשת תביעה התקבלה על-ידי מעגל הדירקטורים הבלתי נגועים או ברב דירקטורים בלתי נגועים ("בלתי נגועים" בענייננו, על-פי הדוגמה דלעיל, היא ה"דירקטורים הבוזזים").

* הכותב עוסק בהיבטי התובענות הנגזרות ומייצג בין השאר את בנק הפועלים ואת החברה לישראל בתביעות נגזרות שהוגשו נגדן.

עוד כתבות

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

"משבר תעופתי חמור ביותר": האזהרה של האוצר והמתקפה על רש"ת

משרד האוצר מזהיר כי ללא הקמת שדות תעופה משלימים בתוך עשור, ישראל תעמוד בפני משבר תעופתי חמור ● כמו כן, האוצר תוקף את רשות שדות התעופה על חוסר יעילות, שכר מנופח והתנגדות להפרטת השדות החדשים באמצעות זכיינים פרטיים

חתן פרס נובל שיניה ימאנקה, בראש הרשימה / צילום: Reuters, Kyodo

חיזוק שרירים והצערת תאים: מחקרי הלונג'ביטי החמים

רשימת 12 חוקרי הלונג'ביטי הבולטים בעולם של מגזין TIME מגלה לאן מתקדם מדע אריכות החיים ● וגם: מי עשויים להיכנס לרשימה של שנה הבאה? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

סעד שרידה אל־כעבי, שר האנרגיה הקטארי במסיבת עיתונאים / צילום: Reuters, Noushad Thekkayil

קטאר מצמצמת את התקציב השנתי, ואת גלי ההדף ירגישו בכל העולם

קיצוץ של 30% בתקציב השנתי של קטאר עשוי להיות רק ההתחלה להתמודדות הנסיכות עם פגיעות המלחמה עם איראן ● המדינה עשויה להקטין את ההשקעות שלה בעולם, שכלל הבטחה של חצי טריליון לארה"ב, כמו גם ביטול חוזי סחר בעקבות "כוח עליון"

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ חושף פרטים על מצבו של ח'אמנאי: "זו פציעה קשה"

בראיון לרדיו טען טראמפ כי מוג'תבא לא חוסל אלא נפגע קשה בצדו השמאלי, ותוקף: "המשטר מעמיד פנים" ● איראן: הגענו להבנות עם עומאן על חלוקת הנתיבים במצר הורמוז ● לאחר שטראמפ הגיש לקונגרס את הסכם הגרעין האזרחי עם סעודיה, גורם שמקורב לבית המלוכה אומר: "יחסים עם ישראל לא על הפרק, עמדתנו עקבית" ● מרקו רוביו הציג את המדיניות המעודכנת לגבי איראן בשיחות עם שרי חוץ בעולם • המוקשים פונו ממצר הורמוז במבצע חשאי ● עדכונים שוטפים

שוק בבירה קהיר (ארכיון) / צילום: Associated Press, Amr Nabil

המדינה המפתיעה שכלכלתה שרדה בהצטיינות את המלחמה באיראן

כותרות העיתונים בעולם: בארה"ב, מיליארדי שקלים בהסברה ישראלית נתקלים בדור צעיר שלא משתכנע; הלחץ הכלכלי של וושינגטון על איראן נוחת ישירות על כתפי האזרחים שסובלים מזינוק במחירים; ובמצרים, כנגד כל התחזיות הקודרות, הכלכלה המקומית מצליחה להפתיע את האנליסטים ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

מייקל סיילור / צילום: ap, Rebecca Blackwell

זינקו בעשרות אחוזים: האם להשקיע בביטקוין או בחברות שאוגרות אותו?

זינוק של כ־26% בביטקוין בעשרת הימים האחרונים, הוביל לעליות חדות במניות חברות האוגרות מטבעות קריפטו ובראשן סטרטג'י ● פעילי השוק אופטימיים: "ניתן לראות את המגמה ממשיכה"

מורה בכיתה / אילוסטרציה: Shutterstock

חשבנו שרמת התלמידים בארץ בעייתית, עכשיו בואו נדבר על המורים

מחקר חדש חושף כי המורים בישראל מציגים כישורים נמוכים מהממוצע האקדמי, עם פערים חריפים במקצועות המדעיים ● כמו כן, 78% בלבד מהמורים בישראל הם בעלי תואר אקדמי לעומת 84% ב-OECD

לבנת החימר של Supreme / צילום: צילום מסך מערוץ היוטיוב של CNCB

אפס שימושיות, מקסימום סטטוס: הלקח העסקי מהלבנה של Supreme

לפני עשר שנים השיק מותג אופנת הרחוב הניו יורקי Supreme לבנת בניין פשוטה ב–30 דולר. היא נחטפה בתוך דקות ● גם היום היא נסחרת במאות דולרים. למה זה קורה, ומה הלקח לשולחן ההנהלה ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

פרופ’ אברהם (אבי) דגני ז''ל / צילום: מתוך אתר גאוקרטוגרפיה

מייסד ונשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה פרופ’ אבי דגני הלך לעולמו בגיל 88

פרופ’ אבי דגני, ממייסדי תחום מחקרי השוק והסקרים בישראל ומי שייסד עם רעייתו ד"ר רינה דגני את קבוצת גיאוקרטוגרפיה, הלך לעולמו בגיל 88 ● לאורך יותר מחמישה עשורים שילב בין מחקר אקדמי לעולם העסקי והיה מחלוצי תחום מערכות המידע הגאוגרפיות בישראל ● הוא היה מעורב בשורה של פרויקטים שעיצבו את תל אביב, ואף מיוחסת לו טביעת האצבע על הסיסמה "עיר ללא הפסקה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט, אחרי נתון אינפלציה גבוה מן הצפוי; דריכות לדוחות אנבידיה

הנאסד"ק עולה בכ-0.1% ● ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, הציג עלייה שנתית של 3.7% ביולי, מעט מעל קונצנזוס האנליסטים ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות ● מטא הגיעה להסדר בתביעה שהגישו נגדה עשרות מדינות בארה"ב ● נייקי ירדה לשפל של יותר מעשור ● כל העיניים נשואות לתוצאות הכספיות של אנבידיה שיפורסמו הלילה לאחר נעילת המסחר

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

"אור ירוק" להסדר: בית המשפט מינה מנהל הסדר לפאפאיה גיימינג והקפיא את ההליכים נגדה

בית המשפט המחוזי בת"א מינה את עו"ד גיל אורן למנהל ההסדר של פאפאייה גיימינג והעניק לה עיכוב הליכים זמני, המצטרף להחלטת בית המשפט בדלאוור ● השופטת הבהירה כי גיבוש ההסדר יחייב מודל משולב הכולל תרומת בעלים ואיתור משקיע, על רקע חוב של 718 מיליון דולר שעל ההחלטה לגביו בכוונת החברה לערער

מערכת חינוך על סף קריסה. מה יציל אותה? / צילום: Shutterstock

מורים יעברו לאחריות הרשויות המקומיות? המהפכה שמתכנן האוצר למערכת החינוך

תוכנית מגירה באוצר מציעה שינוי שורשי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ● במוקד: העברת העסקת המורים והניהול השוטף מירושלים לרשויות המקומיות, כפי שנהוג בסקנדינביה ובארה"ב ● שרי ומנכ"לי משרד החינוך לשעבר חלוקים: ניעור הכרחי או מתכון לאי־שוויון?

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

דוחות פרטנר מגלים: כמה שווה לחברת סלולר כל לקוח?

הכנסות פרטנר ירדו ב-1.5% ל-790 מיליון שקל, אך הרווח התפעולי וה-EBITDA המשיכו לצמוח ● החברה חצתה לראשונה את רף מיליון מנויי ה-5G, לצד גידול במספר מנויי האינטרנט והטלוויזיה ● פרטנר ממתינה להכרעת בית המשפט לגבי חלוקת הדיבידנד המיוחד ● המנכ"ל גבאי על התנגדות מחזיקי האג"ח: "רמת הסיכון עבורם היא אפס, לא הייתה שום סיבה שלא יצביעו בעד. שוקלים לבקש הצבעה חוזרת"

משטרת ישראל / צילום: Shutterstock

עובדת בנק נדקרה בתל אביב, מצבה בינוני

לפני זמן קצר התקבל דיווח במוקד המשטרה על אירוע דקירה בבנק ברחוב סלמה בתל אביב ● כוחות הגיעו למקום ועצרו את החשוד ● הפצועה פונתה במצב בינוני לקבלת טיפול רפואי

דרך השלום בתל אביב. ''הכל מתחיל בחזון'' / צילום: עיריית תל אביב

עיריית ת"א הוסיפה צל בגשר השלום: מה עיריות אחרות יכולות ללמוד ממנה?

הפרגולות החדשות שהוקמו בגשר השלום מוכיחות שאפשר למצוא פתרונות יצירתיים להצללה במרחב הציבורי, אך בעוד תל אביב מנסה לשנות כיוון, רוב הרחובות לא ידידותיים להולכי רגל, בעיקר בקיץ ● "הערים בישראל מתוכננות לרכב פרטי, הן לא ערוכות להולכי רגל"

חגי שלום, בעלי קבוצת טיב טעם / צילום: אלעד גוטמן

כדי לשמור על הסניף פתוח בשבת: טיב טעם רוכשת קרקע באשדוד ב־41 מיליון שקל

טיב טעם נערכת לאפשרות שתידרש לעזוב ב־2029 את הסניף הקיים בסטאר סנטר, ורכשה קרקע באשדוד ב־40.8 מיליון שקל להקמת סניף חדש ● המהלך מתבצע על רקע תביעת פינוי שהגישו בעלי הנכס והסתיימה בפשרה, וחששות מסוגיות דת וכשרות ● במקביל, הרשת מסכמת את הרבעון הטוב בתולדותיה עם רווח של 25.4 מיליון שקל, והמניה מזנקת

גיל גירון ורמי נוסבאום / צילום: ניב קנטור

באשטרום צופים מתי שוק הדיור ייצא מההאטה; המניה מאבדת גובה

קבוצת אשטרום פרסמה תוצאותיה לרבעון השני, ומציגה הפסד על רקע הוצאות מימון גבוהות ● כמה דירות נמכרו בפרויקטים הגדולים בת"א והצפי להתאוששות של שוק המגורים בשנה הבאה

מימין: שי מימוני, קובי גרדי, מיכאל רצון, ראם רצון, יוסי ברק, עודד רצון / צילום: איל אפרתי

מאמינה בשותפויות: המהלך החדש של חברת אב-גד

ברק פיננסים תשקיע כ-49 מיליון שקל ותחזיק 49% בחברה חדשה עם אב-גד, שתקלוט 24 פרויקטים במרכז הארץ ● בנק הפועלים משקיע כחצי מיליון שקל בהקמת מרחב קהילתי, בית קפה וחלל עבודה בכיכר חרמון בקריית שמונה ● וסמסונג תעלה סדרת רשת בנוסף לקמפיין אופנה כדי לקדם את המוצר החדש שלה ● אירועים ומינויים

משרד הביטחון. קצין התגמולים דחה את הבקשה / צילום: תמר מצפי

צה"ל, שב"כ או המוסד: דוח חדש מגלה איפה השכר הגבוה ביותר

שיאני השכר בביטחון - הוועדה לאנרגיה אטומית, וצה"ל בתחתית ● קציני צה"ל פורשים בממוצע בגיל 45 עם קצבה של כ-20 אלף שקל ושווי פנסיה של 9 מיליון שקל ● למרות צמצום הפערים בין הדרגות, פערי השכר בין גברים לנשים דווקא גדלו

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

הברומטר של ה־AI: דוחות אנבידיה יכריעו בוויכוח שמפצל את וול סטריט

עיניי המשקיעים נשואות לדוח אחד: זה של החברה הגדולה בעולם ● התחזיות הן לזינוק של פי 2 ברווח ובהכנסות ענקית השבבים, ולא בטוח שגם הרף הדמיוני הזה ירצה את המשקיעים ● וגם: הסדקים באג"ח והוועידה החשובה בסוף השבוע שישליכו על כיוון השווקים