גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתגבש חוק טיפול בפסולת בניין

לצד הוראת החשכ"ל המחייבת שימוש בחומרי בנייה ממוחזרים בהתקשרויות עם הממשלה, תיקון החוק שמתגבש יעביר האחריות על הטיפול בפסולת הבנייה מהקבלנים לרשויות המקומיות, וזו תמומן באמצעות אגרה

החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, פרסם בתחילת החודש הוראה המחייבת שימוש בחומרי בנייה ממוחזרים בהתקשרויות משרדי הממשלה ובמכרזי תשתית גדולים שהמדינה עורכת. יוזמה זו לא באה בחלל הריק: מדובר בהבשלת צעד נוסף מתוך גיבוש חוק טיפול בפסולת בניין בארץ, נושא שטרם הוסדר ושסבל ממעורבות של כוחות עברייניים וחאפרים.

עד היום, אזרח שבנה או שיפץ בית - הפקיד את נושא פינוי הפסולת בידי הקבלן המבצע. אלה בד"כ לא טרחו להסיע את הפסולת לאתרי הטמנה מוסדרים לפסולת בניין, אלא השליכו אותם באתרים מאולתרים. גם ענף משגשג של אתרי הטמנה פיראטיים צץ באין מפריע.

כמות פסולת הבניין הנוצרת בישראל כיום מוערכת ע"י האוצר ב-3-4 מיליון טונות בשנה, ובאדם טבע ודין אף מדברים על כמות גדולה בהרבה - כ-7 מיליון טון. לאתרי סילוק פסולת מוסדרים מפונים רק כ-2 מיליון טון פסולת בנייה בשנה, והמשמעות ברורה. "הבעיה העיקרית היא שאין אכיפה יעילה ואף אחד לא מפחד לעבור על החוק. צריך להביא את הפסולת לאתרי ההטמנה, שההטמנה בהם עולה כסף. לכן קל מאוד לעוסקים בענף הבנייה והשיפוצים, בין אם מדובר בגופים גדולים ובין אם בקטנים, להעלים עין ולא לבדוק אם האישורים שהם מקבלים ממפני הפסולת הגיוניים", מסביר נאור ירושלמי, מנכ"ל "חיים וסביבה", ארגון הגג של הארגונים הירוקים בישראל.

המשרד להגנת הסביבה מחזיק 30-40 פקחים במסגרת משטרת האכיפה. "זה כוח זניח ביחס למפגעים הרבים ולמול כמות המפקחים שנמצאים ברשויות המקומיות - רק בת"א יש כ-200 מפקחים. ה-30-40 שלנו מתעסקים בכל מגוון הנושאים הסביבתיים. למרות זאת, המשרד להגנת הסביבה תיקצב הקמת יחידת אכיפה ייעודית לפסולת בנייה, עם 12 פקחים, שתפקידה לאתר עבריינים בתחום השלכת פסולת הבנייה", אומר אורי טל, הממונה על הסדרת הטיפול בפסולת בנייה במשרד להגנת הסביבה.

לדבריו, ההסדרה נעשית בשלושה מישורים, והחשוב שבהם הוא המוניציפאלי. "מעכשיו האחריות שכבר חלה על הרשות המקומית לטפל בפסולת שבשטחה גם תמומש. עד עכשיו האחריות הזו לא הוסדרה בחקיקה ולא הוקצו לטובתה משאבים, וכך יצא שהרשויות המקומיות לוקחות אחריות רק על הפסולת הביתית ולא על פסולת הבנייה", מסביר טל.

"גם אם אפשר להטיל אחריות על קבלנים - זה לא מוריד כהוא זה מאחריותה של הרשות המקומית", אומר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין, שהייתה הדומיננטית בגיבוש העקרונות שיקבלו מעמד של תקנות בחוק הניקיון.

בנושא זה התקיים שיתוף פעולה אינטנסיבי בין המשרד לבין אדם טבע ודין, פורום 15 הערים והמרכז למועצות אזוריות. הגופים ניהלו מו"מ עם משרד הפנים, ובעקבותיו "הוועדה הבינמשרדית ישבה על המדוכה וכתבה את המלצותיה שהוגשו לשר הפנים לתיקון החקיקה הרלבנטית, פקודת העיריות וחוק התכנון והבנייה. אבל לצערנו לא זכינו לשיתוף פעולה מספק ממשרד הפנים. באוגוסט 2009 הוועדה סיימה את עבודתה ועד היום משרד הפנים לא הרים את הכפפה לתיקון החקיקה בהתאם. בעקבות זאת, השר להגנת הסביבה החליט לתקן את החוקים הרלבנטיים למשרדנו שיאפשרו את אותה פעילות. הוא קבע שעד סוף מאי יוגשו לעיונו המלצות לתיקון חוק שמירת הניקיון שהוא אמון עליו", אומר טל.

על-פי התוכנית, הקצאת המשאבים לטיפול הרשויות בפסולת הבנייה תיעשה באמצעות אגרה. התושבים הבונים או המשפצים ישלמו לעירייה במקום לקבלן, והעירייה תפקח על הקבלנים. "הכוונה היא שמרכז השלטון המקומי יקבע מודל כלכלי מתאים אשר ישרת את כלל הרשויות המקומיות. התשלום יהיה פר טון של ייצור פסולת וישולם בסוף העבודה הקבלנית, כאשר לפני תחילת העבודה מחויב הקבלן לחתום על התחייבותו לשלם את מלוא הסכום שישוערך בעניין זה בסוף התהליך", מסביר עו"ד ברכה.

מישור שני של ההסדרה הוא הקצאת מטמנות ו/או אתרי מיחזור. "היום יש למדינה רק שמונה מטמנות לפסולת בניין וכ-10 מפעלי מיחזור, כשבשני המקרים אין פריסה אחידה", אומר טל. מחקר של ד"ר אור קרסין ממכון ירושלים מעלה, שאזרח שומר חוק ישליך את הפסולת שלו באתר פסולת מוסדר אם הוא לא עולה על מרחק של 17 ק"מ בממוצע ממקום מגוריו. מעבר לכך ירים ידיים וישליך את הפסולת במקום לא מוסדר.

תמריץ לרשויות

לדברי טל, הקשיים בהקמת מספיק אתרים ומטמנות נובעים מכך שרשויות מקומיות לא רוצות אתרים כאלה בחצר האחורית שלהן, ולא רוצות להתמודד עם עלויות התפעול הכבדות שלהם. "בנוסף, מינהל מקרקעי ישראל לא משווק מספיק קרקעות לייעודים אלה. הפתרון שהמשרד הוביל הוא להפנות את הקמת האתרים האלה למגזר הפרטי באמצעות תמריצים כלכליים, כגון דמי שומה נמוכים על הקרקע, שומה נמוכה עד אפסית על מפעלי מיחזור והאצת הליכי תכנון להקמת אתרים אלה כדי שלא להיתקע בוועדות התכנון".

לדבריו, אכן כתוצאה ממהלכים אלה נכתבו שתי החלטות מועצת מנהל, האחת שתינתן עדיפות להקמת אתרים לפסולת יבשה (קרי פסולת בניין), והשנייה שהשומה על הקרקעות תהיה נמוכה (ב-50%).

הכוונה היא שכל עוד רשות מקומית תסכים להקים אתרים בתחומה ע"י המגזר הפרטי, היא תזכה לקבל 40% מדמי השומה שהיזם משלם למינהל מקרקעי ישראל לטובת פיקוח על פסולת בנייה בתחומה. החלטה זו ממתינה לאישורו של שר האוצר.

יינתן גם מענה לבעיית הפריסה הלא אחידה. אתר להטמנת פסולת בניין אחד עומד להיפתח במאי בצומת גולני במחצבת טורעאן, ואתר נוסף שנמצא בהקמה בקיבוץ נען ייתן מענה לדרום מחוז המרכז. כמו כן הוקם מפעל מיחזור פסולת בניין ברמת הגולן בדרך הרומית, ואתר גוש חלב בכפר גוש חלב, שנותן מענה לגליל המערבי.

המישור השלישי של ההסדרה נוגע למיחזור פסולת הבניין. "זהו פתרון חשוב בנושא פסולת הבנייה, והוא פתרון חלקי גם לבעיית המחצבים במדינה", טוען טל.

התקן יפורסם באפריל

בנושא התקינה קיימים שני ערוצים עיקריים - מפרטים ייעודיים של חברות תשתית ותקן של מכון התקנים. עד היום נכתבו מפרטים ייעודיים במע"צ וברכבת, וכן נכתב מפרט בינמשרדי בראשות משרד הביטחון. בתקינה הישראלית נכתב תקן ישראלי שנקרא 1886, ושבסוף חודש אפריל יפורסם לציבור הרחב.

באשר לצריכת החומרים, "המשרד פעל באופן פרטני מול חברות תשתית ציבוריות גדולות כמו מע"צ, הרכבת וחברת נמלי הים, כדי להטמיע את השימוש בחומרים ממוחזרים במכרזים שלהם. ואכן, רכבת ישראל ומע"ץ הטמיעו זאת במכרזים שלהן בהיקף מינימאלי של 20%", מציין טל. בהמשך למאמצים האלה גם פרסם החשכ"ל את הוראתו כאמור.

"הכנסנו עוד תיקון חקיקה נוסף ביולי 2009 במסגרת חוק ההסדרים, והוא תיקון פקודת המכרות", מדגיש טל. משמעותו שכל המחצבות הפעילות במדינה יחויבו בקליטת פסולת בנייה ומיחזורה ובשיווקה לענף התשתיות. התיקון ייכנס לתוקף בינואר 2011.

"ארבע שנים וחצי אנחנו מדברים על הנושא הזה, ולא קרה כלום. בחודש יולי האחרון השר גלעד ארדן ישב איתנו והבטיח שזה נמצא בסדר העדיפויות שלו. לפני שבועיים, בישיבה אחרונה, השר התחייב שעד חודש מאי יאושרו התקנות. התקנות הן מכוח חוק שמירת הניקיון ובאות ליישם אותו", אמר טל.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?