גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"על כל משרה שנפתחת מתמודדים מאות מועמדים והשכר יורד"

הבשורות הטובות: כמות המשרות ממשיכה לגדול ■ מנה"ח, אנליסטים, דילרים ורו"ח; וגם יועצי השמה ואנשי שיווק בדרגי ביניים - זה הזמן לחפש עבודה ■ מנהל מחלקת ייעוץ קריירה בפילת: "על כל משרה מתמודדים גם אלה שנפלטו במשבר"

האופטימיות שמשדר שוק התעסוקה אמיתית: כמות המשרות הפתוחות עולה באופן תמידי, היקפי הגיוסים צומחים, וגם מדד מנפאואר פרופשיונל - הבוחן את מגמות הביקוש על-פי מודעות הדרושים המתפרסמות בעיתונים - מראה מגמה חיובית מתמשכת.

אבל מה זה בדיוק אומר בשטח?

1. בנקאות, פיננסים וביטוח

*מה מחפשים:

בעיקר מנהלי חשבונות, אנליסטים בשוק ההון, דילרים, כלכלנים, ורואי-חשבון לאחר התמחות.

*הנתונים:

הביקוש לעובדים בתחום הבנקאות, הפיננסים והביטוח רשם עלייה גבוהה, בשיעור של 69% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, וכמו-כן עלייה בשיעור של 23% בהשוואה לרבעון האחרון של שנת 2009.

*מה זה אומר בשטח:

נירה צימלס, מנכ"ל מנפאואר פרופשיונל:

נירה צימלס, מנכ

"התאוששות המשק והפריחה בבורסה העלתה את היקפי הפעילות של כלל בתי-ההשקעות והגופים הפיננסיים, והיום אנו חשים בדרישה משמעותית הולכת וגוברת לידיים עובדות בתחומים אלה. בעיקר אנו חשים שיש ביקושים למנהלי חשבונות ראשיים, אנליסטים בשוק ההון, דילרים, כלכלנים עם ניסיון, ורואי-חשבון לאחר התמחות. כמו-כן, בולטת אצלנו ברבעון האחרון עלייה בביקוש לרואי-חשבון צעירים, לאחר התמחות".

צביקה קינד, מנכ"ל חברת ההשמה תפקיד פלוס אדקו:

צביקה קינד, מנכ

"זהו התחום שהצמיחה בו היא הכי גבוהה, והוא משקף למעשה סוג של פוסט-טראומה למשבר דאשתקד. בשנת 2009 חל משבר תעסוקתי עמוק בתחום הפיננסים, והיינו עדים לפיטורים ולהקפאת גיוסים של מרבית הפירמות, מתוך חשש אמיתי מהעתיד לבוא. היום דומה שהמשבר הפיננסי שכולם דיברו עליו ללא הפסק נזנח ונשכח ונדמה כלא היה כלל.

"לפני שנה דיברו באובססיביות על הקמת רשת ביטחון לפנסיה, היום מישהו בכלל זוכר את המושג הזה? אשר לתעסוקה בתחום - אנחנו חווים ביקושים גבוהים במיוחד ליועצים פיננסים ולמנהלי תיקי השקעות, כאשר הביקושים זורמים גם מהבנקים וגם מחברות הביטוח. עוד משהו, היום קיימת הזדמנות טובה להסבת מקצוע אל תחומי הפיננסים, במיוחד לבעלי מקצוע כמו כלכלנים או רואי-חשבון שמתעניינים בכיוון של יועצי השקעות".

2. שיווק ומכירות

*מה מחפשים:

בעיקר למשרות בדרגי הביניים.

*הנתונים:

הביקוש לעובדים בעולם השיווק והמכירות רשם ברבעון הראשון עלייה משמעותית בשיעור של 16.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ועלייה בשיעור של 8.9% בהשוואה לרבעון הרביעי של 2009.

*מה זה אומר בשטח?

צימלס: "התחום מתאפיין בעלייה בביקושים, בעיקר למשרות בדרגי הביניים. זוהי מגמה רציפה שאנו חווים בששת החודשים האחרונים. ברבעון האחרון במיוחד נפתחו משרות חדשות ומועמדים רבים בתחום מקבלים עכשיו מספר הצעות עבודה במקביל - תופעה שמולידה אצלם פתיחות לחיפוש משרה אחרת גם אם הם עובדים, כדי לשפר את מעמדם".

קינד: "בניגוד להנחה הרווחת שתעסוקה בתחומי המכירות נהנית מחסינות למיתון, במשבר האחרון גם אנשי המכירות שילמו מחיר, כי הפירמות ניסו להתייעל גם במערכי המכירות שלהן. היום, כשהשוק פורח, הדבר הראשון שהמעסיקים מנסים לעשות הוא לרכוב על הגל, למקסם את הרווח ולמלא את הוואקום.

"למה הכוונה? בתקופת המשבר הציבור רכש פחות גם אם היה לו. היום, הצרכנים מוכנים להיפתח ולקנות גם מוצרים חלופיים. הפירמות מבחינות במגמה זו וזקוקות לאנשי מכירות שירתמו אותה באופן אופטימלי. נכון לתקופה האחרונה חווינו ביקושים לאנשי המכירות בעיקר במוצרי השירות: בטלפוניה, באינטרנט, בתקשורת, בבנקים ובחברות הביטוח. בנוסף, חלה עלייה בדרישה לאנשי מכירות ברשתות חנויות שמוכרים מוצרים בני קיימא".

3. תפעול ושרשרת אספקה

*מה מחפשים:

בעיקר לסקטור התעשייתי.

*הנתונים:

הביקוש לעובדי תפעול ושרשרת אספקה רשם עלייה של 21% ברבעון הראשון של 2010 לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ועלייה של 14% בהשוואה לרבעון הרביעי של 2009.

*מה זה אומר בשטח?

צימלס: "מגמת העלייה בתחום זה נמשכת כבר שישה חודשים ברציפות, אבל היא מוגבלת לביקושים לעובדים בדרג הביניים. הנדסאים, מהנדסים, אנשי תפעול, אנשי רכש וקניינים. אין ביקושים עדיין לסמנכ"לי תפעול ולוגיסטיקה או למנהלי רכש בכירים. בנוסף, ההתאוששות התעסוקתית בתחום הלוגיסטיקה והתפעול חלה בעיקר בסקטור התעשייתי".

4. משאבי אנוש

*מה מחפשים:

בעיקר לחברות בינלאומיות.

*הנתונים: ‎

הביקוש לעובדים בתחום משאבי-האנוש רשם ירידה של 11% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, אבל שמר על יציבות יחסית לעומת הרבעון האחרון של 2009.

*מה זה אומר בשטח?

‎צימלס: "בתחום משאבי-האנוש אנחנו חווים עליות בביקושים, אבל רק ברמה היצרנית, לא למנהלים או לסמנכ"לי משאבי-אנוש. הביקושים הם לרכזי גיוס וליועצי השמה, גם עבור משרות קבועות וגם לפרויקטים זמניים. כאמור, עדיין אין ביקושים למנהלי משאבי אנוש, למנהלי אגפים או למנהלי הדרכה. צריך לזכור, שזהו תחום שבו רמת התחלופה נמוכה מאוד, תחום שבו אנשים נאחזים בכוח בכיסא, תחום שנתון בסטגנציה יחסית לעיסוקים אחרים".

קינד: "הביקושים הגבוהים יותר ברבעון האחרון הם למנהלי גיוס, ליועצי השמה מבית או למנהלי משאבי-אנוש, בעיקר בחברות בינלאומיות. כיוון שהצמיחה היא בעיקר בחברות בינלאומיות, הייתי מציע לדורשי עבודה בתחום משאבי-האנוש לחפש חברות בינלאומיות או חברות השמה המתמחות בשוק הבינלאומי".

5. מנהלים

*מה מחפשים:

בעיקר למנהלי מחלקות ופרויקטים בשיווק.

*הנתונים:

הביקוש לעובדים בתפקידי ניהול ברבעון הראשון של 2010 רשם עלייה של בשיעור של 14.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, ועלייה של 17% בהשוואה לרבעון האחרון של 2009.

*מה זה אומר בשטח?

צימלס: "הביקוש למנהלים מאופיין בסימני התאוששות בחודשים האחרונים, אבל זוהי מגמה שמאופיינת בתנודתיות. כאשר השוק מתאושש אנשים מחפשים הזדמנות להחליף פוזיציה או מקום עבודה. מטבע הדברים, נוצרים גם יותר פרויקטים ויש יותר צורך במנהלים. עדיין אין ביקושים לסמנכ"לים או למנהלים בכירים. אנחנו חווים את הביקושים בעיקר למנהלי מחלקות או למנהלי פרויקטים ובעיקר בתחומי השיווק, המכירות והתפעול. כמעט שאין ביקושים למנהלים כאלו בתחומי הפיננסים או משאבי-האנוש".

קינד: "הביקושים לא נוצרו כיוון שמספר משרות הניהול גדל, אלא בעיקר בגלל תהליך של 'כיסאות מוזיקליים' של מנהלים בינם לבין עצמם. היום, לעומת השנה החולפת שאף אחד לא זז ממקומו, יש נועזות לעזוב את הארגון לטובת פוזיציה גבוה יותר או אפילו לפוזיציה רוחבית בארגון אחר. אם עד לפני שנה לא קיבלנו בכלל פניות ממנהלים שמחפשים לשפר את מעמדם, הרי שהיום נוהרות אלינו פניות מהמנהלים עצמם ('חפשו לי עבודה אחרת')".

"למרות הביקושים השכר לא עולה"

מוטי נוימן, פסיכולוג תעסוקתי, מנהל מחלקת ייעוץ קריירה בפילת, ממתן את השמחה. "נכון אומנם ש'המסכים נצבעו ירוק', שיש שינוי מגמה בהיבט התעסוקתי בארץ לכיוון של פתיחת משרות וגיוס עובדים, אבל השמחה עדיין מוקדמת מהסיבות הבאות:

מוטי נוימן, פסיכולוג תעסוקתי / צלם איל יצהר

1. המעסיקים הפכו אניני טעם

היום, אחרי המשבר, ארגונים מחפשים לגייס עובדים שהם Tailor made - עובדים שתפורים ככפפה למשרה ספציפית. בפועל, במקרים רבים, אפילו כשקיימת התאמה של 90% ויותר בין נתוני מועמד למשרה הפתוחה, המעסיק לא יתפשר וימשיך לחפש מועמד עם מידת התאמה גבוהה יותר.

2. אופני החיפוש השתנו

כשמדובר במשרות ניהוליות או במשרות לבכירים, המעסיקים ממירים את אופני החיפוש ומבססים אותם בעיקר על נטוורקינג ופחות-ופחות על אמצעים קונבנציונליים כמו מודעות דרושים או שימוש בשירות חברות השמה. המשבר אולי מאחורינו, אבל מעסיקים עדיין רגישים מאוד לסוגיה של כסף ושיטת גיוס, כזו המבוססת על המלצות אישיות וקשרים אישיים חוסכת למעסיק בעלויות, ובעיקר ממזערת את הסיכון של חוסר התאמה לתרבות הארגונית ולאופי של הארגון.

3. סוגיית השכר

למרות הביקושים ופתיחת המשרות השכר לא עולה. יתר-על-כן, המעסיקים מנסים לאייש משרות חדשות ברמות שכר נמוכות יותר ממה שהיה מקובל. הסיבה היא שעל כל משרה חדשה שנפתחת מתמודדים היום מאות או אלפי מועמדים, מה שמקטין את הסיכוי של כל פרט ופרט ואת כוח המיקוח שלו. היום, עם היציאה מהמשבר, על כל משרה פתוחה מתמודדים לא רק המובטלים אלא גם אנשים שנפלטו בזמן המשבר ומצאו עבודה זמנית וגם מנהלים עובדים שקיבלו אומץ והיום מעזים לפזול החוצה ולהתמודד. כל אלו לוחצים את רמות השכר כלפי מטה".

*מהן המסקנות האופרטיביות מנקודת מבטם של מחפשי העבודה בתקופה הנוכחית?

"הייתי אומר להם להפעיל את מרב האנרגיה שלהם בנטוורקינג במקום לפנות לחברות השמה או ללכת בחלופות הקונבנציונליות של מודעות דרושים. אני גם מציע להפנים את התובנה של לא לסמוך על הטכנולוגיה לבדה, ולהבין ששימוש ברשתות חברתיות כאמצעי של חיפוש עבודה הוא מכשיר מוגבל למרות הפופולריות שלו. אין תחליף לקשר בין אישי Face-to-face, לשתיית קפה יחד, להעלאת זיכרונות ולהתייעצות. במילים אחרות, הייתי מציע למחפשי עבודה היום לרתום את הטכנולוגיה לטובת הרישות ברמה הבינאישית. כלומר, להשתמש במרחבים כמו רשתות חברתיות כדי לחדש קשרים עם חברים מהעבר ולנסות להפעיל אותם באיתור מקום העבודה הבא".

איפו: מגמות עיקריות בשוק התעסוקה

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית