גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוברת משלחת ישראל לאו"ם, מירית כהן: "באו"ם יש צביעות"

מול 60 מדינות מוסלמיות עתירות תקציבים, 12 חברי המשלחת הישראלית לאו"ם נמצאים תחת "מתקפה מדינית חסרת פרופורציה" ■ בראיון מיוחד מספרת דוברת המשלחת על תחושת התסכול מול תקציב ההסברה המצומצם

ההליכה במסדרונות בניין האו"ם היתה קשה במיוחד למירית כהן, דוברת המשלחת הישראלית בעצרת. "האווירה היתה ממש לא נעימה", היא אומרת בראיון ל"גלובס", "זה החזיר אותנו למאורעות אחרים בהם ישראל היתה מבודדת".

הדי יריות חיילי השייטת על סיפון ה"מרמרה" בשבוע שעבר נשמעו היטב גם בבניין הכבד בניו-יורק, ושוב מצאו עצמם הישראלים לבד. "באו"ם יש צביעות", מניחה כהן את הדיפלומטיות בצד, "השגרירים חברים מצוינים ונמצאים בקשרים אישיים, אבל כשזה מגיע למסרים שהם מביעים בעצרת - המסר משתנה לגמרי. כשההצגה מתחילה אתה מבודד".

כהן נמצאת בחזית הקדמית של מה שאנחנו נוהגים לכנות "הסברה". המשלחת הישראלית המצומצמת לאומות המאוחדות, 12 איש בסך-הכול - כמו המשלחת של איי הבהאמס, אינה עוסקת בהכרח בדוברות או ביחסי ציבור בוני תדמית של המדינה, אלא בעיקר נאבקת "להסביר" את פעילות מקבלי ההחלטות.

בשיחה מוקדמת מניו-יורק, לאחר עוד לילה בלי שינה, מנסה כהן לנפץ את מה שבעבורנו כבר היה עובדה מוגמרת: "זה לא שהסיקור לא הוגן", היא אומרת בבירור, "המציאות שאנחנו מתמודדים איתה היא לא פשוטה".

ראשיתו של האירוע בעבור המשלחת הישראלית לאו"ם, בראשותה של השגרירה פרופ' גבריאלה שלו, הוא מספר ימים לפני שהמשט הטורקי הגיע אל מול חופי ישראל. "התחלנו משיתוף-פעולה של כל גורמי ההסברה, היו הכנות ודפי מסרים בניסיון לשמור בקפידה על אחדות המסר ולהכין דוברים מכל העולם".

* איך באה לידי ביטוי העבודה שלכם בתוך המכלול הזה?

"האו"ם הוא כמו פרלמנט עולמי, לכן כל גוף שאתה מכיר מסקר שם והזירה המשמעותית באמת היא שם. יש לי ממשק לתקשורת האמריקנית, בגלל השגרירה שנרתמת למאמץ ההסברתי".

לדברי כהן, מצבה היה פשוט יותר משל עמיתיה שהתמודדו עם ההסברה בבריטניה או בצרפת. "כשקמנו בבוקר בניו-יורק, החומרים של דובר צה"ל כבר שוחררו", היא אומרת, "באירופה אולי הרגישו יותר את הבדלי השעות, וזה היה בעייתי יותר, כי במשך שעות ארוכות היו רק החומרים של הצד השני. אבל מבחינתנו, החומרים שישראל שיחררה מאוד משרתים אותנו".

* בכל זאת, למרות שבארצות-הברית מוצאים יותר קהל אוהד, עדיין אנחנו לא מעבירים את המסר.

"מה שמפריע מאוד זה שיש התעניינות חסרת פרופורציה. זה מה שאני אומרת לעיתונאים שאנחנו מדברים איתם, 'על מה אנחנו מדברים? אנחנו נמצאים בזירה המרכזית, וזה הדבר הכי חשוב?'. ברמה העניינית, אני מרגישה שהכתבים פה פחות עוינים. אבל כל הזמן קורים דברים, ולכן קשה להאשים את העיתונות. צריך לזכור שיש כל הזמן חומרים, במיוחד בזירה שנקראת האו"ם".

"מתקפה חסרת פרופורציות"

כהן משתמשת בטרמינולוגיה של שדה-קרב. "אנחנו במתקפה מדינית רחבת היקף וחסרת פרופורציה", היא אומרת בצער, "הסיפור אולי הסתיים, אבל הוא לא מפסיק להתפתח. זה אירוע שכביכול נפגעו בו פעילי שלום, ומבחינה הסברתית לא יכול להיות דבר גרוע יותר".

כרגע נדמה שאי-אפשר לעשות כלום ולא ליזום דבר, אלא בעיקר להגיב במהירות לכל התרחשות בזירה המדינית. מדבריה עולה שהכדור נמצא בבירור בידיהם של מי שעוינים את ישראל.

"מדהים לראות כמה מהר מתקתק השעון באו"ם כשזה מגיע לישראל", היא אומרת. "יום אחרי האירוע כבר היה כינוס של מועצת הביטחון של האו"ם, בעקבות דרישה של טורקיה. 24 שעות אחר-כך המועצה לזכויות אדם ביקשה חקירה בינלאומית, ויום אחרי מזכ"ל האו"ם כבר מגייס שגרירים להתייעצות באשר להמשך הדרך. כל דבר כזה גורר סיקור שלילי מתמשך. אנחנו כל הזמן בכותרות באופן נגטיבי".

ההבנה החדה היא שכל הודעה שתצא מכיוון האו"ם תהיה רעה לנו. לכן כהן ואנשי הצוות הישראלי נערכים תמיד לשחרר במקביל הודעה משלהם. "אחרי דרישתו של המזכ"ל מישראל דאגנו להוציא תוך שניות הודעה מהשגרירה, אחרת היתה נשארת רק ההודעה של המזכ"ל. אם אתה לא עומד מנגד, אתה מפסיד. המיידיות מאוד חשובה, וישראל מבינה אותה".

* מה עשיתם מאז שפרץ המשבר?

"נתנו עשרות ראיונות לתקשורת, גם לציטוט וגם לרקע. גם אני, גם השגרירה, גם סגנה דני כרמון. עכשיו הגענו לנקודת מצב שבו הורדנו הילוך עם ההסברה ואנחנו עובדים במישור הדיפלומטי, כי אנחנו צריכים להגיע לפתרון באשר לוועדת החקירה, כדי שישראל תצא בסדר. צריך לזכור גם שכל המערכה הזו עברה מזמן רק את העיתונות המודפסת והמשודרת. היא היום בבלוגים ובאתרים כמו YouTube. הבלוגרים בארצות-הברית הם ממש מוסד. יש להם המון חשיבות והמון כוח, והם בהחלט קהל יעד שאנחנו לא פוסחים עליו".

* מה מכיל דף המסרים?

"המסרים הם שהאנשים האלה הם לא שוחרי שלום, אלא אנשים שרצו לעשות לינץ' לחיילים. 5 ספינות היו ספינות שבאו במטרה לעזור לעזה, וזו היתה ספינה שמטרתה היתה לעשות פרובוקציה. המסר השלישי הוא התמונות, האלות והמכות שהחיילים חטפו".

* וזה המסר העקבי?

"המסרים מגיעים באופן שוטף ומתעדכנים מדי שעה. לפעמים אנחנו מוצאים את עצמנו מורידים פרופיל עד שיהיה מסר אחיד. אבל היו מסרים לאורך כל הדרך, היה שיתוף-פעולה ברור איתם. זה מבחינתנו אירוע נקודתי עצוב ומצער, אבל התקשורת העולמית מתייחסת לזה כאילו 'גולדסטון 2' בדרך".

* איזה נס צריך לקרות כדי שפתאום דעת הקהל תתהפך?

"הזירה הבינלאומית לא תשתנה בקרוב", זורה כהן פסימיות, "במקום כמו האו"ם ידינו תהיה על התחתונה. מבחינה סיקור תקשורתי אי-אפשר להגיד שהיו נגדנו. נתנו לנו זמן מסך רב, ואנחנו מנסים לעשות את מה שבידינו".

* לתפיסתכם, מזכ"ל האו"ם באן קי מון עוין את ישראל?

"הוא נמצא תחת לחצים אדירים, לא נותרה לו ברירה אלא לחשוב מה לעשות הלאה. הוא לא אנטי ישראלי, זה רחוק מזה. הוא בהחלט שומע את הטיעונים שלנו".

* איך התחושות של השגרירה בתקופה הזו?

"ברמה האישית זה מאוד מתסכל אותה. אנחנו כמו לוחמים במבצע, עוד לא מסיימים וכבר צץ משהו אחר. השגרירה נפגשת עם שגרירים, אנחנו באמצע העבודה אז לא הגענו לשלב הסיכומים. אנחנו מחכים לראות מה יהיה עם ועדת החקירה, איך היא תתקיים. זה ייקח יום יומיים".

הטורקים התכוננו מראש

מאזן הכוחות באו"ם הוא כמעט בלתי אפשרי. מול 60 מדינות מוסלמיות בעלות תקציבים מנופחים עומדת ישראל, שתקציב ההסברה שלה הוא 6 מיליון שקל בשנה, תקציב המחולק לכל הנציגויות שלה בעולם.

"יש למדינות המוסלמיות רוב אוטומטי בעצרת הכללית, ולכן קל מאוד להעביר החלטות בינלאומיות שמגנות את ישראל", מנתחת כהן. "אנחנו מבחינתנו מנסים לעשות את מה שאפשר לעשות, ואנחנו יותר במקום של התגוננות. לצורך ההשוואה, תקציב ההסברה השנתי של משרד החוץ דומה לעלות פיתוח של מכשיר סלולרי באחת מחברות הסלולר. עם זאת, אנחנו אמורים לעמוד מול תקציבי הענק של מדינות ערב ועם רשתות הטלוויזיה המגויסות כמו אל-ג'זירה ואל-ערביה. מול זה אנחנו מתמודדים".

* אז בעצם אתם עובדים לחינם.

"אנחנו עושים סביב השעון, ויש תחושה של תסכול לנוכח הזירה הבינלאומית. באופן טבעי, החדשות נגטיביות בכל הקשור לאו"ם".

* היו גם טענות כלפיכם. כך, למשל, זכור לרעה הכינוס במועצת הביטחון שבמהלכו שר החוץ הטורקי, אחמד דואוטוגלו, דיבר בנחישות נגד ישראל, ואילו השגרירה עצמה לא נכחה בדיון ושלחה את סגנה, שנדמה שקרא מסר מגומגם מדף.

"אני רוצה להבהיר, יש חובה באו"ם להקריא את כל הנאומים מהדף, כי זה נכנס לדברי ימי האו"ם. אל תשכח שהיו לנו בסך-הכל 3 שעות להתכונן וללמוד את האירועים. הטורקים היו כל הלילה מוכנים וקיבלו הוראות, ולכן אין ספק שההצגה שלו היתה מבחינתם טובה מאוד. הדיון היה לא נעים. הנאום היה טוב. אולי אם היתה עוד שעה, העברת המסר היתה יכולה להיות עוד יותר טובה".

22

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן