גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי בשר חזיר בחנויות ובלי הומואים בטלוויזיה: איך היו נראים החיים בלי בג"ץ?

היום כל אלה נראים לנו מובנים מאליהם, אבל במשך השנים היה זה בג"ץ שהכריע בנושאים שבהם הפוליטיקאים לא העזו לגעת ■ נסו לדמיין איך החיים היו נראים בלי הזכות לדעת על חילופים בצמרת המוסד, האפשרות ללכת לקולנוע בשבת או האיסור על הכאת ילדים

להחלטת שופט העליון אדמונד לוי לשלוח לכלא את ההורים מעמנואל היתה מטרה ברורה: להראות לציבור שבית המשפט לא יסבול מצב שבו לא יקוימו פסקי הדין שלו. אבל בין השורות מסתתרת הפגנת כוח, שנראית חיונית ביותר לבית המשפט העליון במציאות של היום.

פרשת ההורים בעמנואל - שסירבו לשלוח את בנותיהם ללמוד לצד ילדות ממוצא ספרדי, גם לאחר שהשופט לוי הורה לאחד את המגמות האשכנזית והספרדית בבית-הספר - אינה הפעם הראשונה שבה פסק דין של העליון אינו מיושם. לפעמים אלה הרשויות שמתמהמהות, לעתים כוחות חברתיים חזקים מתנגדים לפסיקה - ופסקי הדין נותרים כהצהרות על הנייר ולא כמשהו שמתרחש בשטח.

ועדיין, יש לא מעט מקרים שבהם הביא בית המשפט העליון לשינוי אמיתי; שינוי שממרחק הזמן קשה עלינו לדמיין איך נראו חיינו קודם לכן.

פסקי הדין שנבחרו כדי להמחיש את הרעיון אינם נוגעים לנורמות שלטוניות, וגם לא להתדיינויות מפולפלות של פרופסורים למשפטים; מדובר בשינויים שכל אחד מאיתנו מרגיש בחיי היומיום. דברים שאולי היום נראים מובנים מאליהם, אבל לא היו כאלה לפני פסיקות בג"ץ.

בתקופה שבה האמירה "יש שופטים בירושלים" מקבלת אחריה יותר ויותר סימני שאלה, כדאי לזכור - ואולי לדעת לראשונה - עד כמה השפיעו השופטים האלה, לטוב או לרע, על החיים בארץ הזו.

לפניכם מקבץ מפסקי הדין שנבחרו. הרשימה המלאה - במגזין G:

הצנזורה הצבאית: מי פוגע בביטחון המדינה?

הביקורת על תפקודו של ראש המוסד מאיר דגן פרוסה לאחרונה בכותרות ענק בכל העיתונים, לצד ההנחה שדגן לא ימשיך לשנת כהונה נוספת. בשנות ה-80, ידיעות כאלה נפסלו על-ידי הצנזורה.

כזה היה המקרה של עיתון "העיר", שהגיש לצנזור הצבאי כתבת תחקיר על תפקודו של ראש המוסד דאז נחום אדמוני, תוך אזכור החילופים הקרובים בצמרת הארגון.

מאיר שניצר, עורך העיתון דאז, עתר לבג"ץ נגד הפסילה. פסק הדין שניתן ב-1989 חולל מהפכה בכל הנוגע לסמכויות הצנזורה הצבאית ולחופש הביטוי בישראל בכלל. נקבע שם כי הצנזור מוסמך לפסול ידיעה רק אם יש בפרסום ודאות קרובה לפגיעה בביטחון המדינה.

הכתבה על אדמוני לא עמדה בקטגוריה הזו. להפך, בג"ץ קבע כי דווקא לקראת חילופים אפשריים בראשות הארגון חשוב לדון בכישורי המתמודדים.

"צמצום סמכויות הצנזורה הביא באופן פרדוקסלי להתפתחותה של צנזורה אלטרנטיבית", אומר הפרשן המשפטי משה נגבי, "בדמות צווי איסור הפרסום שמוציאים בתי המשפט, כמו זה שהיה בפרשת בלאו-קם. הצנזורה אישרה את הפרסום, ובית המשפט פסל. אבל זה עדיין לא מפחית ממשמעות ההישג".

ערוץ פלייבוי: גם זה חופש ביטוי

מנויי הכבלים והלוויין כבר מכירים את הצעות נציגי השירות: חבילת ערוצים למבוגרים בלבד - מערוץ פלייבוי ועד שידורי תוכן פורנוגרפי של ממש. בתחילת העשור ניהלו ארגוני נשים וחברי כנסת מאבק על עצם שידורם, ובמארס 2004 החליט הרכב מורחב של 11 שופטים להתיר אותם, כשהוא מסתמך על עקרונות חופש הביטוי.

"פסילת שידורי פלייבוי עשויה לפתוח פתח לפסילת תכנים רבים, דבר המסכן את הדמוקרטיה", כתבה בפסק הדין השופטת דליה דורנר, כיום נשיאת מועצת העיתונות. היא כיבדה את הטענה ששידורי פלייבוי עלולים לפגוע ברגשות אנשים ממגזרים מסוימים, אבל הזכירה שמדובר בערוצים בתשלום, וכי "איש אינו חייב לצפות בהם".

הטלוויזיה החינוכית: מותר להגיד "הומו" בשידור

זה נשמע כמו ימים פרה-היסטוריים, אבל לפני 13 שנה אמירת המילה "הומו" בטלוויזיה החינוכית היתה עילה לבג"ץ.

שר החינוך דאז זבולון המר אסר על החינוכית לשדר תוכנית של מגזין הנוער "קלפים פתוחים", שהוקדשה לנושא הזהות המינית ואפשרה לנוער הומו-לסבי לדבר על ההתלבטויות ועל היציאה מהארון. המר טען כי לא ניתן לשדר את התוכנית ללא הצגת נושא ההומוסקסואליות באופן מאוזן.

בעקבות עתירתן של האגודה לשמירת זכויות הפרט והאגודה לזכויות האזרח התיר בג"ץ את השידור. הוא פסק כי תופעת החד-מיניות כבר אינה מבטאת סטייה שיש להוקיעה ולהילחם בה, וכי אין סיבה ל"עצימת עיניים" ול"יצירת טאבו".

פרטיות הטוקבקיסטים: הזכות לאנונימיות

רמי מור, מטפל אלטרנטיבי שנפגע מטוקבקים שכתבו עליו, ביקש בשנת 2007 להגיש תביעת דיבה נגד אותם גולשים שנהנו מהאנונימיות של הרשת. ספקית האינטרנט ברק אי.טי.סי סירבה לספק לו את פרטי הגולשים, וערעורו הגיע לבית המשפט העליון.

בשם חופש הביטוי והזכות לפרטיות דחה בית המשפט את הערעור לפני 3 חודשים. "האפשרות להתבטא באופן אנונימי היא חלק מחופש הביטוי", קבע השופט אליעזר ריבלין, ולמעשה הכיר בחופש שמאפשר העולם הווירטואלי.

איסור אפליית הומוסקסואלים: אבן דרך במקומות עבודה

יונתן דנילוביץ, דייל באל-על, רצה לקבל עבור בן זוגו כרטיסי טיסה חינם - הטבה שאל-על העניקה לבני-זוג של עובדים הטרוסקסואלים, אבל סירבה בתוקף להעניק לבני-זוג מאותו מין.

דנילוביץ פנה, באמצעות האגודה לזכויות האזרח, לבית הדין האזורי לעבודה - וזכה. אל-על לא התייאשה, וערערה על פסק הדין. גם בית הדין הארצי לעבודה עמד לצדו של דנילוביץ, ואל-על החליטה להעלות את המאבק שלב נוסף, עתרה לבג"ץ - והפסידה בגדול.

פסק הדין שניתן ב-1994 משמש אבן-דרך ביחס של מקומות עבודה לעובדים מהקהילה ההומו-לסבית, ויחד עם התיקון לחוק שוויון הזדמנויות העבודה, שאסר במפורש על אפליה על רקע נטייה מינית, מאפשר להם ולבני-זוגם ליהנות מאותן זכויות.

נשים בקורס טיס: קרבית זה הכי, אחותי

"אני מסתכלת על האפשרויות שהיו לי כשהתגייסתי לצה"ל לעומת אלה שהוצגו במנילה של הבת שלי - וזה עולם אחר", אומרת בהתפעלות פרופ' סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי. "מי בכלל חשב לשלב נשים בתפקידים קרביים בזמני? הבג"ץ של אליס מילר ב-1994 עשה שינוי מדהים".

מילר, קצינה בצה"ל ובעלת רישיון טיסה אזרחי מחו"ל, ביקשה להתנדב לקורס טיס, שאליו התקבלו עד אז גברים בלבד. החיל סירב לזמן אותה למבדקים, והיא עתרה לבג"ץ באמצעות האגודה לזכויות האזרח בטענה כי מדובר בפגיעה בזכותן של נשים לשוויון.

חיל האוויר טען כי הכשרת טייס היא עסק יקר, ולכן חשוב למצות את הכשרתו גם במסגרת שירות המילואים; נשים שיפסיקו את ההתנדבות בגלל היריונות ולידות לא מביאות אותה תועלת למערכת.

בית המשפט קבע: "הגנה על זכויות אדם עולה כסף, וחברה המכבדת זכויות אדם צריכה להיות נכונה לשאת במעמסה הכספית".

שערי קורס טיס נפתחו לנשים, לצד תפקידים קרביים אחרים שהיו בעבר נחלתם של גברים בלבד.

קולנוע בערב שבת: סרט עם האפי אנד

עד ראשית שנות ה-90, היציאה לסרט בשישי בערב לא היתה אופציית בילוי מקובלת. המאבק בנושא, שהחל בבית הדין לעניינים עירוניים בירושלים, הגיע בסופו של דבר גם לבג"ץ, והפעם היתה זו נתניה שסיפקה את הדלק במלחמה על הסטטוס-קוו.

ב-1991 נחקק "חוק ההסמכה", המסמיך רשות מקומית להתחשב במסורת הדתית במסגרת ההחלטה לקבוע אילו מקומות בילוי ייפתחו בשבת. בעקבות החוק הורתה עיריית נתניה לסגור את בית-הקולנוע הפועל בקניון השרון בשבת, כחלק מהסכם קואליציוני שקבע כי רק בתי-הקולנוע באזור התעשייה יורשו לפעול בשבת.

בג"ץ פסק כי מאחר שחוק העזר של נתניה מתיר "פעילות תרבות וחינוך" בשבת, לא ניתן להורות על סגירתו של בית הקולנוע, שכן הוא עוסק בפעילות תרבותית.

חנויות לבשר חזיר: לא נכנסים לנו לצלחת

מספר עתירות הוגשו לבג"ץ בדרישה לאפשר מכירת בשר חזיר בבית-שמש, בטבריה ובכרמיאל, בעקבות חקיקת חוקי עזר באותן רשויות שאסרו את המכירה. הרכב של 9 שופטים הורה לרשויות לבחון מחדש את הנושא, בכפוף לקריטריונים שקבע בג"ץ.

נשיא בית המשפט העליון דאז אהרן ברק פסק ב-2004 כי האיסור יופעל רק באזורים שבהם מתגוררת אוכלוסייה דתית המתנגדת למכירה. בשכונות שבהן יש רוב התומך במכירת בשר חזיר, או שאינו מתנגד לה, תתאפשר פתיחתן של חנויות לא כשרות; ובשכונות מעורבות, תורשה הרשות לאסור את המכירה - בתנאי שיש בקרבת מקום חנות אחרת שתספק צורך זה.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי