גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כרטיס אדום: השופטת בדימוס גבריאלה לוי פסקה נגד צ'רלטון

פרשת "הנאנסת שנהנתה", שהכתימה את קריירת השיפוט של השופטת בדימוס גבריאלה (דה ליאו) לוי, לא מונעת ממנה להכריע בסכסוכים רבי אפיל תקשורתי ■ בשבוע שעבר היא פסקה כבוררת בסכסוך בין צ'רלטון וההתאחדות לכדורגל

בשבוע שעבר הגיע סוף-סוף לסיומו הסכסוך המר בין ההתאחדות לכדורגל וחברת ספורטפייב לבין חברת צ'רלטון, מפעילת ערוצי ספורט 1 וספורט 2, בנוגע לזכויות השידור של חלק ממשחקי ליגת העל בכדורגל.

הסכסוך פרץ לאחר שההתאחדות העניקה לערוץ הספורט ולערוץ 10 זכויות שידור בסכומים פחותים בהרבה מאלה שלהם היתה מחויבת צ'רלטון על-פי ההסכם שכרתה עם ההתאחדות ב-2007.

צ'רלטון, שחשה כי היא משלמת מחיר מופקע בעבור השידורים הודיעה להתאחדות כי היא מוותרת על זכויות השידור, הפסיקה להעביר תשלומים בגינן וביקשה לצאת מהסכם זכויות השידור. ואולם ההתאחדות סירבה לכך, והעניין הועבר לבוררות.

את פסק הבוררות, שהביא לסוף ההתנצחות המשפטית בין הצדדים, נתנה השופטת בדימוס גבריאלה (דה ליאו) לוי, שקבעה כי על צ'רלטון להמשיך ולשלם להתאחדות את מלוא הסכום שנקבע בהסכם זכויות השידור שעליו חתמה ב-2007, וכי ההסכם יישאר בתוקף עד המועד המקורי שלו - תום עונת 2011/12.

בסך-הכול חויבה צ'רלטון לשלם להתאחדות 11.13 מיליון שקל, בגין כספים שלא העבירה במועדים שנקבעו. כמו כן חויבה צ'רלטון לשלם להתאחדות 1.3 מיליון שקל שקוזזו על-ידי הטוטו-ווינר, בגין הפרות שיוחסו לצ'רלטון בעת שידוריה.

החלק המשמעותי יותר הוא העובדה שהבוררת דחתה את התביעה של צ'רלטון להחזיר את הזכויות לידי ההתאחדות וקבע כי ההסכם יהיה תקף עד המועד המקורי - תום עונת 2011-12.

לפסק הבוררות יש משמעות גדולה מבחינת ההתאחדות וספורטפייב. השארת ההסכם עם צ'רלטון בתוקף עד 2012 תבטיח להתאחדות כ-52 מיליון שקל בשנתיים הקרובות ממפעילת ספורט 1 וספורט 2.

יש כבר מי שמכנה את פסק הבורר של לוי "הוצאת כרטיס אדום", וזאת ממספר סיבות.

משרת הבורר נחשקת במיוחד בקרב שופטים שמסיימים את כהונתם בשירות המדינה ויוצאים, אם מטעמי גיל ואם מטעמים אחרים, לשוק הפרטי. מעטים מהם מצליחים לשרוד בתפקיד לאורך שנים ולנהל קריירה שנייה ומשגשגת בתחום הבוררויות והגישורים. מעטים עוד יותר זוכים לקבל לשיפוטם תיקים תקשורתיים בעלי משמעות משפטית וכלכלית אדירה, כמו התיק של צ'רלטון וההתאחדות לכדורגל שאותו קיבלה לוי.

ריב פומבי עם עמיתיה

לוי, 56, היא אם לשניים וזוגתו של עו"ד פרופ' יובל לוי, מהליטיגטורים המובילים בארץ. את ההתמחות עשתה בשעתה אצל השופט בדימוס יוסף חריש בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. בשנת 1979 קיבלה רישיון עריכת דין, ומאז עבדה 17 שנה כעורכת דין - מתוכן 11 שנה כעצמאית.

ב-1996 מונתה לוי לשופטת, ובמשך 12 שנה כיהנה כשופטת בבתי משפט השלום בתל-אביב, בכפר-סבא וכן בבית המשפט המחוזי בנצרת. במהלך שנותיה כשופטת דנה לוי בעניינים ובנושאים רבים ומגוונים, בעיקר בתחום האזרחי-מסחרי, וחלק מהחלטותיה פורסמו בהרחבה בכלי התקשורת.

בין החלטותיה המתוקשרות ניתן למנות את החלטתה לזכות את דוד אקסלרוד, שהואשם בעבירות טרור בעקבות ראיון טלוויזיוני שנתן לאחר רצח יצחק רבין ז"ל שבו שיבח את הרוצח יגאל עמיר. החלטה מתוקשרת נוספת שלה ניתנה בפרשת התמוטטות גשר שפירים שגרמה למותם של 3 אנשים. המשפט הסתיים בהרשעת הנאשמים בגרימת מוות ברשלנות.

אך שלא בטובתה, התיק המתוקשר ביותר שבו שפטה לוי היה דווקא זה שהכתים קשות את הקריירה המפוארת שלה.

ב-2006 היתה לוי חברה בהרכב השופטים של בית המשפט המחוזי בנצרת, בראשות השופט אהרן אמינוף, שאמנם הרשיע אב שאנס את בתו המאומצת, אך תוך שתהה אם הנאנסת לא נהנתה ממעשי אביה האנס. אמינוף כתב בהכרעת הדין כי "ייתכן שבמשך השנים, משהיתה המתלוננת לנערה, נעמו לה מעשי הנאשם, והיא חפצה בהם, ולכן היא לא התחמקה מן הנאשם וגם לא טרחה לספר על מעשיו". השופטות לוי ונחמה מוניץ הצטרפו להכרעה מבלי שהסתייגו מדבריו.

הפרשה, שכונתה "הנאנסת שנהנתה" ושהותקפה בתקשורת, עוררה סערה במערכת המשפט ובציבור. בבירור שערכה הנהלת בית המשפט הוחלפו האשמות קשות בין שופטי ההרכב.

השופטות לוי ומוניץ האשימו את אמינוף - במכתב שכתבו למנהל בתי המשפט דאז, השופט בועז אוקון - ב"הגנבת" הפסקה הבעייתית להכרעת הדין בלא ידיעתן ולמרות התנגדותן המוקדמת. לטענתן, הן הסכימו לחתום על פסק הדין רק לאחר שאמינוף הסכים כי הפסקה הבעייתית תוצא ממנו.

בתגובה טען אמינוף כי לוי ומוניץ אינן דוברות אמת, וכי בניגוד לטענותיהן, הן כלל לא סיכמו איתו על הוצאת הפסקה מהכרעת הדין. אמינוף ציין כי הוא העביר את טיוטת ההכרעה, כמקובל, לעיון השופטות, והן לא העירו לו דבר בנוגע לפסקה הבעייתית.

"טענת השופטות לוי ומוניץ איננה נכונה, אם לנקוט לשון המעטה והנימוס", כתב אמינוף לאוקון, ובאשר לשופטת לוי הוסיף כי היא פנתה אליו וביקשה כי יבדוק שוב את הנוסח, אך בשום אופן לא ביקשה ממנו למחוק את המשפטים הבעייתיים.

עוד טען אמינוף נגד לוי כי בניגוד לטענתה במכתב ששלחה לאוקון, אישר באוזניו הנשיא מנחם בן-דוד כי היא לא פנתה אליו בעניין ביום מתן הכרעת הדין, אלא רק שבוע לאחר מכן.

"לוי ומוניץ קיבלו רגליים קרות לאחר שהפרשה פורסמה בתקשורת, ומיהרו להתנער מהאחריות הרובצת עליהן ולנסות להטילה על כתפיי בלבד", סיכם אמינוף.

העליון מתח ביקורת

ביולי 2006 קיבל בית המשפט העליון את ערעור המדינה בפרשת "הנאנסת שנהנתה", החמיר את עונשו של האב למאסר של 20 שנה, ומתח ביקורת נוקבת על שופטי המחוזי: "דבריו של בית המשפט המחוזי, אף שלא כוונו לפגוע במתלוננת, עלולים להישמע באוזני הזולת כמשפילים את המתלוננת ופוגעים בה בלא משים, ועל כן מוטב היה להימנע מאמירתם. כאשר מדובר בעבירות מין, על בית המשפט להיזהר בטרם יעלה השערות וסברות מסוג זה".

מאוחר יותר המליצה נציבת תלונות הציבור על שופטים, טובה שטרסברג-כהן, לנשיא בית המשפט העליון דאז, אהרן ברק, לנזוף באמינוף, במוניץ ובלוי. נוסף לכך שהנציבה הוטרדה מניסוחו האומלל של פסק הדין ומהאחריות למה שנכתב בו, כאבה לה התגלגלות הפרשה לריב פומבי בין השופטים, והיא כתבה בחוות-דעתה כי "השיח בין שופטי ההרכב התנהל מעל דפי התקשורת - תחת שיתנהל באופן ענייני ורציני בין חברי ההרכב עצמם". ברק קיבל את המלצתה.

עם או בלי קשר להכרעת הדין השנויה במחלוקת ולנזיפות שאותן קיבלה בעקבותיה, פרשה השופטת לוי מכס המשפט בתחילת 2009, בהיותה בת 54 בלבד.

בשבוע שעבר הוכח כי פרשת "הנאנסת שנהנתה", שקטעה כנראה את קריירת השיפוט שלה, לא תמנע מלוי להמשיך ולהכריע בסכסוכים משפטיים רבי-חשיבות ואפיל תקשורתי - דוגמת זה שבין צ'רלטון להתאחדות הכדורגל.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור