גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת דשדוש ממושך

בעיה: ארסנל הכלים של מקבלי ההחלטות מוצה כמעט לחלוטין במשבר הקודם

גם אם העולם לא בפתחו של משבר חדש, אלא "רק" לפני דשדוש מתמשך, מקבלי ההחלטות יתקשו להתמודד עימו, שכן ארסנל הכלים שלהם מוצה כמעט לחלוטין במשבר הקודם. אך גם לו היו הכלים ברשותם, הניסיון היפאני מוכיח שגם הם לא בהכרח פותרים מצב מעין זה.

המשבר באירופה, הנתונים הפושרים בארה"ב וההאטה המסתמנת בסין מבשרים על התפוגגות התאוששותה המרשימה של כלכלת העולם מהמשבר הגדול שפקד אותה. אינדיקציות רבות לכך מופיעות לאחרונה, לרבות האטה במדד מנהלי הרכש העולמי, בלימת העליות במדדים המשולבים של מדינות רבות, חלקן מפותחות וחלקן מתפתחות, ועוד.

מוקדם לדבר על מיתון עולמי חדש, מה עוד שבתחום הרגולאטורי נעשות רפורמות שתמנענה הידבקות מהירה של השווקים הפיננסיים. אולם, בהחלט ייתכן שלפנינו תקופת דשדוש מתמשכת, שצריכה להדאיג אותנו לא פחות, אם להסתמך על הדוגמא היפאנית.

יפאן, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם (בינתיים, סין כבר נושפת בעורפה), חוותה ירידות חדות בשוקי המניות והנדל"ן בתחילת שנות ה-90 ובדיעבד התברר שבשווקים הללו התפתחו בועות, חלקן "בעידוד" הממשלה. כתוצאה, קצב הגידול בתמ"ג, שהסתכם בכ-4% בממוצע בשנות ה-80, הצטמצם עד כדי פחות מאחוז אחד בשני העשורים הבאים, שכבר זכו לכינוי - העשורים האבודים. קצב האינפלציה הממוצע נפל מ-2.5% לכמעט 0% ובשנים רבות אף הייתה דפלציה. שיעור האבטלה הממוצע גדל מ-2.5% ל-4%. לשם השוואה, בארה"ב, הכלכלה הגדולה בעולם, קצב הצמיחה נותר זהה (2.7%) ושיעור האבטלה הממוצע אף ירד מ-7.1% ל-5.6%.

אחת הרעות החולות של אינפלציה כה נמוכה במשך שנים ארוכות היא שהציבור מתרגל לחשוב שקצב האינפלציה לא יואץ ולכן אין לו סיבה להזדרז ולצרוך כדי להקדים עליות מחירים עתידיות. בכך למעשה מגשימות הציפיות את עצמן, הביקוש נותר חלש והחברות לא מצליחות לייקר את המחירים ללקוחות.

הממשלה היפאנית ניסתה פעם אחר פעם להניע מחדש את גלגלי המשק ושפכה כספים רבים לצורך כך, אך לשווא. כל שקרה הוא שהגירעון הממשלתי הממוצע גדל מ-1.5% ל-5% מהתמ"ג! והחוב הממשלתי הממוצע תפח אף הוא כמובן, מ-65% ל-143% מהתמ"ג. כיום, חוב זה גבוה פי 2 מהתוצר.

גם הבנק המרכזי ניסה לסייע וגם הוא נכשל. הריבית הממוצעת הופחתה מ-4.85% בשנות ה-80 ל-0.75% בשני העשורים הבאים, ולמעשה מתחילת 2009 היא עומדת על 0.25%, אך משקי הבית במדינה, שהורגלו כל השנים לחסוך ומיעטו לצרוך, לא ניצלו זאת כדי להגדיל את הוצאותיהם. דבר זה הקשה עוד יותר על מלאכת הגדלת הביקושים המקומיים.

הבנק המרכזי נותר חסר כלים שכן אין ביכולתו להפחית עוד את הריבית. מנגד, הרצון לייקר את הריבית ולהביא אותה לרמה נורמאלית יותר עצום ועלול לגרור טעויות בעיתוי. כך קרה שהריבית עלתה מ-0.1% ביוני 2006 ל-0.75% בספטמבר 2008 ואז נאלץ הבנק המרכזי להורידה שנית.

הריבית הנמוכה אף יצרה השפעה שלילית נוספת - היין, שהוא המטבע השלישי בסחירותו בעולם, החל לשמש מטבע מימון לעסקאות carry. משקיעים שרצו לרכוש מטבעות עם ריביות גבוהות לקחו אשראי ביין, תוך ניצול העלות הנמוכה הכרוכה בכך. כעת, בכל פעם שהמשקיעים חוששים ממשבר (ובשנים האחרונות היו להם הרבה סיבות לכך), שנאת הסיכון שלהם גדלה והם ממהרים להיפטר מהמטבעות הללו, תוך פירעון האשראי ביין, דבר היוצר ביקוש למטבע היפאני, גורם להתחזקותו ומקשה דווקא אז על הייצוא, שהוא מנוע הצמיחה המוביל במדינה.

יפאן גם הייתה חשופה למשברים אזוריים, כגון זה שפקד את אסיה ב-1997. וכך חלפה שנה אחר שנה וממשלת יפאן, כמו גם חוקרים רבים, גופים כלכליים בינלאומיים ורבים אחרים לא הצליחו עד היום לחדש את תקופת הזוהר של שנות ה-80 והכלכלה היפאנית ממשיכה לקרטע.

הממצא המדאיג ביותר הוא שלמרות שהממשלה היפאנית יצרה גירעונות עצומים והריבית הופחתה עד 0% (לעיתים אף ניסה הבנק המרכזי של יפאן להנהיג ריבית שלילית!), דבר לא עזר וכל שקרה הוא שיפאן שקעה בדשדוש מתמשך ומרגיז, עם ארסנל כלים ריק.

ברור, שקווי ההקבלה אינם שלמים. לדוגמא, הצרכן האמריקאי נוטה יותר לצרוך ופחות לחסוך מהצרכן היפאני, עובדה חשובה כשרוצים להוציא משק ממיתון. מנגד, הצרכן האירופי נוטה פחות להוציא מעמיתו האמריקאי. אולם, אם המקרה הפרטי של יפאן יהפוך תופעה עולמית, והכלכלות השונות תדשדשנה, ההשלכות עלולות להיות קשות.

קרן המטבע הבינלאומית טוענת שכדי שהכלכלה העולמית (בעיקר במדינות המפותחות) לא תיקלע לתרחיש היפאני, (דשדוש מתמשך, בנק מרכזי דל שיניים וחוב עתק ציבורי), עליה להפוך מאוזנת יותר. אולם, כשבאסיה לא מצליחים לקרר את שוקי הנדל"ן מחד ובארה"ב צונחים השווקים הללו ללא סיוע מהמדינה מנגד, יקשה עליה לעשות כן.

אני חושש שקובעי המדיניות לא ערוכים מספיק להתמודד עם תרחיש מעין זה: בעוד המשבר הקודם טופל בהצלחה על ידי הרחבה פיסיקאלית ומוניטארית (יצירת גירעונות והפחתות ריבית מאסיביות), כעת הממשלות נאלצות לצמצם ולבנקים המרכזיים מעט דרגות חופש.

אך יש חשש נוסף - דשדוש עשוי לגרום לתחושה שההתאוששות נמצאת מעבר לפינה ולכן ממשלות יתפתו לא לעשות דבר, מתוך הנחה שעשו מספיק עד כה. אם יטעו, והדשדוש יארך זמן רב, בעצם הימנעותן ממעשה כלשהו הן ינציחו אותו.

צומת הדרכים הנוכחי מכריע: אם ההאטה (שלדברי OECD מסתמנת זה 10 חודשים) תימשך ותהפוך לדשדוש, אפשר שלמקבלי ההחלטות לא יהיו די כלים לטפל בה; הם יסתפקו בגישת wait and see, יכבו התלקחויות נקודתיות ויקוו לטוב.

לעת עתה, לא ניתן לפסול תרחיש שלילי זה. אם יתאמת, תתחדש הנהירה לנכסים חסרי סיכון. איגרות חוב של ממשלות במדינות מפותחות תיהנינה מכך. אמנם הן עלו בחוזקה בחודשים האחרונים, אך אם יתברר שהריביות של הבנקים המרכזיים אינן עולות, והממשלות מנפיקות אותן במשורה, תשואות הפדיון הנוספות והביטחון שהן מציעות יתמכו בעליות נוספות.

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט