גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ימים של פאניקה בהפועל ת"א

הפסד 1-0 קטן בקזחסטן הכניס את האלופה להיסטריה: איזה אסון כלכלי יהיה אם לא נעפיל לצ'מפיונס? כמה שחקנים ישוחררו? איזה קיצוצי שכר יספגו היתר? אבל בואו נהייה הגיוניים לרגע: כמה פעמים בחיים יקבלו מוני הראל ואלי טביב צ'אנס לפגוש יריבה קזחית, למשחק אחד ששווה לפחות 15 מיליון שקל הכנסות, ועוד בבלומפילד...

קזחסטן היא מדינה שהרוויחה את תהילתה בעיקר בזכות "בוראט", סרט המופת של סשה ברון כהן ("The Greatest Country in The World"). מאז יציאתו לאקרנים ב-2006, האסוציאציה הראשונה שקופצת לראש של אנשים כשהם שומעים קזחסטן, היא של מדינה מלאה במדבריות חול עם כפרים פרימיטיביים שבהם מתגוררים אנשים סוטים במיוחד. סביר להניח שבמציאות מדובר במקום קצת יותר נורמלי - אבל בכל הקשור לכדורגל, קזחסטן בלי ספק נמצאת עדיין בימי "בוראט".

קחו לדוגמא את אקטובה - זאת שתנסה להפתיע הערב (ג') את הפועל ת"א בבלומפילד. קבוצת הפאר של קזחסטן, שזכתה ב-4 מתוך 5 האליפויות האחרונות בליגה המקומית, מעולם לא הצליחה לעבור שני שלבים ברציפות במפעל אירופי. היא הופכת לגרועה במיוחד כשהיא עוזבת את משטחי הבוץ שלה, ויוצאת למשחקי חוץ: מתוך שבעה משחקי חוץ באירופה עד היום, הראשון שבהם לא מזמן ב-2006, ניצחה אקטובה רק פעם אחת (קבוצה מאיסלנד), עשתה תיקו אחד (העונה מול אלופת גיאורגיה) והפסידה חמש פעמים (עם ממוצע ספיגה של 4 שערים למשחק).

זאת האימפריה שהכניסה את הפועל ת"א לפאניקה בימים האחרונים.

אותה הפועל שיש לה מאזן כביר במשחקי בית אירופיים בבלומפילד (4 הפסדים מתוך 24 משחקים בעשור החולף), אותה הפועל שרק בעונה הקודמת ניצחה במגרש הזה את המבורג וסלטיק, רועדת מההיא שאף פעם לא עברה שני שלבים באירופה.

מקצועית, הפועל שווה הערב ניצחון בהפרש שערים גבוה. הבעיה שהיא היתה כזאת גם במשחק הראשון בקזחסטן בשבוע שעבר. עד שנכנס אלמנט הפאניקה לתמונה.

***

אצלנו, כידוע, מומחים בלקחת מצבים לקיצוניות. רגע אחרי שהפועל הפסידה את המשחק הראשון בקזחסטן (רק את המשחק הראשון), החלו לעוף תיאוריות כלכליות על הצרה הגדולה שהפועל עומדת בפניה. מבחינה ריאלית יש משהו בדברים: הדחה מוקדמת מאירופה אכן תהווה נזק כלכלי עצום לבעלים, שיצטרכו לעמוד בתקציב של כ-52 מיליון שקל, בעונה שבה ההכנסות הטבעיות יגיעו מקסימום ל-30 מיליון. כך נולד לו "משחק עונה" על כל הקופה, על כל החוזים, על שחרור שחקנים - בשלב שהעונה עוד לא החלה.

הפרסומים האלו כנראה עשו את שלהם. הבעיה מבחינת הפועל היא שהדברים האלו מחלחלים לאלי גוטמן ולשחקנים. אין סיכוי שלא. גם הם יודעים מה עומד על כף המאזניים.

אם נשים לרגע בצד את הכסף הגדול שאמור להיכנס לקבוצה, ואפילו את הבונוסים השמנים שהשחקנים אמורים לקבל, צריך לזכור שיש עוד אלמנט שמשחק לשחקני הקבוצה בראש: עבור חלקם הלא מבוטל, הכסף היה אישיו פחות קריטי בהחלטה להישאר. הם הרי ויתרו על מעבר לאירופה קודם כל כדי לקבל צ'אנס להגיע לליגת האלופות. זו המטרה שנשארה להם אחרי שכבר זכו בדאבל בעונה הקודמת (או חיממו ספסל בספרד, במקרה של בן סהר).

השחקנים אולי יצליחו להתגבר על העצב במידה ותסריט יום הדין יגיע. משהו שאי אפשר להגיד בוודאות על הבעלים של הפועל.

כרגע, לפחות, לא נראה שיש למוני הראל ואלי טביב רצון או יכולת (אחד מהשניים או שילוב של שניהם) להביא את הסכומים הנדרשים מהבית, במקרה שיגיע "האסון". אפשר אולי להסיק את זה מהעובדה שהחוזים של שחקני הרכשן (פרנסמן, רוקי, שבחון וסהר) כלל לא עברו בבקרה התקציבית. עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה, טען בשבוע שעבר בכל כלי תקשורת אפשרי כי הפועל תעביר את הערבויות החסרות כנגד הכנסות עתידיות מאירופה, ובמקרה של בעיטה מוקדמת מהיבשת תיאלץ למכור שחקנים כדי לפתוח עם כל הסגל שלה את עונת 2010/11.

בהפועל ידעו מראש שהם ילכו על חבל דק במיוחד בעונה הזאת. כבר לפני משחק העונה בקרית אליעזר אשתקד, כשהאליפות החלה להיראות ריאלית מתמיד, תכננו ראשי הקבוצה לשדרג את החוזים של כל הכוכבים (הצליח להם), לשפץ פה ושם עם רכש חדש (הצליח להם 2), ולהביא את הקבוצה לכסף הגדול של הצ'מפיונס ליג (יצליח להם, אולי).

עניין אחד שהם לא לקחו בחשבון זה את ההשפעה של כל הסיפור הכלכלי על מה שיקרה במגרש. אף אחד הרי לא בנה על הפסד 1-0 בקזחסטן, שידליק פה את כל המדורות.

***

בקבוצה מנסים להרגיע את המצב כדי למנוע אובר-היסטריה. בסוף השבוע אמר אלי טביב "שבכל מקרה, לא תהיה מכירת חיסול של שחקנים". זו אולי אמירה שיכולה להרגיע את האוהדים. אבל הנה משהו שלא ירגיע את השחקנים: גורמים בסביבת המועדון טוענים שבמידה והפועל לא תעבור את הקזחים, יתבקשו השחקנים, כולל הכוכבים המשודרגים, לקצץ בשכרם (הרי בשביל מה העלו להם את המשכורת אם לא בכדי להביא את הפועל גבוה באירופה).

אבל במקום קשקושים בתוך הפועל על מה-יהיה-אם, צריכים בקבוצה לזכור משהו חשוב: העפלה לשלב הבתים של הליגה האירופית תספיק כדי לכסות את הבור התקציבי, או להביא להפסד כספי מינימלי (שאפשר יהיה לעמוד בו, בלי סנקציות לאחר מכן).

מרוב ההיסטריה שנופחה כאן בימים האחרונים, כמעט נשכח שהדחה היום מול אקטובה אפילו לא מסיימת את הסיפור של הפועל באירופה העונה - היא שולחת אותה לשלב הפלייאוף של הליגה האירופית, ועוד כקבוצה מדורגת. משם אפשר לעלות לבתים. מעבר של אקטובה ישלח את הפועל לשלב הפלייאוף של הצ'מפיונס ליג - שממנו צונחים, באופן רך במיוחד, היישר לאותו שלב הבתים של הליגה האירופית.

במילים אחרות, ניצחון היום על אקטובה יבטיח להפועל יותר מ-15 מיליון שקל באופן אוטומטי - סכום התחלתי בלבד שלא כולל בתוכו הכנסות נוספות מהישגים במפעל, מכירת כרטיסים וזכויות השידור של אופ"א. אז נכון, הרווח התפעולי הדמיוני שמבטיחה הצ'מפיונס ליג לא יהיה בסצנריו הזה, אבל שקט כלכלי - יהיה גם יהיה.

בכדורגל אמנם הכל יכול להיות. והאקטובה האלו, הם כנראה קצת יותר טובים מהבוסנים שהפועל פירקה בסיבוב הקודם. אבל בואו נהיה הגיוניים לרגע: הראל וטביב תמיד יתפללו, בכל עונה מעתה ועד עולם, להגיע למצב שבו משחק מול קבוצה קזחית יכול להכניס להם 15 מיליון שקל. זו חתיכת פריבילגיה.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?