גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למברגר: "לא שיקרנו; מסרנו תמונה חלקית מלחץ ובתום-לב"

יהושע למברגר, המשנה לפרקליט המדינה, יוצא להגנת הפרקליטות - וטוען כי הזיכוי בפרשת הדסק הרוסי והביקורת החריפה שמתח בית המשפט (שוב) על הפרקליטות אינם סיבה ל'עליהום'

"התחושות הן לא נעימות. לא נעים להיות גוף שסופג ביקורת חסרת פרופורציה, בהיקף של כותרות שמתאימות למפולת בבורסה העולמית. בסך-הכול היה זיכוי בהליך פלילי בתיק שעוסק בסוגיה חדשה, והיו תקלות - שמי שקורא את פסק הדין רואה ששום דבר מבין התקלות הללו לא נעשה בזדון.

"חוץ מהתבטאות חמורה של השופט בתיק, אין בפסק הדין משהו שאמור להטיל דופי בפרקליטות. הפער בין ביקורת לגיטימית שכל גוף שטועה צריך להיות מבוקר וצריך להעיר לו ואפילו לנזוף בו, לבין הכותרות על פסק הדין שמשדרות קטסטרופה - הוא פער משמעותי. על הפער הזה אני מתקומם".

עו"ד יהושע (שוקי) למברגר, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, לא יכול היה לשתוק השבוע נוכח ההתקפות והביקורת שספג הבית המקצועי שלו. "ה'עליהום' כנגד הפרקליטות שערורייתי, ואין לכך כל הצדקה", הוא אומר בראיון ל"גלובס", שבו הוא מנטרל אחד-אחד את כל המוקשים שמציבים לפרקליטות אויבי המערכת, כדבריו, ומסביר איך הפרקליטות מעולם לא חמקה מאחריות לכשלים שהתגלו במסגרת עבודתה, כמה קשה להטמיע נורמות פליליות בעבירות צווארון לבן, ולמה לא צריך גוף לפיקוח על הפרקליטות.

ה"עליהום" שעליו מדבר למברגר ניצת ביום ראשון השבוע, עם מתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שביטל בצעד נדיר, על בסיס טענת "הגנה מן הצדק" וגם לגופם של הדברים, את כתב האישום נגד אליק לדר ויעקב סברדליק - שני מנהלים בדסק הרוסי בסניף הירקון של בנק הפועלים, שהואשמו במסגרת פרשת הלבנת ההון בבנק כי סייעו ללקוחותיהם להלבין עשרות מיליוני דולרים.

מעבר לקביעה כי הנאשמים זכאים, מתח בית המשפט ביקורת חריפה על התנהלות הפרקליטות בתיק, בין השאר משום שלא העבירו את כל חומרי החקירה לנאשמים, הצהירו הצהרות לא נכונות במחוזי ובעליון, הגישו את כתב האישום ללא עיון בכל חומרי החקירה ולא דיווחו על מתן טובות הנאה לעד תביעה בתיק.

- יש ביקורת חריפה מאוד כנגד הפרקליטות בתיק. קשה שלא להבין מהיכן נובעת הביקורת הציבורית.

"יש דיסאינפורמציה ופער בין מה שכתוב בפסק הדין למה שפורסם בחלק מהעיתונים, והם מובילים להתעצמות הביקורת נגדנו. למשל, היתה השבוע כותרת לפיה 'הפרקליטות שיקרה לבית המשפט'. תסתכלו בפסק הדין - לא כתוב שהפרקליטות שיקרה. אדם שלא מסר את מלוא התמונה האמיתית בתום-לב מתוך חוסר ידיעה ומתוך חוסר הבנה או לחץ, כפי שקרה בתיק 'הדסק הרוסי', זה לא שקר. חלק מהבומבסטיות של המתקפה נגדנו נולד מכותרות שלא משקפות את התמונה האמיתית.

"התוצאות וגם התנהלות הפרקליטות טובות יותר מכל גוף ציבורי ומכל גורמי המשפט. אין גוף ציבורי - גם בקנה-מידה עולמי - שיש לו את היושרה של הפרקליטות, שנשענת על סטנדרט מהגבוהים בעולם. בכל מקום שיש עשייה של מאות אלפי תיקים ישנן תקלות, אבל משום מה תוקפים אותנו על כל דבר".

- אתה בעצם אומר "הלוואי שכולם היו כמו הפרקליטות"?

"כן. לא בטעויות שלנו, אבל בהתמודדות המדהימה עם עשרות אלפי תיקים - כן. בהתמודדות עם היקף העבודה והאחריות המורכבות, העבודה של הפרקליטות מעוררת השתאות, הערצה. גם כשישנן תקלות, אסור שזה ישנה את הפרספקטיבה של הדברים האלה ביחס לעבודה של הפרקליטות ולאתגרים שהיא עומדת בהם".

- זה נשמע כמו התחמקות מאחריות. בכל זאת, יש פסק דין שמבקר אתכם בחריפות ובין היתר אומר כי התנהלות הפרקליטות "גובלת בהתנהגות שערורייתית".

"אנחנו ממש לא מתחמקים מאחריות. היו תקלות, שאת חלקן גילינו וחשפנו בבית המשפט. בפרקליטות המחוז טיפלו בכל תקלה באומץ-לב, ערכו תחקיר פנימי והוציאו מסמך מרשים של הפקת לקחים עוד לפני שניתן פסק הדין. יש לנו פרוצדורה להתמודדות עם חלק מהתקלות שהיו, ואנחנו לא הולכים לטאטא את זה מתחת לשטיח".

תנאים תת-אנושיים

התגובה ששוגרה מטעם הפרקליטות לתקשורת מצטיירת דווקא כמתחמקת למדי. בין השאר צוין בה כי הגנת הנאשמים לא נפגעה ברמה שהצדיקה את ביטול כתב האישום. "עם כל הכבוד, אין לקבל גישה שלפיה תקלות שלא פגעו בהגנת הנאשם יביאו לביטול אישום", נכתב.

- אתה חושב שזה ראוי שהפרקליטות לא מקבלת את גישת בית המשפט?

"אנחנו חשבנו אחרת מבית המשפט. אנחנו מפיקים לקחים מטעויות שמצאנו שהן אכן טעויות אמיתיות, אבל לא עם הכול אנחנו מסכימים עם בית המשפט. למשל, בנוגע להעברת חומרי חקירה להגנה, התברר כי מתוך 37 קרגלים שהתבקשנו להעביר לאחר שגילינו שלא הועברו, רק שני קרגלים נחשבים לחומרי חקירה. בכל זאת, העברנו הכול כפי שקבע בית המשפט, אך אנחנו לא נסכים לומר שכל החומר מהווה חומר חקירה. אנחנו את הלקחים שלנו הפקנו".

במהלך השבוע פנתה תנועת אומ"ץ לפרקליט המדינה משה לדור בדרישה להסיק מסקנות אישיות נגד הפרקליטים שניהלו את תיק הלבנת ההון שנוגע לדסק הרוסי, עורכי הדין טלי נג'רי, לירן חיים, עודד קם ואביבה חפץ, בעקבות הכשלים שהתגלו בתיק. כשלמברגר שומע את זה לראשונה במהלך הראיון הוא מגחך, ספק בפליאה ספק בעצב.

"מההיכרות שלי עם החומר אני חושב שיש מקום להפקות לקחים במישור המערכתי, אבל אין מקום להפקות לקחים במישור האישי. הפרקליטות והפרקליטים עבדו בלחץ אדיר, לא אנושי ממש, וקרו טעויות. אין מה לנפח אותן מעבר לנדרש".

- יש תחושה של לויאליות מוגזמת בתוך המערכת. כל פעם שצצה פרשייה חדשה, כמו הביקורת בפרשת האזנות הסתר בתיק רמון - פרקליט המדינה והפרקליטות כולה מגבים פה אחד את הפרקליטים.

"מה זה לגבות? אני לא אמרתי שלא היו תקלות בתיק הדסק הרוסי. בפרשת רמון, אם היו נוקטים בפעולה של להדיח מישהו בגלל דו"ח מבקר המדינה - זו היתה טעות איומה. אנחנו כן מטפלים בבעיות עם פרקליטים כשצריך. לא מזמן פרשה פרקליטה בכירה ממחוז דרום לאחר שהוגשה נגדה קובלנה משמעתית. המערכת לא שומרת על לויאליות בכל מקרה. אנחנו לא מדיחים אנשים כשזה לא מוצדק, אבל אין לויאליות עיוורת, יש בחינה של כל עניין לגופו".

למברגר אמנם חושב שאין מקום למסקנות אישיות בפרשת הדסק הרוסי, אבל יש מקום למסקנות ברמה הלאומית. "אנחנו כארגון הפקנו לקחים, אבל גם המדינה - מי שאמון על לאפשר לפרקליטות לפעול - צריך להפיק לקחים. כמות והיקף התיקים שמגיעים לפרקליטות פשוט מטורפים. כל חקירה היום היא חקירת ענק. בין 2 ל-4 פרקליטים צריכים להתמודד עם היקף של כמויות חומר בלתי נתפסות. אם חושבים שהפרקליטות תוכל לעמוד בכל היעדים שלה בלי טעויות אנוש - פשוט טועים".

קורסים תחת העומס

למברגר מסביר כי העבודה בתת-תנאים מהווה קרקע פורייה לטעויות אנוש שנובעות מעומס או לחץ, אך במקום לתגבר את המערכת פוגעים בה. "גם אם יוכפל מספר התקנים לפרקליטות, יהיו טעויות אנוש. הפרקליטות עובדת בתת-כוח, תת-תקינה משמעותי. במקום לשפר את המצב, ממשיכים לפגוע במערכת. בתקציב האחרון הפחיתו מעל 80 תקנים מהפרקליטות. אם מי שאחראי על התקצוב של הפרקליטות חושב שאפשר לדרוש מהפרקליטות לעמוד ביעדים שלה כשהוא גורם לה נזקים קשים כאלה, הוא לא יודע עד כמה המצב חמור. אני חושב שאנחנו עובדים בצורה מיטבית, אבל אנחנו עובדים בתנאים תת-אנושיים של כוח-אדם, ולא לעולם חוסן".

- מהדברים שלך עולה שיש סכנה אמיתית לאכיפת החוק במדינה וגם לחופש של חפים מפשע, שטעויות האנוש של הפרקליטים עשויות להשפיע עליהם.

"אני לא אומר את זה. הטעויות שקרו בתיק הדסק הרוסי קרו בתום-לב ולא פגעו בהגנת הנאשמים לטעמנו, אבל אני אומר שמישהו צריך להתעורר.

"אני מסכים לחלוטין שעלולה להיות טעות שכן תגרום נזק, ולכן אני מרים כאן קול זעקה בשם הפרקליטות. אם חושבים שלהורדת עשרות תקנים מהתקן של הפרקליטות לא תהיה נפקות ביכולת שלנו לפעול באופן מיטבי - טועים בגדול. עורכי הדין שעבדו בתיק של בנק הפועלים עבדו על עשרות הליכים שנבעו מהתיק במקביל. זה כמעט בלתי אנושי.

"כל תיק שמגיע לאלה רובינק, העומדת בראש פרקליטות מיסוי וכלכלה, הוא תיק משמעותי של 50-100 קרגלים, עם האזנות סתר, תמלולים ואלפי מסמכים. אם מישהו שוכח להעביר איזו שורה מאיזה תמליל, אז עושים מזה קטסטרופה. זאת לא הקטסטרופה. הבעיה האמיתית היא שהפרקליטים קורסים תחת העומס".

נורמות קשות לעיכול

יש הטוענים כי בתקופתו של מני מזוז, לשעבר היועץ המשפטי לממשלה, החלה החלת הנורמות פליליות חדשות. מזוז התווה קו מיליטנטי, תקיף, שלפיו התנהגויות מקובלות רבות נתפסו כפליליות. כיום, יש טענה כי פרקליט המדינה משה לדור ממשיך את דרכו של מזוז ונוקט בגישה מחמירה. למברגר דוחה את הטענות הללו על הסף. "מזוז לא ראה את הכול פלילי. הוא הוביל את הקו של מציאת אמצעי אכיפה אלטרנטיביים - בדיוק הפוך מהביקורת עליו. מנגד, מזוז הוביל קו שכאשר מזהים עבירה פלילית צריכים ללכת עליה, גם אם היא עבירה שעד עכשיו לא אכפו אותה.

"יש פה תהליך שעם השנים מערכות המשפט הפנימו את הנורמות שמזוז התווה, כי הן מעוגנות בחוק, רק שהיה קשה לעכל אותן בהתחלה. הוא הגיש עשרות תיקים נגד שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות מקומיות ובעלי תפקידים משמעותיים בשירות הציבורי, והרוב המכריע הסתיים בהרשעה".

לדברי למברגר, גם לדור "לא רואה כל דבר כפלילי, הוא חושב שיש מקום לאכיפה אלטרנטיבית, משולבת. זה חלק מהאג'נדה שהוא מוביל כאסטרטגיה של הפרקליטות. אבל הוא לא מתעלם מעבירות, ואומר נלך לתיק פלילי גם אם הנורמה היא חדשה".

החקירה בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים החלה בקול תרועה רמה מצד גורמי האכיפה - והסתיימה במפח-נפש עבורם. השבוע התבשרנו כי חקירת פרשת הולילנד הגיעה לסיומה והחומר הועבר לפרקליטות - וגם פרשה זו זכתה לחשיפה משמעותית ולכינוי "הפרשה החמורה ביותר בתולדות המדינה".

גם פרשת רשות המסים, שהתפוצצה בשנת 2006, החלה בכותרות מרעישות דומות, ואפילו - ולהבדיל - כתב האישום נגד עו"ד יעקב וינרוט זכה לחשיפה ולהכתרה כעניין עקרוני ותקדימי.

- אתם לא חוששים שכל הפרשות הללו יתפוצצו לכם בפנים, כמו הדסק הרוסי?

"שום דבר לא התפוצץ לנו בפנים. כשיש מעת לעת זיכויים אני לא רואה בזה כישלון, זה חלק מהפרוסס של עשיית הצדק. אני יכול לערער או לא, אבל אני מוריד את הכובע בפני בית המשפט ואומר זו הסמכות שלך להכריע גם בעובדות וגם בפן הנורמטיבי. אחת הביקורת החריפות ביותר על הפרקליטות היא שיש לה 98% הרשעות. זה לא נתון נכון, בגלל שחלק זה הסדרי טיעון שמורידים חלק מהאישומים, אבל אני אומר שהלוואי שיהיו זיכויים. אני מגיש כתב אישום רק כאשר אני מאמין שבן אדם ביצע את העבירה. ברמת המאקרו, אם היתה לנו מערכת שפיטה שיש בה 100% הרשעות - אז הייתי אומר 'רבותיי משהו לא בסדר, יש פה חותמת גומי'".

- ובכל זאת, עשיתם חשיבה מחודשת בחלק מהתיקים - כמו החקירות נגד השר ליברמן או תיק המינויים של אולמרט?

"אני מעורב בתיק רשות המסים, בשוקי ויטה ובהולילנד, ומכיר אותם היכרות אינטימית. אני מדריך את עצמי, וגם הפרקליטות מדריכה את עצמה, להיות מאוד מאוד זהירים בשלבים שאנחנו מחליטים אם להגיש כתב אישום. ברשות המסים הלכנו בפינצטה, בשוקי ויטה הלכנו בזהירות רבה. אותו דבר ייעשה בפרשת הולילנד".

- אתה מודע לכך שאם וינרוט יזוכה, אז הביקורת וההתקפה השבוע ייראו כמו משחק ילדים לעומת ההתקפה שתבוא אז?

"וינרוט יעשה מה שהוא יעשה. אנחנו לא נשמח לאידו אם הוא יורשע, ואני מקווה שהוא לא ישמח לאידנו אם יהיה זיכוי. החשש שנספוג קיתונות של ביקורת אם ניכשל לא מנחה אותנו בעבודתנו".

תחת זכוכית מגדלת

בכנס לשכת עורכי הדין האחרון באילת הצהיר שר המשפטים, יעקב נאמן, כי "משרד המשפטים עוסק בהקמת גוף אשר יפקח על עבודת הפרקליטות", ועורר סערה בקרב בכירי הפרקליטות.

למברגר: "התחושה שלנו היא שרודפים אותנו. תחושה שעומדים עם זכוכית מגדלת, ובכל מקום שמשהו לא הולך בדיוק לפי הספר בתום-לב, בתקלה - אפילו חמורה - ישנה התנפלות אדירה על אותה פירצה. אין פרופורציה לפעמים בין העשייה לבין ההתנפלות על הפרקליטות. תמיד יחפשו את המקסימום כדי לתקוף אותנו".

- אתם מכריעים גורלות של בני אדם, זה דיני נפשות. לכן אתם תחת זכוכית מגדלת.

"יש לי תזה קצת אחרת. אנחנו בהגדרה תחת זכוכית מגדלת של בית המשפט. בית המשפט נותן לנו תמרורים אדומים בכל מקום שאנחנו טועים או מתרשלים. מעבר לכך מתנהל מסע נגד הפרקליטות".

- מי מנהל אותו?

"זו שאלה גדולה מאוד. אנשים בעלי אינטרסים, שחלקם נתונים להליכים פליליים וחלקם עם כסף, מצאו שישנה דרך מאוד-מאוד נוחה לשנות החלטות ולהשפיע על מקבלי ההחלטות ולהטיל מורא. לא כל הביקורת על הפרקליטות היא תמימה. בתי-חולים, צה"ל ועוד גורמים אחרים, שהחשיבות של עיסוק בחיי אדם אצלם לא פחות דומיננטית מהפרקליטות, לא חוטפים כזו ביקורת. המסע של הדה-לגיטימציה שעושים לפרקליטות, אין לו אח ורע בשום מערכת אחרת שגם עוסקת בדיני נפשות".

- אולי הקמת גוף מבקר תפתור את בעיית המסע המכפיש, כי יהיה למי לפנות כשאתם טועים?

"אנחנו לא מתנגדים שיהיה גוף ביקורת שיבקר את הפרקליטות, אבל אנחנו צריכים לדעת מה המנדט של הגוף הזה".

למברגר טוען כי הפרקליטות היא הגוף המבוקר ביותר, ומונה את המבקרים: בית המשפט, נציבות שירות המדינה, לשכת עורכי הדין, מבקר המדינה, מבקר הפנים של משרד המשפטים, ובמקרה של עבירות פליליות גם המשטרה.

"ככל שמגיעים למסקנה שצריכים להקים גוף ביקורת חיצוני לפרקליטות לא נתנגד לזה, אבל נבקש שזה יהיה מתואם ומסונכרן עם הגופים הקיימים, באופן כזה שפרקליט לא יהיה כפוף למספר גופים שיבחנו אותו על אותו עניין", הוא אומר.

"לגופים הכלכליים הגדולים יש אינטרס לעצור את האכיפה"

השבוע התברר כי במהלך הדיונים בפרשת הדסק הרוסי הציע שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, דוד רוזן, לפרקליטות לחזור בה מכתב האישום. הפרקליטות בחרה למחוק 11 מתוך 15 האישומים המקוריים בתיק, אך בחרה לנהל את התיק עד סופו.

- למה לא חזרתם בכם מכתב האישום? הרי פסק הדין היה צפוי לאחר הצעה כזו מהשופט.

"פסק הדין היה די צפוי, ולכן הוא לא הפתיע אותנו, אבל חשבנו שעדיין נכון להגיע להכרעה שיפוטית, בגלל שזו אבן-דרך נוספת בדרך להנחלת נורמות מסוימות בכל הקשור לחוק איסור הלבנת הון. המחוקק קבע את הנורמות, והיה לנו חשוב להגיע להכרעה עניינית.

"אנחנו לא מקבלים כסף כדי להיות אנשים נחמדים. אנחנו עובדי ציבור, ותפקידנו לאכוף נורמות שאנחנו חושבים שמדינת ישראל כמדינה מתוקנת צריכה להתנהג לפיהן. לא צריכים להיות בעלי ראייה מתוחכמת כדי להבין שהכוחות שפועלים בציבור הישראלי הם כוחות בעלי אינטרסים אדירים להחליש את היכולת האפקטיבית ליצור נורמות נגד הלבנת הון. היום קשה מאוד להטמיע ולאכוף נורמות כאלה, כי לגופים הכלכליים הגדולים - בנקים, גופים פיננסיים ואפילו עורכי דין - יש אינטרס מובהק לעצור את יכולת האכיפה שלהן".

- אך כאן מדובר על פסק דין של בית משפט. אולי אתם מנסים להכיל במעגל הפלילי הרבה יותר ממה שצריך?

"בית המשפט לא אומר שהנורמות לא נכונות או שהתפיסה הערכית לא נכונה. הוא רק אומר שלא הצלחנו להוכיח את היסוד הנפשי של העבירה, שהאנשים האלה לא היו מודעים עד הסוף לעבירה, שלא הצלחנו להוכיח שפקידי בנק כל-כך חשובים ומכובדים הם עבריינים שרוצים להסתיר דברים מהרשות לאיסור הלבנת הון".

- זה נשמע כמו התייחסות צינית.

"בשנות ה-90 היתה סדרה של זיכויים בעבירות של אישי ציבור בשוחד והפרת אמונים. גם שם בית המשפט ברוב המקרים אמר שהמקרה מאוד חמור, אבל לא הוכח היסוד הנפשי. אני חושב שישנם סוגי עבירות שלוקח זמן לומר לבן אדם 'תשמע, למרות שאתה אדם מהוגן ומכובד - עברת עבירה פלילית'".

- אתה אומר שלבית המשפט קשה לעכל את מה שאתה והפרקליטות הבנתם מזמן?

"לא מזמן. אני מכבד את ההכרעה של בית המשפט וחושב שהוא פסק לפי השקפת עולמו. אנחנו מודעים לכך שקשה להכיל נורמות בתחום של עבירות צווארון לבן, וגם במערכת המשפט קשה מאוד להטמיע אותן. פסק דין שבס יצר מהפכה בסטנדרט של בית המשפט ביחס ליסוד הנפשי של עבירות של שחיתות ובייחוד הפרת אמונים. במינויים נקבעה עכשיו נורמה חדשה במשפטו של צחי הנגבי. בסופו של דבר יימצא האיזון הנכון להחלת הנורמה הפלילית גם בעבירות על חוק הלבנת הון".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד