גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהדולרים יפסיקו לזרום: איך דואגת ישראל לרזרבות המט"ח?

צבי חלמיש, שסיים לאחרונה את תפקידו כנציג משרד האוצר בניו-יורק, מספר כיצד דואגת מדינת ישראל להבטיח לעצמה רזרבות מט"ח ליום סגריר בזמן שבסיס רוכשי הבונדס הולך ומתכווץ

רק התיישבתי עם צבי חלמיש, שאך זה סיים את תפקידו כנציג משרד האוצר בניו-יורק בלשכתו, בקומה ה-17 של "הבית הישראלי" בשדרה השנייה במנהטן והטלפון מצלצל. יהושע מצא, נשיא ארגון הבונדס בארה"ב, היה על הקו.

"יהושע", הודיע לו חלמיש, "טוב שצלצלת. כידוע לך, שערי הריבית עדיין נמוכים, אבל כדי שיהיה לך יותר נוח למכור, נגיד בבתי כנסת, אתה יודע, אז הנה השערים שתעבוד איתם".

במספר משפטים קצרים, שווריאציות שלהם נשמעו מי יודע כמה פעמים בנציגות משרד האוצר, הוסיף חלמיש נדבך נוסף לחומת הרזרבות הדולריות של מדינת ישראל. אבל מי שחושב שארגון הבונדס הוא איזו יחידת סמך של משרד האוצר, שמקבלת הכתבות וקופצת לדום לשמע הוראות נציגיו, לא מכיר את מצא, ולא את חוקי ניירות הערך של ארה"ב.

"מצא הוא בעל הבית"

הבונדס הוא חברת ברוקרים אמריקנית, שכפופה לחוקי ארה"ב, על כל מה שמשתמע מכך, ומצא יודע איך להגן על העצמאות, ה"אמריקניות" אם תרצו, של הארגון שבראשו הוא עומד.

"מצא הוא בעל הבית האמיתי בבונדס ועם בעל הבית לא מתווכחים", אמר לי פעם פעיל בבונדס. מצא מצידו טוען ש"האוצר הוא הגורם היחיד שמכתיב לנו את הריביות (של אגרות החוב של האוצר הישראלי המשווקות בארה"ב) ואת ה-spread (ההפרש בין שער האיגרת הישראלית לשער אג"ח של האוצר האמריקני).

"אנחנו הברוקרים והאוצר הוא מקבל ההלוואה. אנו המוכרים והמפיצים והאוצר קובע לנו את השערים. אנחנו לא צריכים לקבל עצות לגבי ניהול המכירות. מספיק שקובעים לנו יעד שנתי, שאנחנו תמיד עומדים בו. אבל למי למכור, איך ומתי, על זה אנו מחליטים לבד".

האישיות החזקה של מצא, תרמה לעיצוב התנהלותו של חלמיש מול הבונדס (וקרוב לוודאי שתעצב את ההתנהלות של מחליפתו, סיגלית סייג). תמחור אגרות האוצר הישראלי בארה"ב, על בסיס שבועי, הוא אחד מהתפקידים החשובים ביותר של נציג האוצר בניו-יורק. אבל, חשובה לא פחות היא יכולתו להיות מעורב בפעילות הבונדס מבלי לדרוך על היבלות של אף אחד.

1,000 דולר לרוכש

חלמיש ידוע כאדם שיודע מה הוא רוצה, אבל הוא למד לגייס כישורים דיפלומטיים, לתמרן במיומנות, מול הארגון שמכניס למדינת ישראל יותר ממיליארד דולר בשנה. ובכל-זאת, לא תמיד היה אפשר לחמוק מעימותים.

"חילוקי דעות? לא פעם רבנו ולא פעם אחת גם צעקתי", אמר מצא. "אם היו חילוקי דעות, הייתי מרים טלפון לחשב הכללי. אם היו מחלוקות על כיצד ומה, הוא היה מכריע. הוא ידע שחלמיש הוא הנציג שלו באמריקה ושהוא צריך לגבות אותו, אך הוא גם ידע שאנו המוכרים ושאנו נמצאים בשטח. מי שמריץ את הסוסים פה, זה אנחנו".

במציאות הלא פשוטה הזו הצליח חלמיש להטביע חותם. "כל השנים דיברו על הבונדס במונחים של מכירות. כמה מיליארדים הצלחנו להביא. בשלב מסוים החלטנו לקבוע פרמטר נוסף - מספר המכירות, קרי כמות ה'לקוחות', או המשקיעים, לא חשוב אם הם גדולים או קטנים.

"מבחינתנו, התפקיד החשוב ביותר של הבונדס עתה הוא לעזור לישראל בשעת חירום, כאשר הדולרים יפסיקו לזרום. בוא נאמר שבא יום סגריר. אם כל אחד מ-800 אלף רוכשי הבונדס, הלקוחות שלנו, יקנה אג"ח רק ב-1,000 דולר, נוכל להביא 800 מיליון דולר. אם יהיו לנו מיליון לקוחות, נוכל להזרים מיליארד. זו עכשיו המטרה: להגדיל את מספר הלקוחות הפוטנציאליים".

איך התקבלה ההחלטה הזו?

חלמיש: "לפני כשנה ערכנו בדיקה מחודשת של מטרות הארגון. עבדנו בשיתוף פעולה הדוק עם הבונדס וההחלטה הסופית התקבלה אצל החשב הכללי של משרד האוצר".

אז היעד החדש הוא להגיע למיליון משקיעים? איפה מוצאים 200 אלף לקוחות חדשים?

חלמיש רומז שהזמן בשל לשינוי המנטליות השיווקית של הבונדס: "צריך למצוא יעדי שיווק חדשים ולהשתמש בשיווק מוגבר. אם היעד של הארגון הוא למכור מיליארד דולר, ואתה מגייס את מיליארד הדולר לפי היעד שהותווה לך, אתה לא מתאמץ לגייס לקוחות חדשים.

"התחזית שלנו היא שבזמן חירום נצטרך לגייס 2.5-3 מיליארד דולר. הגיוס בשווקים אצל לקוחות מוסדיים יהיה כמובן יקר יותר בתקופות קשות בגלל עלויות הסיכון ולכן לא נוכל להגיע ליעד הזה בלי להכין תשתית של לקוחות פרטיים נוספים ממגזרים חדשים, או ממגזרים שלא נחרשו מספיק: קהילות של יהודים אורתודוכסים, רפורמים וכן, בעיקר, צעירים יהודים".

אז אני מניח שהפרופיל של הרוכש הממוצע עכשיו הוא לא איזה בחור צעיר שמתחיל לבנות את הקריירה שלו.

חלמיש: "האמת היא שלא. הפרופיל של הלקוח הממוצע של הבונדס הוא יהודי בן 50 פלוס מהמגזר הקונסרבטיבי. כשהגעת לקבוצת הגיל הזו, יש לך יותר כסף ואתה גם יותר מעורה בקהילה".

איך אתם מתכננים להצעיר את מעגל הרוכשים?

חלמיש: "דרך האינטרנט. אנחנו עובדים עתה על מודל רכישה ברשת והתקווה היא שכך נוכל להגיע להרבה יותר אנשים, במיוחד צעירים. ויש עוד חידוש שאנו מצפים שיביא לנו דור חדש של רוכשים - ניירות בערך נקוב נמוך יותר. הוצאנו אג"ח חדשות שנקראות 'סברה', בערך נקוב של 2,500 דולר. אל תשכח שהנייר המרכזי של הבונדס הוא ה'ג'ובילי', בערך נקוב של 25 אלף דולר, אם נעזוב לרגע אגרות מתנה לבר-מצווה בערך נקוב של 100 דולר.

"כמה אנשים בתחילת החיים המקצועיים שלהם אתה מכיר שיכולים לכתוב צ'ק בסך 25 אלף דולר שלא לרכישת בית? 2,500 דולר זה סיפור אחר. יש גם תוכנית להנפיק אגרות עם טווח הבשלה קצר יותר, שנתיים למשל. ואם מדברים על התרחבות לקהל הדתי - עכשיו יש בבונדס אחראי שיווק למגזר האורתודוכסי. זה תהליך שתופס תאוצה בשנתיים האחרונות".

דברי חלמיש משקפים מאמץ קדחתני להתמודד עם מציאות חדשה ומטרידה במפה הדמוגרפית של יהודי ארה"ב, שמשמעותה היא שחיקה רצינית בבסיס רוכשי הבונדס.

מחקר שנערך בשביל ההנהלות הבכירות של ארגון הבונדס ושל משרד האוצר על-ידי בוסטון קונסאלטינג גרופ, אחת מחברות הייעוץ הגדולות בארה"ב, העלה שהאוכלוסיה היהודית בארה"ב הולכת ומצטמצמת - מ-5.8 מיליון באמצע שנות ה-90, ל-5.7 מיליון עתה, ולפי התחזית - ל-4.7 מיליון בלבד ב-2050. הסיבות לכך הן הזדקנות וירידה בשיעור הילודה (1.6 ילדים בממוצע לאשה יהודיה לעומת 2.4 ילדים בממוצע לנשים באוכלוסיה הכללית בארה"ב). המחקר הוגש למזמיניו בדיוק לפני שנתיים והוא מוסיף לשמש מפת דרכים להשגת היעדים החדשים של הבונדס. פרטיו מתפרסמים פה בראשונה.

80% בני 50 ומעלה

יתר על כן, הקבוצה הדמוגרפית הגדולה ביותר של רוכשי הבונדס, יהודים קונסרבטיביים, מתכווצת בקצב מהיר: שיעור בני 55 ומעלה בקרב יהודים שחברים בבתי כנסת קונסרבטיביים, הוא 46%, בהשוואה ל-38% בקרב הרפורמים ו-30% בלבד בקרב האורתודוכסים. כדי להעמיד דברים בהקשרם: 80% מרוכשי הבונדס הם בני 50 ומעלה.

חלמיש נמנע מלהתייחס לנתונים ספציפיים, אך מודה שלשינויים הדמוגרפיים בקרב יהודי ארה"ב יש פוטנציאל לפגיעה ביכולת גיוס הכספים של ישראל בארה"ב, אם ישראל לא תיערך לקראתם. "זה המנוע שמאיץ את השינויים בבונדס", הוא אומר.

למה בכלל צריך נציג של האוצר בשדרה השניה במנהטן?

חלמיש: "היום אפשר לעשות כל דבר מירושלים. אני מודה. אבל כשאתה נמצא בקשר ישיר עם מוסדות פיננסיים, על בסיס מתמיד, פנים אל פנים, יש יתרון לשהות בניו-יורק. הייתי אומר שזה הצד הדיפלומטי. הנוכחות הגיאוגרפית קובעת.

"מצאנו שיש מתאם בין היכרות לבין מכירות של הבונדס. גופים שמכירים אותנו, קונים יותר אגרות. יש כלל ברזל בשיווק: גם אם יש לך את המוצר הטוב בותר בעולם, אתה חייב לבוא אל הלקוחות. ואגיד עוד דבר: אני לא יכול לזקוף לזכותי את הירידה בעלויות גיוס הכספים שלנו באמריקה, אך עובדה היא, שאנו מגייסים כשני מיליארד דולר בשנה, בעיקר בארה"ב, בעלות של 0.1%, כלומר שני מיליון דולר לשנה, והעלות שלי היא חלק קטן מאוד מהסכום הזה".

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה