גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השקעת המוסדיים בשוקי חו"ל קטנה בצורה מפחידה"

דני ירדני מאלטשולר שחם: "אנחנו מחזיקים בחשיפה של יותר מ-30% בחו"ל" ■ אייל קליין מ-IBI: "רכיב הזהב בתיק הציבור הפרטי צריך להיות אפס"

חודש ספטמבר, שהסתיים לפני כעשרה ימים, ידוע בספרי ההיסטוריה של השווקים הגלובליים כחודש הגרוע ביותר. דווקא בתקופה של אי-ודאות גדולה וחששות מפני מיתון חוזר, רשמו השווקים בספטמבר את אחד החודשים הטובים ביותר השנה, עם עליות של כ-7%-8% במדדים המובילים בעולם. פאנל מומחים שכינס "גלובס" בנושא השקעות בשווקים הזרים ניסה לבחון את התופעה, לסמן את המשך הדרך ולבחור את ההזדמנויות הטובות ביותר הקיימות, עבור המשקיעים הגלובליים.

"החלוקה הזו, שלפיה השווקים מתנהגים בתבנית חוזרת בעונות שונות לאורך השנה, תמיד הפתיעה אותי", אומר אייל קליין, אסטרטג השווקים הגלובליים של בית ההשקעות IBI, בהתייחס לביצועים החזקים של השווקים בספטמבר. "זה אף פעם לא עובד, ולא ניתן להסתמך על כך".

קליין מסביר את העליות בשווקים בהזדמנויות שקיימות במניות והוא אף אופטימי לגבי העתיד שלהם. "יש יותר הזדמנויות בשוק המניות לעומת שוק האג"ח", הוא אומר. "עם זאת, שוק האג"ח הוספד יתר על המידה, למרות שהריביות הולכות להישאר ברמות נמוכות ואין אינפלציה. גם היום ניתן למצוא בשוק לא מעט איגרות חוב שנסחרות בתשואות של 5%-8%. אלו יכולות להיות אג"ח של בנקים או חוב נחות של חברות, שלא קיים בישראל ובהחלט יש מקום לפתחו".

- איך מתיישבות העליות במניות עם שוק האג"ח הרותח?

"הסיבה לכך היא שהרבה מאוד כסף יושב היום מחוץ לשוק ומחפש הזדמנויות. בכל פעם שהסתכלתי על שוק האג"ח בארה"ב ובגרמניה הופתעתי לראות עוד משקיעים שרוכשים אג"ח כתחליף לפיקדונות. אמנם אין ערך רב בכניסה לשוק האג"ח ברמות תשואה של 2%, אבל גם התנזרות מוחלטת ממנו היא פעולה מוגזמת".

"האג"ח כמעט לא רלוונטיות"

דורון כהן, מנהל השלוחה הישראלית של בית ההשקעות רוטשילד, חולק על דעתו של קליין. "שוק האג"ח הופך להיות כמעט לא רלוונטי", הוא קובע. "מתחילת השנה, על אף הריבית הנמוכה, שוק האג"ח הניב תשואה יוצאת מן הכלל, הן בארה"ב והן באירופה. במבט קדימה, מרווחי התשואה בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות, ורמות התשואה, כבר לא מזמינים כבעבר. לכן אנחנו לא מצפים לבשורות גדולות משם".

"שוק המניות אינו יקר כרגע", אומר דני ירדני, מנהל השקעות בכיר באלטשולר-שחם. "המכפילים בראייה היסטורית נוחים למדי, בטח בהשוואה לאלטרנטיבה שמציבה סביבת הריביות הנמוכה בעולם. גם החברות עצמן עברו מהלכי התייעלות אגרסיביים למדי, כך שאנחנו אולי לא רואים צמיחה בשורת ההכנסות שלהן, אבל לבטח רואים שיפור ברווח".

עוד מוסיף ירדני, כי "בחברות רבות יש שינוי במדיניות הדיבידנדים, שהופכת לקבועה".

"תשואת הדיבידנד של חברות, בעיקר חברות ערך שהתבצרו במזומנים, מניבה היום תשואה גבוהה הרבה יותר מאג"ח", מסכים כהן. "בפראנס טלקום (סימול: FTE) למשל, תשואת הדיבידנד היא 8.6%, לעומת תשואת אג"ח של אולי שליש מזה. בסאנופי-אוונטיס (SNY) תשואת הדיבידנד גבוהה מ-5%. בטווח הארוך, אלו הן החברות המעניינות באמת".

- ובכל זאת, מניות לא יכולות להיות המרכיב הסולידי בתיק ההשקעות.

ירדני: "סביבת הריביות הולכת להיות נמוכה מאוד, וכנגזרת ישירה מכך גם התשואות של שוק האג"ח. רוב התיק ימשיך לשבת באיגרות החוב, ולכן סביר שהתשואות של התיקים במצב החדש יהיו נמוכות יותר".

כהן: "מצד שני, התיק השכיח של הלקוחות בארץ נע סביב 20% מניות ו-80% אג"ח או 10% מניות ו-90% אג"ח, והחשיפה הגלובלית שלהם נמדדת באחוזים בודדים. לדעתי צריך להגדיל את רכיב המניות, גם בחו"ל, באחוזים בודדים, על חשבון האג"ח".

קליין: "אני מסכים לגבי החשיפה לחו"ל. גם אצל המוסדיים החלק של השווקים הזרים קטן בצורה מפחידה".

- אז מה עושים לשנות זאת?

ירדני: "אנחנו באלטשולר מחזיקים בחשיפה של יותר מ-30% בחו"ל. זה בא לידי ביטוי בכמה פרמטרים. היציאה לחו"ל מחויבת מציאות, בטח במדינת ישראל, שבה האיומים הביטחוניים לא מבוטלים. זה חלק מפיזור סיכונים נכון. כשקונים אג"ח קונצרנית בארץ או בחו"ל, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהביטחון או דירוג האשראי בחו"ל יהיה טוב יותר.

"גם לסחירות יש השפעה. שוק האג"ח הקונצרניות בישראל הוא לא באמת שוק. כשאתה לוקח החזקה של 100 מיליון שקל באג"ח כלשהי, הסיכוי למכור אותה נמוך מאוד. בחו"ל החזקה כזו אתה יכול לממש במחירי שוק מבלי להשפיע על שער האיגרת".

קליין: "זה נכון גם לגבי החברות. פרטנר וסלקום, למשל, הן חברות מצוינות, אבל לטלפוניקה הספרדית (TEF), יש פי 300 מנויים, והדירוג של האג"ח הוא אף גבוה יותר".

כהן: "זה נוח להלך אימים על הציבור ולומר שטבע ופרטנר מדורגות גבוה, אבל יש חברות יציבות וגדולות יותר בחו"ל. עם זאת טלפוניקה היא חברת תקשורת גדולה בהרבה, אבל גם כזו שסוחבת איתה חוב ענק. לא צריך להסתכל על הדברים ברמת החברה הבודדת, כי הכי נוח לנו להגיד שמדובר בחברות ענק לעומת החברות בביצה המקומית.

"חשוב להדגיש את הסיכון ברמת המדינה. אנחנו חיים במדינה מוטת יצוא, ללא משאבי טבע גדולים שיכולים לתמוך בה. בעיניים של גוף השקעות אירופי אי אפשר להשוות את רמת הסיכון של ישראל לזו של חלק ממדינות אירופה. יש פה סיכון אינהרנטי".

- למה האיום הזה לא מתורגם בפועל לתיקים?

ירדני: "מאז 2003 הכלכלה הישראלית עמדה בפני כמה משברים וצלחה אותם בצורה מושלמת. הכלכלה הישראלית באמת טובה, בכל פרמטר. זה בא לידי ביטוי בשער החליפין, שמפחיד משקיעים. בהסתכלות קצרת טווח, קשה לראות משהו רע שיכול לקרות פה".

- מצד שני, למדינות אירופיות שפעם הסתכלנו עליהן בהערצה לא חסרות בעיות.

קליין: "אני רגוע יחסית לגבי מצבן של החברות האירופיות, כי יש קרן סיוע של הנציבות האירופית וזה אמור למנוע את אפקט הדומינו שהחל ביוון. גם אם אירלנד תגיע למצב שבו תצטרך לקבל סיוע, היא תקבל אותו וזה לא יתפשט למדינות נוספות".

לא להספיד את ארה"ב

- ומה לגבי ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין)?

כהן: "אחת הסיבות לכך שמוכרים את המדינות הללו בתור חבילה היא שזה מהלך שיווקי פנטסטי. אלו ארבע מדינות חזקות בעולם המתפתח. בהייפ הגדול של השווקים המתעוררים גם זה כבר לא מספיק, אז פתאום הולכים לשווקים כמו קולומביה".

- יכול להיות שזה פשוט התפתח לממדים של בועה?

ירדני: "בניגוד להשקעה באג"ח של סין והודו, השקעה באג"ח של ברזיל יכולה לייצר ערך משמעותי למשקיעים. זו מדינה שעוברת תהליך ממדינה מתעוררת למדינה מפותחת, בדומה לישראל.

"בהיבט של שוקי המניות, בשלוש המדינות הללו יש רובד משמעותי של אוכלוסיות שעוברות תהליך עיור וגידול בצריכה. אנחנו מעדיפים לשים דגש על חברות גלובליות שנמצאות בשווקים הללו, ולאו דווקא להיחשף לחברות המקומיות, שהשקיפות שלהן נמוכה והמחירים שלהן גבוהים".

קליין: "אין ספק שסין חשובה, ובעוד שלושים שנה היא עשויה לשלוט בעולם, אבל אי אפשר להתעלם מהבעיות שיש בה היום, כמו בועת נדל"ן, בועת אשראי ובעיית שקיפות. אסור להסתנוור מהצמיחה הגבוהה. שוק המניות שם יכול לעלות ב-80%, אך גם לרדת באותו שיעור, ולכן אני מעדיף להיות בחשיפת חסר".

כוחן של המדינות המתעוררות בא על חשבונה של ארה"ב. ירדני, עם זאת, לא מספיד את הכלכלה האמריקנית. "עם כל הכבוד לכל הדיבורים שלנו, ארה"ב היא עדיין הגורם מספר אחת שמשפיע על הכלכלה הגלובלית", הוא אומר. "עם זאת, המצב שם קשה. כל עוד שיעור האבטלה נושק ל-10%, מחירי הדירות ממשיכים לרדת והצרכן האמריקני נותר בלי אמצעים. ייקח זמן עד שהכלכלה תתאושש". למרות זאת, בהסתכלות על שוק המניות, הוא טוען: המכפילים בו נוחים להשקעה.

"בזהב - כל מספר זוכה"

אחד השווקים הסוערים היום הוא שוק הסחורות, שבתוכו בולט במיוחד הזהב. מנהלי ההשקעות המקומיים לא מסתנוורים מהעלייה של הזהב, אך לא פוסלים השקעה במי שחשופות למתכת הזהובה.

"אנחנו נמצאים היום בשלב שבו ההיצע הולך ויורד", אומר כהן. "אני ממליץ להחזיק בזהב כמגן לרכיב המנייתי. אם נגיע למצב של משבר גדול נוסף, החזקה בזהב בתיק חשובה מאוד. נוסף לכך, יש מלחמה מי יחליש יותר את המטבע שלו, וכשהכל נחלש, משהו צריך להתחזק. אין סיבה שהמטבעות יתחזקו, ולכן הזהב הוא הפתרון. בשורה התחתונה, זהב הוא השקעה מעניינת, גם דרך מניות של חברות, כמו אלדורדו (EGO)".

קליין: "צריך לגלות מידה של אחריות מינימלית. רכיב הזהב בתיק הציבור הפרטי צריך להיות אפס. הזהב יכול להגיע לכל מקום, אבל הבעיה היא שזה מוצר שאין לו ביקוש אמיתי, וכשזה ספקולטיבי אז אי אפשר לנתח אותו באמת. הזהב הפך להיות 'מגן'. יש תקופות שזה עבד, אבל זה לא תמיד עובד ועדיין רואים אנשים קונים זהב בהמוניהם".

ירדני: "הזהב הוא מפלט ליום שבו כל הכלכלות יפלו וסחר החליפין יחזור. מי שמאמין בתרחיש הזה אז שיקנה זהב. צריך לעשות הפרדה בין זהב לחברות כרייה של זהב. בזהב, כל מספר זוכה".

11

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?