גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מחלקים את נכסי הקריירה הלא מוחשיים בין בני-זוג גרושים?

בשנים האחרונות נפתחה זירה חדשה בסכסוכי גירושים: חלוקת נכסי הקריירה הלא מוחשיים שנצברו בנישואים ■ מומחים: "בזירה הזו הבלגן וחוסר הוודאות בבתי המשפט חוגגים"

מי ייקח את החוט המאריך ומי את התמונה של החברים מהמילואים - שואלים הגששים במערכון "קרקר נגד קרקר", המדבר על זוג נשוי שביום בהיר החליט לפרק את החבילה, אך לא מצליח להסכים על חלוקת הרכוש. "העולם מצחיק אז צוחקים", טבע במערכון שייקה לוי משפט שהפך למטבע לשון.

אך במציאות היום-יומית, רוב הזוגות המבקשים להתגרש לא צוחקים, וגם הוויכוח "מי ייקח מה" לא סובב (ככלל) סביב החוט המאריך. המחלוקות סביב חלוקת הרכוש המשותף - דירה, עסק, חסכונות, זכויות פנסיה וביטוח מנהלים ועוד - מובילות במקרים רבים למלחמות קשות, עקובות מהכפשות וארוכות-שנים בין הצדדים, הן בזירה המשפטית והן מחוצה לה.

לעורכי הדין העוסקים בתחום לא חסרה עבודה. בשנים האחרונות עברה המחלוקת מטמורפוזה נוספת, ונפתחה בה זירת לחימה חדשה: זירת נכסי הקריירה - נכסים לא-מוחשיים שבני-הזוג צברו במהלך הנישואים. "ובזירה הזאת הבלגן חוגג", אומרים מומחים בדיני משפחה.

תיקון החוק לא הועיל

לדברי עו"ד זאב ולנר, מהבולטים בתחום המעמד האישי, "עד כמה שהדבר נשמע מובן מאליו, יצרה 'חלוקת נכסי הקריירה' תוהו ובוהו משפטי, וכמעט כל משפטן, עורך דין ושופט הדן בסוגייה זו רואה אותה באופן שונה, הן בשל תפיסתו האישית של המושג והן בשל המורכבות האמיתית שלו".

"הבלגן חוגג", מחזק את הדברים עו"ד פיני אביב, ראש משרד מהמובילים בדיני משפחה. "היות שעולם המושגים מבולבל, יש הרבה מבוכה בבתי המשפט, והם עושים שימוש לא ברור בכל מיני מושגים בתחום שיש ביניהם קצת טשטוש. המושגים נכסי קריירה, הון אנושי ומוניטין לא זוכים להתייחסות חדה".

לפני כ-3 שנים קבע בית המשפט העליון, בפסק דין תקדימי וחדשני, כי נכסי קריירה שצבר אחד מבני-הזוג במהלך שנות הנישואים - ביניהם כושר השתכרות מוגבר, שיפור היכולת האישית ומוניטין אישיים - ייחשבו כנכס משותף לצורך חלוקת הרכוש במקרי גירושים.

מיד אחרי העליון גם המחוקק הרים לכאורה את הכפפה, ולפני כשנתיים תוקן חוק יחסי ממון: לסעיף המסדיר את חלוקת הנכסים בין בני-הזוג (סעיף 5 לחוק), הוכנסה הוראה שלפיה נכסי בני-הזוג שנצברו בתקופת הנישואים כוללים קופות גמל, קרן השתלמות, פנסיה וחסכונות; בנוסף, תוקן הסעיף הקובע כי בנסיבות מיוחדות רשאי בית המשפט לחלק את הרכוש בחלוקה לא-שוויונית בין בני-זוג (סעיף 8 לחוק), ולשם כך הוא רשאי להתייחס גם לנכסים עתידיים, לרבות כושר השתכרות.

אלא שלדברי המומחים "לא הועילו חכמים בתקנתם". לפסק דינו העקרוני של בית המשפט העליון לא יצקו תוכן אמיתי, ותיקוני החקיקה רק סיבכו את העניינים.

לדברי עו"ד הילה צאירי, מנהלת מחלקת דיני משפחה במשרד גדעון פישר וסגנית יו"ר הוועדה לענייני משפחה של לשכת עורכי הדין, "שנתיים לאחר חקיקת התיקון לחוק יחסי ממון מנובמבר 2010 יש בלגן שלא יתואר. יש קביעות סותרות בבתי המשפט לענייני משפחה בכל הנוגע לחלוקת נכסי קריירה בסכסוכי גירושים כשהמחלוקת סובבת סביב פרשנות התיקון; וחוסר הוודאות חוגג".

כל מקרה לגופו

אחת הבעיות הבסיסיות בקשר לחלוקת נכסי קריירה, אומרים המומחים, היא חוסר היכולת להגדיר באילו מקרים תתבצע חלוקת הנכסים הללו.

"חלוקת נכסי קריירה נבחנת 'כל מקרה לגופו', ולא ממש ברור באילו מקרים יש לעשות חלוקה, מה בדיוק המבחן - דבר שגורם לאי-ודאות משפטית", אומרת עו"ד צאירי.

לדבריה, מטרת פסק דינו של בית המשפט העליון היתה לגשר על פערים שנוצרו במהלך הנישואים ולפצות את בן-הזוג שישב בבית, גידל ילדים והקריב את הקריירה שלו למען בן-הזוג השני שהלך והתפתח.

"במקרים דיכוטומיים, כשיש אישה עקרת-בית וגבר שעבד, התמונה ברורה. אך מה קורה כששני בני-הזוג משתכרים יפה, ועדיין יש פערים?", היא שואלת. "אני מייצגת היום בעל שמרוויח עשרות אלפי שקלים נטו לחודש, ואשתו מרוויחה לא הרבה פחות ממנו, באזור ה-20 אלף נטו לחודש. האם מחלקים כאן את נכסי הקריירה?"

- לא בוחנים את כושר ההשתכרות של בעל מול האישה ומפצים על הפער?

צאירי: "זה לא שחור ולבן. הכול שאלה של מה הרציונל שעומד מאחורי זה - האם צריך לפצות מישהו שאין לו בכלל, שוויתר על הקריירה או האם צריך לבדוק את הפער בין שניהם? היום התשובה לכך לא ברורה".

כמה שווים המוניטין האישי שלך?

בהנחה שעברנו את המשוכה הראשונה ונקבע כי יש מקום לחלוקת נכסי קריירה, עדיין לא הגענו לקרקע יציבה. להיפך. המכשול הגדול מצוי בדילמה החשבונאית לכאורה איך מחשבים את הנכס הלא מוחשי? - כמה בכלל שווים המוניטין האישיים שלך? האם כושר השתכרות עתידי הוא דבר משתנה או קבוע?

לדברי עו"ד ולנר, "ההוצאה של מושג זה מהכוח לפועל היא הבעיה המרכזית. גם אם נקבע כי קיימים נכסי קריירה לחלוקה, כיצד נחלקם בפועל? בעוד שחלוקת נכסים מוחשיים, כמו חסכונות כספיים, מקרקעין, ניירות ערך, היא פשוטה יחסית - הרי נכסי הקריירה הם עתידיים. כיצד נחלק היום נכסים שטרם באו לעולם, ואולי לא יגיעו".

גם בתי המשפט התחבטו בשאלות הללו והפסיקה בעניין מגוונת - חלק פוסקים תשלום חד-פעמי לטובת הצד הנפסד כלכלית, אחרים קבעו תשלומים עיתיים, אחרים סוג של מזונות לבן-הזוג החלש, ויש עוד כמה פתרונות יצירתיים.

לדברי עו"ד יוסי מנדלסון, מומחה מוביל ומרצה לדיני משפחה, הבעיה נובעת מהשאלה כיצד נתפס נכס קריירה. "אם אתייחס לנכס קריירה כנכס קנייני, התוצאה הכלכלית תהיה אסטרונומית. זו בעיה גדולה, כי זה נכס שמושפע מהחיים, והוא לא נזיל או סחיר.

"נניח שאני צופה כי עיתונאי ישתכר ב-30 השנה הקרובות 10 מיליון שקל. אם נהוון את זה, ונגיד שהנכס שווה כרגע 5 מיליון שקל - מישהו באמת יפסוק כרגע 2.5 מיליון שקל לאשתו בגירושים? בחיים לא. הרי אם חס ושלום קורה לו מחר אירוע מוחי, אז הנכס יהיה שווה אפס. לכן, השומה של הנכס הזה כנכס קנייני היא מאוד בעייתית".

אלא שהבעיה קיימת גם כשמתייחסים לנכס כנכס שנתון לשינויים בשל נסיבות אישיות. "אין אפשרות הרי להעריך את אותו שינוי נסיבות", אומר עו"ד מנדלסון.

- בית המשפט העליון סבור כי עדיף לשלם סכום חד-פעמי לבן-הזוג החלש - האם זה נכון בכל מקרה?

עו"ד מנדלסון: "בוודאי שלא, הרי זה מחזיר אותנו לנסיבות האישיות. אם כבר שילמתי את כל הסכום מראש, ופתאום איבדתי את כושר ההשתכרות - אז בן-זוגי יצא נשכר שלא כדין. העניין של תשלום חד-פעמי או בשיעורים הוא דרמטי דווקא בהיבט של הרצון להגן על החלש, כי ככל שהסכום יהיה חד-פעמי, כך בית המשפט יקטין אותו בגלל הפן הפסיכולוגי. קשה לחייב בסכום חד-פעמי גדול מאוד כאשר יודעים שהנכס עלול מחר להיאבד או לא להיות יותר, אל מול תשלום השיעורים שאם הוא כפוף לאיבוד הנכס, אפשר לשנות גם את התשלום".

איך מחשבים כושר השתכרות?

עו"ד ולנר מסכים. לדבריו, "לעתים עלולה ה'מציאות המתמטית' להביא לתוצאות אבסורדיות. נכס קריירה שיחושב לפי תוחלת חיים של שכיר צעיר בחברת היי-טק המשתכר בזמן נתון סכום גבוה, יכול ליצור סכום אסטרונומי שיביא בעת חלוקתו המתמטית לשיעבודו לכל חייו. אפשרויות סיוטיות אלה יצרו מחסום פסיכולוגי מפני פסיקה ריאלית של בתי המשפט ואי-רצון להתמודד וליישם את חלוקת נכסי הקרירה מחשש של יצירת עוול לצד המשלם ויצירת חוסר איזון נכון".

עוד עניין שמבלבל את עורכי הדין ואת השופטים הוא השאלה איך מחשבים את כושר ההשתכרות באופן שמבודד את הכישרונות האישיים של אותו בן-זוג 'מוצלח'. אם קדישמן היה עובד כרועה צאן בראשית נישואיו, ואחר-כך התגלה כצייר מחונן - האם מגיע לאשתו חלק מערכו כצייר? התשובה לכך לא חדה.

בתי המשפט לענייני משפחה, שהיו אמורים לעשות סדר ולארגן את מאגר השאלות המורכבות הללו, יצרו כאוס וחוסר ודאות. כל אחד פסק כראות עיניו.

לדברי עו"ד אביב, "הפסיקה כרגע מתפתחת בעצלתיים בדינמיקה מאוד איטית, ובלי אמות-מידה איך צריך להעריך את המרכיב העיקרי של נכסי הקריירה, מרכיב המוניטין".

- מה זה עושה לזוגות שמתגרשים ומגיעים לבתי המשפט?

עו"ד אביב: "זה יוצר בלבול רב עוד לפני שמגיעים לבית המשפט, כי עורכי הדין מתקשים לתת ייעוץ ברור לגבי מה צפוי. כעורך דין קשה לייעץ, לא לגבר ולא לאישה שעומדים בפני התהליך הקשה, מה צפוי להם. איני יכול להעריך סיכוי-סיכון בתוך הליכים משפטיים.

"לאחר פסק-דינו של העליון היתה ציפייה שתתחיל איזו דינמיקה של פסיקה שתיצוק תוכן לתוך התחום, אבל היא לא מתפתחת, וכל אחד יוצק לזה את השקפת עולמו ואת תפיסותיו לעניין. בינתיים רבה המבוכה".

- ומה אומר החוק? גם התיקון לחוק יחסי ממון לא סייע להבהיר את תמונת המצב המעורפלת.

עו"ד מנדלסון: "המחוקק לא תיקן את הגדרת הרכוש, אלא קבע סעיף, 8, שמאפשר לבית משפט לעשות בנסיבות מסוימות חלוקה לא שווה של הרכוש שיש לבני-הזוג, ולהתחשב גם בנכסי קריירה. הבעיה היא שהרכוש המוחשי הוא הרבה יותר נמוך מנכסי הקריירה, ולכן חלוקה לא שוויונית של הרכוש המוחשי לטובת הצד החלש תשאיר אותו עדיין בחוסר כיוון שבן-זוגו נותר עם הנכס השווה באמת - הלא מוחשי.

באקדמיה מגבשים נוסחאות טכניות-חכמות

חרף הבעיות, נכסי קריירה הם נכס בר-חלוקה. זו עובדה, מצב נתון. אז מה עושים כדי להתמודד עם אי-הוודאות שנוצרת היום בחישובם ובחלוקתם וגורמת עוגמת-נפש לזוגות שמתגרשים?

פרופ' שחר ליפשיץ, אחד המומחים המובילים באקדמיה לדיני משפחה וחוזים, מנסה להוציא אותנו מהפלונטר. במאמריו 'על נכסי עבר, על נכסי עתיד ועל הפילוסופיה של חזקת השיתוף' ו-'יחסי משפחה וממון', הוא מנסה למצוא את דרך המלך לחלוקת נכסי הקריירה החמקמקים.

"בתי המשפט הלכו עד עכשיו על 3 אופציות", אומר פרופ' ליפשיץ. "הראשונה היתה להתעלם, לומר 'זה כל-כך קשה ומסובך, בואו נתעלם לגמרי', אבל האופציה הזאת מוצתה במשפט הישראלי. האופציה האחרת היא להיות ראש בקיר ולומר אני מתייחס לזה כמו נכס רגיל, לוקח את המשכורת ומחלק אותה על-פי איזשהם אחוזים לכל החיים. הבעיה בכך שזה קושר את בני-הזוג לנצח. כשאתה אומר שצריך לחלק את המשכורת עד סוף החיים, אינך מאפשר לאנשים להיפרד. האופציה השלישית אומרת שנחלק את יתר הרכוש וניתן איזו תוספת ממנו לבן-זוג החלש כלכלית. הבעיה כאן שזה קצת שרירותי, וגם זה התסכול שאני חש מהשטח, שכאילו כל מספר זוכה".

- אז מה הפתרון?

"אני מציע אופציה רביעית. הצעתי באחד ממאמריי נוסחה שמתבססת על דיני נזיקין ועוזרת לחשב את כושר ההשתכרות של בן-הזוג החזק. בדיני נזיקין, אם חלילה אדם נפצע או נהרג, יש רכיב שנקרא 'פיצוי על כושר השתכרות'. ניקח את נוסחת הנזיקין ונשתמש בה בצורה חכמה".

על-פי גישת "הנוסחה החכמה" של פרופ' ליפשיץ, אם אדם עבד כעורך דין, מכניסים לנוסחה נוסף להשתכרותו בפועל, גם פוטנציאל השתכרות עתידי.

"נבחן מה היה הפוטנציאל שלו לפני הנישואים ומה בגירושים, וההפרש הזה הוא התוספת שמגיעה לבן/בת-הזוג", אומר פרופ' ליפשיץ. "זה פתרון אחד. הוא לא פותר את הבעיה לגמרי, אבל מצמצם אותה".

- למה הוא לא פותר את הבעיה לגמרי?

"לפעמים יש איזה מתת-אל שהתגלתה במהלך הקשר, ואז זה לא חוכמה לייחס את הכישרון הזה לתקופת הנישואים. שם בכל זאת יצטרכו להפעיל שכל ישר ולא לקבל את הנוסחה כלשונה. בגדול, הנוסחה של שימוש חכם בדיני נזיקין תיתן מענה טוב. כיום אני עובד על נוסחה אקטוארית, בשיתוף-פעולה עם אקטואר, ונצא עוד תקופה עם מוצר שינסה לתת קירובים טובים".

מוניטין, כושר השתכרות ועוד נכסים ערטילאיים

אי-אפשר לראות בעין נכסי קריירה. איאפשר למשש אותם, לספור אותם, לחצות אותם לחצי-חצי ולחלק שווה-בשווה. הם קיימים בעולם הלא מוחשי-פיזי, אבל בעלי מקצועות חופשיים, מנהלים מצליחים ועובדים מוכשרים במיוחד, כבר אמורים לדעת היום שמלבד שכר שמן, הם נושאים על גבם גם אמתחת מלאה ב"נכסי קריירה", שבה מונחים המוניטין שלהם, כושר ההשתכרות, התארים, הדרגות, תעודות ההצטיינות ועוד דברים ערטילאיים, שבזכותם הם יכולים לדרוש הרבה יותר כסף בעבור השירותים שהם מספקים.

עם זאת, כפי שמבהירים המומחים, הידיעה שזה שם לא הופכת את הניסיון לכמת את ההון האנושי שנצבר באותה אמתחת לעניין קל יותר. איך זה בא לידי ביטוי בבתי המשפט? הנה מספר דוגמאות, שהן קצה-קצהו של קרחון עצום של חוסר ודאות.

בראשית השנה קבעה השופטת נילי מימון, סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה במחוז ירושלים, כי עובד בכיר בחברת ביטוח מוכרת, בעל רישיון סוכן שיווק פנסיוני (מועמד לקידום), ישלם לאשתו, מהנדסת מחשבים וראש צוות בתחום ההיי-טק, 144 אלף שקל, בתשלום חד-פעמי, נוכח "כושר ההשתכרות העתידי" שלו. נקבע כי הבעל משתכר פי שלושה מהאישה, וכי מבחינת קידום ופיתוח הקריירה, האישה מוגבלת יותר היות שהיא המטפלת העיקרית בילדיהם.

במקרה אחר קבע השופט דניאל טפרברג מבית המשפט לענייני משפחה בבאר-שבע כי בעל, עובד שכיר בתחום ההיי-טק, ישלם לאשתו, סטודנטית לשעבר בפקולטה למדעי המחשב (שלא השלימה את לימודיה), 50 אלף שקל בלבד עם גירושיהם, כדי ליצור שוויון בהשכלה של הצדדים.

פיצוי חד-פעמי לא היה "נוסחת קסם" שבה השתמשו בתי המשפט כדרך קבע. גם תשלומים דמויי מזונות ותשלומים עיתיים הפכו לפופולריים יותר ויותר. כך, למשל, רופא בעל קריירה מרשימה, מנהל חדר מיון ובעל חברה למתן חוות-דעת, שאשתו היתה חסרת השכלה משמעותית, נדרש לשלם לה תשלומים עיתיים בגין תרומתה לקריירה שלו.

מנגד, לא מעט תביעות לחלוקת מוניטין וכושר השתכרות נדחו. במקרה אחד, שבו בן-הזוג פיתח פטנטים, נקבע כי לא הוכח ויתור מצד האישה לטובת ההתפתחות המקצועית שלו. גם במקרה שבו הבעל צבר תארים אקדמיים ולאישה היה תואר שני בפסיכולוגיה וקליניקה פרטית, לא הוכרו מוניטין אישיים לחלוקה.

בעל אחר, יזם ומנהל פרויקטים, דרש חלוקת נכסי קריירה של אשתו שסיימה דוקטורט בתקופת הנישואים. תביעתו נדחתה משום שלא הוכח ויתור מצד הבעל בעת רכישת הדוקטורט של האישה, והכנסתו אף היתה גבוהה יותר.

עוד כתבות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה