גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לו הייתי סטנלי פישר

יש סיבות מצויינות לייקר הערב את הריבית, ויש גם כמה טובות להשאירה בשיעורה הנוכחי

הערב יודיע בנק ישראל את החלטתו לגבי הריבית בחודש הבא, בפני הנגיד ואנשיו ניצבת סיטואציה מורכבת. לא רק זאת - מדובר בסיטואציה מציאותית, לא מבוימת.

לבנק ישראל סיבות מצוינות לייקר את הריבית:

האצה באינפלציה

מדד המחירים לצרכן ללא דיור עלה 0.7% בחודש שעבר. בנק ישראל העריך לפני שהמדד פורסם, שבניכוי סעיף הדיור תסתכם האינפלציה בשנה הקרובה ב-1% בלבד! אם כן, רוב העלייה כבר הושגה בחודש בודד.

צמיחה מהירה

התוצר המקומי הגולמי קפץ כמעט 4% ברביע השלישי של השנה, הרבה יותר ממה שחזו. ההערכות המוקדמות נעו בין 2.5% ל-3% בלבד. צמיחה זו מהירה בהרבה ממה שמשיגות כעת רוב המדינות המפותחות, עימן נמנית ישראל.

ייקור לסירוגין

בנק ישראל נוהג לאחרונה לייקר את הריבית לסירוגין. זו מדיניות חכמה, שכן כך יש לכל העלאה זמן רב יותר להשפיע. בחודש שעבר לא עלתה הריבית ולכן אפשר שתעלה הפעם.

רגיעה בשוק המט"ח

בזמן שחלף מהודעת הריבית הקודמת פוחת השקל 1.2% כנגד הדולר. בד בבד, רושם הייצוא לסוגיו ירידה חדה, המקטינה את העודף בחשבון השוטף, ואילו משקיעים זרים מפחיתים לאחרונה את השקעותיהם בניירות ערך מקומיים.
שתי ההתפתחויות הללו, אם תימשכנה, תחלשנה את השקל כנגד הדולר. מנגד, בין הודעת הריבית הקודמת (שכאמור לא השתנתה) לבין ההודעה לפני חודשיים יוסף השקל 2.2% כנגד הדולר. על רקע זה, קל יותר לייקר את הריבית כעת.

הזרמה ממשלתית

שחקן ותיק חוזר למערכה - תקציב הממשלה ומימונו. הודות לצמיחה המהירה בהכנסות המדינה, 2010 תסתיים עם גירעון נמוך מהמתוכנן ועודף גדול של פדיונות ביחס להנפקות הממשלה. הממשלה סופגת בכך כסף ומקלה על בנק ישראל לשמור על ריבית נמוכה. אך התמונה עלולה להשתנות.

הנחות אופטימיות משהו של הממשלה לגבי ההכנסות בשנה הבאה ויעדי גירעון נוקשים ל-2012 ואילך עלולים לגרום לכך שההנפקות תהיינה שוב גבוהות מהפדיונות. בנק ישראל וארגון OECD היו בין אלו שהביעו בימים האחרונים דאגה בנושא. אם המדיניות הפיסקאלית אכן תיעשה מרחיבה מדי, יצטרך בנק ישראל להגיב בהידוק מוניטארי מצדו.

מדינות "כמו" ישראל מעלות ריבית

בנק ישראל מדגיש לאחרונה שלמרות שהריביות במדינות כמו ארה"ב, גוש האירו, יפאן ובריטניה לא עולות (ולא תעלינה בקרוב), הרי במדינות שצומחות מהר וחוששות מאינפלציה, כמו ישראל, הריביות עולות גם עולות. סין, קוריאה, אוסטרליה, הודו, צ'ילה ואחרות עשו זאת לאחרונה. בנק ישראל עשוי בהחלט ללכת בדרכן.

נורמליזציה של הריבית

בסופו של דבר, הריבית הנוכחית (במיוחד זו הריאלית) נמוכה מדי בהינתן הצמיחה הגבוהה של המשק ובנק ישראל הצהיר כמדיניות כללית שרצונו לנרמל אותה.

בתחזית כלכלית גלובאלית שהוציא OECD ביום חמישי קרא הארגון לבנק ישראל להמשיך לייקר את הריבית, שכן לדבריו קצב הצמיחה הנוכחי במשק גבוה ועלול לייצר לחצים אינפלציוניים עד סוף השנה הבאה. לשיטתו, העלאות ריבית נוספות נחוצות כבר כעת, כדי להקדים רפואה למכה. מדובר בארגון שהתקבלנו זה מקרוב לשורותיו ולא מן הנמנע שבנק ישראל יתחשב בהמלצה זו.

יש גם נימוקים טובים לא פחות שלא לשנות את גובה הריבית ולהותירה ללא שינוי

תפנית שלילית בצמיחה הכלכלית

אנו עדים לאחרונה לנתונים שליליים, בתחום סחר החוץ, הייצור התעשייתי, הפדיון בענפי המשק ועוד, המצביעים על כך שהצמיחה המהירה מתחילת השנה נבלמת.

לפי המדד המשולב למצב המשק של בנק ישראל, ניכרת התמתנות בפעילות הכלכלית. פרט לכך, הצמיחה המפתיעה ברביע השלישי הושגה במידה רבה הודות לירידה בייבוא ואם מתבוננים בהרכב התוצר מגלים שהתוצר העסקי האט משמעותית בהשוואה לרביע השני.

לחץ ניכר על השקל

רבות דובר על כך שייקור הריבית בארץ, כשבמערב הריבית לא עולה, מפעיל לחץ ניכר לייסוף בשקל ומקשה על הייצוא - שנמצא גם כך בירידה. כתוצאה רוכש בנק ישראל דולרים בכמויות עצומות וישראל נמצאת בין המדינות המובילות ביחס יתרות מטבע החוץ לתוצר. בתחזית שפרסם OECD ביום חמישי קרא הארגון לבנק ישראל להפסיק לרכוש מט"ח וציין שמדיניות זו נעשית לא רצויה יותר ויותר.

האינפלציה עדיין בשליטה

מדד המחירים לצרכן עלה 0.3% בחודש שעבר כמו התחזיות. בשנה החולפת עלה המדד 2.5% והמדד ללא דיור, ירקות ופירות (שני מוקדי העליות השנה) עלה רק 1%. להזכירכם, יעד האינפלציה השנתי נע בין 1% ל-3%. תחזיות האינפלציה לשנה הבאה אמנם גבוהות (יותר מ-3%), אך בטורי "מי יודע לחשב אינפלציה" הסברתי עד כמה הן אינן אמינות. לכן, אין צורך למהר עם העלאות ריבית נוספות.

הריבית כבר עלתה 6 פעמים

תוך שנה וחצי עלתה הריבית מ-0.5% ל-2% בשש מניות. לריבית לוקח מספר חודשים להשפיע על הפעילות הריאלית.

אולי כדאי להמתין מספר חודשים ולתת להעלאות עד כה לעשות את שלהן. מנגד, אם מתפתחים לחצים אינפלציוניים והריבית מאחרת להגיב - אחר כך עלולות העלאות הריבית להיות מהירות וחדות יותר.

העולם כמרקחה

אירלנד עמוק בבוץ, יש סימנים שפורטוגל בדרך, סין מעלה את יחס רזרבות המזומנים לבנקים בתחומה פעם שנייה בחודש האחרון, קוריאה מטילה מחדש מס על משקיעים זרים באג"ח ממשלתיות, ועידת G20 מסתיימת עם הסכמות כלליות בלבד - כל האירועים הללו מחייבים שקט בזירה המקומית, שכן ישראל משק קטן ופתוח לחלוטין לתנועות הון ומוצרים.

בנסיבות הללו, עד שהעניינים יתבהרו, אולי עדיף להימנע מייקור נוסף של הריבית.

נשוב כעת אל בנק ישראל ונשאל את עצמנו מה יעשה הנגיד פישר. קשה לדעת, אך נדמה שלאירועים האחרונים בעולם יהיה משקל מכריע והריבית לא תעלה בסופו של דבר. זה התרחיש המרכזי מבחינתי, אם כי כאמור, אם הריבית תעלה בכל זאת - לא אתפלא מאוד.

רונן מנחם הוא מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, מזרחי טפחות

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?