גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסת AIM בלונדון: בוגרת יותר ובשלה לקשרים רציניים

נכון להיום נותרו בבורסה הלונדונית 17 חברות ישראליות, לאחר ש-23 אחרות נמחקו מהמסחר בה

עד לפני מספר שנים רצה בשוק ההון הבריטי בדיחה: בנקאי ההשקעות הבריטיים הדביקו לבורסת המשנה AIM את השם המלא Alternative Israeli Market במקום Alternative Investments Market המקורי, לאור ריבוי ההנפקות הישראליות שבוצעו בה.

מאז עברו הרבה מים בתמזה, וה-AIM, שכבר פועלת 15 שנה, פסקה מלהיות בית חם לחברות הישראליות. נכון להיום נותרו בה 17 חברות ישראליות, לאחר ש-23 אחרות נמחקו מהמסחר בה.

אך החברות הישראליות לא היו בודדות במערכה. ה-AIM איבדה מזוהרה כמעט באותה מהירות שבה צמחה, ואשתקד קרס סך ההון שגויס בה במסגרת הנפקות ראשוניות לרמה של 1.2 מיליארד דולר, ורק 36 חברות הונפקו בה - בקושי עשירית מהמספר ב-2006 (ראו גרף). יותר מזה: שיעור החברות הזרות שנסחרו בה, נפל אשתקד לרמה של 12% (לעומת 15.2% בשנת 2006); ואילו שיעור החברות הזרות שביצעו בה הנפקה ראשונית, נפל אשתקד לרמה של 16.7% לעומת 26.8% בשנת 2006.

אך 2009 חלפה עברה לה, ו-2010 שינתה את המצב. בחסות הגאות בשוקי ההון החלה ה-AIM להתאושש, והשנה בוצעו בה 88 הנפקות ראשוניות - יותר מפי שניים מאשר אשתקד. סך הגיוס עדיין אינו מזכיר את ימיה היפים של הבורסה, אך עבור חביאר רולט, מנכ"ל בורסת לונדון, מדובר בנתונים מספיק טובים בשביל להצהיר, כי 2011 תביא עמה "פייפ ליין חזק של הנפקות ראשוניות ב-AIM", כפי שצוטט אתמול (ג') בוול סטריט ג'ורנל.

"בשנתיים האחרונות, הבורסה הראשית של לונדון סייעה לבנקי ההשקעות הגדולים לחזק את מאזניהם, ולכן בוצעו בה הרבה הנפקות משניות. עכשיו, לעומת זאת, כשהכלכלה מתייצבת, הגיע תורן של החברות הקטנות", הוסיף רולט. "יש כיום הרבה יותר הון פנוי להשקעה בחברות קטנות עד בינוניות".

רולט אינו היחיד שחושב כך. בשיחות שערכנו בימים האחרונים עם בנקאי השקעות, עורכי-דין, חתמים ונציגים של בורסת לונדון, התקבל רושם דומה - ה-AIM עומדת בפני תפנית חיובית, ויש סיכוי שלאחר הפסקה בת שלוש שנים יחזרו החברות הישראליות להתייחס אליה כאל אופציה ראויה.

"ה-AIM של היום הרבה יותר בוגרת מאשר בעבר", אומר ל"גלובס" סטיוארט סקינר, בנקאי השקעות בכיר בבנק ההשקעות הבריטי Numis. "לפני חמש שנים ה-AIM הייתה מיועדת בעיקר להזרקת הון מהירה, ואחרי שהחברות הונפקו בה הן בעיקר נאבקו על חייהן. היום מתבצעות ב-AIM הרבה יותר הנפקות משניות, וזה אומר שהבורסה מתחילה להתנהג כמו ה-Main Market - פלטפורמת מסחר לגיטימית יותר לגיוסי המשך".

דגש על איכות ולא על כמות

החברות הנסחרות ב-AIM כפופות רגולטורית לבנק ההשקעות המשמש עבורן כיועץ ממונה (Nomad). הוא זה שצריך לדאוג שהחברה מקיימת את חוקי ה-AIM ולא פוגעת בציבור המשקיעים. בימי התהילה של ה-AIM פעלו באנגליה מאות בנקי השקעות ששימשו כ-Nomad.

המשבר הכלכלי, והביקורת הרבה שהופנתה כלפי ה-AIM ושיטת הרגולציה שבנתה, גרמה לראשיה לעשות חושבים. התוצאה: הקריטריונים לפיהם ניתן להפוך ל-Nomad הוקשחו, וכיום פועלים באנגליה רק עשרות בודדות כאלו. לדברי סקינר, מדד נוסף לבגרותה של ה-AIM הוא מספר החברות הנסחרות בה - 1,196 לעומת 1,694 בימי השיא.

סקינר גורס שגם החברות שמונפקות כיום ב-AIM יותר בוגרות. "יש יותר הנפקות של חברות עם היסטוריה מוכחת של הכנסות ורווח, אך זה לא אומר שה-AIM תחדל מלממן חברות צמיחה ו/או סטארט אפים. יש המון כסף פנוי להשקעה בחברות קטנות דוגמת אלו שנסחרות ב-AIM". לדבריו, בחודשים האחרונים גובר העניין של משקיעים מוסדיים בחברות קטנות. "ההערכות הן שרוב החברות הגדולות כבר מתומחרות במלואן, ולכן הקטנות הופכות לאטרקטיביות יותר".

היקפי המסחר תלויים בחברות

אחת מהטענות שהופנו כלפי ה-AIM היא, כי היקפי המסחר שבה נמוכים עד כמעט אפסיים. מחקר שבוצע לאחרונה על ידי פירמת רו"ח Pwc קבע, כי אין היא שונה בכך מפלטפורמות מסחר דומות ברחבי העולם המיועדות לחברות קטנות עד בינוניות. "היקף המסחר הוא פונקציה של גודל החברה ולא של הבורסה בה היא נסחרת", אומר סקינר.

אחת מאותן פלטפורמות מסחר דומות היא ה-AlterNext של היורונקסט. האחרונה נרכשה על ידי ה-NYSE, אך גראהם דאלאס, מנהל אזור המזה"ת, אפריקה וצפון אמריקה של בורסת לונדון והאיש שלה בישראל, אינו מודאג מהתחרות מולה. "המיזוג בין היורונקסט ל-NYSE הוא מעט מוזר. ראשי ה-NYSE מציגים את החברה הממוזגת כשוק הון יחיד, אך בפועל מדובר על מספר שוקי הון נפרדים באירופה ובארה"ב", הוא אומר. "וה-AlterNext היא חיקוי לא מוצלח של ה-AIM".

דאלאס מאמין כי דווקא האופי הרגולטורי של ה-AIM הוא שמקנה לה יתרון תחרותי. "לחברות קטנות מאוד חשוב שיהיה מי שתמיד יוכל לענות להן על שאלות ושניתן להתייעץ עמו. זה התפקיד של ה-Nomad".

לקראת סיום, דאלאס מודה כי אינו קופץ לארץ באותה תדירות כמו בעבר. "הייתי באוקטובר האחרון, וסביר להניח שאבוא שוב בינואר הקרוב. אני מעריך שבשנה הבאה החברות הישראליות יחזרו לבצע הנפקות ראשוניות ב-AIM", הוא מסכם באופטימיות.

"האנגלים יודעים לתמחר סיכון יותר טוב מהאמריקנים"

"ה-AIM אינה מיועדת למשקיעים שמחפשים אקזיט מהיר", אומר עו"ד מיקי ברנע ממשרד עו"ד ברנע ושות'. "מדובר בפלטפורמת מסחר שמיועדת בעיקר לגופים מוסדיים, ולאו דווקא למשקיעים קמעוניים דוגמת אלו שבשוק ההון האמריקני", הוא מוסיף.

ברנע יודע על מה הוא מדבר. בכובעו כעו"ד המלווה חברות ישראליות בתהליכי הנפקה ב-AIM, הוא ליווה את פילת טכנולוגיות (שכבר אינה נסחרת באנגליה, אך עדיין נסחרת בתל אביב); פילת מדיה (שהתפצלה מפילת טכנולוגיות, ועדיין נסחרת באנגליה ובארץ לפי שווי של 46 מיליון דולר); עמיעד מערכות סינון (שנסחרת לפי שווי של 68 מיליון דולר); וכן את Ahava מעבדות ים המלח, בניסיון ההנפקה שלבסוף לא יצאה אל הפועל.

ברנע מלווה בימים אלו חברה ישראלית נוספת, שתנסה להפוך לציבורית בבורסת המשנה הבריטית. לטענתו ה-AIM מתעוררת לחיים, ויש סיכוי לא קטן שבשנה הקרובה החברות הישראליות יחזרו לשקול אותה כאלטרנטיבה מול נאסד"ק והשוק המקומי. "בניגוד למה שמקובל לחשוב - המשקיעים האנגלים הם אוהבי סיכון, והם אף יודעים לתמחר סיכון יותר טוב מהאמריקנים", הוא אומר, ומביא כדוגמה את פריחת הנפקות הגז/נפט וההימורים המקוונים בשוק ההון הבריטי.

לא מעט חברות טכנולוגיה ישראליות הונפקו בשנים האחרונות ב-AIM, והמניות של חלק לא מבוטל מהן קרסו. יש חברות שאף החזירו את נשמתן לבורא. ברנע מאמין כי הרושם שהותירו החברות הישראליות בקרב המשקיעים הבריטים אינו כה שלילי. "הגופים המוסדיים באנגליה לא רואים בחוויה הישראלית משהו שלילי. הם לא מבחינים בין חברה ישראלית שכשלה, לסינית או זרה אחרת שכשלה", הוא מוסיף.

ה-AIM שונה מהנאסד"ק או מכל פלטפורמת מסחר אחרת בארה"ב. שוק ההון האמריקני מבוסס על פעילות של משקיעים קמעוניים בעלי טווח השקעה קצר, ואילו ה-AIM מבוססת יותר על פעילות של משקיעים מוסדיים, שהם בעלי טווח השקעה ארוך. "זו הסיבה שבגינה ה-AIM אינה מתאימה למחפשי אקזיט מהיר ולחברות מגובות הון סיכון", מסכם ברנע.

11

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים