גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת חוק: לבטל את הלכת אפרופים בעניין פרשנות חוזים

הצעת חוק של ח"כ יריב לוין מבקשת לבטל את ההלכה המהפכנית של אהרן ברק, הנותנת לשופטים מנדט לפרש חוזה בניגוד ללשונו ■ מומחים לדיני חוזים מותחים ביקורת על ההצעה

כ-15 שנה לאחר שנכתבה וחוללה מהפכה בדיני החוזים בישראל, ולאחר שנמתחו עליה ביקורות רבות, "הלכת אפרופים" מתגלגלת עתה לפתחה של מליאת הכנסת.

הצעת חוק שהגיש ח"כ יריב לוין מהליכוד מבקשת לעגן את ביטול ההלכה המהפכנית בחוק, ולהורות לשופטים בכל הערכאות להיצמד ללשון החוזה בבואם לפרש אותו.

עוד מבקשת הצעת החוק, המהווה תיקון לסעיף 25 לחוק החוזים העוסק בכללי פרשנות חוזה, לקבוע כי תמיד יועדף - אם יש מספר אפשרויות להבנה מילולית של החוזה - הפירוש הגורע מזכויות הצד שניסח את החוזה.

בהקשר הזה עולות מספר שאלות: האמנם יש מקום להוראה כזו בספר החוקים? האם יש בה כדי להכריע בדיון משפטי עצום בהיקפו, שאליו התייחסו ומתייחסים ספרים, מאמרים, ימי עיון וסמינרים באוניברסיטאות? ועוד שאלה חשובה - האם ניתן ליישם הוראת חוק המצמצמת את שיקול-הדעת השיפוטי בעניין פרשנות?

הצעת החוק קובעת בבסיסה כי חוזה יפורש על-פי תוכנו המילולי. בדברי ההסבר שלה נכתב כי "כללי הפרשנות הקיימים כיום אינם עולים בקנה אחד עם מהותו של החוזה ועיקרון היסוד העומד בבסיסו - היותו תולדה וביטוי של הסכמה רצונית שאליה הגיעו הצדדים שכרתו אותו... כללי הפרשנות הקבועים בחוק מאפשרים לפרשן לבחור בפירוש הנראה בעיניו כמתאים וכנכון... בדרך זו מאמצים בתי המשפט לא אחת פירוש אשר נראה בעיניהם כנכון בנסיבות העניין, וזאת גם כאשר אף לא אחד מהצדדים לחוזה העלה טענה כי פירוש כאמור הינו ראוי, נכון ומבטא נאמנה את תוכן החוזה או את כוונת הצדדים בעת שכרתו את החוזה".

ח"כ לוין מסביר את הצעתו בכך ש"בניגוד ל'הלכת אפרופים', שקבעה כי ללשון החוזה אין יתרון על מרכיבי פרשנות אחרים, כגון נסיבות, פה אומרים: לא, כשיש לשון מאוד ברורה וחותכת - נלך לפיה".

לדבריו, מטרתו היא להגביר את הוודאות המשפטית ולמנוע דיוני-סרק ארוכים המעמיסים על בתי המשפט. "היום יש מצב שגם אם כתבת דברים ברורים בחוזה, אתה חשוף לפרשנויות רבות, כי היכולת לסטות מהכתוב היא בלתי מוגבלת. זה יוצר פתח גדול להתדיינויות על הפרשנות, כי כל צד אומר 'אנסה ואראה, מה אכפת לי'".

לוין אומר כי הצעת החוק היא תולדה של ניסיונו האישי כעורך דין טרם בחירתו לכנסת. "כשעבדתי בתחום המסחרי-אזרחי ראיתי את הפגיעה מההלכה הזו. לכן, כשנבחרתי הובלתי את התיקון הזה".

פלישה אל שיקול-הדעת השיפוטי

אך לא רק דאגתו של לוין לבהירותם של דיני החוזים עמדה לנגד עיניו בשעה שהניח את הצעת החוק. גם הדמות שמאחורי "הלכת אפרופים", נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, ו"המהפכה האזרחית" שחולל במשפט הישראלי, היו בין המטרות.

לדברי לוין, "בלי להסתיר אני אומר: אם בעבר כל פסיקה של הנשיא ברק נתפסה כתורה מסיני שאסור לערער עליה וצריך לקבלה כפשוטה - אישור הצעת החוק הזו מהווה פריצת-דרך וראיה לכך שאפשר לחלוק על גישתו של ברק וממשיכי דרכו. זה לא עניין אישי, זה עניין מהותי של גישה. בית המשפט הוביל כיוון מסוכן בכל מיני תחומים - גם בתחום הזה - וזו הדרך להראות שאנו חוזרים מהדרך הזו, ויכולים לעשות זאת".

הצעתו של לוין מקימה עליה מבקרים מכל תחומי המשפט: אקדמיה, פרקטיקה ושפיטה. רבים אינם רואים במה היא תועיל ומפקפקים ביכולתה לגרום לשינוי מעשי, ויש גם מי שסבור כי זוהי פלישה גסה אל תחום מובהק של שיקול דעת שיפוטי.

פרופ' גבריאלה שלו, מומחית לדיני חוזים, סבורה כי "אין מקום להתערבות של הכנסת בעניין הזה. זו הצעה מיותרת, ניסיון של המחוקק להתערב ולומר לשופטים איך להחליט".

דווקא שלו, שהיתה מראשוני מבקריה של "הלכת אפרופים", מגינה עליה עתה מפני ניסיון הכנסת להתערב בה. "זו הלכה מורכבת, מתוחכמת, יש בה מונחים שצריך להבין לעומק. היא משקפת את תורת עיקרון תום-הלב ואת תורת הפרשנות המבוססת של ברק, ולא ניתן לבטל אותה".

שלו אומרת כי בניגוד למשפט הפלילי, שבו מתערב המחוקק וקובע עונשי מינימום ומקסימום, דיני החוזים הוא תחום שבו אין מקום להתערבות המחוקק. "יש הבדל עצום בין התערבות המחוקק בתחומים שבהם יש מקום להתערבות, וזה תפקיד המחוקק, לבין תחום דיני החוזים. בתחום האזרחי זה אינו תפקיד המחוקקים".

גם נשיא בית המשפט המחוזי לשעבר, השופט אורי גורן, אינו רואה בזירה החקיקתית את המקום הנכון לחולל שינוי: "תורת המשפט מתפתחת ומשתנה, אך ביישוב הדעת, לא בגרזנים ובחרבות. אם מדובר בפסיקה שהיא טעונת שינוי, הוא צריך להיעשות על-ידי הגוף שקבע את זה. זו פגיעה קשה, שהרשות המחוקקת אומרת לרשות השופטת איך לעבוד, איך לחשוב ומה לכתוב בהחלטות".

פרופ' שלו סבורה כי הכנסת מחטיאה את המטרה האמיתית - עורכי הדין: "אם עורכי דין כל-כך מתנגדים ל'הלכת אפרופים', שינסחו את החוזים באופן בהיר, קצר ולא עמום. יש עורכי דין שבכוונה מנסחים באופן דו-משמעי, כדי שיוכלו להיתלות אחר-כך באפרופים ובנסיבות".

לטענתה, "יש המון כפל-לשון בביקורות על ההלכה הזו; אותם עורכי דין שמבקרים אותה הם הראשונים שגרמו לביסוסה".

כרסום בהרמוניה המשפטית

עו"ד פנחס רובין, מעורכי הדין המסחריים הבולטים בישראל, משמיע דווקא עמדה לא פופולרית בקרב עורכי הדין, שעליהם מדברת שלו. רובין, שמתמודד רבות בעבודתו עם "הלכת אפרופים" ועם השלכותיה, נחלץ להגנת שלו ומותח ביקורת על הצעת ח"כ לוין.

לדבריו, "בעניינים כל-כך מקצועניים, כמו פרשנות חוזים, צריך להותיר את המלאכה בידי מומחים - ולא להציע הצעות חוק פרטיות שעלולות לכרסם בהרמוניה המשפטית של הדין האזרחי. לכן, דעתי אינה נוחה לא מאופן ההליך ולא מתוכן ההצעה".

יחד עם זאת, עו"ד רובין מבין את הטרוניה של עמיתיו למקצוע על ההלכה ועל אי-הוודאות שנוצרה כתוצאה ממנה. "למרות שאני מבין, אני לא מסכים. ההלכה עצמה נכונה, אך יש להיזהר ביישומה. אם היישום שלה יהיה באופן נכון ולא בהכרח יפרוץ את גדרות הכתוב, כי אז גם המקטרגים על ההלכה יבואו על סיפוקם ויסכימו עמה".

לדברי פרופ' מיגל דויטש, מומחה לדיני קניין ולדיני חוזים וחבר ועדת טירקל לבדיקת אירועי המשט, "קיים פער מהותי בין 'הלכת אפרופים' גופה לבין דימויה של הלכה זו בקרב הפרקטיקה המשפטית - דהיינו, בין ההלכה עצמה לבין ה'אווירה' סביב ההלכה.

"הדימוי של ההלכה הוא כי היא מתעלמת מכוונת הצדדים ומציבה במקומה את השקפת עולמו של בית המשפט. ההלכה נתפסת בפרקטיקה כסמל לאקטיביזם שיפוטי ולערעור הוודאות המשפטית. בדומה לכל נושא אחר, ראוי לגשת לסוגיה זו במבט ענייני, ללא 'הדבקת תוויות' כלשהן לעמדה כזו או אחרת, כאקטיביסטית או כאנטי-אקטיביסטית.

"אני מניח כי שני המחנות שבמחלוקת ביחס להלכה זו מבקשים לקדם את מה שנראה להם באופן ענייני את מה שנראה להם כפתרון הראוי ביותר לסוגיה זו".

לדבריו, "הלכת אפרופים" עצמה הצביעה על כך שהטקסט שננקט על-ידי הצדדים הוא המקור האמין ביותר לאיתור כוונתם המשותפת של הצדדים. "גם פרופסור דניאל פרידמן, המבקר אקטיביזם שיפוטי, הביע את דעתו בספרות כי עקרונית ההלכה נכונה, אך ציין כי הרטוריקה שבה והיישום בה שגויים".

את עיקר הוויכוח הוא נועץ בשאלת המינון: "השאלה היא רק של מינון, בין המשקל שנותנים לטקסט לבין המשקל שנותנים לנסיבות. לעולם יש גם מזה וגם מזה. כל מילה שנאמרת הינה תלוית הקשר, לכן בהחלטה פרשנית תמיד יתייחסו לטקסט ולהקשר שלו, וזה שאלה של מינון. אבל המינון הנכון הוא עניין ליישום הכלל ולא של הכלל עצמו. הוויכוח האמיתי הוא כמותי ולא איכותי. כלומר, המשקל שיש לתת ללשון לעומת ההקשר. וזה לא יכול להיקבע בחוק".

דויטש אומר כי ניתן היה, למשל, לחוקק חוק שיצמצם את הבאת ההוכחות הנסיבתיות ללא הגבלה, ולקבוע כי הדבר טעון אישור של בית המשפט, שיסנן את הטענות וההוכחות העולות בדיון ומאריכות אותו לעתים לשווא.

אולם את אפשרות צמצום שיקול-הדעת השיפוטי הוא מכנה אוטופיה: "זה אוטופי שניתן לחסום שיקול-דעת. המגמה של חיזוק ודאות ויציבות היא חיובית. מי שעוסק בעריכת דין יודע כמה זה חשוב, וכדאי אכן לחזק את משקל הטקסט הכתוב. אך האם יש דרך לעשות זאת בחקיקה? קשה לי לראות זאת".

דויטש מסביר את הפרדוקס הטמון בדברים בכך שאין אפשרות מעשית למנוע בחקיקה מבית המשפט לשקול שיקולים נסיבתיים: "מה עושה בית המשפט במקרה שבו טקסט אינו בהיר? הוא חייב בהכרח לפנות לנסיבות, אין פתרון אחר.

"בני אדם אינם מבהירים תמיד את כוונתם, אין חולק שקיימים מקרים בהם בוודאות לא ברור מהטקסט מה רוצים הצדדים. אין אפשרות לקבוע מראש בחקיקה, מתי טקסט ייחשב כברור, אין אפשרות כזו, אין תוכנת-מחשב שתאמר: 'זה בטוח בהיר, זה לא'. לכן, אין אפשרות לחמוק משיקול-דעת".

לדעתו, "מדובר על הבנה של טקסט, של יצירה אנושית, שניתן להבינה בכל מיני צורות. אלה אינן עובדות ולא מתמטיקה. אין מחלוקת שאם הטקסט אינו בהיר, חייבים לפנות לנסיבות ממילא, ולכן תמיד, בעצם, קיים שיקול-דעת כלשהו. ההחלטה אם טקסט נחשב ברור או לא היא לעולם עניין של שיקול-דעת שמסור לבית המשפט".

נוסח מבלבל

גם השופט גורן בדעה כי החוק אינו ניתן ליישום; הוא אינו רואה דרך לצמצומו של שיקול-הדעת השיפוטי בחקיקה, וטוען כי הצעתו של ח"כ לוין רק תקשה על המתדיינים: "הלכה למעשה, זה לא אפשרי. זה לומר לשופט איך לחשוב, ולכן זה בלתי אפשרי. יש פה עסק עם שופטים חיים ונושמים שעושים ככל יכולתם, ויש גם ערכאות ערעור.

"אני לא יכול לומר למחוקק איך לחוקק חוקים, איני יכול לקבוע מנגנון שיורה לרשות המחוקקת כיצד למלא את תפקידה, והיא לא תאמר לי איך להיות הרשות השופטת. ההצעה רק תערפל את המצב ותיצור טשטוש, כי הנוסח הזה מבלבל, מקשה על השופט ולא ניתן ליישום. זה תפקידו של השופט לפרש חוזים, ולא ניתן לומר לי איך לפרש אותם".

גורן מוסיף כי השוטפים נותנים, על-פי-רוב, מקום מכובד לנוסח הכתוב של החוזה, אולם "יש לתת לפסיקה לעשות את שלה. אני מבין את עורכי הדין שרוצים לתת תשובות ללקוחות שלהם, אך המשפט אינו מדע מדויק".

עו"ד רובין, לעומת דויטש וגורן, סבור כי ישנה אפשרות להגביל את שיקול-הדעת השיפוטי של בית המשפט לעניין פרשנות חוזים באופן עקרוני, אך הוא אינו רואה בכך דבר רצוי, ואומר כי הדבר ייצור קשיים רבים, בדומה לאלה שציין דויטש: "מסמך כתוב מגלם בתוכו מספר אופציות פרשניות. לכן, גם אם הולכים שבי אחר הכתוב - עדיין אפשר לפרשו בתור שכזה, בכמה אופנים. אם כך, מה הועילו חכמים בתקנתם או חברי כנסת בהצעתם?"

ח"כ לוין, מצדו, אינו רואה בעייתיות בהצעתו וטוען כי יש בכוחה לפתור את חוסר הוודאות השורר בתחום: "אני חושב שזה יעבוד וכן יצמצם את שיקול-הדעת השיפוטי. זאת מהפכה של ממש, זה יקרין על כל המגמה בדיני חוזים. כשהמחוקק אומר בחוק דברים כה ברורים, זה ברור שגישת אפרופים תהפוך ללא רלבנטית. אני לא רואה דרך שבה אפשר יהיה להתעלם מזה. התיקון הזה ישפיע על תחום הפרשנות".

שמחתו של לוין אולי מוקדמת מדי. פרופ' דויטש טוען כי החוק לא ישנה דבר מבחינה מעשית: "תיקון לחוק הקובע כי במקרה שהטקסט הוא ברור אין פונים לנסיבות, ספק אם יהיה בכוחו לשנות את המצב המשפטי בנדון.

"גם כיום קובע סעיף 25(א) לחוק החוזים כי כאשר משתמעת פרשנות מסוימת מן הטקסט, אין פונים לנסיבות. אולם כל השאלה כולה, לאור 'הלכת אפרופים', היא אם קיים כלל טקסט כלשהו אשר הוא 'ברור' מאליו, טרם בדיקת הנסיבות.

"התיקון רק ימסור מסר דקלרטיבי על כך שיש לחזק מבחינה יישומית את משקל הטקסט. ייתכן כי יש מקום לשקול בנדון קביעת כללים ראייתיים חקוקים מסוימים, להבדיל מכללים בתחום הדין המהותי. יש להבחין בין חוזים שנעשו באמצעות ייעוץ משפטי לחוזים אחרים".

הלכת אפרופים: לשון החוזה לא קובעת

"הלכת אפרופים" נקבעה בשעתה בפסק דינו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק, בפרשת אפרופים (ע"א 4628/93). על-פי ההלכה המהפכנית, יש לפרש חוזה בפרשנות תכליתית בהתאם לאומד דעתם של הצדדים, דהיינו לפי כוונתם הסובייקטיבית - ולאו דווקא בהתאם ללשונו ולמילותיו של החוזה.

ההלכה היוותה את יריית הפתיחה של המאבק האידיאולוגי בתוך בית המשפט העליון בנוגע לפרשנות חוזים, בין אלה שסוברים כי יש לתת ללשון החוזה את המשקל המכריע בפרשנות חוזה - ורק אם אינו ברור לפנות לבחינת הנסיבות (פרשנות בשני שלבים) - לבין המצדדים בפרשנות התכליתית שאותה התווה ברק ושהיא ההלכה המחייבת עד היום.

ההלכה זכתה למעין "בחינה מחודשת" ואשרור בפסק הדין בתיק ארגון מגדלי ירקות (דנ"א 2045/05), שניתן בהרכב מורחב של 9 שופטים.

אחד המבקרים הבולטים של ההלכה הוא שופט בית המשפט העליון, יורם דנציגר, אשר כתב באחת מהחלטותיו שבה התייחס לאפרופים: "פנייה לנסיבות חיצוניות לחוזה כעניין שבשגרה ומדי יום ביומו אף שאין הדבר נחוץ, חלחלה ברבות השנים לפסיקתן של הערכאות דלמטה, והפכה לחלק בלתי נפרד מהאופן שבו מפרשים בתי המשפט חוזים.

"הפנייה לנסיבות חיצוניות לחוזה בהסתמך על הלכות אפרופים ומגדלי ירקות, כדבר שבשגרה, ואף כשאין בכך כל צורך, יוצרת לטעמי מציאות שעלולה לפגוע בעקרונות היסוד של דיני החוזים: אוטונומיית הרצון החופשי של הצדדים, עיקרון חופש החוזים ועיקרון היציבות והוודאות המשפטית".

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו