גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המילים 'מדינת ישראל נגד ג'קי מצא' צרובות בגופי ויישארו כך תמיד"

מילדות חלם מצא לעבוד במס הכנסה ■ לפני 3 שנים חרב עולמו: הוא נעצר כחשוד העיקרי בפרשת השחיתות ברשות המסים ■ בסוף השבוע, רגע לפני גזירת דינו, הוא שיווע לחסדי ביהמ"ש

שנה אחת בלבד הספיק לשמש ג'קי מצא כראש רשות המסים, גובה המס הבכיר ביותר במדינת ישראל. ב-1 בינואר 2006 הוא נכנס לתפקידו הרם - והגשים בכך חלום ילדות. יש ילדים שחולמים להיות כבאי, יש כאלה שחולמים להיות אסטרונאוט. הילד ג'קי מצא חלם לעבוד במס הכנסה, כמו אביו ואמו.

בדיוק שנה ויום לאחר מכן, ב-2 בינואר 2007, הפכה חקירת המשטרה באחת מפרשות השחיתות החמורות שנראו כאן מעולם - לפחות כך היא נראתה אז - לגלויה, ועולמו של מצא חרב עליו באחת, כשנעצר, יחד עם שורה ארוכה של חשודים נוספים.

בשעה 6 בבוקר באותו יום דפקו שוטרי יאח"ה על דלת ביתו, של מצא העירו את בני המשפחה, ערכו בבית חיפוש מקיף ולקחו עמם את מצא לחקירה ולמעצר. ממעמד של ראש רשות המסים בישראל הפך מצא בתוך שעות אחדות לעציר, המובא להארכת מעצר בבית משפט השלום בתל-אביב והמבלה לילות בבית המעצר באבו-כביר.

"מסתבר כי החשוד ניצל את האמון הרב שניתן בו והפך במידה רבה לעושה דברם של אחרים מחוץ לרשות", כתב השופט מרדכי פלד בהחלטתו להאריך את מעצרו של מצא.

בערבו של אותו יום שבו נעצר מצא הוא היה אמור לקבל פרס הוקרה מיוחד מטעם פורום ה-CFO, על מצוינות בתפקוד ועל כך ששנת 2006 היתה שנת שיא בגביית מסים.

"על-פי החשדות הנחקרים ביאח"ה", הודיעו דובר משטרת ישראל ודובר משרד המשפטים, "מדובר בתופעה רחבת היקף שבמסגרתה אנשי עסקים פרטיים, בעלי עניין בפעילות רשות המסים, שהפעילו את השפעתם, במהלך תקופת החקירה ועד ימים אלה, על פעולות ומהלכים ברשות המסים, לרבות ניצול השפעתם לשם התערבות פסולה במינויים של בעלי תפקידים שונים ברשות המסים, כולל למשרות בכירות. על-פי החשד, היה מנהל רשות המסים קשור למהלכים פסולים אלה".

אנשי העסקים הפרטיים הללו היו יורם קארשי, אחיה של שולה זקן, מנהלת לשכתו של אהוד אולמרט, וכן איש העסקים קובי בן-גור.

ביום חמישי האחרון הודיעה הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בפתח-תקווה כי ג'קי מצא צריך לשבת מאחורי סורג ובריח, במאסר בפועל. זאת, זמ קצר לאחר שמצא הודה והורשע בסדרת עבירות של מירמה והפרת אמונים וסיוע לשוחד, במסגרת הסדר טיעון שאליו הגיע עם המדינה, כשנה מאז החל משפטו.

עבירת לקיחת השוחד שבה הואשם בכתב האישום המקורי, נמחקה. השוחד שמצא לקח, על-פי הטענה שהפרקליטות חזרה ממנה, היתה בעצם ההחלטה למנותו לראש רשות המסים.

גדל בתנאים קשים

אמו של ג'קי מצא, אסתר מצא, נישאה בגיל 19. כשנה לאחר מכן, כשהיתה בת 20, ילדה את בנה הבכור, ג'קי. חודש לאחר הלידה התגרשה מהאב ונותרה אם חד-הורית.

"גידלתי אותו בתנאים כלכליים מאוד קשים", סיפרה האם בדמעות בבית המשפט ביום חמישי האחרון, "ובעזרתה של דודתי, שהיא עיוורת מלידה".

מספר שנים אחר-כך עברה המשפחה מבית-שמש לרמת-גן, והאם החלה לעבוד באגף מס הכנסה בעיר, וכך גם אביו של מצא.

"כל החיים שלו ג'קי ראה אתגר בלעבוד במס הכנסה", סיפרה האם. "אפילו בדרשה של הבר-מצווה שלו הוא אמר: 'אני רוצה לעבוד במס הכנסה ולהיות הבוס של אבא ואמא'. זאת היתה הגאווה הכי גדולה שיכולה להיות בשבילו. הוא כל הזמן חלם על זה, זה היה חלום ילדות".

האם, אגב, עובדת עדיין ברשות המסים כל אותן שנים. האב פרש מהרשות זמן קצר אחרי תחילת חקירתו של הבן. ג'קי מצא אכן שימש, בתקופה מסוימת בחייו, כבוס של אבא ואמא.

"אני יודעת שג'קי הוא ילד ישר ותמים", היא פנתה לשופט זכריה כספי, "חבל, חבל מאוד שאנשים רעים ניצלו את טוב-לבו ואת התמימות שלו, וסיבכו אותו במצבים כאלה".

כמי שגדל במצוקה כלכלית גדולה, עבד מצא למחייתו כמורה פרטי בזמן לימודיו בתיכוניים, ובמהלך לימודיו באוניברסיטה התפרנס ממלצרות.

מצא עבד שנים רבות באגף מס הכנסה. ב-1995 הוא שימש מפקח בפקיד שומה 1 בתל-אביב. בהמשך פרש לשוק הפרטי, והקים את מחלקת המסים במשרדו של רו"ח ראובן שיף, שבו עבד כ-3 שנים, לפני שקיבל הצעה לשוב לשירות המדינה, לתפקיד בכיר של מנהל המחלקה המקצועית ברשות המסים, ואחר-כך קודם לתפקיד סמנכ"ל החקירות.

במשך שנתיים לפני מינויו לראש רשות המסים היה מצא סגן נציב מקצועי ברשות המסים ואחראי על פיתוח תחום ה"פרה-רולינג" בשאלות מיסוייות.

"עבדתי עם הרבה אנשים לאורך שנים", סיפר בבית המשפט מאיר קפוטה, שהיה הממונה על הכנסות המדינה, "וג'קי בולט באופן חד-משמעי ביכולות שלו, בכישורים שלו. כל מה שמעניין אותו זה טובת המדינה ורשות המסים, הוא האנטי-תזה המוחלטת לאיזה אישום במישור הפלילי. מדובר באדם עם מוח אנליטי, גם חריף וגם בקיא. הוא המומחה מספר אחת למסים במשרד האוצר".

בסמוך אחרי תחילת החקירה הושעה מצא מתפקידו, וזמן קצר אחר כך פרש מיוזמתו מהתפקיד שהיווה עבורו פסגת השאיפות - ללא שום תנאי מוקדם. סנגורו דאז, פרופ' דוד ליבאי, נפגש עם פרקליט המדינה דאז, ערן שנדר, והודיע לו כי מצא החליט לפרוש מהתפקיד, כדי להקל על המשך תפקודה של רשות המסים בתקופה הקשה.

"בנסיבות שנוצרו כיום", כתב היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, בחודש לאחר מעצרו של מצא, "זהו אינטרס עליון של מדינת ישראל להשיב את אמון הציבור ברשות המסים ולהבטיח כי מינוי ראש הרשות יהיה נקי מכל רבב או חשד של שיקולים זרים".

מאז תחילת הפרשה הפלילית התרסקה גם הקריירה של מצא בתחום המס, שהוגדרה עד אז כמטאורית. הוא ניסה להצטרף כיועץ חיצוני למשרדו של עו"ד משה שקל, אך דרכיהם של השניים נפרדו בהמשך. כיום הוא נותן ייעוץ למשרדים שונים, באופן מזדמן.

עבירת השוחד - מוקשית

השימועים בפרשת רשות המסים התקיימו בחודשים נובמבר 2008 עד פברואר 2009 ל-8 המעורבים בפרשה. "צר לנו כי הפרקליטות ממשיכה לדבוק בעמדה המשפטית המוזרה, לפיה מינויו החוקי והראוי של מצא למנהל רשות המסים על-ידי הממשלה מהווה קבלת שוחד על-ידו", אמרו סנגוריו של מצא. "טענה זו הופכת למוזרה עוד יותר לאור העובדה שכלל לא נטען כי גורם חיצוני כלשהו סייע לו במינויו".

ביולי 2009 החליטה הפרקליטות סופית לדחות את כל הטענות שהושמעו בשימועים, ולהגיש את כתב האישום נגד מצא ויתר האחרים לבית המשפט.

"עבירת שוחד קיימת ומוגשת לבית המשפט גם כשיש טובת הנאה שהיא לאו דווקא כספית", אמר אז המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שוקי למברגר, "אבל היישום שלה על-ידינו הוא חדשני. הגענו למסקנה שיש כאן מעשה פלילי. ההגדרה של טובת הנאה היא רחבה מאוד, והיא לא רק מעטפה. היא כוללת גם מתן ג'ובים, השתדלות לטובת מישהו ומגוון דברים שכשאתה מקבל אותם הם יוצרים לך מחויבות לבן אדם שנתן לך".

למברגר, אגב, הוא האינסטנציה הבכירה המקבלת החלטות בשורות התביעה בתיק רשות המסים. הן פרקליט המדינה משה לדור והן היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין נאלצו לפסול את עצמם מלקבל החלטות בתיק, מאחר ששימשו, כעורכי דין פרטיים, סנגוריהם של חלק מהחשודים בתיק.

ועם זאת, מותר לנחש כי אם וינשטיין היה חלק מתהליך קבלת ההחלטה להתפשר עם מצא במסגרת הסדר טיעון ולמחוק את עבירת השוחד, הוא היה מעניק להחלטה זו גיבוי מלא. "עבירת השוחד שיוחסה למצא מוקשית בעיני מאוד", אמר וינשטיין בעבר, עוד כסנגור פרטי, "לא הבנתי אותה מלכתחילה, בשלב המעצר, ולא החכמתי גם היום".

הודה בעבירות מופחתות

לפני שבועיים הודיעו הצדדים לבית המשפט על הסדר הטיעון שאליו הגיעו. מצא הודה בעבירות המופחתות, ללא עבירת השוחד, והופנה למסלול של גזירת דינו, כדי שיוכל להעיד מטעם התביעה נגד הנאשמים האחרים שמשפטם ממשיך. זאת, אף שהובהר כי הסדר הטיעון לא כלל שום סיכום לגבי הסכמתו להעיד נגד עמיתיו. המדינה הבהירה כי הסדר הטיעון איננו מסמן התקפלות מבחינתה.

"מצא איפשר לבן-גור וקארשי דריסת רגל במינויים ברשות כשהוא יודע שיש להם אינטרסים אישיים ועסקיים ברשות", הודיעה הפרקליטות, "הוא איפשר את שכפול דרך הפעולה הזו גם בדרגים נמוכים יותר ואת חלחולה של השחיתות לתוך המערכת".

"המקרה שלנו מחייב שבגין מעשיו של הנאשם יוטל עליו עונש מאסר של ממש, לריצוי מאחורי סורג ובריח", אמרה התובעת הבכירה בתיק, עו"ד מיכל רוזן-עוזר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, במסגרת הטיעונים לעונש ביום חמישי האחרון. היא לא נקבה במספר שנים מסוים, אלא הבהירה כי הפרקליטות אינה מסתפקת במאסר על-תנאי, וגם לא במאסר מינימלי של חצי שנה, שניתן להמירו בעבודות שירות.

"מצא מכוח תפקידו היה אחראי על 26 משרדי פקיד שומה ועל 5,200 עובדים", המשיכה רוזן-עוזר, "ראש רשות המסים שעומד בראש מערכת כזאת חייב לשמש דוגמה ומופת. כגודל העוצמה שהיתה בידיים של מצא בתפקיד הזה - כך גודל האחריות. המעמד של מצא כראש רשות אכיפה גוזר חומרה מיוחדת למעשים האלה, כי רשויות האכיפה חייבות להיות מעוז מבוצר מבחינת אמון הציבור".

סנגורו של מצא, עו"ד נבות תל-צור, ביקש מבית המשפט לחוס על לקוחו. "אין היום שום אינטרס ציבורי בהשלכתו למאסר מאחורי סורג ובריח. האיש שילם מחיר אישי וציבורי כבד ביותר".

תל-צור ציטט דברים שאמר מצא באחת מחקירותיו הראשונות במשטרה, לאחר שנעצר, כשהחוקרים השמיעו לו שיחות שקיימו חשודים אחרים מאחורי גבו. "ככל שאני חושב על זה", אמר אז מצא לחוקרים, "כנראה שפה מתבררת תמונה שאני ידעתי א', ובמקביל בוצע ב', ועל ב' בכלל לא ידעתי. כשנודע למשטרה שעושים שימוש פסול בקירבה אליי, כל מה שהיה צריך לעשות זה לקרוא לי, לספר לי על כך - והייתי מעיף אותם מכל המדרגות ולכל הרוחות".

זכות המילה האחרונה בדיון, ביום חמישי האחרון, היתה נתונה למצא עצמו. "קשה לי לראות את אמא שלי כאן ואת אשתי", הוא אמר בבכי. "הן נענשו מספיק, המשפחה שלי נענשה מספיק. 4 השנים האחרונות היו גיהנום לא רק עבורי אלא עבור משפחתי. החלום שלי לעבוד במס הכנסה, ולהיות הבוס של אבא ואמא, הפך להיות חלום בלהות. הוא הפך לסכין בתוך לבי. המינוי שלי הוכתם לעד, גם אם הדבר נמחק מכתב האישום. אני לא מושחת, ולא הייתי מושחת. יש כאן התנהלות פגומה ולקחתי עליה אחריות. המילים האלה - 'מדינת ישראל נגד ג'קי מצא' - צרובות בגופי ויישארו כך עד יומי האחרון. גם אם טעיתי, לא עשיתי זאת מתוך שחיתות אישית. אנא אדוני, מספיק".

מותר להסתכל גם על כף הזכות

עבירות של מירמה והפרת אמונים אינן ראויות ליחס מזלזל, כאילו מדובר בפגם אסתטי בהתנהלות ותו לא. הסעיף הזה בחוק העונשין, עם כל הבעייתיות שלו והביקורת המוצדקת שנמתחת עליו במישור העיוני, הוא עדיין כלי העבודה העיקרי של מערכת החוק לאכוף התנהלות נקייה וישרה על מאות אלפי העובדים בשירות הציבורי בישראל.

המדרגה הבאה במדרג החומרה, עבירת שוחד, היא משוכה קשה הרבה יותר במישור ההוכחתי, ומצריכה גם התנהלות מושחתת, דו-סטרית, שאיננה מאפיינת רבות מהקומבינות שבהן נכשלים פקידים.

דרישתם של ראש רשות המסים לשעבר, ג'קי מצא, וסנגורו עו"ד נבות תל-צור מבית המשפט להקל עמו בשלב גזר הדין, איננה יכולה איפוא להתעלם מהאופי החמור של העבירות שבהן הודה במסגרת עסקת הטיעון, גם אם העבירה החמורה יותר - שוחד - נמחקה מכתב האישום.

מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שמעון שבס, ניצל מריצוי מאסר בפועל, רק משום שפרקליטת המדינה דאז, עדנה ארבל, התחייבה בעתירת המדינה לקיום דיון נוסף בעניינו בבית המשפט העליון, שלא לבקש לגזור עליו מאסר, במקרה שבית המשפט יהפוך את התוצאה וירשיע אותו בהפרת אמונים - כפי שאכן קרה.

אבל במקרה של מצא, מותר להסתכל גם על כף הזכות. על העובדה שהתפטר מתפקידו זמן קצר לאחר שהחקירה הפכה לגלויה, אף שיכול היה לשמור על מעמדו כ"מושעה"; על העובדה שלא קיבל כל רווח אישי כתוצאה מההתערבות החיצונית במינויים בתוך הרשות, אף שאלה הוגדרו על-ידי המדינה כמושחתים. זאת, אם לוקחים בחשבון שהתמורה היחידה שמצא עצמו קיבל היתה בדמות מינויו שלו לראש הרשות, אלא שסעיף זה, שהוגדר כשוחד, נמחק מכתב האישום במסגרת ההסדר; וגם על העובדה שעצם ההליכה לעסקת טיעון מבטאת מצד אחד נכונות מצד הנאשם שלא לעמוד על קוצה של כל טענת הגנה מטעמו, ומצד שני הכרה של המדינה בחומרה המופחתת של מעשיו.

כל השיקולים הללו אמורים לשחק לטובתו של מצא, עוד לפני שהשופט יתחיל לשקול את נסיבותיו האישיות. שלב הטיעונים לעונש וגזירת הדין הוא השלב שבו השופט אמור להפסיק להסתכל רק על מעשיו של הנאשם, ולשקול גם את זהותו, אישיותו ופועלו.

השיקול הזה, במקרה של נבחר ציבור או פקיד ציבורי, אמורים לשחק הן לחובתו - ככל שהמעמד הציבורי גבוה יותר, כך הכישלון המוסרי והערכי נתפש כחמור יותר - אבל גם לטובתו, לאור תרומתו הציבורית במהלך הקריירה.

חזקה על השופט זכריה כספי שלא יתעלם מכל אלה בבואו להשמיע את גזר דינו של מצא בעוד שבוע בדיוק.

עוד כתבות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?