גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו יוצר אינפלציית עניים

מוריד מס החברות ודוחף מחירי המזון, הדלק, הארנונה והמים שמרסקים את מעמד הביניים

1. מודי בן-ש"ך, לשעבר מנכ"ל פז ובעל מניות בחברה, קרא לפני שבוע מעל דפי מגזין G של "גלובס" למרי אזרחי בעקבות העלאת מסי הדלק. מול כוחניות, אמר בן-ש"ך, ניתן לפעול רק בכוחניות, והגדיר את פעולות הממשלה כשימוש ציני שעושה הממשלה בכוחה. לכאורה, הקריאה למרי אזרחי אלים מסוכנת ולא טריוויאלית, אך בן-ש"ך מבטא היטב את התחושות של מרבית האזרחים, שחלקם מביעים מחאה שקטה, בוודאי שלא כוחנית, בעקבות התייקרות מחירי הדלק.

מה שמפריע יותר מכול הן האדישות, היהירות ומידת ההכחשה של האנשים שבידיהם מופקדת הסמכות. במצב עניינים שכזה, שבו האנשים שבידיהם מופקדת הסמכות מסרבים להתייצב בפני המציאות, אל להם להתפלא אם בבוא העת כמה אזרחים יבחרו גם הם בפתרון לא הגיוני לכאורה, כמו מרי אזרחי כוחני.

בנימין נתניהו, לכאורה, נכנע ללחץ וביקש מהאוצר "חלופות" למסי הדלק, כדי להשקיט את קולות המחאה ולרצות לכאורה את הציבור. כך בדיוק עובדת שיטת כיבוי השריפות של נתניהו: בואו נזרוק להמונים כמה פירורים, נרגיע אותם עם הנחה זניחה של כמה אגורות, מקסימום 20 אגורות לליטר דלק, התקשורת תרד מהעניין, ומכוניות הכיבוי יחזרו לבסיסן אחרי עוד משימה מוצלחת.

אלא שנתניהו אינו באמת כבאי, הוא מנהיג שעומד בראש מדינה שהתסיסה החברתית בה הולכת וגוברת. הוא המנהיג שאימץ בחום את התוכנית הגדולה להורדת המסים, הן מסי ההכנסה והן מסי החברות, שאילצה את האוצר למצוא "חלופות" לחורי הגבייה שנוצרו.

והאוצר אכן מצא חלופות "נהדרות" בדמות מסים עקיפים (דלק, סיגריות ואי-הורדת המע"מ), מסים רגרסיביים ומסים המוטלים על ההוצאה ללא התחשבות בגודל ההכנסות של הצרכנים ולכן פוגעים הרבה יותר בשכבות הביניים ובמיוחד בשכבות החלשות. במקום להתמודד ביושר עם ההשלכות המעוותות של מדיניות המיסוי שהנהיג, נתניהו מעדיף לשלוף את מטפי המים ולכבות עוד שריפה מקומית, עד השריפה הבאה וחוזר חלילה.

באחד הטורים הקודמים תיארנו את התוואי ההרסני שבו צועד נתניהו, תוואי של הורדת מסי ההכנסה ומס החברות שיגיע בשיאו ל-18% בלבד ב-2016, אחד משיעורי מס החברות הנמוכים ביותר בעולם. הרטוריקה הכלכלית של נתניהו, שבזמנו התקשורת הכלכלית מחאה לו כף והפכה ללהקת המעודדות שלו, היא שהורדת מסים כה משמעותית תסייע לצמיחה ולתעסוקה ובסופו של דבר תחלחל למטה, לעובדים ולשכבות החלשות. אלא שבמקום מנוע לעידוד הצמיחה ולשיפור מאזן השכר והחלוקה הבלתי הוגנת של ההכנסות במשק, קיבלנו בדיוק ההפך: מנוע לעושק באמצעות מסים עקיפים שהוביל לגידול דרמטי בפערי ההכנסות במשק, לקיטון בהכנסה הפנויה של מעמד הביניים והשכבות החלשות, ולפצע ההולך ומתרחב במערכת החברתית של ישראל.

במקום להתמודד באומץ עם שאלת השכר בשני קצותיה של המערכת הכלכלית, במקום לגרום לכך שהחזקים והעשירים ישלמו יותר מסים מצד אחד ולתמוך בהכנסה הפנויה של החלשים מצד שני, במקום להכריז על הקפאת התוואי ההרסני של הורדת מסים, שתומכת בחזקים ופוגעת בחלשים - נתניהו עסוק בקוסמטיקה: לזרוק לציבור העשוק הנחה של כמה אגורות במחיר הדלק, כאילו היא תהיה התרופה לאי-שוויון המתרחב בישראל.

2. הנתונים הכלכליים של ישראל ומצרים רחוקים כרחוק מזרח ממערב. מצרים סובלת משיעור עוני שמגיע, מעשית, ל-40% מהאוכלוסייה, 20% נמצאים מתחת לקו העוני, 20% נוספים קרובים אליו. לארבע חמישיות מהמשפחות במצרים יש פחות מ-3,000 דולר בשנה בשביל הוצאות, התמ"ג לנפש מגיע לכ-3,000 דולר בלבד, עשירית מזה שבישראל. כ-30% מהאוכלוסייה המצרית בגילאים שבין 15 ל-29, שיעורי האבטלה גבוהים יותר ומגיעים ל-9%-10%.

אופי המשטר שונה כמובן והיקפי השחיתות רחבים יותר, אבל בדבר אחד אנחנו דומים: הצמיחה במשק, שנעה במצרים סביב 5%-6% בשנה, לא מחלחלת למטה, זו צמיחה שמעטים נהנים ממנה, שרק מעטים ממשיכים לגרוף ממנה את השמנת מדי שנה, בדיוק כמו בישראל.

מצרים, למרבה הפלא, הצליחה להוריד את שיעורי העוני בשנים האחרונות בכמה אחוזים בודדים, אלא שההישג הזה קוזז על-ידי כוחות שאינם בשליטת הממשלה, ומשפיעים בצורה דומה, אם כי בעוצמה שונה, גם בישראל.

מדובר בעלייה הדרמטית במחירי המזון, שהיא אחד הגורמים הבולטים לתסיסה בעולם הערבי בשבועיים האחרונים. צירפנו למאמר הזה את הגרף של מדד מחירי המזון של ארגון המזון והחקלאות (FAO) של האו"ם, שנחשב למדד הטוב ביותר של האינפלציה. תוך שנה (דצמבר 2010-דצמבר 2011) עלה המדד ב-25%(!) לשיא של כל הזמנים, הבשר קפץ ב-18%, הסוכר ב-19%, הנפט ומוצריו ב-55% והדגנים ב-39%.

אלי ציפורי

העליות המסחררות הללו, בין שהן נובעות מביקוש חזק בשווקים המתעוררים, ובין שהן משקפות את האטרקטיביות של הסחורות כאפיק השקעה בגלל הריבית הנמוכה, הן מכה קשה מאוד לשכבות החלשות בכל מדינה, כיוון שהעניים מוציאים חלק מאוד משמעותי מהכנסתם הפנויה על מזון.

צרפו לעליית מחירי המזון את העלייה בישראל במחירי המים, הארנונה והדלק, ותקבלו קוקטייל קטלני שמקטין מאוד את ההכנסה הפנויה של משקי הבית ומגמד את ההורדה המינורית במסי ההכנסה שתרמה כמה עשרות שקלים בחודש.

את התוצאה, את הסחרור במחירי המזון, מרגיש כל ישראלי שמבקר בסופר, אבל היא לא באה לידי ביטוי במדדים "הרשמיים" של האינפלציה, שנעה סביב 2%-3% בשנה. למה? כי זו אינפלציה לעשירים. האינפלציה לעניים ואף לשכבות הביניים, כפי שכל משק בית מרגיש, נעה, להערכתנו, סביב 5%-10% בשנה.

הכוחות העליונים של השווקים, הפועלים על מחירי הסחורות, אינם יכולים לפטור מדינות מהצורך הבסיסי והמוסרי שלהן: לספק מזון מסובסד לעניים. זה התחדד במהומות במצרים, אבל גם ישראל יכולה ללמוד ממנה כמה דברים.

3. פרשת ייקור הדלק והפליק-פלאק של נתניהו ופרשת מינוי גלנט והפליק-פלאק של ברק, רק מחדדות את מה שמנכ"ל טבע, שלמה ינאי, אמר בראיון ל"גלובס" לפני שבועיים: יש בישראל משבר מנהיגותי קשה שנובע בעיקר מחוסר היכולת לקבל החלטות. אפשר לשרטט שורה של תכונות שמאפיינות מנהיגים, מאינטליגנציה רגשית גבוהה ועד יכולת להניע אנשים, אבל התכונה הכי חשובה למנהיג היא היכולת "לחתוך", גם אם ההחלטות אינן כה פופולריות.

נתניהו הוא חסיד של הפרטות בתחום הכלכלי, אלא שבלהט ההפרטות הוא גם הפריט את היכולת של ממשלתו לקבל החלטות. ההחלטות מתקבלות על-ידי היועץ המשפטי לממשלה, על-ידי מבקר המדינה ועל-ידי התקשורת, שנכנסו בעוצמה לתוך הוואקום המנהיגותי. הפרטת ההחלטות, עודף המשפטיזציה, עודף הטהרנות התקשורתית וההתמכרות לשבשבת דעת-הקהל היומית, מסוכנים לדמוקרטיה ולשלמות המרקם החברתי, הרבה יותר מכל הפרטה כלכלית שמעבירה כוח וכסף למעטים על חשבון רבים.

כנסו והצביעו בסקר: "איך לדעתך צריכים אזרחי מדינת ישראל להגיב על הנסיקה במחירי הדלק?" (מופיע משמאל לידיעה).

eli@globes.co.il

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?