גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במה הצליחו בני-הזוג אדרי?

איך זה שהחברה הגדילה הכנסות והפסדים, ובאיזה ביאור מתקבלת התמונה האמיתית?

הפעילות המסורתית שלה הייתה הפקת אלבומים ליוצרים ומכירה של תכני מוזיקה, בעיקר דיסקים. אבל ההורדות של קבצי מוזיקה דרך האינטרנט ומכירות של דיסקים מזויפים פגעו אנושות בתעשייה הזו, ואן.אם.סי הייתה צריכה להמציא את עצמה מחדש.

היא עשתה את זה עם בעלים חדשים - פנינה ומשה אדרי, שרכשו את השליטה בחברה במהלך 2006 וניסו להפוך אותה, על-ידי רכישות של פעילויות סינרגטיות, למובילה מקומית בשוק הבידור והפנאי.

בשלב הראשון, במהלך 2007 רכשה אן.אם.סי את יונייטד קינג המפיצה סרטים (בעסקת בעלי עניין, שכן יונייטד הייתה בשליטת משפחת אדרי); בשלב הבא, לקראת סוף 2008 נרכשה רשת השכרת הסרטים בלוקבסטר המדממת; ובשלב השלישי נרכשה באמצע שנת 2009 המתחרה הגדולה - הד ארצי, העוסקת בהפקה ומכירה של תכני מוזיקה, סרטים, משחקים, אמצעי מולטימדיה, וכן מחזיקה ברשת חנויות למכירת דיסקים, תקליטורים, משחקי מחשב ועוד.

הרכישות הללו הפכו את החזון של בני-הזוג אדרי למוחשי, ביצירתן ענקית מקומית בתחום המוזיקה והסרטים. אבל החלום הזה, לפחות בינתיים, לא התממש למזומנים. לא שזה ממש מפתיע, כנראה גם לא את הזוג אדרי - הם ידעו בדיוק לאן הם נכנסים. הסיכון היה מראש גדול, אך אולי בשבילם זה לא היה רק כסף.

לאחרונה, אחרי הפסדים גדולים, החליטה משפחת אדרי למחוק את אן.אם.סי מהמסחר בבורסה. אך בשונה מרוב המחיקות של חברות בורסאיות, שנעשות במחירים שנראים על פניהם נמוכים (שווי במחיקה הנמוך מהערך הכלכלי, ובמקרים רבים אפילו מההון העצמי), כאן המחיר נראה על פניו הגון (אלא אם החברה לפני תפנית חיובית בעסקים, מה שלא מתבטא בדוחות).

נכון לסוף הרבעון השלישי ב-2010, לאן.אם.סי גירעון בהון העצמי בסך של 20.5 מיליון שקל, כלומר יש לה התחייבויות (שוטפות ושאינן שוטפות) הגדולות יותר מסך הנכסים שלה (שוטפים ושאינם שוטפים), בסך של 20.5 מיליון שקל.

הגירעון הזה נוצר בשנתיים האחרונות, והוא גדל בצורה מואצת: בתשעת החודשים הראשונים של 2010 הפסידה החברה כ-12.7 מיליון שקל, בהמשך להפסד של 14.7 מיליון שקל ב-2009. בשנים קודמות, למרות ההאטה בתחומים המסורתיים של החברה, היא הצליחה להרוויח תפעולית, וכתוצאה מהכנסות מסים (חד פעמיות) היא דיווחה בשנים 2007-2008 על רווח העולה על 2 מיליון שקל (בכל אחת מהשנים).

התרחבות בלי רווחיות

מכאן, אפשר לשער שאולי בולמוס הרכישות גרם להפסדים הגדולים. אבל לפני שנראה איפה ניתן היה לקבל רמזים שהרכישות מסוכנות מאוד לחברה, נחזור למצב הנוכחי - גירעון בהון, הפסדים גדולים (גם תפעוליים וגם בשורה התחתונה) וחובות גדולים לבנקים - מצב שהביא את משפחת אדרי, השולטת בכ-78% ממניות החברה (ישירות ודרך חברה שבשליטתם), להגיש הצעה לרכישת יתרת המניות לפי שווי של כ-16 מיליון שקל (מחיר של 1.58 שקל למניה).

בינתיים, אגב, המחיר בשוק עלה מעבר לכך, אולי בציפייה שבעלי המניות מקרב המיעוט לא יסכימו להצעה הראשונה, ויוצע להם מחיר גבוה יותר בסיבוב השני.

ולמה בכלל רוצים בני הזוג אדרי למחוק את החברה מהמסחר? ייתכן שהם מצפים (למרות העבר) לעתיד ורוד, או שהם פשוט רוצים להרחיק את הכישלון מעיני הציבור, כדי לא להיות אלו שחתומים על חיסול החברה (שאלמלא גיבוי הבעלים הייתה כנראה נסגרת). ואולי הם בכלל רוצים להבריא את החברה תוך הסדר חוב מול הבנקים, וכשהחברה בידיים פרטיות זה פשוט יותר.

כך או כך, מה שדווקא מעניין עכשיו זה לבחון את סימני האזהרה בדוחות, והיו כאלה. סימנים שאותתו כי למרות הגידול בפעילות וההתרחבות לתעשיות משלימות, אין צמיחה אמיתית בעסקים אלא נסיגה.

באוקטובר 2008 השלימה אן.אם.סי את רכישת רשת בלוקבסטר המקומית, ובדוחות לשנת 2009 היא דיווחה על הכנסות בסך 60.2 מיליון שקל לעומת 59.2 מיליון שקל בשנה קודמת - לא צמיחה מרשימה, אבל לפחות לא ירידה בהכנסות. אלא, שדוח הרווח-והפסד כולל את ההכנסות וההוצאות בשנה מסוימת, לרבות אלו של החברות והפעילויות שנרכשו מיום העסקה, ומכאן שהתוצאות ב-2008 כוללות כמה חודשים של מכירות בלוקבסטר. בפועל, החברה לא צמחה בפעילות שלה.

נסיגה מהדהדת

זה בולט יותר בדוח לשנת 2009. באפריל אותה שנה השלימה החברה את רכישת הד ארצי, ובדוח רווח והפסד דיווחה על הכנסות של 118.3 מיליון שקל - כמעט כפול מההכנסות ב-2008 שהסתכמו ב-60 מיליון שקל.

הגידול הזה בהכנסות הוא כמובן לא אורגני; הוא לא מיוחס לעסקי הליבה של אן.אם.סי אלא לרכישה הגדולה שהושלמה באמצע השנה. מהדוחות המלאים לא ניתן לדעת את שיעור הצמיחה של הפעילות המסורתית של אן.אם.סי (לפני הרכישה), אבל ניתן לדעת מה הייתה הצמיחה (או הירידה בפעילות) של הגוף הממוזג.

בביאור לדוחות השנתיים (ביאור פרופורמה) מספקת החברה נתונים על הגוף המאוחד לשנה הקודמת לרכישה. כלומר, מתייחסים לרכישה כאילו נעשתה בעבר, והיא מתבטאת באופן מלא בנתוני 2009 ובנתוני 2008. הנתונים "בכאילו" נקראים נתוני פרופורמה, ואותם כבר ניתן להשוות שכן בשניהם יש את שתי הפעילויות.

ההשוואה הזו (כפי שמתבטא בביאור) מעידה על ירידה חדה בהכנסות של אן.אם.סי המאוחדת (יחד עם הד ארצי) ל-127 מיליון שקל בשנת 2009, מהכנסות של 159 מיליון שקל בשנה קודמת.

לסיכום, דוח הרווח-והפסד החשבונאי לא מספק במקרה של רכישות את התמונה הנכונה, והרבה יותר חשוב להציץ בדוח פרופורמה אשר כולל את הפעילות שנרכשה. כך, בעוד שבדוח רווח והפסד מוצגת צמיחה מדהימה, בפועל יש נסיגה חדה בפעילות.

אבישי עובדיה הוא מרצה לחשבונאות וניתוח דוחות כספיים. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל