גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לבדוק את זכיית יהושע TBWA במכרז הטוטו"

‎סערה סביב המכרז על תקציב האינטראקטיב של הטוטו: אידאולוג'יק ומקאן-אריקסון פנו למועצה להסדר הימורים בספורט בבבקשה לבדוק האם זכייתו של יהושע במכרז הייתה תקינה

חלפו כמעט חודשיים מאז שמשרד הפרסום יהושע TBWA זכה בתקציב האינטראקטיב של הטוטו, אך ההדים של המכרז מסרבים לדעוך. ל"גלובס" נודע כי משרדי הפרסום מקאן-אריקסון ואידיאולוג'יק פנו למועצה להסדר הימורים בספורט, האחראית על המכרז, בבקשה להעביר להם את מסמכי המכרז והפרוטוקול, על מנת לבדוק האם זכייתו של יהושע במכרז הייתה תקינה.

מהמסמכים עולים מספר סימני שאלה, כשהמשמעותי שבהם הוא דירוג של אחד מהמדרגים, השונה באופן קיצוני מהמדרגים האחרים, כך שניתן יתרון משמעותי למשרד הפרסום יהושע. עוד עולה מהמסמכים כי האופן שבו הציג יהושע את היקף התקציבים בו מטפל משרדו שונה מהותית מהאופן בו הציגו את אותו נתון המתמודדים האחרים.

יודגש כי תקציב האינטראקטיב של הטוטו נחשב לגבוה יחסית בשוק, והמועצה הודיעה כי הוא יעמוד על 4 מיליון שקל.

5 משרדים במכרז

מערך הפרסום של טוטו-ווינר מורכב ממשרדי הפרסום גליקמן-נטלר-סמסונוב ויהושע TBWA, שזכו בהתמודדות על התקציב במסגרת מכרז שהתקיים ב-2009. גליקמן מטפל בתקציב המותג טוטו, ויהושע TBWA מטפל בתקציב המותג ווינר.

עד עתה טופל הפרסום באינטרנט באמצעות משרדים אלה, אולם התעצמות הפעילות האינטרנטית של טוטו-ווינר והתחרות העצומה שהוא עומד מול עשרות אתרים מחו"ל שמציעים הימורי ספורט הביאו לכך שבמועצה החליטו כי הם אינם רוצים שהתחום יהיה "נספח" במשרדי הפרסום.

תנאי הסף שנדרשו היו בין היתר היקף פעילות של לפחות 9 מיליון שקל באינטרנט בכל אחת מהשנים 2008 ו-2009. עוד נדרש כי בשנים אלה יהיה המשרד מסוגל להוכיח טיפול בשני לקוחות שהיקף הפרסום שלהם באינטרנט עמד על 3 מיליון שקל בשנה. דרישה נוספת היא ניסיון מוכח בשיווק ופרסום בסלולר.

5 משרדים רכשו את מסמכי המכרז: מקאן-אריקסון, אידיאולוגי'ק, שלמור-אבנון-עמיחי, i&m ויהושע TBWA. כולם עמדו לכאורה בתנאי הסף, ולכן כולם השתתפו במכרז.

כאמור, בסוף התהליך יהושע TBWA זכה במכרז - החלטה שעוררה כעס גדול בקרב המשרדים שהפסידו במכרז.

מקורבים למשרדים האחרים טוענים כי על-פי הידוע להם קיים ספק אם יהושע עומד בתנאי הסף, ולכן תמוה שהוא זכה. מה גם שרמי יהושע משמש, על פי פירסומים, כיועץ אישי מזה שנים להשרה הממונה על הטוטו, לימור לבנת, והעובדה שצחי פישביין, יו"ר הטוטו, נחשב למי שנתמך על-ידה לתפקיד, עוררו את עודף החשדנות בקרב המתמודדים. מכל מקום "גלובס" מציג את הטענות שנודעו לו בלבד.

ציון אפס למקאן ואידיאולוג'יק

שני המשרדים הגדולים יותר, מקאן ואידיאולוג'יק, החלו בתהליך של בקשת מסמכים. מהמסמכים שהגיעו לידי "גלובס" עולה כאמור ניקוד תמוה של אחד המדרגים (מתך 7 מדרגים שהיו בסך-הכול).

מדובר בדירוג האיכותי שניתן למתמודדים, שהיווה 50% מהדירוג הכולל והתייחס להתרשמות מהמשרד, התרשמות מהצוות הייעודי והתרשמות מהמצגת. אותו מדרג נתן ציון אפס למשרדי הפרסום מקאן-אריקסון, אידיאולוג'יק ושלמור-אבנון-עמיחי. מדובר כידוע ב-3 משרדים מהגדולים בענף.

לעומתם, יהושע הצליח כנראה להרשים מאוד את המדרג, שכן הוא נתן לו לא פחות מ-100 בכל הפרמטרים. I&m, חברה קטנה יחסית, קיבלה ממנו 50 בשני פרמטרים ו-25 בפרמטר נוסף.

כדי להבין עד כמה רחוק הדירוג של אותו מדרג מהאחרים הנה מספר נתונים: הניקוד המינימלי שאידיאולוג'יק למשל קיבלו ממדרגים אחרים היה 70, בעוד שרוב הניקוד שלהם אצל הרוב היה 90. הניקוד המינימלי שקיבל מקאן-אריקסון משופטים אחרים היה 60 נקודות.

פערים גדולים נרשמו גם בהצעות הריטיינר שהציעו המשרדים לטוטו: אידיאולוג'יק ביקשו לעבוד בריטיינר של 25 אלף שקל לחודש. i&m ביקשו 20 אלף לחודש, ומקאן ושלמור "הסתפקו" ב-15-20 אלף שקל לחודש. יהושע הסתפק בסכום נמוך מאוד של 2,999 שקל לחודש.

הניקוד האיכותי היווה כאמור רק 50% מהציון, כשהיתרה הייתה בניקוד המסחרי. ההצעה המסחרית של יהושע לא נחשפה, אך מהדירוג עולה כי הוא זוכה במקום הראשון בפרמטר זה - אם כי לא בפער גדול. הוא מקבל 79.5 לעומת 76 ל-i&m. בניקוד מצגות הוא מקבל 80.7 לעומת 82.1 ל-i&m.

אם משקללים את הניקוד של כל השופטים ללא הניקוד החריג של השופט שחשב כל-כך אחרת מכולם, מגלים כי מי שהיה זוכה במכרז ללא ניקוד השופט היא i&m.

מהנתונים שהעביר הטוטו עולה כי יהושע אכן לא העביר את הנתונים בנוגע לתנאי הסף כפי שהעבירו אחרים. בפרוטוקול כתוב כי "נתוני תקציבי הלקוחות הגדולים נמסרו, ועולה כי הם אינם מדויקים. אחרי שהמשרד נדרש להסדיר את אי-הדיוקים, נקבע כי מסרו תקציבי לקוחות גדולים, אך לעניין לקוחות הנעזרים במשרדים אחרים מסרו כי לקוחותיהם אינם מוכנים לחשוף מידע זה ולפיכך מסרו את נתוני יפעת".

היועצת המשפטית מציינת כי "שאר המציעים סיפקו את הנתונים המבוקשים". עוד נכתב כי "לדעת היועצת אין חובה לפסול את ההצעה", אך לא ניתנו נימוקים מדוע לא לפסול אותה.

בטוטו בחרו היום (ג') לענות על טענות המשרדים בקצרה: "המכרז", אומר דובר הטוטו, "כמו כל המכרזים של המועצה התנהל בהגינות ועל-פי דין".

תגובת אידיאולוג'יק: "לאחר שקיבלנו את גיליון הציונים שהעניקו חברי ועדת המכרזים למשתתפים במכרז, נדהמנו לגלות כי אחד מחברי הוועדה היטה את התוצאות באופן ברור וזועק לשמים, מבלי אפילו לנסות להסוות את פעולתו. אין לנו ספק כי אותו חבר ועדה פעל באופן לא כשר ולא לגיטימי.

"יחד עם זאת, מסתבר כי ההצעות המסחריות של חלק מהמתמודדים היו כאלה שבוודאות הופכות את העבודה עם הטוטו להפסדית. איננו מוצאים הצדקה בעבודה עם לקוח הגורמת לנו להפסד במקום לרווח, ולכן לא ראינו טעם בצעדים משפטיים, שכן בתנאים המסחריים אותם נתנו הזוכים במכרז, לא היינו לוקחים את התקציב גם לו היו מעניקים לנו אותו ללא מכרז. למרות זאת, יועצנו המשפטיים נמצאים בקשר עם אלה של הטוטו, ונשקלת האפשרות של פנייה לערכאות".

ממשרדי הפרסום יהושע ומקאן לא נמסרו תגובות.

עוד כתבות

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-40%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שהן ימשיכו בהמשך השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים