גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלך שאול: העוצמה שצברה בזק מתחילה להיות מפחידה

התוצאות הכספיות מעוררות חששות, בשל העוצמה שצברה בזק בשנה האחרונה תחת שליטתו של אלוביץ', ובשל המיצוב שלה לקראת כל שינוי אפשרי בשוק התקשורת בשנים הבאות

בדוחות הכספיים של בזק לשנת 2010 בשבוע שעבר ניתנו שני סימנים: הראשון הוא התוצאות המדהימות של החברה, והסימן השני הוא הראיונות הראשונים שנתן שאול אלוביץ' בעל השליטה בחברה ויו"ר הדירקטוריון. על הראיונות שנתן אלוביץ' אנחנו מברכים, אבל התוצאות הכספיות מעוררות חששות, בשל העוצמה שצברה בזק בשנה האחרונה תחת שליטתו של אלוביץ', ובשל המיצוב שלה לקראת כל שינוי אפשרי בשוק התקשורת בשנים הבאות.

דוחות מצוינים ומפחידים

הדוחות של בזק לשנת 2010 מאפילים על כל דוח של חברת תקשורת שנראה השנה. בזק קווי הגיעה לשיעור EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של 52%, הישג חסר תקדים ברמה בינלאומית. ההכנסה הממוצעת למנוי אינטרנט צמחה בשישה שקלים בכל השנה, וממוצע מהירויות הגלישה צמח ל-4.3 מגה ביט בשנייה. ברור שככל שמהירויות הגלישה עולות כתוצאה מפרויקט ה-NGN כך עולה וצומחת ההכנסה של בזק מכל מנוי. הוט, לדוגמה, צמחה הרבה פחות בהכנסה למנוי אינטרנט, אף שגם היא משדרגת את הרשת שלה.

הדוחות הוכיחו שוב שפרויקט ה-NGN הוא הדבר הטוב ביותר שקרה לבזק, ושהיא עוד רחוקה מלמצות את ההטבות הגלומות בו. התזרים האדיר של בזק, שמאפשר לה לממן את הפרויקט, הופך אותו לפרויקט כלכלי מהיום הראשון שלו, משום שהחברה לא "מרגישה" אותו בתוצאות הכספיות שלה. מכירות הנדל"ן והנחושת רק מסייעות לרווחיות ולכדאיות שלו, ותשואת דיבידנד שנתית של 11% מראה עד כמה החברה הזו איתנה ומפחידה כאחד.

במילים אחרות, בזק תמשיך בקצב ההשקעות שלה ב-2011 ולא מן הנמנע שההכנסה למנוי תגיע ל-80 שקל ויותר, לאחר שב-2010 עמד הממוצע על 75 שקלים למנוי. בקיצור, פרויקט שעלותו יכולה במקרה הרע להגיע ל-2 מיליארד שקל אינו משפיע על החברה, ובעלי המניות שלה מצליחים במקביל למשוך דיבידנדים חסרי תקדים של 1.6 מיליארד שקל בחצי השנה האחרונה של 2010.

אלוביץ' הג'נטלמן

עם יד על הלב, אם בראש בזק היה עומד נוחי דנקנר, או כל איש עסקים אחר, מה הייתה התגובה נוכח התוצאות של בזק? ניתן לשער שאז היו "שוחטים" את בזק ויוצאים נגדה בדרישה לפרק את החברה, לכפות עליה הורדות מחירים באגרסיביות, למנוע ממנה לספק שירותי תקשורת כקבוצה ועוד. אלא שאלוביץ' הוא ג'נטלמן. הוא איש עסקים לא כוחני בעליל, הוא נעים הליכות והוא איש שנהנה ממוניטין אישיים ומכריזמה בלתי נדלית, שהופכת אותו לדמות תקשורתית שקל מאוד לחבב.

נדמה שאנחנו שוכחים שאלוביץ' הפך להיות טייקון תקשורת ששולט היום שליטה כמעט מוחלטת בשוק התקשורת לעסקים. זה קורה כתוצאה משגיאה קשה של רשות ההגבלים העסקיים ומשרד התקשורת, שאפשרו לו במסגרת האישור לרכישת בזק, להמשיך ולשלוט בשוק המרכזיות דרך בזק בינלאומי שמשווקת את מרכזיות LG, ודרך יורוקום דיגיטל, משווקת מרכזיות פנסוניק שבולטת מאוד בשוק המרכזיות הקטן והבינוני. כך קורה שאלוביץ' מצד אחד שולט בשוק הפתרונות לתקשורת בחצר הלקוחות העסקיים ומצד שני שולט בתשתיות (הצינורות) התקשורת לאותם לקוחות.

ועדת חייק

הנעלם הגדול מכולם הוא כיצד ייראה שוק התקשורת הנייח לאחר שייושמו המלצות ועדת חייק, שבחנה את ההסדרה של ענף התקשורת. הוועדה כבר פרסמה שימוע, ובו הציגה את עמדותיה העקרוניות, ומי שהולכת להרוויח בענק מההמלצות הביניים של הוועדה היא בזק. שתי המלצות עיקריות פרסמה הוועדה, והן: 1) ביטול ההפרדה המבנית הנוהגת בהוט ובבזק בתמורה ליצירת שוק סיטונאי שבמסגרתו חברות התשתית מוכרות שירותי תשתית למפעילים במחירים מוזלים; 2) ביטול הפיקוח על תעריפי בזק לצרכנים הפרטיים.

ועדת חייק ראתה לנגד עיניה צורך בולט לשנות את מבנה התחרות בשוק התקשורת, וכנראה שבצדק. הוועדה דוחפת חזק לכך שבזק תמכור שירותי תקשורת במחירים תחרותיים משום שמחיריה המפוקחים אינם בני תחרות להצעות המתחרות, וכל השוק מפסיד מזה.

הוועדה משוכנעת גם שצריכה להיות תחרות על מחירי חבילות תקשורת, כמו שקורה באירופה ובעולם כולו, שבו חברות תקשורת מציעות חבילות הכוללות שירותים כמו טלוויזיה, אינטרנט, טלפוניה ועוד במחיר של 50 אירו ופחות, ואילו הצרכן הישראלי רוכש כל שירות בנפרד ומשלם מחירים גבוהים מאוד.

ניתן להבין את הרצון של האוצר לראות מיד את השינוי בשוק, אולם ספק אם הוועדה חשבה עד הסוף על כל המשמעויות לביטול המגבלות על קבוצת בזק.

למרות הסכנה שבאימוץ המסקנות כפי שהוצגו, אי אפשר שלא להעריך את הניסיון של ועדת חייק לשנות מקצה לקצה את התפיסות הישנות שמנחות את משרד התקשורת.

השוק העסקי

שוק התקשורת לעסקים מסבסד את השוק הפרטי. הרווחים בשוק העסקי תורמים תרומה מכרעת לרווחיות של בזק. סביר להניח שעם ביטול ההפרדה המבנית בין בזק לבין בזק בינלאומי ופלאפון, העוצמה שתרוכז בידיו של אלוביץ' תהיה חסרת תקדים.

קחו לדוגמה את בזק בינלאומי: חברה מצוינת, שמביאה תוצאות מעולות בשוק הפרטי ובשוק העסקי, תחת הפרדה מבנית. מהדוחות של בזק בינלאומי עולה שכמחצית מההכנסות של החברה, כ-500-600 מיליון שקל בשנה, מקורן בשוק העסקי.

בזק מוגבלת היום ביכולת שלה לספק פתרונות לעסקים שקשורים במרכזיות ורשתות מחשבים, אך היא עושה זאת בצורה מתחכמת, על ידי יצירת הסכמים עם ספקים, ומשרד התקשורת רחוק מאוד מלהבין איך היא בכלל עושה זאת.

המיזוג עם בזק בינלאומי מעלה הכול על פני השטח וההצעה לעסקים הופכת להיות פנומנלית - כל פתרונות התקשורת וכל הקווים. קל לנחש מה יסבסד את מה. בזק תוכל למכור את הקווים במחיר אפסי ותוכל להשתלט על כל לקוח שתרצה.

למעשה ועדת חייק מאפשרת לאלוביץ' לשים את היד על השיבר. הוא לא רוצה להיות האיש הרע שמחסל עסקים מתחרים, אבל ויסות השוק תמיד יהיה בידיו.

באשר לפלאפון המצב דומה. ספק אם ועדת חייק ניתחה עד הסוף את המשמעויות של ביטול ההפרדה המבנית בין בזק לפלאפון. האם בזק תמכור שירותי תמסורת לאתרים של פלאפון במחירים שווים למחירים שבהם תמכור למתחרים? כיום היא חייבת לעשות זאת על פי חוק, אבל מה יקרה עם ביטול ההפרדה המבנית ויצירת ארבע קבוצות תקשורת שלדברי הוועדה היא רוצה שיתחרו אחת בשנייה? מי יבטיח שהמחיר הסיטונאי שבזק תמכור לפרטנר או לסלקום יהיה אותו מחיר שבו היא מוכרת לפלאפון כאשר אין הפרדה מבנית בין החברות?

רוצה לומר, הוועדה לקחה מקטע שוק שבו היא חושבת שיש בעיה (השוק הפרטי שבו הלקוח משלם בנפרד לחברת התשתית ובנפרד לחברת האינטרנט) והיא מבטלת אותו בלי להבין עד הסוף את המשמעויות של ביטול ההפרדה בשוק העסקי, הרווחי, שבו מצויה השמנת.

פתרון להפרדה המבנית בשוק הפרטי

אם הוועדה משוכנעת שיש בעיה בפיצול התשלום לחברת אינטרנט ולחברת תשתית, היא יכולה הייתה להגיש המלצה הפוכה - לאסור על חברות התשתית למכור שירותי תשתית ללקוח הסופי. כך נטוויז'ן או סמייל או בזק בינלאומי, יכולות היו לספק לנו את כל השירותים במסגרת של חבילות ומשרד האוצר היה בא על סיפוקו. אבל זו רק הצעה אחת לפתרון לבעיה צרכנית שיווקית, ושניתנת לפתרון בקלות יחסית. המשמעות של הצעה כזו היא הפרדת שירותים מתשתיות בבזק והוועדה הותירה זאת כאופציה אחרונה למקרה שחברות התשתית לא ייצרו את השוק הסיטונאי, היות שמדובר בפתרון קיצוני.

השוק הסיטונאי

השוק הסיטונאי הוא סיסמה. כבר היום יש שוק סיטונאי שנעשה באמצעות מכירת הקווים לספקיות האינטרנט, אבל איש אינו מפקח על מחיריו. למה? בגלל כשל מתמשך במשרד התקשורת. בחינה פשוטה של מדדי הרווחיות בנטוויז'ן או בסמייל לעומת בזק ממחישה את הבעיה: נטוויז'ן עם EBITDA של 23% ובזק עם 52%.

אין למשרד התקשורת כלים לפקח על מחירי השירותים שבזק מספקת למפעילים, שצורכים עשרות שירותים שונים. האם מישהו מעלה בדעתו שמשרד התקשורת יגייס עכשיו עשרים כלכלנים ומהנדסים כדי לפקח על מחירי האתרנת, או רשתות VPN, או צירי PRI? זו אשליה.

ועדת חייק טוענת שאי אפשר לקבוע את המדיניות בשוק רק על בסיס המחדלים של משרד התקשורת. זה נכון, אולם בתוך עמנו אנו חיים. מה יעזור אם הוועדה תגיש המלצות מרחיקות לכת שבסופו של דבר לא יהיו ניתנות למימוש? הנה, ועדת גרונאו האחרונה המליצה שורה של דברים שלא יושמו, ובראשם שוק סיטונאי, משום שאגף התקציבים במשרד האוצר לא היה מוכן לתקצב את העבודה הכרוכה בכך, ומשרד התקשורת לא היה מוכן לעשות את העבודה בלי תקציבים נוספים. התוצאה הייתה שמ-2008 מדברים על שוק סיטונאי והוא לא מתממש.

חברת חשמל

מלבד בזק והוט, כל השחקנים בשוק רוצים לראות את מיזם הסיבים האופטיים של חברת חשמל בשוק התקשורת. אלא שלמרות כל הרצון הטוב של שר התקשורת משה כחלון, הסיכוי שזה יקרה אינו גדול. משקיע חדש שייכנס למיזם אמור לפרוס תשתיות סיבים אופטיים בכל הארץ באמצעות שימוש בתשתיות חברת החשמל וזו משימה כבדה מאוד למשקיע שאסור לו למכור שירותים לצרכן הסופי, אלא רק למפעילים. לאור המלצות ועדת חייק ולאור הסיכויים הקטנים למצוא את המשקיע שיסכים לתנאים הללו (הלוואי שיימצא), ספק אם ניתן יהיה להמשיך באותה מדיניות.

ייתכן שלא יהיה מנוס מלאפשר הקמתה של חברת תקשורת חדשה, שתוכל להתחרות ישירות ולמכור שירותים לצרכן הסופי, או שיאפשרו לאחד השחקנים בשוק להיכנס למיזם הזה.

מיזם חברת החשמל נועד להכניס תחרות בצד תשתיות התקשורת, אבל ליצור רשת תקשורת ניטרלית, כלומר רשת שתמכור שירותי תשתית רק למפעילים ולא תתחרה בהם. אלא שהמלצות ועדת חייק מובילות בהכרח לכך שלא יהיה מנוס מלאפשר לשחקן כמו פרטנר או סלקום להיכנס למיזם הזה, אחרת השוק יוצא מאיזון ובזק הופכת להיות גוף תקשורת מאוחד שמאיים על כל השוק.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם