גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד פארמוס חיים אביב יוצא לסיבוב השקעות בארה"ב

לפני עשור נכנס אביב להשקעה בחברת המזון הרפואי הרבמד ■ היום הוא טוען שלחברה יש פוטנציאל למכירות של עשרות מיליוני דולרים - ומנסה לגייס כספים ממשקיעים בארה"ב

אנשי הביומד בישראל מגלים בשנים האחרונות את תחומי המזון הרפואי ותוספי המזון. אט-אט תחומים אלה מתמסדים והופכים מקצועיים יותר, קרובים יותר לביומד הקלאסי.

עם החברות הישראליות הבולטות נמנות Enzymotec מקבוצת עופר היי-טק; Clearpath ו-Innosense של ד"ר אשר שמולביץ'; ו-SeCure של קרן פונטיפקס ופויו זבלדוביץ', שכיום פועלת כחברת תרופות לכל דבר.

מי שחזה את הטרנד של שימוש בגישות מתחום הביומד גם בחברות תוספי המזון, הוא פרופ' חיים אביב, שלפני יותר מעשור נכנס כמשקיע לחברת תוספי המזון והמזון הרפואי Herbamed שהוקמה כבר ב-1990. מאז כניסתו כמשקיע לחברה וכיו"ר הוא השקיע בה 3 מיליון דולר מכיסו, ושינה את הפוקוס שלה, כך שכעת היא חולמת להפוך לענקית מזון רפואית. הדרך לשם עוד ארוכה, שכן כיום יש לה הכנסות של 700 אלף דולר בשנה.

אביב הוא אחד מאבות תעשיית הביוטק הישראלית, כמי שייסד את החברות BTG (ביוטכנולוגיה כללית) ופארמוס, אבל אנשי שוק ההון זוכרים אותו במיוחד כמי שגרר את חלקם להפסדים קשים.

הסיפור של חברת פארמוס, שבדצמבר 2004 נכשלה בניסוי קליני שלישי לתרופה שלה לטיפול בפגיעות ראש על בסיס קנאביס, עורר סערה. פארמוס הפכה בשלב מסוים לאובססיה לאומית של המשקיעים הישראלים, שחלקם אפילו משכנו את ביתם כדי לממן את ההשקעה בה, תוך שהם מצפים לתשואות ענקיות. כולם קיוו שהתרופה, שפנתה לשוק פוטנציאלי של מיליארד דולר, תהיה הבוננזה הבאה.

אך כל האוויר החם שמילא את מניית פארמוס, זה שהביא אותה לשווי של 350 מיליון דולר סמוך להכרזה על תוצאות הניסוי, יצא ממנה במהירות שטנית. המשקיעים כעסו על אביב, שגם מכר מניות לפני שהתוצאות התפרסמו באופן רשמי, ועד סוף הקריירה שלו בחברה האמון לא שוקם.

- מה עושה אבי הביוטק בתחום המזון?

אביב: "תחום פיתוח התרופות נמצא במשבר, בין היתר משום שהתהליך התארך מאוד; סיכויי ההצלחה נמוכים ותופעות הלוואי רבות. תרופות קלאסיות פועלות בשיטה של 'לשים מקלות' בגלגלי התהליכים הביולוגיים של המחלה, אך אלה מערכות מורכבות שקשה לעצור אותן. מזון רפואי, לעומת זאת, מנסה להסיט מעט את המערכת מדרכה בעזרת חומרים המוכרים לגוף, ובמינונים שאינם גבוהים. לכן התהליכים הם ארוכים יותר ועדינים יותר, אבל יוצרים פחות תופעות לוואי מתרופות".

- גם תרופות וגם תוספים הם מולקולות שפועלות על הגוף. מדוע תוספי המזון לא נתקלים באותן הבעיות שבהן נתקלות התרופות?

"תעשיית התרופות חייבת לפתח מוצרים חזקים ופעילים מאוד, כדי להוכיח בניסויים הקליניים אפקטיביות מרשימה בתוך זמן קצר. אני בטוח שאם בתעשיית התרופות ייקחו עכשיו את תוסף המזון הראשון שפיתחנו ויעבירו אותו תהליך של פיתוח תרופה - יפתחו אלף נגזרות שלו, יבחרו את הכי חזקה, יסנתזו אותה בניקיון מושלם ויתנו אותה במינון גבוה - נקבל תרופה עם יעילות גבוהה, אבל גם עם תופעות לוואי".

הדרך של אביב להפוך את הרבמד לענקית מזון רפואי, עוברת בארה"ב.

בשנה האחרונה פיתחה החברה שני חטיפי בריאות שבהם חומרים מעודדי בריאות בהרכבים מוגנים בפטנט. החטיפים הושקו בישראל לפני שלושה חודשים, ובקרוב יעלה קמפיין פרסומי גדול. כדי להגיע לארה"ב החברה מתכננת לגייס 3 מיליון דולר נוספים - הפעם, לא מכיסו של אביב.

"אין לי סכום כזה להשקעה ואני גם לא מתכנן להשקיע עוד בחברה", אומר אביב, "הכוונה היא לגייס כסף ממוסדיים ומאנג'לים".

אלון לוי-נחום, מנכ"ל הרבמד, שהוביל פעילויות שיווק בחברות תנובה ושטראוס, לא סבור כי העובדה שחברה קטנה מישראל תתחרה בענקיות האמריקניות, היא משימה בלתי אפשרית. "תחילה נפנה רק לרשתות אחדות שמתמחות בתוספים ובמוצרי בריאות", הוא אומר. "עם הזמן בטח נרצה להתרחב ואז אולי נחפש שותף".

החטיף הראשון שפיתחה החברה מכיל את החומר Co-Q10, חומר מוכר בתוספי מזון, אך במוצר של הרבמד הוא משופר באמצעות פטנט שהיה שייך לחברת פארמוס. "הקו-אנזים Q10 משתתף בתהליך של יצירת אנרגיה בתוך התאים. בלעדיו אין חיים. יש שאומרים שתהליך הזקנה קשור למחסור בו", אומר אביב. בניסויים שערכה החברה נמצא כי הוא שיפר את תפוקת הלב של קשישים.

בחטיף השני של החברה נמצאים סיבים תזונתיים מקליפות הדרים שנכתשו בשיטה שגם עליה יש פטנט. מוצר זה נמצא על-ידי החברה כמשפיע לטובה על רמות הכולסטרול.

"הניסויים אינם ברמה של תחום התרופות"

לדברי אביב, השוק לכל מוצר בארה"ב יכול להיות 30-40 מיליון דולר בשנה, ויש לחברה מוצרים נוספים בקנה. "אנחנו עורכים ניסויים קליניים במוצרים הללו", אומר אביב.

"לא אצא לשוק עם מוצר שיעילותו לא הוכחה, אבל הניסויים הם לא ברמה של תעשיית התרופות, בעיקר בגלל שיקולים מסחריים". כלומר, הסיכון הפיתוחי של תוספי המזון הוא נמוך משל תרופות, אך גם בעל פוטנציאל נמוך יותר פר-מוצר.

במסגרת המאמצים להפוך את המוצר לטעים, פגשה החברה גורמים רבים מתחום המזון, ביניהם השף אייל שני. "הפגישה בין חיים לאייל הייתה סוערת, אבל נגמרה באהבה גדולה", אומר לוי-נחום, שהוא חבר של שני מתקופת עבודתו בתעשיית המזון.

"אייל נאם על הרוחניות של המזון, וחיים כל הזמן אמר לו 'לא, אין שום דבר רוחני במזון. זו כימיה טהורה'". אביב מאשר: "אני רוחני בכל מיני תחומים, אבל במזון - הכול עובדות".

- מהי הסיבה שהמוניטין של תחום תוספי המזון אינו מזהיר?

אביב: "המינון הוא שאלת המפתח בתחום. בעבר לא היה על כך פיקוח ויצאו לשוק תוספי מזון עם מינונים זעומים. כך יצא לתחום מוניטין שרלטני. אנחנו נוציא לשוק רק מוצרים עם מינונים אפקטיביים. מאידך, אין חשש למינון יתר - החומרים הללו בטוחים גם במינונים גבוהים במיוחד".

"אני לא מצטער שמכרתי מניות פארמוס. להיפך, הייתי צריך למכור עוד"

חברת פארמוס, שייסד פרופ' חיים אביב, היא עד היום טראומה קשה למשקיעים הישראלים. אביב עדיין מתמודד עם כעס המשקיעים, שטענו כי הוא פיזר אופטימיות והדגיש את הפוטנציאל ופחות את הסיכונים.

אך עיקר זעמם יצא על כך שאביב מכר מניות ומימש אופציות בהיקף כולל של יותר ממיליון דולר לפני פרסום התוצאות, כדי לפזר סיכונים, כדבריו.

- מה הלקחים שלך מפארמוס?

אביב: "חבל שלא היה לנו יותר כסף עוד לפני כישלון הניסוי כדי להמשיך הלאה. כישלונות הם חלק מהעסק, אבל אם הייתה לנו צנרת מוצרים מלאה ועוד הון, היינו ממשיכים לדבר הבא".

- איך אתה רואה היום את מכירת המניות לפני פרסום תוצאות הניסוי?

"אני מרגיש טוב עם המהלך. הרי כולם ידעו שיש גם סיכון לכישלון. להפך, אם הייתי רציונלי הייתי מוכר אפילו עוד מניות - אבל הייתי קשור לחברה וחששתי מחוות הדעת הציבורית. המשקיעים יכולים להרוויח בתחום הפארמה אם הם בוחרים נכון. התחום מושך משקיעים מהמרים. כמו תחום הנפט - והנה, שם הם בסוף צדקו".

הדבר שאביב מתגאה בו יותר הוא בחברה הראשונה שייסד, BTG, שחלק מפעילותה נמכרה לפרינג וחלק אחר הפך לחברת סביינט הציבורית. "העדפתי שהיא לא תימכר לפרינג, אבל באחרונה הזדמנתי לשם וראיתי 300 עובדים מרוצים ומתקן לתפארת".

- מה מצבה של תעשיית הביומד היום?

"התעשייה התבגרה, צברה ניסיון, אבל לא הייתה פריצה גדולה. זו אכזבה. הגורם המכריע היה כסף. אני דחפתי במשך שנים להזרים עוד כסף לתעשייה. גם קרנות הביומד הממשלתיות היו רעיון שלי כבר לפני שמונה שנים. נערי האוצר טרפדו את התוכנית משום שלא תאמה אז את המרוץ להפרטה. עכשיו מיישמים אותה, וזה קצת מאוחר".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן