גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעצרו עמוס בוחניק ואריק קליין, ממציאי "מדבקת הפלא"

השניים חשודים בין היתר בביצוע מעשי עוקץ, הונאה, מירמה וזיוף, וזאת בתום חודשים של חקירה ■ החשד: משכו משקיעים למיזם של טלפונים סלולריים חד-פעמיים, שלא היה ולא נברא

אריק קליין וד"ר עמוס בוחניק, הזכורים מפרשת "מדבקת הפלא" לחיזוי התקפי לב (שלא הייתה), נעצרו הבוקר (א') על-ידי מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב, בחשד לביצוע מעשי עוקץ, הונאה, מירמה וזיוף.

חקירת המשטרה בנוגע לקליין ובוחניק נמשכה חודשים מספר והפכה היום לגלויה. מחר (ב') בבוקר צפויים השניים להיות מובאים להארכת מעצר בבית משפט השלום בתל-אביב.

בוחניק הינו בעלי חברת סייף סקיי, המחזיקה בזכויות "מדבקת הפלא" שהתיימרה לחזות התקפי לב. קליין הוא "ממציא" המדבקה, שפורסם כי "פוברקה" על-ידי קליין ונועדה לאפשר לו למשוך משקיעים ולגרום להם להאמין ב"המצאותיו".

צ'קים בלי כיסוי

בחודשים האחרונים התפרסמו בכלי התקשורת תחקירים שבהם נטען כי גם לאחר שהתפוצצה פרשת "מדבקת הפלא" הרפואית, המשיכו קליין ובוחניק לבצע, לכאורה, מעשי עוקץ שונים.

בין היתר פורסם כי השניים פיתו שני משקיעים, מייקל איזיקל וברט המלי, להשקיע מאות אלפי שקלים במיזם של טלפונים סלולריים חד-פעמיים, שלא היה ולא נברא. לפי הפרסומים, קליין ובוחניק משכו את איזיקל והמלי להשקיע במיזם המומצא על-ידי כך שהציגו בפניהם מצגי-שווא על עסקאות שביצעו עם חברות ענק כמו וולמארט וטסקו, בנוגע למיזם הסלולרי.

עוד פורסם כי קליין ובוחניק נתנו צ'קים רבים ללא כיסוי לחברות שונות להם היו חייבים כספים רבים וזייפו גם העברות בנקאיות.

בין הקורבנות למעשי ההונאה שבהם נחשדים קליין ובוחניק היו לכאורה סוכנויות הנסיעות מעוז נסיעות ודיזנהויז, חברת רולן אקויטי, שהשכירה לשניים משרדים בבית גיבור ספורט ברמת-גן וקיבלה מהם צ'קים ללא כיסוי בעבור השכירות, וגורמים נוספים.

המדבקה שלא הייתה

ביולי אשתקד התחוללה סערת "מדבקת הפלא", כאשר קליין ובוחניק טענו כי פיתחו את המדבקה הרפואית ומכרו אותה לסניף הבריטי של חברת MSI הטייוואנית לפי שווי של מיליארד דולר.

העסקה נראתה יוצאת דופן, מבחינת הסכום האגדי, פריצות הדרך המדעיות שלכאורה היו גלומות במוצר והוואקום ממנו הגיעו השניים - איש בתעשיית מדעי החיים והבריאות בישראל לא הכיר את המוצר או את החברה.

בהמשך התברר כי לא ניתן לאתר את הפטנטים או את אישורי ה-FDA למוצר. חברת MSI הטייוואנית טענה כי השניים מעולם לא היו איתה בקשר ואין לה מושג במי מדובר. הכחשה דומה הגיעה מגם הסניף הבריטי. מתכנת קפריסאי שעבד על המוצר טען כי מעולם לא היה מוגמר, אלא רק הדגמה.

עוד נמצא כי כתובת המייל ממנה ערכה לכאורה חברת MSI תכתובת עם עורכי הדין של החברה היא בבעלות קליין. החברה טענה אז כי הכתובת שייכת למיזם המשותף עם MSI.

לאחר שעלו מגוון שאלות לגבי המוצר והעסקה, התפטר מנכ"ל החברה, גבי פיקר, שהתברר כי גויס רק שבועות ספורים לפני כן. הדס, שהציג את עצמו עם פריצת הפרשה כדירקטור בחברה ושמח לשוחח עליה, עבר ל"אין תגובה" בעקבות הגילויים.

מלבד השניים הללו, לא אותרו עובדים של החברה. לא נמצאו רופאים שהתנסו במוצר ולא מרכזים רפואיים שערכו בו ניסויים. חנות מחשוב בפתח-תקווה טענה כי קליין רכש אצלה שבב RFID פשוט, מוצר שנראה דומה מאוד לאותה מדבקה שהציגו בוחניק וקליין.

עוד נמצא כי קליין ישב בכלא משך 6 שנים בגין הונאה, בתקופה בה לכאורה פיתח כמעט לבדו את המוצר. כמה מקורבנותיו מהעבירות ההן טענו כי הוא לא החזיר להם את חובם כפי שנפסק.

שאלת השאלות שעלתה בעקבות הסיפור הייתה מה היה המניע של קליין ובוחניק להציג מוצר ועסקה אם אין מאחוריהם כלום. ניתן היה לחשוב שמדובר בתרגיל עוקץ, אלא שלא נמצא איש שהשקיע כסף בחברה שהקימו השניים.

עד היום לא עלתה נגדם שום טענה על רמאות, ואף אחד מן המעורבים אינו מצהיר כי הוא חש עצמו נפגע מן הפרשה. לכן הוצעה ההשערה כי קליין ובוחניק תכננו את העסקה כשיטה להלבנת הון.

אפשרות זו עלתה לאחר שהשניים פנו למספר בנקים וביררו עימם כיצד יוכלו להפקיד 30-40 מיליון דולר. ואולם, אם אין עסקה עם MSI, מה יכול להיות מקור ההון האמיתי, ובאיזה אופן התכוונו להלבינו? לכך לא נמצאה תשובה.

"לא היה עוקץ"

טרם פרשה זו, בוחניק ניהל במשך שנים רשת מרפאות שיניים מצליחה ונחשב לאיש עסקים אמין ומסודר - מלבד פרשה תמוהה, בה הציע לכאורה למסור למשטרה מידע על אונס בדרום, בתמורה לביטול תיק נגד הרב אלעזר אבוחצירא. כמו כן שימש בוחניק כמשקיע במספר חברות, וככל הידוע תמיד שילם את חלקו בזמן.

בחודש שעבר העיד בוחניק בבית המשפט כי הוא סבור כי אריק קליין, ממציא המדבקה, לא "עקץ" אותו, וזאת למרות הפרסומים שחשפו גילויים על התנהלותו הבעייתית של קליין. "לא היה עוקץ. יש מדבקה, ויש עסקה", אמר בוחניק במהלך עדותו בתביעת הדיבה שהגיש עם קליין נגד "גלובס", בבית משפט השלום בפתח-תקווה.

בוכניק, רופא שיניים, העיד כי מספר שבועות אחרי שהכירו, אמר לו קליין כי יש משא-ומתן עם שתי חברות המתעניינות במדבקה, אחת גרמנית אחת אנגלית. לדבריו, "המלצתי ללכת על החברה האנגלית - חברת MSI, שיש לה שלוחות באנגליה, הונג-קונג וארה"ב".

בוחניק ציין כי המשא-ומתן עם MSI נוהל בידי קליין, וכי הוא לא פגש ולא דיבר עם אנשי החברה. לדבריו, ביטחונו לא התערער כשקרא כתבות בעיתונים, לפיהן MSI מכחישה את קיום העסקה. בוחניק שבו וציין כי לא נכנס לאינטרנט לראות מילה אחת נגד קליין.

בוחניק סיפר עוד כי מרגע שהגיע אליו קליין, "התהפכה לי הבטן, וראיתי שיש פה משהו מאוד רציני. ראיתי בזה מהפכה גדולה בתחום, והצגתי אותה בפני בכירים בתל-השומר, וכולם התרשמו".

לטענתו, רופאים ואנשי עסקים השקיעו בסייף סקיי סכום כולל של כ-9.5-10 מיליון שקל. הוא עצמו השקיע לדבריו כמיליון שקל, וקיבל את השקעתו בחזרה.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף