גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חרטת גולדסטון: מי שכנע אותו ליטול את העוקץ מהדוח שלו?

שיחה קשה עם מנהיגי הקהילה היהודית בדרא"פ אולי חוללה את המפנה: "בגללך צעירים יהודיים מדרא"פ שמשרתים בצה"ל אינם יכולים לחזור הביתה לביקור, כי יאשימו אותם בפשעי מלחמה"

אחת מהשאלות המסקרנות ביותר בפרשת גולדסטון היא מה הניע את השופט היהודי מדרום-אפריקה ליטול את העוקץ מהדוח המפורסם שנושא את שמו. במאמרו ב"וושינגטון פוסט", בתחילת השבוע, הוא מציין שהחקירות שערך צה"ל אחרי "עופרת יצוקה" מצביעות על כך שלא היתה מדיניות ישראלית מכוונת לפגוע באזרחים פלסטיניים, כפי שנטען בדו"ח.

אך עילה זו אינה משכנעת משקיפים רבים מפני שגולדסטון עצמו מתח ביקורת על חקירות צה"ל כבלתי מספיקות בראיון עיתונאי באוקטובר 2009. "אם הייתי צריך ליעץ לישראל, הייתי אומר לישראלים שיערכו חקירות פתוחות (ולא צבאיות)", הוא אמר באותו ראיון.

עתה חושף השבועון היהודי "פורוורד" מערכת לחצים אדירה שהופעלה על גולדסטון בארץ מולדתו לאחר פרסום הדוח. ייתכן שלחצים אלה היו חלק מהמניעים שדחפו את השופט לסגת מההאשמה הכבדה ביותר ביותר במסמך.

לפי התחקיר, ייתכן שהסדק הראשון בחומת השכנוע העצמי של השופט ניבעה בפגישה קשה מאוד עם מנהיגי הפדרציה הציונית של דרום אפריקה במאי אשתקד, בסמוך לחגיגת בר המצווה של נכדו. הפגישה הזו נחשפת ב"פורוורד" בראשונה. הדברים שנשמעו באותה שיחה, אמרו אנשים שהשתתפו בה, השפיעו על גולדסטון באופן באופן שמעולם לא היו עדים לו קודם לכן.

"השיחה עם הקהילה, פנים אל פנים, ממש זעזעה אותו", אמר לשבועון דייוויד זאקס, אחד מעשרה חברים בכירים בקהילה שהשתתפו במפגש. "כאשר למד על מידת הזעם (שחולל הדו"ח שלו), וכאשר התברר לו שהוא אינו מסוגל לתת מענה להאשמות שהטיחו בו המשתתפים... הוא התחיל להבין שמשהו לא בסדר".

אברום קרנגל, יו"ר הפדרציה הציונית של דרא"פ, מתח על גולדסטון ביקורת אגרסיבית באותה פגישה. הוא אמר ל"פורוורד": "הסיפור האישי של גולדסטון מענייין. הוא לא יהודי מתבולל. הוא רואה עצמו במידה רבה כחבר בקהילה היהודית. כך הוא רוצה להיראות. זה תמיד חלק מהמשוואה. הוא לא (נורמן) פינקלסטיין או (נועם) חומסקי". (הכוונה לשני אינטלקטואלים יהודיים בארה"ב שמשתמשים ביהדות שלהם כהוכחה לאמינות התקפותיהם על ישראל והיהודים).

לדברי קרנגל, ההתקפה הקשה שהשמיע נגד גולדסטון באותה פגישה במאי נועדה לסדוק גם את השריון האינטלקטואלי של השופט וגם את לבו. קרנגל ומנהיגים יהודיים אחרים בפגישה אמרו לגולדסטון, שממצאי הדו"ח שלו, שלפיהם ביצעו חיילים ישראלים פשעי מלחמה, מונעים מצעירים דרום-אפריקניים, שעלו לישראל ומשרתים בצה"ל, לחזור ולבקר את משפחותיהם בדרא"פ.

"גולדסטון השיב, שהממצאים האלה אינם אמורים לפגוע בחיילים הצעירים מדרא"פ", סיפר קרנגל. "הראיתי לו שהדו"ח שלו מזכיר, בנימה חיובית, את עקרון השפיטה האוניברסלית וגם סיפרתי לו על תיק של משרד התביעה הכללית בדרום-אפריקה, שקורא לחקור צעידים דרום-אפריקניים שמשרתים בצה"ל".

"הבקשה שלך בדוח שמדינות תבל יגישו תביעות נגד חיילים ישראליים, לפי עקרונות השפיטה האוניברסלית, ימנעו מאלפי חיילי צה"ל לבקר את הוריהם, את הסבא והסבתא שלהם, במדינות מסוימות; הם לא יוכלו להשתתף בשמחות משפחתיות", אמר קרנגל לגולדסטון.

"אני חושב שהפגישה הזו חוללה שינוי אצל גולדסטון", אמר זאקס, שכאמור השתתף גם הוא בה. "זו היתה פגישה כבדה. ירדו עליו חזק מאוד. כשנפרדנו לא היו לחיצות ידיים. ההתקפה נגדו היתה חסרת רחמים".

ייתכן שזה פשטני לומר שמהלומות אמוציונליות הניעו את גולדסטון לכתוב את המאמר ב"וושינגטון פוסט", אומר "פורוורד". אך כמה מידידיו אמרו שלזרם ההאשמות וההשמצות נגדו היתה השפעה מצטברת.

"להתבונן בגולדסטון היה כמו לראות אדם חף מפשע שמלקים אותו על עמוד המוקד", אמרה הסופרת והעיתונאית לטי קוטין פוגרבין, ידידה של השופט. "מסירותו לישראל כה חזקה ומושרשת. המחשבה שבדו"ח שלו נעשה שימוש כדי לערער את הלגיטימציה של ישראל גרמה לו סבל. הוא באמת חש עצמו פגוע וכאוב".

"משפחתו היתה נתונה בלחץ נורא", סיפר ידיד קרוב של גולדסטון, שביקש להישאר בעילום שם. "הוא אמר לנו 'לו הייתי יודע מה זה יעשה למשפחתי, לא הייתי עושה זאת'". לדברי שלושה מידידיו, גולדסטון באמת ובתמים לא הבין עד כמה טעונה מבחינה פוליטית היתה ביקורתו נגד ישראל. הזעם והרגשות שחולל הדו"ח שלו היכו אותו בתדהמה.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש