גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה שאינה מתיישנת

בציון 150 שנה למלחמת האזרחים, מוטב להיזכר שבשדות הקטל נולדה ארה"ב

יום השנה ה-150 למלחמת האזרחים האמריקאית, 12 באפריל, עבר בשקט כמעט מפתיע. אמנם לא היה צורך לצפות לתהלוכות אלימות בערי הדרום המובס, אבל בכל זאת. ברוב עיתוני הדרום הידיעות על טקסי הזיכרון לא הופיעו בעמודים הראשונים. רק סרט אחד יצא לבתי הקולנוע (בבימויו של רוברט רדפורד).

אין יבול של תוכניות טלוויזיה, אם כי הרבה תחנות ציבוריות חוזרות ומקרינות את אחת הסדרות התיעודיות הגדולות ביותר של כל הזמנים, "מלחמת האזרחים" בבימויו של קן ברנס (pbs.org/civilwar). היא נראתה בפעם הראשונה ב-1990, והייתה התוכנית הנצפית ביותר בתולדות הטלוויזיה הלא-מסחרית.

הנשיא לא נשא נאום לאומה - או בעצם דווקא נשא, אבל זה היה נאום על התקציב, והנשיא היה שחור. ללמדך שמלחמת האזרחים אינה עוד עניין אקטואלי. כמה שהיא הייתה אקטואלית ביום השנה ה-100 שלה, בימי נשיאותו הראשונים של ג'ון קנדי, כאשר התנועה לשיווי זכויות האזרח חזרה ונתקלה בחומות הבצורות של גזענות ברוטלית ושל דעות קדומות.

קצת קשה להגיד שאין עוד גזענות באמריקה. עובדה, אין כיום אף חבר שחור אחד בסנאט (יש, לשם השוואה, 13 יהודים, מתוך מאה). יש כיום רק מושל מדינה שחור אחד (במסצ'וסטס). זאת אומרת, שחורים אינם נוטים לזכות בכהונות המחייבות תמיכה אלקטורלית ניכרת של לבנים. ברק אובמה כמובן שבר לרסיסים את המחסום, אבל לא פתח כלל את הסכר. אדרבא, מחלק לא מבוטל של ההתנגדות לאובמה נודפים ניחוחות גזעניים. עצם האמריקאיות שלו מוטל בספק, אפילו עצם נוצריותו.

כלפי זה צריך לזכור עד כמה התרחב המעמד הבינוני השחור בחצי-המאה האחרון, ועד כמה שגרתי הוא המראה של בעלי מקצועות חופשיים שחורים, מנכ"לים בכירים בעולם התאגידים ובוול סטריט, קצינים בכירים בצבא, שדרי טלוויזיה ורדיו בכירים וכולי. יש גם נטייה דמוגרפית מעניינת: שחורים, שקודמיהם היגרו צפונה כדי להתחמק מן האיבה הגזעית של הדרום, חוזרים דרומה בהמוניהם.

בשנות ה-80 וה-90 היו מתלקחים מפעם לפעם עימותים על סמלים היסטוריים, כמו התעקשותם של פוליטיקאים לבנים להניף ברבים את הדגל הדרומי. מרירותם של העימותים בעינה עומדת, אבל תכיפותם וחומרתם שככו. מושלים ימניים מאוד בשתי מדינות של הקונפדרציה הישנה, וירג'יניה ומיסיסיפי, נאלצו לאחרונה להתנצל על פרשנויות היסטוריות שנבעו מהן רמזים גזעניים. גזענות מפורשת אינה עוד מטבע עובר לבוחר.

האסוציאציה שלא התעוררה

4 השנים הבאות עומדות להניב אוסף עצום של ימי שנה, עונג לכל חובב היסטוריה. הקרבות הגדולים ישוחזרו במלואם, ויהיה מעניין לראות מה יקרה ביום השנה ה-150 לגטיסברג (2013), או למצעד הדמים של גנרל שרמן על אטלנטה (2014); וכמובן גם יום השנה ה-150 לצו על ביטול העבדות (2013), ורצח לינקולן (2015). כל אחד מן המאורעות האלה יוכל לעורר אסוציאציות בנות זמננו.

למען האמת, אסוציאציות כאלה יכלו להתעורר גם בשבוע שעבר, סביב יום השנה. אפולוגטים של מדינות הדרום טענו במרוצת השנים שפרישתן מן הברית לא הייתה קשורה רק ברצונן להגן על מוסד העבדות. אדרבא, הן היו נאמנות לעקרונות היסוד של הברית יותר מן הצפון: הן עמדו על אוטונומיה נרחבת למדינות האינדיבידואליות, עם מינימום של התערבות מצד הממשלה המרכזית.

זו היושבת בוושינגטון נועדה להיות קטנה וחלשה, עם סמכויות מוגבלות. ערב מלחמת האזרחים לא היה לארצות-הברית צבא סדיר של ממש, לא היה לה בנק מרכזי, לא היה בה מס הכנסה, הסנאטורים שלה לא היו נבחרים בבחירות ישירות, היו לה רק שבעה משרדי ממשלה ברמה הפדרלית: חוץ, מלחמה, צי, אוצר, משפטים, דואר ופנים. זה הספיק.

הדרומיים ניסו בסך-הכול להגן על חירויותיהם, אומרים בעלי ההשקפה הלא-מקובלת הזו. אפשר אפוא להוציא גזירה שווה בינם ובין רדיקלים בימין האמריקאי של זמננו, הרוצים להשיב על כנו את האיזון החוקתי ההולם בין הממשלה המרכזית ובין המדינות. המרכזית התנפחה ב-150 השנה, ותאבונה לתקציבים ולסמכויות סיבך את אמריקה במשבר תקציב איום ונורא, המאיים על רקמתה החברתית.

עד כאן האסוציאציה. מיותר כמעט להגיד שהיא אינה מתעוררת בגלוי. ריק פרי, המושל הימני מאוד של מדינת טקסס, הזהיר לפני שנה וחצי שמדינתו תחזור ותפרוש מארצות-הברית, כפי שעשתה ב-1861, אם הממשלה המרכזית תוסיף להתרחב. אבל איש לא חשב שהוא מתכוון לכך ברצינות.

מלחמת אזרחים עכשיו?

מה היה קורה אילו פרשה טקסס, לבדה או יחד עם אחרות? אני חושב שמותר להניח כי הפעם לא הייתה מתחוללת מלחמת אזרחים. לא לאחר התפרקות ברית המועצות והתפרקות יוגוסלביה. פשוט קשה להאמין שמטוסי וושינגטון היו מפציצים את ערי טקסס כדי לכפות הסגר אווירי. דאלאס זה לא טריפולי. סין הייתה יוצאת למלחמת אזרחים ללא היסוס. רוסיה עשתה כן בצ'צ'ניה. טורקיה תצא למלחמה נגד הכורדים, הודו - נגד בדלנים פוטנציאליים, אינדונזיה, שורה של ארצות באפריקה.

דמוקרטיה מערבית מתוקנת הייתה מתקשה להצדיק מרחץ דמים. וזו הסיבה לכך שההתפרקויות הבאות, אם יבואו, יתרחשו בבריטניה (סקוטלנד), בספרד (קטלוניה), באיטליה (לומברדיה); ואולי אולי, בנסיבות מסוימות, גם בארצות-הברית, אם כי מוטב לא לעצור את הנשימה, בתקווה או בחרדה.

אחת התוצאות המעניינות של מלחמת האזרחים, אגב, היא שימוש הלשון "ארצות-הברית היא". עד מלחמת האזרחים היא לא הייתה היא, אלא "הן". זה היה כמובן הגיוני יותר מבחינת הלשון, וגם ביטא אמת פוליטית. מלחמת האזרחים הייתה צומת הדמים שבו נולדה ארץ מאוחדת. יותר אמריקאים נהרגו בארבע השנים ההן ממה שנהרגו בכל מלחמות אמריקה האחרות גם יחד.

מקסיקו, קובה, אירופה לא

מה היה קורה אלמלא הורשה הדרום לפרוש בשלום? לא הייתה מעצמת על בצפון אמריקה. מלחמות העולם היו מסתיימות בתוצאות שונות, ואולי אירופה הייתה מדברת גרמנית, ואסיה הייתה מדברת יפנית. סביר להניח שהבריטים לא היו כובשים את המזרח התיכון, ומדינה יהודית לא הייתה נולדת. עבדות הייתה נוהגת בקונפדרציה של מדינות הדרום לפחות עוד כמה עשרות שנים, וגם לאחר ביטולה היה שורר משטר אפרטהייד שם, ובמקומות נוספים.

ומה היה קורה אלמלא פרש הדרום? אפשר לשער שבמקום להתבזבז בשדות הקטל של מלחמת האזרחים, האנרגיה של ארצות-הברית הייתה מתועלת להתפשטות טריטוריאלית מסיבית. היא הייתה כובשת אולי את כל מקסיקו, אולי חלקים גדולים של אמריקה הלטינית. קובה הייתה הופכת למדינה אמריקאית, אולי גם איי הים הקריבי. ארצות-הברית הייתה כל-כך עסוקה ביבשת אמריקה, שלא הייתה מתפנית אל שאר העולם, אלא אולי בתחילת המאה ה-21.

כמובן, אין כל קושי לחבר תרחישים הפוכים וסותרים. יש סופר אמריקאי אחד של מדע בדיוני, המכנה את עצמו הארי טרטלדאב (Turtledove), שיצר תעשייה ספרותית עצומה של תרחישים הפך-עובדתיים. בדקו-נא את העמוד שלו באמזון.

ברור למדי שמכל מלחמות אמצע המאה ה-19 אין מלחמה רלבנטית לזמננו יותר מן המלחמה ההיא. בשדות הקטל שלה נולדה אמריקה המודרנית.

רשימות קודמות ועדכונים אפשר לקרוא ב-yoavkarny.com

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע בוטלו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים