גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה תעלה מכונית ליסינג חשמלית?

התמחור שפרסמה אתמול בטר פלייס, רומז על התוכניות הסמויות לחשמליות של שי אגסי

במבט ראשון, מודל התמחור שחשפה אתמול (א') בטר פלייס, נראה מעניין אבל לא דרמטי, ולפחות ברגע זה אין בו הצעות שיכולות לגרום לעם ישראל לנטוש בהמוניו את המאזדה 3 והקורולה שלו לטובת רכב חשמלי.

המודל מציע עלויות שימוש קצת יותר נמוכות לק"מ, שהופכות להיות אטרקטיביות יותר ככל שהלקוח נוסע יותר קילומטר בשנה; הבטחה לעלויות תחזוקה שנתיות נמוכות ב-40% ולעלויות ביטוח נמוכות יותר, שאת שתיהן נצטרך לבדוק במבחן המציאות; חבילת שירות מקיפה, אם כי עדיין לא במתכונת של "שגר ושכח", כפי שמציע הליסינג התפעולי; והצעה לרכישת מכונית שמציעה יחס גבוה יותר של אבזור וסנטימטרים לשקל בהשוואה לרכב משפחתי מקביל - אם כי עדיין מותיר את סוגיית "מחיר המחירון" העתידי בשוק המשומשות כסוג של הימור על הלא נודע.

המודל מציע ללקוחות גם סוג של "ביטוח כנגד עליית מחיר הדלק" ל-4 שנים, שמתאים במיוחד למי שסבור שמחירי הדלק בתחנות עוד ינסקו אל על.

אבל כאשר מנסים לעמוד על קנקנו של המודל הזה, צריכים לזכור שני דברים בסיסיים. הראשון הוא שבטר פלייס היא חברת סטארט-אפ פרטית ועסקית, שמשקיעים פרטיים ומוסדיים השקיעו בה עד כה עשרות מיליוני דולרים והם רוצים לראות החזר על השקעתם בהקדם האפשרי.

לחברה יש גם שותפים וספקים מקומיים ובינלאומיים כמו רנו, קבוצת קרסו, חברת החשמל, ושלל קבלני תשתית, שגם הם רוצים את ליטרת הבשר שלהם. לפיכך, מי שציפה למתנות חינם, מבצעי החדרה שוברי שוק, וקונספציות או "מכוניות על חשבון הברון" ללקוחות הכבדים (כפי שבטר פלייס בעצמה נתנה לנו להבין, שהיא מתכוונת להציע בתחילת הדרך), עתיד להתאכזב.

לא עובדת בשביל הממשלה

יתר על כן, למרות האג'נדה "הירוקה" ואפילו האג'נדה הפוליטית, שקמה מסביב לרכב החשמלי ("לסיים את התלות בנפט שמממן טרור"), ולמרות שהמדינה מעניקה לפרויקט רוח גבית עזה, באמצעות מיסוי ורגולציה, צריך לזכור שבטר פלייס לא עובדת בשביל הממשלה, וגם לא מחויבת לערכים סביבתיים קודם לערכים העסקיים.

נהפוך הוא: מודל עסקי, שהופך אטרקטיבי יותר לנהגים ככל שהם נוסעים יותר, עומד בניגוד לכמה מהאג'נדות המוצהרות כיום של משרדי התחבורה והסביבה.

הדבר השני שצריך לזכור הוא, שכרגע בטר פלייס עדיין לא חשפה את תוכניותיה לגבי המגזר העסקי, אלא רק לשוק הפרטי. ועם כל הכבוד ללקוחות הפרטיים, הם כיום שחקני משנה.

רק הקדמה לקרב האמיתי

בטר פלייס סימנה מראש כמטרה אסטרטגית את מגזר הרכב הצמוד בישראל, שרוכש כיום מעל 70% מכלי הרכב המשפחתיים. שם היא מתכוונת להשקיע את מרב מאמציה. איך אנחנו יודעים את זה? בצורה פשוטה. כשמישהו מתמחר מכונית משפחתית חדשה במחיר דומה עד זהה למחיר הממוצע של משפחתיות מקובלות, כ-120 אלף שקל, פירוש הדבר שהוא מתמחר אותה אך ורק כדי להתחרות במכוניות בעלות שווי שימוש מקביל.

פירוש הדבר גם שמדובר בתמחור גבוה בצורה מלאכותית, שמיועד לתת לחברות הליסינג את ליטרת הבשר שלהן, הנחות של 15% ויותר ממחיר המחירון, על חשבון המחיר ללקוח הפרטי, כמקובל בישראל. במקרה זה לא נופתע אם "המחיר האמיתי" של המכונית החשמלית יגלם בתוכו הנחת ציים גדולה אף יותר מהמקובל.

זאת משתי סיבות: הראשונה היא שהמכונית נהנית כרגע מיתרון מס קנייה של כ-60% בממוצע על פני משפחתית בנזין מקובלת. מחיר הסוללה (הגבוה מאוד) לא אמור להוות חלק ממחיר המכונית לצרכן, מכיוון שהצרכן לא רוכש את הסוללה, אלא חוכר אותה. הסיבה השנייה היא, שנושא ערך הגרט, כלומר ערכה של המכונית כמשומשת, עדיין לוט בערפל.

בבטר פלייס אמרו שחברות הליסינג יציעו את המכונית כמעט בכל תנאי, מכיוון שהביקוש יגיע "מלמטה", כלומר מציי הרכב שירצו להפחית את העלות השוטפת שלהם. אבל מי שמכיר את ענף הליסינג יודע שדמי הכניסה שהן גובות תמורת הנגישות ללקוחות שלהן גבוהים מאוד.

בשורה התחתונה, המודל שחשפה היום החברה הוא רק הקדמה לקרב האמיתי של המכונית החשמלית על שוק הליסינג - קרב שיכריע את עתידה בישראל.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה