גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החלטת בג"ץ תגרור עלייה של 20% במחירי הנחלות"

ראשי העיריות מרוצים, אבל מומחי נדל"ן לא מתרשמים שהחלטת בג"ץ בנושא הנחלות במושבים ובקיבוצים תפתור את המצוקה בשוק המגורים

החלטת בג"ץ מיום חמישי שעבר מאשרת את המצב שבו איפשרה המדינה לחקלאים במושבים ובקיבוצים להסדיר את זכויות הבעלות שלהם על דירותיהם, בתמורה ל-3.75% מערך הקרקע (ברישום), ותמורת 33% משווי הקרקע, במקרה שירצו למכור לאחרים.

עוד קבעו החלטות אלה קבלת זכויות בנייה של 375 מ"ר, אפשרות לפצל את הנחלה והאפשרות להקים מבנה לתעסוקה בשטח של 500 מ"ר, ולראשונה אף להשכירו לאחרים.

בג"ץ, בהרכב של 7 שופטים, קבע כי במרבית מרכיביהן לא חרגו החלטות המינהל מתחום הסבירות, למעט שתי הוראות. האחת היא האפשרות שניתנה לחקלאים להשכיר את שטח ה-500 מ"ר, המיועדים לתעסוקה לא חקלאית לגורם שלישי, בטענה כי מועצת מקרקעי ישראל לא נתנה משקל מספיק לאופיו של היישוב החקלאי.

המשמעות של אישור החלטה 979 היא שמעכשיו מתאפשר לבעלי הנחלות ולחברי הקיבוצים לרשום את הזכויות בדירות המגורים על שמם תמורת תשלום. אם עד עכשיו במושב נחלה הייתה יחידה אחת שלא ניתן היה להפריד אותה, הרי שעם אישור החלטה 979 ניתן יהיה לפצל חלק מהבתים בנחלה ולסחור בהם.

עם אישור החלטה 1101 מתאפשר כעת לעשות סדר בכל נושא שימוש הפל"ח (פעילות לא חקלאית) ולהופכה לפעילות חקלאית מוסדרת, כך שהחקלאי לשעבר יוכל להתפרנס ממקור תעסוקה אחר, כגון מחלבות ונגריות, ובלבד שלא ישכיר אותן לגורמים אחרים.

לדברי עו"ד עמית יפרח, יו"ר אגף קרקעות ואגודות שיתופיות בתנועת המושבים, "מבחינת הפסיקה, הפלוס הוא שבג"ץ לא קיבל את הטענה כי מדובר בהחלטות שנוגדות את הצדק החלוקתי. זוהי פסיקה שמבחינתנו היא מאוד משמעותית, כי היא עוצרת את הסחף השלילי בפסיקות בג"ץ שקשורות בהתיישבות, שבא לידי ביטוי בכך שקבוצות הלחץ החברתיות עשו להן הרגל לתקוף כל החלטה המתקבלת במועצת מקרקעי ישראל ולהביאה להכרעת בג"ץ.

"יתרון נוסף בהחלטה הוא שיש הכרה בפסיקה, אחרי עשרות שנים, שצריך לעגן את זכויות בעלי הנחלות בכל מה שקשור בחלקות המגורים ולהעניק חוזי חכירה ארוכי-טווח לבעלי נחלות, אשר עשרות בשנים נמצאים במצב שבו הם ברי רשות (ללא חוזה חכירה ארוך טווח מול המינהל), כשהם תלויים על בלי מה מבחינת זכויותיהם בעת שהם נעדרים חוזי חכירה לגבי זכויותיהם בקרקע.

"הדבר החיובי הנוסף היא היכולת של בעל הנחלה לפצל את יחידת הקרקע, מה שמהווה פתרון למצוקת הבנים הממשיכים. בעצם נוצרת פה חלקת רישום נפרדת בלתי תלויה בנחלה. זהו בהחלט מנוף שיכול לשמש כפתרון למצוקה כלכלית. הציפייה מהפיצול היא לא הרצון של בעלי הנחלות למכור את הבית השלישי ובעקבות זאת להתעשר מכך, אלא לפתור את בעיית הבנים הממשיכים.

"ההחלטה היא לא הפתרון לבועת הנדל"ן. הבנייה תהיה בקצב איטי מאוד. לא מדובר בהיקפים גדולים. בכל מקרה, בגלל שתמ"א 35 קבעה סף מקסימלי של יחידות דיור למושבים, נוצר מצב שלא מעט מושבים במרכז לא יוכלו לממש את היכולת לבנות יחידה שלישית, כי אין להן יחידות דיור פנויות מבחינת תמ"א 35".

"שיא החוצפה"

ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג, שידועה כמובילת המאבק נגד פעילות העסקים בשטחי המושבים, הגיבה על החלטת בג"ץ לאסור את השכרת שטח התעסוקה לגורם שלישי בנחלות במושבים.

לדבריה, "כשהתחלתי בכהונתי כראש העירייה וקיבלתי עיר בגסיסה כלכלית, ניסיתי להבין מדוע זה קרה לנתניה, ואחד הממצאים הבולטים היה שאזורי התעסוקה החדשים שלנו לא מתפתחים והאזור הוותיק מתרוקן. המפעלים מצאו את מקומם בפריפריה של נתניה. העיר מוקפת ב-3 מועצות אזוריות ששטחן הוא פי 10 משטחה של נתניה, כשמספר התושבים שם הוא כ-10% מנתניה.

"הקימו שם עסקים, אליהם מזמינים יזמים באמצעות שלטים שמקימים מעל הצמתים שלנו. הם מזמינים אותם לבוא לשם בפחות מחצי מחיר מסים, ובחצי מחיר שכירות - זוהי שיא החוצפה. לנו משרד הפנים לא מאפשר לקבוע את גובה המסים, ונוצרה כאן תחרות פרועה שרוקנה את אזורי התעסוקה ומקור ההכנסות של הרשות המקומית, והביאה לגסיסה כלכלית של העיר".

גם ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי, הגיב על החלטות בג"ץ. "אנחנו לומדים את החלטת בג"ץ ומשמעויותיה. נראה כי ההחלטה היא צעד חשוב נוסף לחיזוק המרכזים העירוניים ושמירת השטחים הפתוחים והחקלאיים. מגמה זו, שקיבלה ביטוי גם בתמ"א 35, היא הערובה לאיכות החיים במדינה לדורות הבאים".

"עצימת עיניים"

אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין המאירי ושות', מעריך כי מדובר בהתעלמות מהמציאות. "זו דוגמה קלאסית איך לעצום עיניים. בני המושבים קיבלו אדמות חקלאות לעיבוד לפני דורות. היום הכול השתנה. לא צריך שטחי קרקע עצומים כאלה, וגם היקף העיסוק בחקלאות השתנה. צריך להתייחס למהות השטח היום, והמהות היא לספק תעסוקה.

"מה יעשו בני המושב המבוגרים שלא יכולים לעבוד? למה שלא ישכירו? אם יגבילו את השטח ב-500 מ"ר, ויהיה גבול קבוע, יוכלו גם הם להתפרנס בכבוד עם הכנסה של 10,000-5,000 שקל בחודש.

"החלטת בג"ץ יוצרת בעיה גדולה. הרבה אנשים יהפכו לעבריינים. תהיה בעיה גם לשוכרים, שיצטרכו למצוא מקום חדש באזורי תעשייה, מה שיגרור ללא ספק עלייה במחירים".

המאירי מתייחס גם להחלטה שמאפשרת לבעלי הנחלות לפצל חלקות. "זה משהו שעד עכשיו לא היה סחיר, ופתאום הפך לסחיר. הזכויות גדלו ומאפשרות מוגבלת לבנייה על אותו המגרש, פתאום אפשר למכור חלק מהנחלה למישהו חיצוני. זה יגרום לעלייה של 20% במחירי הנחלות".

פסיקת בג"ץ:

■ בעל נחלה רשאי לבנות על הקרקע 3 בתים ולמכור שניים.

■ הנחלה תוכל לעבור לבעלות המושבניק תמורת דמי היוון של 3.75%.

■ בעל בית במושב/קיבוץ שירצה למכור, ישלם למינהל 33% מערך הבית.

■ תיאסר השכרה ומכירה של שטחי חקלאות למסחר לא חקלאי.

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם