גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם למהפכת הקוטג' יש סיכוי?

גלית אבישי, מנכ"לית "אמון הציבור": "יש באזז מטורף ומחאה אחרת לגמרי שבאה מלמטה" ■ רמי לוי: "המטרה היא לא רק הקוטג', צריך להתנהג לאורך כל הדרך באופן נבון"

הקרב על הקוטג' יהפוך בקרוב למבחן חשוב של הצרכן הישראלי. מבחן בגרות. הפעם זה נראה ונשמע אחרת: עשרות אלפי אנשים שהביעו מחאה בפייסבוק יוצרים את התחושה שאולי, בכל זאת, למרות ההיסטוריה הלא מחמיאה, האופציה של חרם צרכנים נראית ריאלית מתמיד.

הצרכן הישראלי, אתם ואנחנו, לא מצטיין במיוחד בעריכת חרמות אפקטיביים. הוא יודע לדבר עליהם או לעשות פורוורד למייל, אבל קשה להניע אותו לפעולה. מכניסים לו סיליקון לחלב - והוא ממשיך לשתות. מעצבנים אותו ומזלזלים בו בפרסומות - והוא שוכח את הכול בדרך לקופה הרושמת. למעט המגזר החרדי, שם פשקוויל אחד מסוגל להניע מהלכים צרכניים נרחבים, הצרכן הישראלי לא ממהר לצאת למלחמות.

הישראלי הממוצע מוטרד מחרדות קיומית. למי יש כוח לוותר על קוטג' כשהפצצה האירנית עוד רגע נוחתת כאן. עד היום נחשבו חרמות לאקט איזוטרי, כמעט טרחני. פעם, סיפרנו לעצמנו, כשהשלום יפרוץ, אנחנו עוד נראה להם. עכשיו תנו לראות חדשות.

הצרכן לא לבד

האם הפעם זה יהיה שונה? שורת החשיפות והתחקירים שמפרסם "גלובס" בשבועות האחרונים זכתה להד ציבורי נרחב ולסיקור תקשורתי בלתי פוסק. ובהקשר הזה אנחנו יכולים להבטיח: עוד לא ראיתם את הכול.

לכך ניתן להוסיף את התייחסות של הממונה על ההגבלים העסקיים, שתמך בהתארגנות צרכנים, את מסיבת העיתונאים של שר האוצר ואת גביע הקוטג' הבודד שהונח על שולחנו של ראש ממשלת ישראל.

3 דיונים לפחות ייערכו בוועדות השונות של הכנסת בימים הקרובים, וסביר להניח כי כל דיון כזה ימשיך לעורר הדים. הזירה הפוליטית, התקשורתית והחברתית רועשת וגועשת סביב נושא אזרחי מובהק. המצב הכלכלי-חברתי מחלחל ללב התודעה וזוכה, בעזרתה האדיבה של רשת האינטרנט, לדריסת רגל משמעותית בסדר היום הציבורי. המצע הנוח הזה אמור להכשיר את הקרקע לפעילות של ממש. תשאלו את חוסני מובארק.

"אין ספק שלקולקטיב ברשת יש משמעות של ממש ביחס לכוחם של חרמות", אומר בכיר בענף הפרסום. "הצרכן רואה שהוא אינו לבד, וקצב הצמיחה של המאבק יכול לתפוח לממדים שלא הכרנו - כמו שקרה במקרה הזה. הלוגיסטיקה שבהרמת קול מחאה התגמדה לכמה מילים על קיר הפייסבוק, לעומת הצורך ה'ישן' בארגון הפגנות וכנסי מחאה, והתוצאות הן ביחס הפוך למאמץ".

- לחברות יש ממה לחשוש?

"בהחלט, במיוחד על רקע האהדה התקשורתית הרחבה. איש לא רוצה להצטייר כרע וכעושק. החברות נקלעו, בעל-כורחן, לזירה בעייתית מאוד מבחינתן, כשלא ברור איך הן יצליחו להיחלץ ממנה".

נבחרי הציבור שומעים את הקולות ורואים את המראות. "הכנסת צריכה להיות קשובה וזמינה לציבור", מסביר יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן, שיזם דיון מיוחד בנושא ביום ראשון הקרוב. "בטח שזעקת הציבור היא מהגדולות שידענו. בבסיס כולנו רוצים שוק חופשי ללא פיקוח, אך כשיש חשש שחופש השוק מאפשר הפקר, השוק נדרשת לחשיבה מחדש לגבי החזרת הפיקוח. לחרם הצרכני יש אפקט כפול - הוא פועל מצד אחד כנגד החברות ומצד שני משפיע גם על מקבלי ההחלטות ברמה הפוליטית".

מחאה אחרת לגמרי

- האם המאבק הנוכחי הוא הד למלחמות שהתרחשו במדינות האזור באמצעות הפלטפורמה של מארק צוקרברג? מה הסיכוי שהמרד יתורגם מדיבורים למעשים?

"יש פה מחאה אחרת לגמרי", אומרת מנכ"לית אמון הציבור, גלית אבישי. "קודם כל, היא מוצדקת מאוד: היא באה מלמטה. בנוסף, יש עוצמה מאוד גדולה לפייסבוק - הוא הצליח להפיל כמה משטרים, וכך עוד לפני שהתחיל החרם בפועל, יש באזז מטורף סביב הנושא".

"הפייסבוק", מוסיפה אבישי, "הוא לא הכול - משהו באווירה הפוליטית נכון עכשיו. אולי המגזר העסקי והמדיני היו צריכים להגזים ו'להשתין מהמקפצה' כדי שמשהו באמת יקרה".

הבחירה במוצר כמו קוטג' נראית מוצלחת ומדויקת: מצד אחד, מדובר במוצר שמייצג קונצנזוס רחב ומידת פופולריות גבוהה, כזו שתייצר הזדהות בקרב קהל רחב במיוחד. מצד שני, מדובר במוצר מדף שניתן לוותר על צריכתו - ולהישאר בחיים. זה לא חרם על תחנות הדלק, על שירותי הסלולר או אפילו על חלב ממש - אלא מטרה שניתן לעמוד בה בכבוד. נכון לעכשיו, רבים מצהירים שאין בכוונתם לרכוש את המוצר.

האם תחושת האופוריה והגיוס הכולל יסייעו להשיג את המטרה? אבישי אופטימית אבל לא לגמרי: "החשש הוא שבפעם הראשונה שיש חרם עם פוטנציאל להצליח - יצליחו למסמס אותו".

למשווקים, זה ברור, יש בהחלט כוונה לנסות לעשות זאת באמצעים שונים. הג'וקר בחפיסה שלהם הוא באופן טבעי קלף המבצעים. כמה ישראלים יגידו לא לקוטג' בשקל? עניין נוסף שתורם ליצרניות הוא העובדה שהחרם הרשמי אמור להתחיל רק בעוד שבועיים, נצח בהתחשב בכך שמדובר במזרח התיכון.

"מה שצריך לקרות", אומר רמי לוי, בעל רשת הסופרמרקטים, "זה שהצרכן יהיה חכם ויקנה רק מה שצריך: מוצר מקביל או במבצע. המטרה היא לא רק הקוטג', צריך להתנהג לאורך כל הדרך באופן נבון". לוי, שבדרך-כלל יודע לקלוע לטעם הקהל, הודיע השבוע על מבצעים בזירת הקוטג'.

דרך קשה ומייגעת

נכון לעכשיו, כשהקוטג' ניצב בחזית המאבק, הדיון נסוב בעיקר סביב סוגיית הפיקוח על מחירים בשוק. הרחבה של הדיון אל מעבר לגזרת המקררים בסופר, או התייחסות לטיב הפיקוח ולמידת יעילותו (שהרי גם מחיריהם של מוצרי חלב בפיקוח זינקו באופן ניכר בשנים האחרונות) - הם כנראה צ'ופר למתקדמים. האם תוצאות מוצלחות לחרם הפוטנציאלי יתורגמו לנקיטת צעדים ממשלתיים, או להורדת מחירים יזומה של היצרנים והמשווקים?

"אסור להישאר בקטע של מוצרי חלב ומחאת קוטג'", מזכירה אבישי, "זה רק סימפטום של בעיה כוללת. את עליית המחירים אנחנו רואים במרבית מוצרי הצריכה, הדלק, האינטרנט. צריך להסתכל על המכלול ולשאול למה יש פער כזה של מחירים ומה באמת הפתרון.

"הבעיה היא שיתוף-פעולה לקוי שצריך לחסל, והפטנט הנכון הוא הגברת התחרות: צריך להבין את המנגנון - איך יש על מדפי הסופר קבוצת מוצרים מתוגמלת עם מחירים גבוהים".

עם זאת, סבורה אבישי, "פיקוח על המחירים הוא פטנט רע. הוא שייך לכלכלה ישנה שחושבת שהמדינה יודעת לפקח על מחירים, אבל בפועל היא לא יודעת לעשות את זה - ורואים את זה היטב במחירי הדלק.

"השאלה היא איך מחיים את הסיפור הזה בסדר היום הציבורי: צריך להראות לצרכן באופן קבוע את פערי המחירים ולדרוש מהמשווקים והיצרנים לתקן את זה. זו דרך קשה, מעצבנת ומייגעת - אבל לא נותנים אקמול לבעיה מהותית".

בינתיים, נראה כי לישראלים יש מה ללמוד משכניהם מעבר לים, אלו שנהנים מקוטג' במחיר מופחת. בארה"ב, כך על-פי מחקרים שערכה מדענית המדינה, משתתפים כמעט שני שלישים מהציבור בחרם צרכנים אחד לפחות מדי שנה.

מאות קמפיינים של חרם צרכנים מתנהלים כדבר שבשגרה נגד חברות, מוצרים ואפילו מדינות - כשעל הכוונת מנעד רחב של אג'נדות: מחירים מופקעים, גילויים של אי-תקינות פוליטית ואפילו מלחמה בחברות בעלות מדיניות אוהדת לאורח חיים הומוסקסואלי.

ענקיות כמו מיקרוסופט ודיסני נאלצו להתמודד עם חצי הזעם של צרכנים אמריקנים ולהתקפל. התרבות האמריקנית השפיעה על הרגלי הצריכה של הישראלי הממוצע. עכשיו הגיע הזמן ללמוד מהם איך יוצאים לקרב.

החשיפה של גלובס התגובות שלכם

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים