גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוות לרשומה הרפואית האישית? לא כל-כך מהר

גוגל קברה את שירות הרשומה הרפואית האישית שלה בטענה שרק חובבי טכנולוגיה השתמשו באתר כדי לרכז בו את המידע הבריאותי שלהם

החלום שלפיו כל אדם ירכז באינטרנט בצורה מאובטחת את המידע הרפואי שלו, הולך ומתרחק. ענקית האינטרנט גוגל, שהייתה אחת החלוצות של התחום ושקשרה כתרים למהפכה שהוא אמור לבצע בעולם הרפואי, הפסיקה להפעיל את שירות Google Health, שירות רשומה רפואית אישית.

החברה מסרה כי השירות לא הצליח משום שלא משך מספיק משתמשים ולא עניין את כלל הציבור, אלא בעיקר גולשים עם אוריינטציה טכנולוגית.

שני אתרים אחרים המציעים שירות דומה - HealthVault של מיקרוסופט ו-Dossia העצמאי - ממשיכים לפעול, אם כי בינתיים רוב הצרכנים מנהלים את התיקים הרפואיים שלהם בשיטה הקלאסית - אוגדני נייר.

HealthVault, כמו גוגל הלת', הוא אתר בניהול אישי של החולה. דוסיה מקבל את המידע שלו ממקומות העבודה שבארה"ב הם האחראים על ביטוחי הבריאות של הציבור.

סגירת השירות של גוגל מעלה שאלות לגבי עתיד ניהול המידע הרפואי שלנו. שהרי אם גוגל, מנהלת המידע הגדולה בעולם, לא מתאימה לנהל אותו - אז מי כן?

שאלה נוספת היא מדוע השירות הזה של גוגל כשל דווקא בתקופה שבה יישומים בריאותיים לוהטים ביותר בטלפונים הסלולריים, בטאבלטים וברשתות החברתיות, ואתרי בריאות הם בין מובילי התנועה ברשת. התחושה היא שהצרכנים היו מעוניינים דווקא בממשק של בריאות-מחשב-סלולרי, אז למה לא דרך גוגל?

נראה שהתשובה לכך טמונה בשאלת האחריות. עד שגורם ריכוזי - כמו ממשלות או חברות ביטוח - לא ייקח על כך אחריות, יהיה קשה לרשומה הרפואית האישית להתרומם. אלא אם כמו באפליקציות הסלולריות, היא תהיה מתגמלת ומהנה.

ישראל מתקדמת

רשומה רפואית אישית היא אתר אישי שבו מרוכז כל המידע הבריאותי של חולה אחד והיא אחד המונחים החמים ביותר בשוק מחשוב הבריאות. הממשל האמריקני, בראשות ברק אובמה, מציע תמריצים למחשוב מערכות הבריאות, ובין היתר למחשוב הקליניקות הפרטיות עד 2019. מי שלא ימוחשב - ייקנס.

בישראל המצב יחסית מתקדם. רובנו מכירים כבר היום מצב שבו אנחנו מגיעים אל הרופא בקופ"ח, והוא פותח קובץ ובו תוצאות כל הבדיקות שביצענו ותיעוד הביקורים האחרונים והתרופות הנצרכות. אם בית החולים שייך לקופה, גם המידע שממנו מוזן באופן אוטומטי. המצב הזה הוא נדיר בעולם.

ישראל מתקדמת משתי סיבות: האחת, היא השימוש במספרי זהות שמזהים את האזרחים באופן חד-ערכי והשנייה היא שקופות החולים שלנו הן מעטות וריכוזיות.

ברוב מדינות העולם, אנשים מטופלים במגוון של קליניקות ומוסדות רפואיים שאין ביניהם קשר, ואף נתון לא מאפשר לחבר אוטומטית ללא טעויות קריטיות בין הרשומה של אותו האדם הנוצרת בקליניקות שונות.

ולכן הכול חוזר לשאלת האחריות - נראה אך הגיוני שהחולה ינהל את הרשומה עבור עצמו. גוגל הציעה לחולים להקליד בעצמם את הנתונים לאתר מאובטח, כשהמטרה הייתה בהמשך ליצור שיתופי פעולה עם כל הקליניקות הרפואיות אשר יוכלו להעלות את המידע עבור החולה המטופל אצלם באופן אוטומטי, כשיקבלו את רשותו.

"גוגל לא יצרה קשר חזק מספיק עם הקליניקות הרפואיות", אומר ד"ר בני זאבי, שותף לתחום מדעי החיים בקרן תמיר פישמן DFJ. טליה מירון-שץ, ראש המכון לחקר קבלת החלטות רפואיות בקריה האקדמית אונו, מרצה בבית הספר למנהל עסקים וורטון ומנכ"לית CureMyWay, מוסיפה ש"הסיבה שמערכת הרשומה הרפואית בישראל מצליחה היא שלא נדרש מהצרכן שום צעד אקטיבי. נראה, כי הצרכנים שניגשו להשתמש בשירות של גוגל, לא הצליחו לראות בכך תועלת מיידית, ולכן עם הזמן איבדו מוטיבציה".

מירון-שץ מציינת, כי מוטיבציה היא אחד המשתנים החשובים בהתנהגות בריאותית. הרי אנשים גם לא תמיד מתעמלים ואינם בהכרח מקפידים ליטול תרופות - אף שהם יודעים כי בריאותם תלויה בכך. "אז מדוע שנצפה מהם כי יתאמצו לארגן את המידע הבריאותי שלהם ברשת, במקום פשוט לתייק אותו בקלסר?" היא תוהה.

הצרכנים דווקא מוכנים להשקיע זמן ומרץ בתחזוק של המידע באפליקציות ספורט כמו RunKeeper, Endomondo, או CardioTrainer. "התגמול בהשקעה באפליקציות הללו מיידי", היא אומרת, "האצנים רואים גרפים של שיפור, מקבלים מידע על מסלולים ויכולים לשתף חברים בתוכניות ובהישגים. הדבר הכי חשוב בעידוד שינוי התנהגות הוא 'תעשה את זה כיף'". זאבי מסכים, ואומר כי, "כדי להצליח במיזם צריך להביא לחולים ערך. גוגל לא התחברה מספיק לרופאים ולבתי החולים, וגם לא לאפליקציות הלייף-סטייל".

סומכים על תיקיית הנייר

אז גוגל תלתה את האשם בצרכנים, אבל לא מן הנמנע שהבעיות בפלטפורמה שהיא יצרה גם גרמו להסתייגות. בפלטפורמה מבוססת צרכן, אמינות הנתונים עלולה להיות שנויה במחלוקת על-ידי הרופאים. "האם הרופאים מרגישים נוח לסמוך על תיק נתונים שהוקלד על-ידי טליה? אולי טעיתי? אולי קישטתי נתונים כדי לא להתמודד עם האמת?", אומרת מירון-שץ.

הבעיה השנייה היא הפרטיות. גוגל מצליחה למשוך אש בכל מה שקשור בנושא. לדברי מירון-שץ, מחקר שבו הייתה שותפה באחרונה, הראה כי כשזה מגיע לפרטיות - אנשים עדיין סומכים יותר על תיקיית הנייר הישנה והטובה.

ניתוח כזה אינו מבשר טובות לאפליקציית הבריאות של מיקרוסופט, אך מחזק את השירות של דוסיה, משום שאצלה איסוף המידע אינו תלוי בצרכנים.

עם זאת, ייתכן שבשל דרישות הפרטיות והסטנדרטיזציה הגבוהות של התחום, הרשומה המנצחת תהיה זו שמונחתת מלמעלה, מהממשלה - רשומה אחת שכולם מחויבים להשתמש בה.

ייתכן שהצרכנים הבינו שבעתיד תהיה רשומה כזו, ולכן העדיפו להמתין ולא להתאמץ על בניית תיק ממוחשב בעצמם.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"