גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמונת מצב מהעולם: כך נכשל המאבק בסמים

שני דוחות בינלאומיים שעוסקים בסמים קובעים כי המאבק נכשל ויש להפוך את השימוש לחוקי

בחודש האחרון פורסמו שני דוחות בינלאומיים שעוסקים בסמים; הדוח השנתי של האו"ם הציג יציבות בשימוש בסוגי הסמים השונים ברחבי העולם, והעריך את מספר המשתמשים הגלובלי בין 150 ל-272 מיליון בני אדם; בדוח השני, שנכתב על-ידי מועצת מומחים שבה היו חברים בין היתר מזכ"ל האו"ם הקודם קופי אנאן, יו"ר הפדרל ריזרב האמריקאי פול וולקר ושורה ארוכה של ראשי ארגונים בינלאומיים - הגיעו למסקנות נחרצות הרבה יותר; לדברי מחברי הדוח חסר התקדים, המלחמה בסמים המתנהלת בארבעת העשורים האחרונים הסתיימה בתבוסה מוחלטת.

את מחיר המלחמה הכושלת משלמים תושביהן של מדינות שבהן אלימות הסמים גובה קורבנות, ומיליוני בני האדם הכלואים בגין עבירות סמים. הדוח הבינלאומי קורא לבטל את השימוש בסמים כעבירה פלילית, ולהפנות את המאבק בסמים לקרטלים הגדולים, ולא למשתמשי הקצה. הנה סקירה עולמית של שימוש וסחר בסמים.

מערב אפריקה

אחד השינויים בדרכי הפצת הסמים בשנים האחרונות הוא המרכזיות שלה זוכות מדינות מערב אפריקה בתחום הברחת הסמים לאירופה, בעיקר קוקאין מדרום אמריקה והרואין מאפגניסטן. קרטלי הסמים של דרום אמריקה ושל מרכזה משתמשים במדינות מערב אפריקה, שבהן קל להם לפעול בשל השחיתות הממוסדת. גינאה-ביסאו, מדינה ענייה וזעירה במערב אפריקה, הפכה לבסיס פעולה של סוחרי סמים עשירים, שלפי הדיווחים מסתובבים בכבישי המדינה בכלי רכב יוקרתיים, ובונים וילות פרטיות שמהן הם מנהלים סחר ער בקוקאין. כמו מדינות אחרות באזור, המדינה - על שלל אייה - משמשת כנמל מעבר שנותן את התשובה לצמא שהולך וגובר של אירופים לקוקאין (הביקוש לקוקאין בארצות הברית ירד בשנים האחרונות, בעוד הביקוש באירופה עלה).

לפי דוח האו"ם, "על-ידי כך שהם מנצלים את השלטון החלש, את העוני, את חוסר היציבות ואת המשטרה החובבנית ומוסדות הצדק הרעועים, קרטלי הסמים הצליחו לחדור לתוך ממשלות, מוסדות רשמיים וצבאות (במערב אפריקה). שחיתות והלבנת כסף, המונעות על-ידי הסחר בסמים, משחיתים את הפוליטיקה המקומית ואת הכלכלה".

אפגניסטן

אחרי עשר שנות מלחמה באפגניסטן, בארצות הברית כבר יודעים מתי מתרחשים הקרבות האמיתיים עם הטליבן - בין תקופות קציר המריחואנה וקציר האופיום. המדינה ההררית והמבודדת, שהייתה בעשור האחרון זירה למלחמה עקובה מדם בין קואליציה בינלאומית לשבטים מקומיים ולמוסלמים קיצוניים, חיה למעשה מהסחר בסמים. חקלאים זעירים מפיקים בשטחים המבודדים אופיום וחשיש, שמחירו עלה בשנה האחרונה באופן חד, והפך את גידול הקנביס למשתלם הרבה יותר. זהות המגדלים ממחישה את אחת הבעיות הגדולות ביותר במלחמה בסמים; ברוב המקרים מדובר בחקלאים זעירים - בין אם אלה חקלאי קוקה בבוליביה ובפרו, או מפיקי אופיום באפגניסטן, מחייתם תלויה בגידול הסמים.

השנה, מצביע דוח האו"ם, הפך הקנביס לגידול רווחי הרבה יותר; חקלאי אפגני מקבל עבור קילוגרם חשיש 86 דולרים, עלייה של 150% לעומת השנה שעברה. באופן כללי, מציין הדוח, שלל הסמים המופקים מצמח הקנביס הם הפופולריים ביותר בעולם, והשימוש בהם רק הולך ומתרחב מדי שנה. אפגניסטן, לצד היסטוריה עשירה וידע רב שנים בהפקת אופיום ובהפצתו, מציגה במקביל את השילוב שמאפשר לסחר בסמים לשגשג: שלטון מושחת, שככל הנראה קשור לסוחרי הסמים המרכזיים במדינה ומשתף עמם פעולה, מלחמה בלתי פוסקת, ועוני שהופך את גידול הסמים למוצא היחיד בעבור משפחות.

דנמרק

מכורים קשים להרואין בדנמרק מקבלים פעמיים ביום מנת הרואין מהרשויות; זאת הגישה שנוקטת המדינה הסקנדינבית כדי לצמצמם את הפשיעה, ולדאוג לאיכות חייהם של המכורים הקשים. התוכנית פועלת כבר כשנתיים, ומטפלת במאות מכורים. בשנה שעברה נפתחה בקופנהגן הקליניקה הראשונה שמספקת הרואין למי שאינם מתמודדים היטב עם מתדון. תוכניות דומות מופעלות בשווייץ, בהולנד ובגרמניה.

"המטרה שלנו היא לא לרפא מכורים להרואין, אלא לעזור לאלה שאינם מסתדרים עם המתדון על-ידי הספקת הרואין נקי, ועל-ידי כך למנוע מחלות ולצמצם את הפיתוי לעסוק בפעילות קרימינלית כדי לממן את התמכרותם", אמר ראש התוכנית לסוכנות הידיעות הצרפתית.

את גישתה הליברלית של דנמרק לשימוש בסמים אפשר לראות גם באופציה הקיימת לעשן סמים ולמכור אותם בכמויות קטנות באופן חופשי ב"מושבה החופשית כריסטיאניה", הפועלת במרחק מאות מטרים בלבד מהפרלמנט הדני. המושבה, בסיס צבאי לשעבר שהיפים השתלטו עליו בשנות ה-70, הכריזה על עצמאות, ועד לפני כעשור התקיים בה שוק סמים גלוי, עם דוכנים המציגים את המרכולת לתושבים מקומיים ולהרבה מאוד תיירים. הממשלה הדנית החלה ב-2003 להילחם בתופעה, שנשלטת בעיקר על-ידי כנופיות לבנוניות ועל-ידי כנופיות אופנוענים, והרסה את השוק, אולם גם כיום מותרים גם במקום עישון מריחואנה וקנייתה.

הולנד

לצד בלגיה ובריטניה, הולנד היא אחד ממוקדי הייצור המרכזיים באירופה של אמפטמינים ושל סמי הזיה. היא גם המקום שבו הסם הפופולרי ביותר בעולם - מריחואנה - נמכר בשלב זה באופן פחות-או-יותר חופשי. בשלוש השנים האחרונות ניהלו הממשלות בהולנד מלחמה משלהן בסמים, על-ידי שורות פעולות שנועדו להגביל את מכירת המריחואנה (אחרי שמכירת פטריות הזיה הוצאה אל מחוץ לחוק) לתושבי הולנד, ולשיפור הפיקוח על גילי הקונים.

הסיבה לשינוי המדיניות הליברלית המסורתית הם הגבולות הפתוחים של האיחוד האירופי, שהפכו את 600 ה"קופי שופס" ההולנדיים לתחנות לרכישת סמים לבלגים, לצרפתים ולגרמנים. הבעיה ההולנדית הייתה שהמדינה סובלת מאלימות ומפשיעה הכרוכים בסחר בסמים (אף שמותר למכור את הסם, אסור לחלוטין להביא אותו למדינה, מה שפותח את הדרך לסחר בלתי חוקי), עניין שמרגיז מאוד את ההולנדים על רקע העובדה שרוב הלקוחות הם בעצם זרים.

בנוגע לסמים קשים, הולנד ניצבת כבר שנים בתחתית מדד משתמשי ההרואין של האיחוד האירופי, ועוזרת להמחיש את טענת מחברי הדוח הבינלאומי כי הפיכת סמים קלים לחוקיים דווקא מצמצמת את הסיכויים שהמשתמשים בהם יפנו לסמים קשים. "הרואין איבד את קסמו עבור נוער ההולנדי", קובע הדוח.

מקסיקו

רוב גלי האלימות הרצחנית השוטפים את מקסיקו בשנים האחרונות נובעים ממקור אחד: סמים, והמאבק בין הקרטלים השולטים על הסחר בהם. מאז עלה לשלטון במקסיקו פליפה קלדרון, שהכריז על מלחמה בסמים, לפני ארבע שנים, נרצחו במדינה, לפי הערכת הרשויות, כ-34 אלף בני אדם. מדובר במאבקים בין השלטון לקרטלים ובין הקרטלים לבין עצמם. במהלך השנתיים האחרונות הפכה המלחמה לאלימות המזינה את עצמה, הכוללת עריפת ראשים וחטיפות המסתיימות בהוצאות המוניות להורג.

המאבק בסמים במקסיקו הוא פרי עבודה משותפת עם ארצות הברית. וושינגטון מספקת את הכסף, ומאמנת את הכוחות הממשלתיים המקסיקאיים. במקרה מסוים, שזכה לכותרות רבות בארצות הברית, סיפקו בחשאי האמריקאים לקרטלי הסמים של מקסיקו כלי נשק, שעליהם הותקנו מכשירי ג'י.פי.אס זעירים, כדי לגלות את מיקום המחסנים ואת פעילותם. בשל תקלה במכשירים, עקבות כלי הנשק אבדו. מחברי הדוח הבינלאומי מצביעים על מקסיקו כמקרה מובחן שבו האלימות שמפעילות הרשויות היא הגורם המרכזי לאלימות שמפעילים קרטלי הסמים.

קולומביה

בקולומביה הסתיים המאבק נגד הארגון המרכזי שעסק בהפקת סמים ובסחר בהם, מחתרת ה-FARC, בניצחון, וכתוצאה מכך בשינוי מפת ייצור הסמים העולמית. המחתרת הקולומביאנית, שעסקה בייצור מסיבי של קוקאין בשטחים שבהם שלטה, נחלה תבוסה, וכתוצאה מכך ירדה התפוקה העולמית של הסם בקרוב ל-20%. את הצורך הגובר בקוקאין, עם זאת, מיהרו למלא פרו ובוליביה.

ארצות הברית

במידה רבה, המלחמה העולמית בסמים היא מלחמה אמריקאית. את תאריך ההתחלה של המלחמה מציינים מחברי שני הדוחות ב-1961, כשארצות הברית הכריזה מלחמה על הסמים. במקביל, ארצות הברית היא המדינה המובילה את העולם בצריכת סמים. מלבד מלחמות ומבצעים הקשורים במלחמה, ההשפעות על החברה האמריקאית קשות: יותר מחצי מהאסירים החדשים במערכת בתי הכלא העצומה של ארצות הברית (שכולאת כ-2.3 מיליון בני אדם), כלואים בגין עבירות סמים. מומחים טוענים כי הסיבה המרכזית לכך שאחד מכל 32 אמריקאים נשפט למאסר, או למאסר על תנאי, היא סמים.

במאמר שפורסם ב"ניו יורק טיימס" בחודש שעבר, ועורר הדים רבים, ניסה הנשיא לשעבר ג'ימי קרטר לקדם את חזון הדוח הבינלאומי לביטול מעמד השימוש בסמים ואחזקתם כעבירה פלילית. "ההמלצה העיקרית היא לספק לעברייני סמים שלא ביצעו עבירות אחרות טיפול במקום מאסר, ולהתרכז במאבק בקרטלי הסמים הגדולים והאלימים, ולא במשתמשים הזעירים", ציין קרטר. הבית הלבן מיהר להציג נתונים שמעידים על ירידה בשימוש בסמים, טען כי המלחמה בסמים נושאת פירות, והבהיר כי לא ייענה ללחץ.

תופעה משמעותית נוספת היא השימוש במריחואנה רפואית, שהולך ומתרחב בארצות הברית, בעיקר בקליפורניה.

ברזיל

המדינה הגדולה ביותר בדרום אמריקה היא גם אחת המובילות בעולם בסחר גלובלי בסמים ובשימוש בהם; משיכוני העוני בפאתי הערים (הפבלות), שהמשטרה כמעט שאינה יכולה להיכנס אליהם ללא אלימות, מנהלים קרטלי סמים מקומיים תעשייה המגלגלת מאות מיליוני דולרים בשנה; כך לפי הדוח השנתי האחרון של האו"ם, שפורסם בשבוע שעבר. אחרי ונצואלה ואקוודור, ניצבת ברזיל במקום השלישי ברשימת המדינות שבהן עובר הקוקאין הדרום אמריקאי בדרך למשתמשים ברחבי העולם.

הנגישות הנוחה לקוקאין, בשילוב עם העוני במדינה, יוצרים גם בעיה קשה של התמכרות לסמים קטלניים בקרב השכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות ביותר בחברה הברזילאית, המאופיינת בקיטוב גבוה. הנוכחות של ילדי רחוב המסניפים דבק משקיות נייר ברחובות הערים הגדולות טרם מוגרה לחלוטין. בחודשים האחרונים מדווחים כלי התקשורת במדינה על סם חדש - והרסני - שגובה קורבנות רבים בקרב העניים ביותר, אוקסי, המופק מקוקאין, מבנזין ומסיד, ונחשב לקטלני יותר מקראק, וזול הרבה יותר, מה שהופך אותו לפופולרי, ובעיקר במדינות הצפוניות יותר של ברזיל. דוח האו"ם קבע כי כמיליון מתושבי ברזיל משתמשים בסמים.

ומה אצלנו? יותר אקסטזי, יותר קוק, ובעיקר יותר מריחואנה רפואית

לפי דוח הסמים השנתי של האו"ם, ב-2009 נרשמו עליות בשימוש בקוקאין בישראל, כמו גם בשימוש באקסטזי. אולם אחת התופעות הבולטות ביותר בנושא הסמים בישראל בשנים האחרונות היא התרחבות השימוש בקנביס לצרכים רפואיים, שמלווה במתן לגיטימיות ציבורית הולכת וגוברת. מספר החולים שמקבלים כיום מריחואנה בחסות מערכת הבריאות עומד על יותר מ-5,400 בני אדם (לעומת כעשרים בלבד לפני שש שנים), ורבבות נוספים נמצאים בתהליכים לקבלת מרשם.

התופעה נובעת מהליברליות שבה רושמים רופאים בישראל את הקנביס לחולים, בין השאר בעקבות הפופולריות שצובר הטיפול ברחבי העולם, להקלת כאבים, להגברת תיאבון ולהשגת שלל השפעות המיטיבות עם החולים. בית אבות סיעודי הפועל בקיבוץ נען, הנחשב לאחד המקצועיים בישראל, מציע בשנים האחרונות לדייריו טיפול בעזרת מריחואנה.

השימוש של צעירים בישראל במריחואנה, לפי מחקרים של האגודה למלחמה בסמים, נמצא בעלייה מתמדת בשנים האחרונות, שמתלווה לעלייה בשימוש באלכוהול ובסמים נוספים. גילם של המשתמשים בסמים, ובעיקר בקנביס, הולך ויורד.

במקביל, פרחה בישראל בשנים האחרונות תעשיית "סמי פיצוצייה", כמו המבסוטון, נייס גיי וספייס, המייצגים מגמה עולמית למכור תחליפי מריחואנה סינתטיים אך חוקיים (או לפחות בתחום האפור), המחקים את ההשפעות של הקנביס. דוח האו"ם מציין כי המגמה מותנה בעקבות פעולות ממשלתיות להוצאת רוב החומרים החדשים אל מחוץ לחוק.

עוד כתבות

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך