גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופינג של מחר: איך תיראה חוויית הקנייה בעתיד הקרוב?

הקופון האישי יחכה בסלולרי, התשלום בקופה יתבצע באופן עצמאי, והחברים בפייסבוק יחוו את דעתם על החולצה עוד בחנות ■ "גלובס" מציג 8 טכנולוגיות שישנו בקרוב את חוויית הקנייה שלנו

הטכנולוגיה הולכת ומשתלבת גם במסעות השופינג שלנו - במטרה להפוך אותם לקלים יותר עבורנו ורווחיים יותר עבור הסוחרים. מה מחיר הנוחות ובאיזו מידה נסכים להפקיר את הפרטיות שלנו - זו כבר שאלה אחרת: בחלק מן המקרים המחיר גבוה, ובאחרים - סביר הרבה יותר. מה שבטוח, הנגישות תהיה גבוהה והמידע זמין, ופרוצדורת התשלום עתידה להשתנות פלאים.

"המפתח לכך הוא פרסונליזציה: חוויית קנייה אישית, מותאמת ללקוח, ומצד שני חברתית - הרי היום כולם אוהבים לרוץ ולספר לכולם. הרעיון הוא להעצים את חוויית הקנייה של הלקוח", אומר אודי ויזנר, מנהל החטיבה הקמעונאית גזית בחברת וריפון ישראל, המפתחת קופות רושמות ואמצעי סליקה. "כמובן שלסמארטפון, ובתוכו למצלמה, יש תפקיד מרכזי בכל זה".

זיהוי סלולרי בחנות: הקופונים מחכים בסמארטפון

טכנולוגיה המבוססת על גלי רדיו מאפשרת זיהוי של הלקוח כבר בפתח החנות - אם ייתן את הסכמתו מראש. כך ניתן "לאתר" עם נחיתתו את פרופיל הקניות והמוצרים המועדפים על הלקוח (אפילו מידה או צבע) ולהציע מבצעים פוטנציאליים. בשיטוט בין המדפים הלקוח יזוהה אוטומטית ויקבל הצעות ערך מתאימות למיקומו בחנות.

טיול בקניון יאפשר לו לטעון קופונים של המותגים האהובים עליו בעזרת הטלפון החכם ואז לממש אותם מיידית בחנויות.

ארנק סלולרי: כל הכרטיסים בסמארטפון

פסגת כל השאיפות כיום היא זניחת הארנק המסורתי וריכוז פעולות התשלום במכשיר הסלולר. בעתיד הנראה לעין יכיל הטלפון החכם את כל הפריטים החשובים שאנו סוחבים איתנו בארנק הפיזי: כרטיסי אשראי, כרטיסי מועדון, כרטיס נסיעה בתחבורה ציבורית, קופונים ועוד. בקליק אחד נוכל לשלם באמצעותו, ומערכת מידע תעניק את כל ההטבות, ההנחות והקופונים, מבלי שנידרש להציג אותם.

פיילוטים רבים כבר מתקיימים במקומות שונים במטרה להטמיע את השינוי בקרוב. במרכז המהפכה המתקרבת עומדת טכנולוגיה שמאפשרת תשלום ללא גיהוץ או מגע של הכרטיס אלא רק על-ידי נפנופו מעל נקודת המכירה. בדור הבא של מכשירי האייפון, שכבר יכיל ככל הנראה את הטכנולוגיה, תולים תקוות בנושא.

בינתיים הכריזה גוגל במאי האחרון על ה-wallet - מיזם משותף עם מאסטרקרד בארה"ב, המאפשר לשלם כרגע במספר רשתות גדולות בארה"ב בעזרת סמארטפון מושתל שבב ובעזרת אפליקציה ייעודית.

וריאציה קלה יותר לתפעול הקיימת כיום בארץ היא כזו של תשלום באמצעות הסלולר ללא קופות ייעודיות - כפי שנעשה כיום באמצעות החניה הסלולרית "פנגו". שלמה זיטמן, מנכ"ל סלאריקס המפתחת טכנולוגיה כזו, מספר כי את הטכנולוגיה כבר מאמצים היום בעסקים כמו ידיעות ספרים ורשת שטיפת הרכבים אוטו קאר.

"ב-140 תחנות שטיפה בארץ הנהגים באים עם חלון סגור, מתפעלים הכל דרך הסלולר ויוצאים כמו שבאו", מספר זיטמן. אחרי החגים עתידה רשת המזון המהיר פיצה האט להצטרף.

זה המקום להזכיר יוזמות קיימות כמו זו של לאומי קארד, המאפשרת כבר תשלום באמצעות הטלפון הסלולרי, ללא צורך בהתקנת חומרה בבית העסק או בהוספת רכיב בטלפון - באמצעות אפליקציה חינמית בשם ZOOZ , הפתוחה להורדה ללקוחות כל חברות כרטיסי האשראי בעלי טלפונים חכמים.

גם ישראכרט כבר הודיעה על פיילוט ליישום תשלומים בסלולר - באמצעות כרטיס אשראי אלחוטי או מדבקה אלחוטית שתוצמד לסלולרי.

"המטרה שלי היא להגיע לנוחות הבלתי מתפשרת של פנגו", אומר זיסמן. "לאפשר כל שירות בקליק, בכל מקום מכל מקום לכל מקום. בדרך הזו נוח גם לראות את פרטי הקנייה מיידית ולוודא שלא עובדים עליך".

שיתוף און ליין: ספר לחבריך וקבל הנחה

ברשתות שונות בעולם יכול הלקוח לשתף את החברים בעמדת הקנייה בשידור חי ולקבל הטבה מיידית לניצול.

"בשלב הבא", אומר ויזנר, "ניתן יהיה להעלות מיידית ויז'ואל לעמוד הפייסבוק שלך, ולקבל משוב מיידי מהחברים - היישר מתא ההלבשה. המראה מחוברת לפייסבוק ולטוויטר ומאפשרת לשתף את המראה הניבט במראה על-ידי לחיצה וירטואלית עם היד על גבי הכפתור "שתף".

מדידה וירטואלית: לא חייבים להתפשט

הלקוח יוכל לבחור מוצר, להביט במראה ולראות כיצד זה נראה עליו עוד לפני שהוא מודד את הפריט. בחו"ל, אגב, כבר קיימים פתרונות למדידה וירטואלית - המאפשרים לנו לבחור מוצר, להביט במראה ולראות כיצד זה ייראה עלינו מבלי להתאמץ יתר על המידה, ואפילו חיישנים המזהים את המידות ומבנה הגוף.

בדיקת מלאי: הסמארטפון בודק במחסן

עוד בתכנון: לחיצה קצרה על אפליקציה ייעודית בטלפון החכם תדע לזהות האם הפריט הרצוי במידה המתאימה נמצא במלאי החנות או במלאי הרשת - ותאפשר לאותת למוכרת מתוך תא ההלבשה שאנו זקוקים לפריט במידה אחרת.

גם הצבת אייפדים לשירות הלקוח בעמדות שירות בחנות תוכל לאפשר לנווט במלאי הקיים, ולאתר את מבוקשך גם ללא עזרת מוכר.

ברקודים חכמים: הסמארטפון סורק את הברקוד

הברקוד החדש מאפשר סריקה באמצעות הסמארטפון וקבלת הטבות: מקופונים המוצגים על פוסטרים בחנות ועד הדרכה לשימוש במוצרים (כמו מתכונים לדוגמה). השימוש בברקוד נעשה לא מעט בזירה השיווקית, אך בהחלט ניתן יהיה להיעזר בו לא מעט גם במהלך קניות.

תשלום עצמי: לקוח-קופאי

בעולם כבר קיימים מסופונים לשימוש עצמי, המסייעים להכניס פריטים לעגלת הקניות תוך סריקת הברקוד וחישוב המחיר הכולל לתשלום. ברשתות מסוימות אף פועלת קופה אוטומטית, שבה ניתן להעביר את המסופון ופשוט לשלם על סמך תכולתו.

השיטה קצת מורכבת כשמדובר בעגלת קניות מלאת פריטים, כמו במהלך רכישת מזון בסופר - אולם בחנויות שבהן הרכישה עומדת בדרך-כלל על כמה פריטים, רעיון הקופה האוטומטית אמור להיות קל יותר לתפעול:

עמדה למכירה עצמאית תאפשר ללקוח לקחת את הפריט המבוקש, לגשת לקופה העצמאית, להעביר את כרטיס האשראי (או לשלם באמצעות הסלולר) ואם קיימים קופונים שבהם הצטייד - לטעון את הקופונים. הוא יוכל להעביר את המוצר וכך גם לנתק את הזמזם המוצמד לו - כך שהפריט לרשימת הקניות. בתום התהליך הלקוח יחויב בסכום העסקה והלקוח יהיה חופשי לצאת מהחנות עם הסחורה.

קיצור תורים: הסמארטפון מחכה בשבילך

חוויות ההמתנה מייגעת גם בעת המתנה לקבלת שירות. טכנולוגיה נוספת מבית היוצר של זיסמן, TelMe, מאפשרת להצטרף באמצעות הסלולר לתור פעיל, ובמקום לחכות באפס מעשה במקום - לקבל מבעוד מועד התראה כתובה על הגעה למקומך בתור. בבית-החולים איכילוב, בקופת-חולים כללית, בהרצליה מדיקל סנטר ובאסותא כבר אימצו את העניין בחום.

בבנק הפועלים גייסו את האייפד לייעול ההמתנה בתור - בנקאים מצוידים בטאבלטים עוברים בין הלקוחות ומספקים שירות מיידי כדי לחסוך את המשך ההמתנה.

מחיר הפרטיות

אילו מישהו שאל אותנו לפני עשור אם היינו מוכנים להיות חשופים למעקב תמידי על-ידי גורם-על, שבתמורה לנכונותנו יזרוק לנו מדי פעם סוכריה - נניח, הנחה של כמה שקלים או כוס קפה חינם בתדלוק הקרוב - סביר להניח שהיינו פורצים בצחוק. אילו היו מציעים לנו לעדכן את כל העולם ואחותו במיקום הנוכחי שלנו, זה לא היה נשמע פחות מהזוי.

אך בעולם של היום נראה כי הכול לגיטימי מבחינת המשווקים והצרכנים: למה להיכנס וסתם לקנות חולצה, אם אפשר לצייץ לכולם ולשמוע את חוות-דעתם של החברים בלייב? ולמה שלא יכוונו אותנו בחנות היישר למוצר שיתאים לנו (במחיר מבצע, פריטים אחרונים)?

אם במחיר הסתחבקות עם החבר'ה ברשת התרגלנו לחשוף כל פרק אזוטרי בחיינו, על אחת כמה וכמה קל לדוג מאיתנו אינפורמציה תמורת הטבות וקופונים. מישהו כבר יידע מה לעשות עם המידע ואיך למקסם רווחים - ולעזאזל הפרטיות של כולנו.

כדאי לזכור לסנן: היכן יש שמירה מינימלית על פרטיות והקפדה על אבטחה, מה באמת הופך את חיינו לפשוטים יותר במקום שבו הפרוצדורה מיותרת, ואיפה כדאי - אולי רק לרגע - להכניס מחדש למשוואה שיקולים של עלות מול תועלת, אבל לא רק עלות כספית.

5 שימושים לטלפון הסלולרי במהלך הקניות

1. שיתוף חברים מרחוק והתייעצות במהלך הקנייה

2. אמצעי תשלום

3. אמצעי זיהוי לחבר מועדון

4. אמצעי להצגת קופונים והטבות

5. אמצעי ניווט בחנות

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?