גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי גבאי: "אם לקוחות צריכים סיבים אופטיים, נפרוס אותם"

בכנס "בזק אקספו 2011" הכריזה בזק על כוונתה לפרוס סיבים אופטיים בפ"ת ■ מנכ"ל בזק בראיון בלעדי ל"גלובס": "נרשת היכן שיהיה ביקוש. לא כל לקוח צריך 1 ג'יגה, אבל אנחנו צריכים להתכונן"

הבשורה המרכזית בכנס "בזק אקספו 2011", שנפתח הבוקר (ד') בגני התערוכה בתל-אביב, היא ההכרזה של בזק על הניסוי החדש שלה: פריסת רשת סיבים אופטיים בפתח-תקווה. בכך מצטרפת החברה לחברות טלקום רבות בעולם, שכבר החלו לפרוס סיבים אופטיים כתחליף לכבלי הנחושת.

אף שעבור באי הכנס זוהי החדשה המרכזית, מאחוריה מסתתרת חדשה חשובה לא פחות: באמצע השנה הבאה תסיים בזק את פריסת רשת ה-NGN. זהו הישג מרשים, שכן אין מדינות רבות בעולם שהצליחו להניח רשת חדשה, שמסוגלת להציע מהירויות גלישה של 30-50 מגה, בפריסה ארצית בתוך זמן כה קצר.

את הצלחת המיזם אפשר לראות בדוחות הכספיים של בזק. כך, למשל, ההכנסה הממוצעת שלה מכל מנוי אינטרנט עומדת על 80 שקל בממוצע. המיזם מאפשר לבזק למכור יותר בעלות ייצור נמוכה. החברה אף מנצלת את ההכנסות ממכירת המרכזיות וקווי הנחושת הישנים שלה כדי לממן חלק ממנו.

והנה, מחליטה בזק להיכנס למיזם שונה לחלוטין מבחינת אופן המימון שלו. מיזם שבו אין מרכזיות או נחושת למכור, והמשמעות היא השקעה מדודה ושימוש במקורות עצמיים. כמו ההשקעה ברשת NGN, גם ההשקעה בסיבים האופטיים תניב פירות - אך זה יהיה תלוי בקצב הפריסה, שנראה שהולך להיות זהיר.

כאן טמונה אי-הוודאות

בזק מציגה רצף קבוע של השקעות, והיא יוצרת המשכיות לטובת הדור הבא של הטכנולוגיה. ואולם, כאן גם טמונה אי-ודאות גדולה. חברת הטלקום נכנסת לניסוי, שייערך בתנאים שונים מהתנאים שליוו את מיזם רשת ה-NGN. כשהכריזה על ההשקעה ב-NGN, ידעה בזק להציג מראש מתווה להקמה, עלות השקעה, לוחות זמנים ותוכניות עבודה אופרטיביות. אך כיום המצב שונה.

"אין לנו עדיין תוכנית סגורה למיזם הסיבים האופטיים כמו שהייתה לנו עבור רשת ה-NGN, אבל אנחנו בתחילת הדרך", אומר אבי גבאי, מנכ"ל בזק, בראיון בלעדי ל"גלובס". "נלך עם זה בקצב שהלקוחות ירצו. ככל שירצו יותר, כך נשקיע בזה יותר. כשמתחילים פרויקט עוד לא לוחצים, ולא אומרים 'נעשה סיבים בכל הארץ תוך איקס שנים'. אנחנו לא בשלב הזה".

* אתם נכנסים למיזם בצורה מאוד זהירה.

"אתה קורא לזה כניסה זהירה, אני לא. אנחנו נכנסים לנושא הסיבים האופטיים במגזר הפרטי ונתחיל בעיקר ביישובים חדשים, באזורים חדשים. נראה איך אנחנו מתקדמים, מה רמת הביקושים וכולי".

* זאת אומרת שלא נראה אתכם מתחילים לרשת את כפר סבא?

"לא תראה דבר כזה. תראה את המיזם במקומות שאנחנו נראה לנכון לפרוס בהם סיבים אופטיים משום שיש שם ביקוש, אבל זה יהיה בעיקר בשכונות חדשות".

* מקומות שיש בהם ביקוש? הכוונה לגוש דן?

"לא, ממש לא. בעניין הזה אין קדושה יותר מבזק. היום סיימנו את פריסת רשת ה-NGN ברהט, באופקים ובמקומות נוספים בפריפריה, בתל אביב, ברמת גן ובגבעתיים עדיין לא. כשאנחנו נכנסים לפרויקט, והוכחנו את זה במיזם ה-NGN, אנחנו עושים זאת בכל הארץ. לא נותנים עדיפות למרכז - להיפך, נותנים עדיפות לפריפריה".

* בשנה שעברה, בדיוק באותו הכנס (שנפתח היום), אמרת שבזק בוחנת טכנולוגיות חדשות להעלאת מהירות הגלישה. אבל כיום אתם מציגים את אותן הטכנולוגיות בדיוק. אתם בעיכוב?

"הטכנולוגיות האלה (כמו איחוד קווי נחושת להכפלת המהירות - ג.פ.) עוד לא הגיעו באמת לשוק, לצערנו הרב. זה לא טכנולוגיות שבזק מפתחת, בזק רוכשת טכנולוגיות".

מי שיצטרך סיב אופטי - יהיה לו

* עמדתם כאן בשנה שעברה והכרזתם על ניסוי חדשני עם נוקיה-סימנס, שבמסגרתו יוכלו הצרכנים לגלוש במהירות של 200 מגה כבר ב-2011. זה לא מסתדר?

"הכרטיס עם נוקיה-סימנס, שאמרנו שנפתח ושיאפשר גלישה במהירות של 200 מגה, קיים. הוא עובד. מה שאין עדיין בשוק זה מודמים אלחוטיים שתומכים בו. השוק של יצרני ציוד הקצה לא הגיע לשם בכלל, ואף אחד לא יפתח ציוד קצה בשביל בזק. לכן כרגע אנחנו עוד לא משיקים את הטכנולוגיה הזו, אבל אני מניח שהיא תושק ב-2012".

* היום יותר מתמיד רואים את הבעיה שתהיה לבזק: היא תתקשה להציע מהירויות גבוהות, כי יהיו לה מתחרים שיציעו סיבים אופטיים שיכולים להגיע למהירות של 1 ג'יגה, ואילו אתם תספקו פתרונות ביניים על נחושת.

"לא כל הלקוחות ירצו 1 ג'יגה ולא כל הלקוחות צריכים 1 ג'יגה. מי שיצטרך, יהיה לו סיב אופטי. מי שלא - יהיו לו דברים אחרים".

* חלק מהפתרונות שאתם מציעים, כמו תוספת נחושת (ביצוע פעולה המכונה "בונדינג" - איחוד קווי נחושת להכפלת מהירות הגלישה), הם בעייתיים, כי אין מספיק קווי נחושת. גם הפתרונות האחרים שאתם מציעים חלקיים?

"לא בכל מקום יש נחושת, אבל אם נראה שיש אזור שמתאים לעשות בו בונדינג, אז אפשר להוסיף עוד נחושת. זה לא מסובך. אתה יכול להרחיב את רשת הנחושת שלך. בחלק מהמקרים זה יהיה לא הגיוני, כי עדיף כבר לפרוס סיבים באותו האזור, אבל יש אזורים שיש בהם מספיק יציבות בנחושת".

* למה בחרתם בפתח-תקווה עבור המיזם החדש?

"מצאנו בשכונת אם המושבות תמהיל שמתאים לנו מבחינת בניינים, ישנים וחדשים, בנייה רוויה ובתי קרקע. מדובר בכמה מאות לקוחות פוטנציאליים, שאני מניח ש-100-200 מהם יחוברו בסיב אופטי וגם בטכנולוגיות אחרות שאנחנו בודקים. לניסוי יש שתי מטרות: האחת, לראות מה הלקוחות בכלל עושים עם זה. השנייה, לראות איך אנחנו מנהלים את העסק הזה".

המחויבות היא קודם כל ללקוחות

* האם תהיה פריסה של סיבים אופטיים במהלך 2012, או שתחכו עד שתסיימו לפרוס את רשת ה-NGN? למה אינכם מתחילים במקביל לפרוס סיבים כבר בתחילת השנה?

"כי אנחנו רוצים לסיים את הנחת רשת ה-NGN כמה שיותר מהר, ולתת ללקוחות את מה שאפשר לתת להם היום - 20, 30 ו-50 מגה. יש לקוחות שעדיין אין להם את המהירות הזו, והמחויבות שלנו היא קודם כל לספק זאת ללקוחות. אנחנו לא נגיד ללקוח: 'תשמע, מצטערים, עכשיו אנחנו פורסים סיבים אופטיים, נגיע אליך בעוד 4 שנים ובינתיים תישאר עם 4 מגה'. לכן אנחנו רוצים עוד השנה לסיים את הפרויקט, כך שלכל הלקוחות יהיה מעל 10-20 מגה".

* ואולי אתה רוצה לראות מה יהיה עם מיזם הסיבים של חברת חשמל, ולפי קצב ההתקדמות להחליט אם להאיץ את המיזם או לא?

"אנחנו מקבלים החלטות לפי מה שהלקוחות שלנו צריכים ורוצים, ולא לפי מה שחברת החשמל או מישהו אחר מתכוונים לעשות. אם הלקוחות שלנו צריכים רשת סיבים אופטיים, אנחנו נפרוס אותה, וזה לא משנה אם יש מיזם כזה לחברת החשמל או שאין. הנחת העבודה שלנו היא שאכן יהיה מיזם כזה לחברת חשמל ושהמכרז ייגמר בקרוב".

* ומה לגבי הוט, שמרשתת ערים שלמות עם סיבים אופטיים?

"הוט מרשתת סיבים בעיקר לבניינים, לא לבתים. יש לה שיקולים משלה וזה בסדר גמור. לכבלים יש טכנולוגיה פשוטה ליישום, טובה לספקים ולחברה וגם זולה - אבל היא פחות טובה לצרכנים. הטכנולוגיה שלנו, ה-ADSL, טובה הרבה יותר לצרכנים ומורכבת יותר לחברה".

* איך אתם מתכוונים לממן את פרויקט הסיבים?

"בפרויקט ה-NGN טועים לחשוב שהמימון המרכזי הגיע ממכירת מרכזיות ונחושת. אני יכול לגלות שהמרכיב היה קטן, והרוב היה ממקורות עצמיים. כך יהיה גם הפעם".

* ועדת חייק המליצה על שוק סיטונאי, שבו בזק תחויב למכור שירותים למתחרים במחיר מפוקח. עד כמה אתה לוקח זאת בחשבון בפרויקט החדש?

"אנחנו מתמקדים בלקוחות שלנו. גם בעולם יש שוק סיטונאי, ונצטרך לתת ללקוחות שלנו שירות כמו שצריך. אנחנו לא משתמשים בהשקעות שלנו ככלי מול הרגולטור, אני לא מאמין בזה".

* אתה חושב שהמדינה צריכה לעזור למשקיעים במיזם כזה?

"תפקידה של המדינה הוא לעודד השקעות, לעודד פעילות ברשת. אני לא חושב שהמדינה צריכה להוציא כסף מכיסה כדי לממן השקעה בתשתיות, למרות שזה קורה בהרבה מאוד מדינות בעולם. המדינה צריכה לייצר תנאים שבהם החברות יוכלו להשקיע, לתת שירות טוב ולהרוויח כסף".

* מיזם הסיבים האופטיים של חברת חשמל הוא סוג של השקעה מטעם המדינה?

"לפחות שם הכניסו שותף. אמורים לייצר שם שיקולים כלכליים לפרויקט".

* יש מבחינתך אפשרות לשיתוף פעולה עם המיזם של חברת חשמל?

"אם יבוא אלינו משקיע שיהיה מעוניין בכך - אז נשב. ואם נקבל אישור רגולטורי לכך - אז כן".

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם