גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענף תעודות הסל ממשיך להתרחב: איזה אפיק אטרקטיבי?

תעודות הפיקדון היו בשנה החולפת האפיק הפופולרי ביותר בין תעודות הסל, והן עדיין ממשיכות לגייס ■ מהם היתרונות והחסרונות בהשקעה במכשיר

ענף תעודות הסל מצליח מדי שנה להמציא עצמו מחדש, על-ידי הנפקת תעודות חדשות, שעונות על הביקושים בשוק ומביאות לגיוסי מיליארדי שקלים. כך היה עם תעודות הסל המנייתיות, בהמשך עם תעודות התל בונד, התעודות המורכבות, תעודות החסר (שורט) ועוד.

והנה בשנה החולפת צץ אפיק נוסף. הוא אמנם לא חדש - רוב תעודות הסל הללו כבר היו קיימות, אך ב-2011 הוא התעורר לחיים: אלו הן תעודות הפיקדון.

בעוד מדד המעו"ף איבד כ-18% מערכו ב-2011, ומקרנות הנאמנות המסורתיות נפדו 27 מיליארד שקל, ענף תעודות הסל גייס כ-4 מיליארד שקל, רובם ככולם לתעודות הפיקדון.

מדובר בתעודות סל העוקבות אחר שער של מטבע מסוים. בין שלל תעודות הפיקדון קיימות גם תעודות שקליות, המניבות למשקיעיהן את ריבית בנק ישראל (בניכוי שיעור מסוים ועמלות).

בשוק קיימות כיום ארבע תעודות שקליות כאלה, בהיקף כולל של קרוב ל-6 מיליארד שקל - כלומר כ-10% מהענף: שתי תעודות של קסם - חברת תעודות הסל הגדולה בענף, שמנהלות כ-3.4 מיליארד שקל. קסם תעודות סל מנוהלת על-ידי אבנר חדד; תכלית פיקדון ג'מבו של תכלית, המנהלת 1.8 מיליארד שקל. תכלית תעודות סל מנוהלת על-ידי איל סגל; ובאחרונה הנפיקה מיטב-מבט תעודה כזו - מיטב כספית ג'מבו, שכבר הצליחה לגייס כ-540 מיליון שקל מיום השקתה. מיטב-מבט מנוהלת על-ידי ליאור כגן.

תעודת פיקדון, מק"מ או קרן כספית?

ניתן להניח כי הגיוסים לתעודות הפיקדון ב-2011 נותבו לאלה השקליות, ולפי הערכות, הגיוסים אליהן המשיכו גם השנה, והם כבר עומדים על מאות מיליוני שקלים. לשם השוואה, בשנים 2008-2010 תעודות הפיקדון היו האפיק שבו נרשמו הפדיונות הגבוהים ביותר - 1-2 מיליארד שקל מדי שנה.

"שוק תעודות הפיקדון השקלי צפוי לצמוח במיליארדי שקלים גם במהלך 2012, על רקע האטרקטיביות שרואים המשקיעים בריבית שהמוצר מציע", מעריך כגן ממיטב-מבט.

אז מה השתנה דווקא השנה, שתעודות הפיקדון השקליות זכו לפופולריות כה רבה? ראשית, נציין כי בשנים 2009-2010 משקיעים לא חיפשו אלטרנטיבות השקעה סולידיות. בשנה החולפת המצב השתנה, ובמקביל בנק ישראל העלה את הריבית ל-3.25%. הדבר אפשר לבנקים להעניק לחברות תעודות הסל ריביות גבוהות, שכנגדן התחייבו תעודות הסל כלפי המשקיעים להעניק את הריבית השקלית.

לתעודות אלו מספר יתרונות:

1. אטרקטיביות בסביבת ריבית נמוכה: ארבע תעודות הפיקדון השקליות מניבות למשקיעיהן את ריבית בנק ישראל בניכוי 0.03%, כלומר ריבית שנתית של 2.72%. מדובר בריבית גבוהה מאוד ביחס לאלטרנטיבות. לשם השוואה, הריבית שניתן לקבל בבנקים על פיקדון לזמן ארוך, עשויה להגיע לשיעור שכזה רק בהפקדת מיליוני שקלים.

2. הקרנות הכספיות נלחמות, התעודות נהנות: ייתכן שתעודות הפיקדון נהנו גם ממלחמת המחירים שהייתה בענף הקרנות הכספיות, המהוות תחליף סולידי. בשנה שעברה חלקן לא גבו דמי ניהול, אולם כיום, למעט אחת, כולן כבר גובות שיעור של 0.1%-0.25%; ואם הן לא גובות דמי ניהול, הן גובות שיעור הוספה שנע בין 0.03%-0.07%. כך, גם אם קרנות אלו יצליחו לשחזר את הביצועים של השנה שעברה, בשורה התחתונה המשקיעים בהן השנה ייהנו מתשואה נמוכה יותר, וייתכן שחלקם כבר הפנימו זאת מבעוד מועד והעדיפו להשקיע בתעודות הפיקדון.

3. סיכון הריבית: בתעודות הריבית משתנה בהתאם לריבית בנק ישראל. בתקופה כמו הנוכחית, שיש צפי להפחתות ריבית נוספות, המק"מ כבר מגלמים את הצפי, ולכן ניתן לראות שהמק"מ לשנה מניב ריבית נמוכה מריבית בנק ישראל. מנגד, מי שרכש מק"מ לפני התגבשות הציפיות, "קיבע" לעצמו שער גבוה יותר ולכן הרוויח. אולם במצב שבו הריבית תעלה, המשקיע יישאר ביד עם מכשיר נחות.

קרן כספית, המשקיעה בעיקר במק"מ עד שלושה חודשים, מושפעת בצורה דומה. תעודת הפיקדון השקלי, לעומת זאת, תמיד מתאימה את עצמה לשער בפועל, ולכן אינה מושפעת מציפיות. זו גם הסיבה שבגינה אין בה הפסדי הון. כל יום נצבר בתעודה החלק היחסי של הריבית, ולכן גרף התעודה עולה ככל שמתקדמים בזמן. אם הריבית יורדת במהלך השנה, תוספת הריבית שתיצבר בתעודה פשוט תהיה נמוכה יותר.

4. מנגנון Reinvest רבעוני: הריבית נצברת לתעודה, ונוצר למעשה מנגנון של ריבית דריבית.

לצד יתרונות אלו נדגיש את נושא המיסוי, המהווה חלק חשוב בכל השקעה. תעודת הפיקדון נהנות מדחיית מס, שכן משלמים אותו רק בעת מכירתה. זהו יתרון שקיים גם בקרן כספית, אך לא במק"מ או בפיקדון בנקאי.

מנגד, תעודות הפיקדון, כמו גם המק"מ, חייבות במס על הרווח הנומינלי (15%). כשציפיות האינפלציה עומדות על כ-2% לשנה הנוכחית, והריבית הצפויה עומדת על כ-2.5%, הדבר מעלה יתרון לקרן כספית, שבה משולם המס (25%) רק על הרווח הריאלי.

למי זה מתאים?

הכדאיות הכלכלית של המכשיר טמונה בזהות המשקיע, שכן גורם זה משפיע על העמלות שמשלמים לבנק. כך למשל, לקוח מוסדי גדול או חברה שהיקף העסקה שלה הוא במיליוני שקלים, יכול להשיג היום בבנקים עמלה של 0.05% על כל פעולת קנייה ומכירה של ני"ע, כלומר בסה"כ 0.1% על רכישה ומכירה. כך יוצא, שנכון להיום תעודת הפיקדון השקלית תניב לו ריבית שנתית של 2.62%.

מנגד, לקוח פרטי עשוי לשלם עמלות קנייה ומכירה של 0.7%, עמלות מינימום, עמלות ניהול חשבון ועוד - אלו עשויות לנגוס במחצית מהריבית שמניבה תעודת הפיקדון. עבור לקוח כזה לא בטוח שתעודת הפיקדון הינה אטרקטיבית.

"משיחות שערכנו עם סמנכ"לי כספים ומנהלי השקעות, מסתבר שרבים מהם מקבלים בפיקדונות בבנק ריבית נמוכה יותר", מספר כגן על המשקיעים בתעודות הפיקדון.

הלקוחות המרכזיים של תעודות הפיקדון השקליות, אם כן, הם חברות שיש להן קופות מזומנים ומחפשות השקעה סולידית. בסכומים גדולים לקוחות אלו נהנים מיתרון נוסף לתעודת הפיקדון - מרווחי הקנייה והמכירה של התעודות הללו נמוכים מאוד, כיוון שהן הונפקו מראש לפי שער של 5,000 אגורות.

המק"מ מונפק לפי שער של 100 אגורות, ולכן מרווח של למשל 0.01% במק"מ גבוה פי 50 ממרווח דומה בתעודת הפיקדון. לדוגמה, על כל השקעה של מיליון שקל במק"מ, נשלם מרווח של 100 שקל. בתעודת הפיקדון מרווח זה עומד על 2 שקל בלבד, כך שבסכומים גדולים מדובר בהבדל משמעותי.

סולידריות להשוואה בשוק הנוכחי

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל