גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נדחה ערעור המאבטח שאצבעותיו נכרתו בפיצוץ חזיז במשחק כדורסל

הלכה חדשה של העליון: אין לאפשר לתובע בנזיקין להקליט את בדיקתו ע"י המומחה מטעם הנתבע ללא קבלת הסכמת המומחה לכך, אלא במקרים קיצוניים וחריגים

סיפורו של המאבטח יואב גליצנשטיין מוכר וידוע. כדקה וחצי לפני סיום משחק הכדורסל ההפכפך, שהתקיים בחודש נובמבר 2007 באולם "מלחה" בירושלים, בין הקבוצות הפועל ירושלים והפועל חולון, נזרק חזיז אל המגרש. המאבטח גליצנשטיין נטל את החזיז על מנת לפנותו מהמגרש, וזה התפוצץ בידיו וגרם לקטיעה של כמה מאצבעותיו.

בגין האירוע, הגיש גליצנשטיין (באמצעות עו"ד אסף פוזנר ואבישי פלדמן) תביעת נזיקין נגד גורמים רבים, ובהם מדינת ישראל, עיריית ירושלים, מנהלת ליגת העל בכדורסל, איגוד הכדורסל בישראל, מועדוני הכדורסל של הפועל ירושלים והפועל חולון ועוד. התביעה הוגשה, כמובן, גם נגד יוסי מלאך, שהשליך את החזיז ושהורשע על-פי הודאתו.

בתביעתו טען גליצנשטיין כי לצד הנזקים הגופניים שנגרמו לו בגין האירוע, נגרמו לו כתוצאה ממנו גם נזקים נפשיים.

חשיבות עקרונית

במסגרת המשפט, הוגשו מטעמו חוות-דעת רפואיות של אורטופד ושל פסיכיאטר, לפיהן הוא סובל מנכות צמיתה. הנתבעים ביקשו לבדוק את גליצנשטיין באמצעות מומחים מטעמם, אך הוא התנה את הסכמתו בכך שיותר לו להקליט את מהלך הבדיקות. משהנתבעים לא הסכימו לכך, הובאה הסוגיה להכרעתו של בית המשפט המחוזי בירושלים, שבפניו מתבררת התביעה-עצמה.

השופט יצחק ענבר ראה את הדברים עין בעין עם הנתבעים דווקא, ולא התיר לגליצנשטיין להקליט את בדיקתו על-ידי המומחים. הוא העניק את הבכורה לעמדתו של המומחה ולזכותו הנגזרת מהאוטונומיה שלו לעצב את סביבת הבדיקה על-פי שיקול-דעתו, הבנתו ורצונו. ענבר הביא בחשבון גם את הפגיעה בעקרון השוויון, שהייתה עלולה להיווצר לאחר שבדיקותיו של גליצנשטיין על-ידי המומחים מטעמו לא הוקלטו. על-פי ענבר, הכנסת אבזר הקלטה לבדיקה פסיכיאטרית, כמוה כהכנסתו אליה של צופה זר, דבר העלול להסיח את הדעת, להפריע לבדיקה להיות קולחת ולפגום בנינוחות ובספונטניות של הנבדק ושל הבודק.

גליצנשטיין הגיש לבית המשפט העליון בקשת רשות לערער על החלטתו של ענבר. אם לא די בבעלי הדין הרבים, שממילא מעורבים בהליך, הגישו 3 גורמים נוספים בקשות להצטרף להליך כידידי בית המשפט: לשכת עורכי הדין, ההסתדרות הרפואית בישראל והאגודה לזכויות החולה. אות לחשיבות העקרונית, הנודעת להכרעה בסוגיה.

גישה חשדנית

לשכת עורכי הדין והאגודה לזכויות החולה צדדו בגליצנשטיין. הראשונה טענה, שתיעוד הנאמר בכל שלב של ההליך המשפטי, לרבות בבדיקת התובע על-ידי מומחה מטעם הצד-שכנגד, בה הוא אינו נוכח, מאפשר לעורך הדין לייצג כראוי את מרשו. האגודה טענה, כי יש להגן על זכויות החולה, וכי אין כל מניעה להקליט את הבדיקה. הסתדרות הרופאים גרסה, מנגד, כי הקלטת בדיקה משדרת גישה חשדנית כלפי מומחים, כאילו יש להם נטייה להתרשל, דבר העלול לפגוע פגיעה קשה במעמדם. לעמדתה, ההקלטה בפועל תפגע במהלך הבדיקה ובאמינותה, אפילו תעקר את תכליתה.

לאחר ששקלו את עמדות כל הנוגעים בדבר, ראו שופטי בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, יורם דנציגר וניל הנדל לקבוע הלכה כעמדת הנתבעים.

"תובע מודיע כי הוא מוכן להיבדק על-ידי המומחה הרפואי של הנתבע, אך מבקש שבדיקה זו תוקלט", הציג השופט הנדל את הסוגיה, בה היה עליו להכריע, והמשיך: "הנתבע או המומחה מתנגד לכך - מהו הדין?".

לאור זאת, שאין בנמצא כל מסגרת נורמטיבית מחייבת, המאפשרת או השוללת הקלטת בדיקה רפואית של תובע על-ידי מומחה מטעם נתבע, ראה הנדל למצוא את ההכרעה בסוגיה בשדה של קביעת מדיניות משפטית ראויה.

תחילה, הוא הזכיר את זכותו של נתבע לדרוש מתובע, שהגיש חוות-דעת של מומחה, להיבדק אצל מומחה מטעמו, על מנת שיתמודד, בצורה מקצועית, עם חוות הדעת של התובע. הוא הסב את תשומת-הלב גם לכך, שבדיקה שכזו נושאת ייחודיות משל עצמה: בהיותו רופא, המחויב לכללי האתיקה של הרופאים, לא ניתן לראות במומחה הרפואי כבעל-דין-שכנגד, שמטרתו להכשיל את התובע. מנגד, המומחה אינו מתפקד בכובעו הטבעי. שהרי מטרתו אינה להעניק טיפול רפואי, אלא לערוך בדיקה, כחלק מבירור עובדתי של תביעה משפטית. כך, אף שהוא פועל במקצועיות ויושר, המומחה מכין חוות-דעת לטובת צד, הנתבע. "ניתן להבין, אפוא, את החשש בו מצוי התובע הנמצא בבדיקה אצל מומחה מטעם הנתבע", כך הנדל.

"הסמכות נתונה... לבית המשפט להכריע אם להתיר אם לאסור הקלטת אירוע משפטי מסוג בדיקת מומחה הנתבע, וזאת מבלי שהמחוקק מספק את התשובה לכך", המשיך הנדל בדרכו. "המדיניות המשפטית היא המפתח להכרעה בסוגיה", שב וקבע. "יש לשלב בין הנצים. התמונה מורכבת. אינטרסים נוגדים מתחרים בינם לבין עצמם", המשיך.

"מלאכת הבדיקה דורשת מיומנות וריכוז של הבודק והנבדק", קבע הנדל. "הכנסת מכשיר הקלטה עלולה להשפיע על איכות המלאכה. מכאן גישת המבקש לפיה, קבלת עמדתו תביא לבדיקה טובה, אותנטית ומדויקת יותר - אינה בהכרח נכונה". הוא הוסיף וקבע, כי הקלטה, שנכפית על המומחה עלולה לפגום בתכלית הבדיקה. לדידו, קיימת חשיבות רבה בהתרשמות המומחה מן התובע, דבר שלא בהכרח יבוא לידי ביטוי בהקלטת הבדיקה.

הנדל לא התעלם מאותם מקרים, בהם דווקא ההקלטה עשויה להועיל להבנת התמונה. בקשר לכך, הוא הזכיר את זאת, שלבא-כוח התובע שמורה הזכות לחקור את המומחה מטעם הנתבע בחקירה-שכנגד.

משמצא שיקולים כבדי-משקל לכאן ולכאן, ראה הנדל לפנות אל השיקול המעשי, הנוגע לאופן ניהול המשפט. "שיקול זה כולל בחובו היבטים עקרוניים", כך הוא. הוא הזכיר את זאת שהמשפטים, המתנהלים בימים אלה, ארוכים וסבוכים. "המגמה אינה מעודדת", הוסיף. "הרצון של עורכי הדין לתעד כל דבר בראיה אובייקטיבית הינו אינטרס נהיר. אך מנגד עומד אינטרס ציבורי ברור וחשוב שלא להאריך את ההליך המשפטי יתר על המידה. הקלטת המומחה בכל מקרה ומקרה, מסרבלת את ההליך", חרץ. הוא ניבא שמתן היתר להקליט כל בדיקה שכזו אף יוביל להתרבות הליכי הערעור.

מחיר רב מדי

"עסקינן בהערכת ה'מחיר' - נזק מול תועלת", הזכיר הנדל. לדידו, הכנסת מכשיר הקלטה לתוך חדר הבדיקה, משמעותה הכנסתה לתוך היכל המשפט, על כל המשתמע מכך. ואם מותר להקליט את בדיקת מומחה הנתבע, מדוע לא יתאפשר הדבר בבדיקת מומחה מטעם בית המשפט? ומדוע שההיתר להקליט לא יורחב לעבר בדיקות שאינן מתחום הרפואה? "לדעתי, המחיר רב מידי אף ביחס לסוגיה המתעוררת בתיק זה", התקרב הנדל לסיום. "הטכנולוגיה החדשה משתכללת כל העת ומבורכת. עם זאת, אין להתעלם מיכולתו של עודף מידע להאריך, לסרבל ולהסיט את המבט מן העיקר", הוסיף.

לצד הקביעה, שלפיה הקלטת בדיקה בפני מומחה מטעם הנתבע תותר רק במקרים חריגים וקיצוניים, ראה הנדל להעיר כי אף שאין המדובר ב"האזנת סתר", כהגדרתה בחוק, תובע אינו רשאי להקליט בסתר את מהלך הבדיקה. עוד העיר, כי ככל שכל המעורבים בדבר יסכימו להקלטה, הרי אין לאסור עליה.

השופטים ריבלין ודנציגר הסכימו עם הנדל. ריבלין ראה להוסיף ולהעיר, כי בדיקה רפואית כוללת, במקרים רבים, שיחה על נושאים עדינים ורגישים, המצויים בליבת זכותו של אדם לפרטיות. הקלטת הבדיקה הרפואית, על אחת כמה וכמה כשמדובר בבדיקה פסיכיאטרית, עלולה להכביד על שיתוף הפעולה ועל גילוי הלב, הנדרשים לשם גיבוש הממצאים הרפואיים. הרי לך חיזוק לקביעתו של הנדל: "אין להתיר את הקלטת הבדיקה, חרף התנגדות המומחה, אלא במקרים חריגים בלבד" (רע"א 2948/10).

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם