גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ששינסקי: "אף משקיע זר לא ברח מסקטור הגז, להיפך"

"חוק ששינסקי" חוגג שנה - והפגשנו לשיחה את יו"ר הוועדה לבחינת התמלוגים איתן ששינסקי והיועץ של גבעות עולם גיורא איילנד ■ ששינסקי: הייתה נגדנו מערכה ממומנת היטב; איילנד: הפלו את יזמי הנפט לרעה, היזמים ממשיכים לקדוח

חוק המיסוי על רווחי הגז והנפט יחגוג בשבוע הבא יום הולדת ראשון. שנה חלפה מאז הסתיים המאבק הגדול על הגדלת חלקה של המדינה בהכנסות מרווחי העתק בצפויים להניב מאגרי הגז - מאבק שהחל עם מינוייה של הוועדה בראשות פרופ' איתן ששינסקי על ידי שר האוצר, יובל שטייניץ.

הציבור הרחב המשיך הלאה והתרגל לשמות אחרים, מורכבים לא פחות, של ראשי ועדות, אך אדם אחד אינו שוכח ואולי גם לא סולח. לא מדובר באיל הגז יצחק תשובה, שנחשב הנפגע העיקרי ממסקנות הוועדה, אלא בשר האנרגיה והמים ד"ר עוזי לנדאו. הוא נקט אז את גישת ה"ללכת עם ולהרגיש בלי" - נציגיו השתתפו בוועדה, אישרו את מסקנותיה אך לא הופיעו במסיבות העיתונאים והוסיפו חוות דעת מיעוט לדוח.

לנדאו, שמרבה להתחשבן עם ששינסקי בנאומיו, העלה השבוע טענה חדשה: בכנס שהתקיים במכללה האקדמית בנתניה אמר כי הוא חש שתופעת בריחת ההון הזר מישראל החלה בעקבות עבודתה של ועדת ששינסקי. בראיון ל"גלובס", מגיב פרופ' איתן ששינסקי על הטענה.

"אני לא יכול להתייחס לתחושות בטן אלא רק לעובדות, ואני לא יודע על אף משקיע זר שברח", אמר, "להיפך, אני רואה ש-ATP, חברה אמריקנית נוספת, נכנסה לשוק הישראלי. הזהירו אותנו ואיימו עלינו שאנחנו מייבשים את הענף, אבל זה לא קורה. אני רואה שיש פעילות כלכלית ערה בשוק חיפושי הנפט והגז - זה היום אולי הענף הפעיל ביותר במשק".

- השאלה שכרגע עומדת על הפרק היא אם יש לאפשר ליזמים לייצא את הגז. מהי עמדתך?

"אני מלכתחילה הייתי בעד ייצוא, אף שמשרד האנרגיה היה סבור שצריך לאסור את הייצוא שכן זה משאב אסטרטגי. מעבר לרזרבות מסוימות שהמדינה צריכה להבטיח לעצמה, הייתי משאיר את ההחלטה ליזמים. כך זה נהוג בארה"ב. ברור שכל ההפקות אחרי תמר חייבות לשקול את האפשרות לייצא. בוודאי לוויתן יהיה בראש ובראשונה מיועד לייצוא".

- הממשלה החליטה באחרונה להקים קרן ריבונית שתקלוט את ההכנסות מהמס על רווחי היתר של יזמי הגז. אתה בעד?

"הייתה התלבטות רבה בשאלה מה לעשות בכסף מן התמלוגים, אבל הגענו למסקנה שזו שאלה פוליטית. איך נוכל להרחיק קרן כזו מפוליטיקה? האידיאולוגיה מאחורי הקרן ברורה - מקורות הטבע שייכים לא רק לדור הזה, אלא גם לדורות הבאים. מצד שני, אפשר לטעון שכשהממשלה מוציאה היום כסף לחינוך - גם זה לדורות הבאים. הניסיון מכ-30 קרנות ריבוניות הפעילות בעולם מראה שההצלחה או הכישלון נקבעים במידה רבה על ידי כללי הניהול. מבנה הקרן כפי שאישרה הממשלה נראה לי מאוד סביר. אם הכללים האלה יישמרו, הקרן תהיה ברכה".

"הוועדה יצרה עיוותים"

הראיון עם ששינסקי החל כשיחה משותפת עם האלוף במיל' גיורא איילנד, היועץ האסטרטגי של שותפות חיפושי הנפט גבעות עולם. איילנד כינה את מסקנות ועדת ששינסקי לגבי שותפויות הנפט "אבסורדיות" אבל גם גבעות עולם ממשיכה לקדוח כאילו דבר לא השתנה. "הוועדה עשתה עבודה שוודאי הייתה מקצועית וארוכה וגם יסודית, אבל בדגש רק על נושא הגז בים", אומר איילנד. "הטענה שלנו הייתה שנושא הנפט לא נלמד על ידי הוועדה. לא ניתנה לנו הזדמנות להציג את עמדתנו והמסקנות יוצרות עיוות לרעה (של תחום הנפט - ע"ב) ביחס לגז. אם כבר, המדינה הייתה צריכה לתת עדיפות לנפט על פני הגז. לגז יש תחליפים ולנפט אין תחליפים. התלות של ישראל בנפט מיובא מאוד בעייתית".

לטענת איילנד, שלושה דברים שהוועדה עשתה יצרו עיוות גדול: "העיוות הראשון הוא שהוועדה בנתה את ההיגיון שלה על פי נוסחה של גודל ההשקעה חלקי הסיכון. ברור שככל שהסיכון גדול יותר גם הסיכוי אמור לגדול - אלה כללים שלמדתי אצל פרופסור ששינסקי, שהיה מורה נערץ עליי. בקידוח תמר הסיכוי לתגלית עמד על יותר מ-30%. הסיכוי לגלות נפט הוא כמעט אפס.

"העיוות השני הוא שהמודל שהוועדה בנתה אינו מבוסס על הגדלת שיעור התמלוגים אלא על השתתפות ברווח של היזם. המודל הזה עובד לפי ההיגיון של יזמי הגז - ההוצאות הגדולות שלהם הן בשלב הפיתוח וההקמה ואחר כך ההוצאות יורדות. בנפט זה הפוך, ההוצאות גדלות בשלבים המאוחרים. את העיוות השלישי הייתי מכנה 'האם אתם בעד הציבור או בעד הטייקונים?'"

"אנחנו שותפות ש-95% מהמניות שלה נמצאים בידי משקיעים פרטיים. אצלנו אין שום טייקונים. קיבלנו חזקה על השטח ב-2004, וחזקה פירושה שהנפט הוא כבר לא של המדינה אלא של בעל החזקה. זו משמעות המילה, כפי שאני מבין אותה, ובכל זאת החלק שהמדינה לוקחת היום לפני הרווח שיישאר לחלוקה למשקיעים הוא בסביבות 71 שקל לכל 100. למה על השקעה כזו צריך לשלם 71%? בכל תחום אחר לא מגיעים לשיעורי מס שמתקרבים לשיעור הזה".

ששינסקי: "יש לי כמה הערות לגבי הדברים שגיורא אמר. נכון שכרכנו חיפושי נפט יבשתיים עם חיפושי גז ימיים, אף שאין להם אותו מרכיב עלויות וגם הוצאות החיפוש הן ברמה שונה. אגב, עדיין יש סיכוי שיימצא נפט גם בקידוחים הימיים מתחת לגז. נתנו הקלה מיוחדת בנושא הוצאות החיפוש לנושא של נפט יבשתי. בבאר נפט יבשתית ההשקעה נמוכה יחסית להשקעות הגדולות בגז בים, ולכן הרווחים גבוהים יותר וצריך לזכור שיש השותף הכללי (בעלי השליטה בשותפות - ע"ב) שמוריד מראש את החלקים שלו ברווח. אני לא רוצה להיכנס למה שגיורא אומר על מה זה 'חזקה'. הייתה פרשנות של המשנה ליועץ המשפטי אבי ליכט ובג"ץ יידרש לזה. זו שאלה משפטית. אבל יש גם שאלה מהותית. האם בכך שהמדינה נתנה רישיון או חזקה - האם בזה החזקה הופכת לזכות של בעלות או שניתן רישיון להפקת הכנסות מן המשאב והבעלות נשארת בידי הריבון? זו שאלה משפטית שאני לא אכנס אליה".

איילנד: "אני לא רוצה להישמע בכייני, אבל יש דבר נוסף שמבחינתנו הפריע - היה גרייס גדול מאוד לים תטיס (המיזם שבשליטת יצחק תשובה ונובל אנרג'י, המפיק גז מאז 2004 משדה מרי-B - ע"ב) בתירוץ שזו באר שכבר מפיקה גז. אנחנו היינו לפני הפקה מסחרית ולא קיבלנו גרייס - יצרו אפליה וקבעו תאריך שבדיוק משאיר אותנו בחוץ. זה נושא מאוד מטריד".

ששינסקי: "ניתנה הקלה משמעותית לנושא של תמר, כשהיזמים באו ואמרו: 'אם לא נקבל הקלות לא תהיה סגירה פיננסית ולא נוכל לפתח את המאגר בזמן'. היה פה אקדח שכוון לרקה של המדינה. בדקנו את עצמנו שבע פעמים, כולל עם הבנקים, שלא הייתה פגיעה בתזרים המזומנים ורצינו שלא יהיה צל של ספק שהוועדה היא לא זו שתגרום להשהיה.

האשימו אותנו בשינוי הכללים באמצע המשחק. הבאנו דוגמאות מ-24 מדינות ששינו את הכללים. אין מדינה שמוכנה לכבול את ידיה על מצב קיים, זו הנצחת הסטטוס-קוו".

"הממשלה נגררת"

- נדמה שהגל האנטי-יזמי, שכיום מסתייגים ממנו גם שר האוצר וגם שר האנרגיה, החל בתקופת ועדת ששינסקי.

איילנד: "חלק מהטיעונים של חלק מכלי התקשורת, שהתגייסו לטובת הוועדה, היו מאוד פופוליסטיים: אתה בעד הטייקונים או בעד הציבור. אני לא חושב שיש פה בעיה של עליהום, אני חושב שבמחאה החברתית הממשלה נגררת. בוועדת ששינסקי, שר האוצר יזם ולא נגרר אחרי לחץ ציבורי. אני רוצה לראות ממשלה שלא רק יוזמת, אלא גם לא נרתעת מבדיקה מחודשת של הנחות יסוד, שכיום נלקחות כמובנות מאליהן. ועדת טרכטנברג עבדה בלוח זמנים הרבה יותר דחוס ועל טווח הרבה יותר רחב של נושאים - הם חטאו, ואני אומר את זה אחרי שהייתי חבר בהרבה ועדות בתחומים שונים".

ששינסקי: "נוצר הלך רוח קיצוני, אבל לדעתי המחאה החברתית הייתה נוצרת בכל מקרה, שכן היא נוגעת בהרבה נושאים אחרים, כמו למשל תגמול של בכירים וריכוזיות. ייתכן שכל העניין היה נעוץ במידה רבה במערכה האגרסיבית שהם ניהלו נגדנו בתקשורת - מערכה מאוד אגרסיבית וממומנת היטב".

גז בים התיכון

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק