גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ולמי הישראלים לא תורמים? חרדים, רוסים, בנים של יורדים

"ילדים קטנים וסרטן הולכים הכי חזק - בתנאי שהם נמנים עם הזרם המרכזי"

קשה היה שלא להתרגש לאחרונה מתמר שטטר, תינוקת בת שנה ו-8 חודשים הנאבקת בגידול סרטני נדיר, שכבר הספיק לשלוח גרורות לריאות. מספיק היה לקרוא את הדברים שכתבה אמה, קרן, בפייסבוק, לשמוע על אחיה התאום שמקיא גם הוא בכל פעם שאחותו עוברת טיפול כימי, ולחזות בחיוכה המתוק בערוץ 2 וב-ynet, כדי להתקשר למוקד עמותת "חברים לרפואה" ולמסור את פרטי כרטיס האשראי לצורך תרומה.

המוקדניות, שהציעו באותה הזדמנות לתרום גם לילד אחר, בן 3, שסובל מכוויות קשות, הצליחו לעתים לרכוב על פרץ הנדיבות של המתקשרים, אבל לא באותה עוצמה. כפי שכתב פרופ' דן אריאלי בספרו "לא רציונלי, אבל לא נורא", יש משמעות גדולה למוחשיות של הסיפור. את תמר כולנו ראינו, יש לה פנים ושם ועיניים מאירות. הפעוט השני נותר בגדר דמות מעורפלת, שמעוררת, מטבע הדברים, פחות הזדהות.

ילדים, כידוע, גונבים את ההצגה, אבל לא כולם באותה מידה. מה גורם לנו להירתם לטובת ילד מסוים ולהישאר אדישים לסבלו של אחר? מה מפעיל אצלנו את בלוטות הרגש ומביא אותנו לתרום כסף למשפחה שאותה אנחנו לא מכירים, אשר לא הציגה בפנינו את סיכויי הצלחת הניתוח שעבורו היא מבקשת כסף; ולא הסבירה אם יש לה כבר עזרה מקופת החולים או מהביטוח פרטי?

נכון, אנחנו מניחים שמשפחת שטטר לא הייתה משלמת את המחיר הכרוך בחשיפה אילו הייתה לה אלטרנטיבה. אבל רבים מאיתנו לא הרהרו בכך כלל לפני ששלפו את הארנק. התחושה שזה יכול היה להיות הילד שלי הביאה אותם לפעול מהבטן. וכשזה ילד שנמנה עם קבוצת ההתייחסות שלנו, כפי שמסביר אריאלי, קל הרבה יותר לעשות את החיבור.

"מבין כל החולים שאנחנו מנסים להכניס לתקשורת כדי לגייס עבורם כספים, ילדים קטנים וסרטן הולכים הכי חזק", מסבירה יעל הלר, דוברת עמותת "חברים לרפואה" שפעלה למען שטטר. "בתנאי, כמובן, שהם ישראלים ויהודים ונמנים עם הזרם המרכזי. מגזרים אחרים זוכים להרבה פחות אמפתיה. לחרדים, למשל, הרבה פחות תורמים. כשמגיע אלינו ילד חרדי, אני אומרת להורים שלו, אם ירצו להראות את הסיפור שלכם בתקשורת - אל תצטלמו; ואם חייבים, אז רק הילד, כי כשרואים משפחה חרדית תורמים פחות".

- מה לגבי עולים חדשים?

"גם מאוד קשה. פעם הצלחתי להכניס ל'ידיעות' סיפור של ילדה רוסייה בשם נויה; אני לא בטוחה שהיא הייתה זוכה לאותה התגייסות אילו היו קוראים לה אירנה קוזלובסקיה. כנראה בזכות השם הישראלי לא כולם הבינו שהיא רוסייה" .

- עד כדי כך אנחנו גזענים?

"בואי נגיד שישראלים אוהבים לעזור לישראלים שחיים בארץ. אני מנסה עכשיו להכניס לתקשורת ילד בן 3 עם סרטן בגזע המוח האחורי, שהוריו הם ישראלים שגרים בחו"ל ובאו ארצה לטיפולים, ולא מצליחה. וכשאני מציעה לתקשורת אדם עם שם רוסי כבד, ישר שואלים אם הוא יהודי, כי לא יהודים אף פעם לא מעלים לשידור. הדרך שלי להתמודד עם זה היא פשוט לא לדעת בעצמי אם המשפחה יהודייה או לא. אני אף פעם לא משקרת, פשוט יש נתונים שבשבילי הם מיותרים".

אז הנה כלל האצבע: כדאי להיות ישראלי, אבל לא ממש מלח הארץ, משפחת שטטר מכפר ורבורג חטפה לא מעט טוקבקים אכזריים בעקבות האזכור שאביה של תמר, דורי, הוא טייס באל על, מה שלכאורה מצייד אותו בכיסים עמוקים במיוחד. "עניין הטייס עורר הרבה זעם", מסבירה הלר, "ומה, תתחילי להסביר שהוא טייס טרי ושכפר ורבורג זה לא יישוב יקר כמו שדה ורבורג, ושחל כאן בלבול? הם כבר שברו חסכונות, לקחו הלוואה של 200 אלף דולר. אנחנו מאמינים שבן אדם לא צריך למכור את הבית שלו כדי לממן טיפול רפואי, אלא אם כן זו וילה בכפר שמריהו, ושזכותו לשמור על רמת חיים סבירה בלי למשכן את חייו".

- הטוקבקים האלה השפיעו על המשפחה?

"בוודאי. אחרי התגובות שליוו את החשיפה הראשונה הם לא רצו להיחשף שוב, ובסוף נקרעו והסכימו לעוד מאמץ, כדי לממן את השהות הארוכה שמתוכננת להם בארצות-הברית. חשיפה כזאת היא אף פעם לא כיפית, ומשפחות שמסכימות לה מבינות שאין להן ברירה. הנחמה היחידה היא שכשמדובר בילדים בדרך-כלל יש תוצאות; כשאני מוציאה הודעה על מבוגר הכתבים אפילו לא חוזרים אליי. זו אחת הסיבות לכך שחברי הוועדה שלנו, המנתבים תרופות מצילות חיים שמגיעות אלינו כתרומה, מעדיפים לא פעם להעביר אותן למבוגרים. הילדים בדרך-כלל מסתדרים, תמיד יהיה מי שיתרום להם".

קהות חושים בתקשורת

על רקע התמונה הלא מעודדת הזאת, קשה להיות אופטימיים לגבי סיכויי הצלחתו של הקמפיין החדש לתרומת מח עצם, שפרסמה השבוע עמותת עזר מציון. כוכביו הם 4 מבוגרים ממוצא תימני, עיראקי, בוכרי וגרוזיני שזקוקים לתרומת מח עצם, ונמנים עם עדות שמיעטו עד היום מלתרום למאגר הלאומי. בהשוואה לקמפיינים שהובילה העמותה עד היום, בכיכובם של ילדים חולים, מדובר בהימור גדול, אף שהסרטונים שהופקו להם מרגשים מאוד (סרקו את הברוקדים למעלה).

"יצאנו עם קמפיין שמנוגד לכללים", אומרת טל אלכסנדרוביץ', היועצת האסטרטגית של העמותה. "הוא מדגיש את הפן העדתי, אבל לא כבדיחה, ומובילה אותו רואת חשבון תימנייה בת 34. זו לא ילדה כובשת, אבל זו אישה שצריכה לחיות. יכול להיות שהיה לנו יותר קל אילו היו ילדים חמודים מאותן עדות, אבל אנחנו הלכנו על מבצע שמעביר מסר הגיוני ונכון, ומדבר לא רק אל הלב, אלא גם אל השכל".

- לפי מה שמתסמן את צריכה לנצח עם קלפים לא קלים מבחינת הציבור.

"אז מה נעשה עם האנשים האלה? ניתן להם למות? מי קבע שאימא לשלושה ילדים היא לא מרגשת? שאדם בן 50 הוא לא חשוב? להם אין משפחות וחיים ועתיד? זה שהם לא ילדים ולא מהעדה הנכונה אומר שאפשר לוותר עליהם?".

"אנחנו מודעים לכך שמדובר בקמפיין שהרבה יותר קשה לשווק", מאשרת מנהלת המאגר, ד"ר ברכה זיסר. "מניסיוננו, את הקמפיינים שהצליחו הובילו ילדים רהוטים עם קרחת ועם הורים שבכו. זה מה שגרם לאנשים לתת דגימה או להכניס את היד לכיס ולתרום. לצערנו לא רק ילדים תקשורתיים חולים, אלא גם מבוגרים. הקמפיין הזה הוא אמיתי, ומדבר על אנשים שחיים על זמן שאול. הם אולי לא נראים כל-כך חולים, כי הפסיקו להם את הטיפולים, וצמחו להם השערות בזמן שהם מחכים לתורם, אבל הם חולים, ומגיע להם שיתגייסו בשבילם".

- שקלתם לצלם אותם יחד עם הילדים שלהם, כדי להגביר את האמפתיה?

"שאלנו, והם לא רצו. אילו היינו לוחצים זה היה קורה, אבל הציניות הזאת נראית לי מוגזמת".

- איך זה עבד בעבר עם הילדים? מי שיתפו פעולה?

"הרבה משפחות לא רצו לחשוף ילדים לקמפיין. משפחות שחשפו את הילד הבינו שחרב חדה מונחת על צווארן, והיו מוכנות לעשות הכול כדי להציל את הילד. הן חשבו שיוכלו לחיות עם זה, ולא תמיד זה עבד. ילד שנכנס לכזה דבר צריך להיות ממשפחה מאוד תומכת, שמסוגלת להתמודד עם ההשלכות של החשיפה.

"אחת הסיבות, למשל, שהלכנו על קמפיינים עם בני 3 ו-4, ולא עם ילדי בית-ספר, היא שלילדים הגדולים יותר יש מודעות, ויש חברים שמדברים; כשילד כזה קורא על עצמו בעיתון, שאם לא ימצאו לו מח עצם הוא ימות, זה מאוד לא נעים".

על השגת הראיונות בתקשורת עם 4 המבוגרים הזקוקים להשתלה, אלכסנדרוביץ' עדיין עובדת. "הרף של התקשורת מאוד גבוה, ויש קהות חושים", היא מסבירה. "גם אייטם על ילד קשה להכניס, קל וחומר אנשים שלא נמנים עם הפרופיל הקלאסי. אנחנו לא מצפים להגיע ל-63 אלף דגימות, כמו שקרה במבצע ההתרמה של הילדה עמית קדוש; ואפילו אותה היה בהתחלה מאוד קשה להכניס לתקשורת. אבל אנחנו מאמינים שאנשים יגלו בגרות ושגם הפעם זה יתפוס תאוצה".

למידע על המאגר הלאומי לתורמי מח עצם, ולתרומות: 1-800-236-236.

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; הין ירד לשפל חדש

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו