גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקה: הבורסה מתרוקנת - אילו מניות בדרך החוצה?

העדכון הקרוב של הבורסה צפוי להכפיל את מספרן של חברות הקטנות שצפויות להיכנס לרשימת השימור, ומעורר סימני שאלה לגבי רצונה לראותן כחלק אינטגרלי ממנה

על מגמת ה"התייבשות" של הבורסה בת"א נכתב כאן רבות בחודשים האחרונים. הרגולציה הגוברת, היעלמות המשקיעים הזרים והחששות מהרעה במצב המשק, מרחיקים את המשקיעים מהבורסה המקומית. ירידה של 35% במחזורי המסחר ביחס ל-2011 הם עדות נאמנה לדעיכת העניין בה.

נדבך נוסף שצפוי לחזק את מגמת ההתייבשות ולהגדיל אף יותר את חוסר העניין בבורסה, הוא עשרות מניות שעושות את דרכן לרשימת השימור הבורסאית בחודש הבא. זאת כצעד מקדים ליציאתן מהמסחר בכלל, עניין המעורר סימני שאלה בנוגע לרצונה של הבורסה לראות את החברות הקטנות כחלק אינטגרלי וחשוב מהפלטפורמה הציבורית.

בסך הכול מתוכננות להצטרף לרשימת השימור 40-50 חברות נוספות - כפול ממספר החברות הנכללות בה כיום. כלומר, כשישית מ-600 החברות הנסחרות בת"א באמצעות מניות.

לצד מספר שלדים ציבוריים וחברות בקשיים, כוללת רשימת החברות המועמדות להיכנס לרשימת השימור גם חברות מתפקדות, שנמצאות בשליטת שמות מוכרים. למשל חברת החזקות הביומד אלביט מדיקל של מוטי זיסר, חברת הנדל"ן רוזבאד של דודי ויסמן ושרגא בירן, וכן חברות יציבות וותיקות דוגמת יבואנית מוצרי הטואלטיקה דנשר של טל ברק, וחברת הטקסטיל ארגמן של יאיר רוטלוי.

לרשימת השימור נכנסות החברות שאינן עומדות בדרישות המינימום שהגדירה הבורסה, שנוגעות להיקף החזקות הציבור בחברה, שווי החזקותיו ומצב ההון העצמי של החברה.

הכללת המניות ברשימת השימור מקשה על המסחר בהן, משום ששעות הפעילות בה מוגבלות לזמן קצר עם פתיחת המסחר, דבר המונע פעמים רבות ביצוע עסקאות קנייה ומכירה.

"אטימות מצד הבורסה"

העדכון הקרוב מטריד בעלי ומנהלי חברות רבים, וכן את הפעילים בשוק, בשל העובדה כי הוא מחזק את גל היעלמותן של החברות הקטנות מהבורסה בשנה האחרונה. בעוד בחודשים האחרונים נתקלו המשקיעים בבעלי חברות לא מעטות שהחליטו לנסות למחוק את מניותיהן מהמסחר בהצעת רכש (בעקבות התהדקות הרגולציה, עלייה ניכרת בעלות ההחזקה של חברה כציבורית וגם מחירי מניות נוחים), המגמה הנוכחית היא הפוכה.

אותן חברות מתקשות להתמודד עם תנאי השוק המסובכים, חוסר היציבות במסחר והירידות החדות שלרוב מאפיינות מסחר במניות קטנות, ומובילים לכך שתוך זמן קצר הן לא עומדות בקריטריונים שמציגה להן הבורסה.

יאיר רוטלוי, בעל השליטה ויו"ר ארגמן, אמר היום כי "במצב של השוק היום, הבורסה חייבת לעשות את מה שהיה ב-2008, אז היא דחתה את ביצוע הכניסה לרשימת השימור. במשבר הנוכחי בתחום העסקי, כשאין עסקאות ואפילו בחברות הגדולות המחזורים קטנים במיוחד, זה לא הזמן לתת מכה נוספת לשוק ההון, שבין כה מוכה מכל הכיוונים - גם במסחר, גם בעסקים, גם ברגולציה וגם בקשיים האדירים הנערמים בפני החברות הציבוריות. צריך לעשות ההפך, לעודד את הפעילות ולא לדכא אותה. זו אטימות מצד הבורסה".

רוטלוי סבור כי "אין קדושה במועדי העדכון והכנסתם לתוקף. זו העת לנקוט בצעדי חירום. במצב הנוכחי, גם אם חברה רוצה למכור מניות, אין לה שוק לעשות זאת, ולכן גם אם בעלי המניות היו רוצים לפזר סחורה אין מי שיכול לקלוט אותה. איגוד החברות הציבוריות פנה לבורסה ונתקל בסירוב, ולדעתי הוא צריך לנסות לעשות זאת שוב".

הבורסה בודקת פעמיים בשנה את הנתונים הרלוונטיים ולחברות שאינן עומדות באותם כללים, ומעניקה ארכה של חצי שנה שבמהלכה יכולה החברה לפעול לשיפור הנתונים, כך שתעמוד בדרישות, בעיקר באמצעות מכירת והנפקת מניות וגיוסי הון.

שנה לאחר הכניסה לרשימת השימור יכול דירקטוריון הבורסה להחליט למחוק את המניה מהמסחר. לבקשת החברה, המחיקה יכולה להידחות בשנה נוספת, שבסיומה היא תימחק אם לא תצליח לצאת מרשימת השימור.

כדי לחזור לרשימת המסחר הראשית נדרשות החברות שברשימת השימור לעמוד בדרישות גבוהות יותר מאלה הנדרשות כדי להימנע מלהיכלל בה, וזאת כדי למנוע מעברים תכופים בין הרשימות.

"בסופו של דבר מי שנפגע מכך הם המשקיעים שמחזיקים את המניות, משום שהן הופכות לפחות סחירות ברשימת השימור", אומר ירון גולדברגר, מנהל תחום עשיית שוק בכלל פיננסים. לדבריו, "בגלל מצב השוק, גם חברות שכן רוצות לפעול ולהגדיל את שווי החזקות הציבור על ידי הצפת מניות של בעלי שליטה, לא יכולות לעשות זאת כי בגלל בעיית הסחירות אין מי שייקנה אותן.

"חלק גדול מהחברות שייכנסו לרשימת השימור יעשו כן בגלל הירידות בשוק, שהורידו את שווי החברה ואת שווי החזקות הציבור. אין אפשרות להגדיל החזקות כי אף אחד לא רוצה לקנות את הני"ע הקטנים". גולדברגר מוסיף כי "ב-2008 השוק היה במצב דומה, אז הבורסה הבינה שהמצב לא הגיוני והעניקה דחייה של חצי שנה בבחינת הקריטריונים. ב-2009, עם התיקון שנרשם במסחר, שווי החזקות הציבור עלה ומצב החברות השתפר".

נתי נתן, מנהל תחום עשיית שוק בבית ההשקעות אי.בי.אי אומר כי "זו דרך בכיוון אחד ומכת מוות עבור החברות הללו, כי הסיכוי שהן יצאו מהרשימה נמוך, ושנתיים אחרי הכניסה לרשימת השימור החברה נמחקת מהמסחר".

אי עמידה באחד הקריטריונים הללו יכניס את המניה לשימור

שווי החזקות ציבור גבוה מ-5 מיליון שקל

שיעור החזקות ציבור גבוה מ-15%, למעט אם שווי החזקות הציבור גדול מ-15 מיליון שקל

הון עצמי גבוה מ-2 מיליון שקל, למעט אם שווי החזקות הציבור גדול מ-24 מיליון שקל

המניות המרכזיות

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"