גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלך הדשא, נשאר המיתוס

ווימבלדון הנוכחי רחוק מאוד מהטורניר המיתולוגי עליו גדל גלעד בלום ■ למה שחקנים כבר לא מתכוננים לווימבלדון, והאם עדיין יש בכלל הצדקה לשחק על דשא?

הפעם הראשונה שלי בווימבלדון היתה ב-1980. הייתי בן 13. איאן פרומן לקח אותי ללונדון לראות את הטורניר שהוא חלומו של כל שחקן טניס. הושיבו אותי במגרש מספר 2 המיתולוגי, וזכיתי לצפות באותו יום בשלמה גליקשטיין עושה היסטוריה ומנצח את ראול רמירז המקסיקני במשחק שנחקק בזיכרוני עד היום.

מגרש מספר 2 כבר לא קיים. כמו הרבה דברים שהשתנו בווימבלדון. במהלך השנים עברו מתקני ווימבלדון שיפוץ כללי ובנייה מחדש, והתאימו את עצמם לעידן הנוכחי, ואני לא מדבר רק על היציעים או חדרי ההלבשה: גם סוג הדשא השתנה לגמרי. במקום הדשא הווימבלדוני המהיר, שתלו דשא "איטי" יותר. אפילו משקל הכדורים השתנה. כל זה כדי לאפשר משחק עם יותר חבטות מצד לצד, על מנת לעצור את הביקורות ההולכות וגוברות על כך שהטורניר הפך למשעמם ומתרכז בהפצצות של חבטות הגשה. כתוצאה מכך גם השתנה סגנון המשחק שהוא תוצר לוואי של תנאי המגרש והכדורים. כך שאותן קלישאות על "המשטח המהיר" בווימבלדון שהיו נכונות לשנות השמונים, הרבה פחות נכונות להיום. ווימבלדון היום הוא לא באמת ווימבלדון.

***

בניסיון להסביר מה מרגיש טניסאי שדורך על מגרש דשא, אחזור לפעם הראשונה שלי. ארבע שנים אחרי שצפיתי בגליקשטיין מהיציע, קיבלתי הזדמנות לשחק על דשא. הייתי בן 17 והגעתי לטורניר הנוער של ווימבלדון. קשה לתאר את ההתרגשות העצומה שאחזה בי. בתור אחד שגדל על האספלט של רמת השרון, היה משהו כמעט מיסטי בלשחק על דשא. אבל זה יהיה די יומרני להגיד שמיד הפכתי לשחקן דשא: לקח לי מספר שנים להבין את הניואנסים של המשטח, שלא דומה לשום משטח אחר.

לא מעט פעמים מצאתי את הכדור עובר מתחת למחבט שלי בגלל הקפיצה הנמוכה שלו - אותה תופעה של כדור שפוגע במשטח ולא מתרומם בחזרה כמו שהוא "אמור" להתרומם. הדשא שנראה מרחוק יפהפה וירקרק מייצר הרבה קפיצות גרועות לכדור, מהמורות קטנות שמסיתות את הכדור סנטימטרים הצידה וגורמות לפגיעה במקומות לא טובים במחבט ולחבטות לא נקיות. בגלל המשטח הלא אחיד יש צורך לכופף את הברכיים כמעט בכל חבטה, ולהפעיל שרירים אחרים מבדרך כלל, מה שמייצר דרישות פיזיות שונות לגמרי מהשחקנים.

כל אותם טניסאים שחיים על חבטת הטופ-ספין, שהיא הלחם והחמאה של הטניס המודרני, מגלים שהיא הופכת כמעט חסרת משמעות על דשא, משטח שלא מגיב לטופ-ספין. החבטה האולטימטיבית על דשא היא חבטת החיתוך שמשכיבה את הכדור נמוך ומאלצת את היריב להתכופף, וגורמת לטעויות. גם היום, למרות שתילת דשא הרבה יותר "איטי", עדיין "הסלייס" היא החבטה הקטלנית ביותר. הבעיה היא שאין יותר מדי שחקנים שמשתמשים בחבטה הזאת, מאחר וקשה לשנות הרגלים של שנה שלמה בשבועיים. פדרר הוא מהבודדים שמשתמשים הרבה ב"סלייס", אנדי מארי גם מגוון מדי פעם, אבל רוב השחקנים פשוט מתעלמים מהעובדה שמדובר במשטח שונה ופשוט משחקים את משחקם הרגיל.

אנדי מארי, טורניר ווימבלדון, טניס / צלם: רויטרס
אנדי מארי. מהיחידים שמתאימים עצמם למשטח

***

יש הרבה דרכים לספר על השוני של ווימבלדון מכל מקום אחר שבו דרכתי. אני זוכר דווקא את ההופעה שלי בטורניר הנוער שבו פגשתי את אוסף הכדורים ה-"Ball Boy", שבכלל לא היה נער אלא גבר קירח בשנות ה-30 לחייו. עד אותו רגע חשבתי לתומי שאוספי הכדורים הם ילדים חובבי טניס שהתנדבו לבוא לאסוף כדורים לשחקנים המקצוענים כפי שאני עשיתי בילדותי ברמת השרון. בווימבלדון הראשון שלי למדתי שלהיות אוסף כדורים זה מקצוע שבו מרוויחים כסף וצריך לעבור השתלמויות, ותנאי הקבלה די מחמירים. זו הרגשה די מוזרה (ונחמדה) כשמישהו שגילו כפול משלך משרת אותך במשך המשחק, מביא לך מים ומגבות ומנקה את הכדורים שפספסת ברשת, וכל זה ברצינות תהומית ומקצוענות מושלמת כאילו שאתה מינימום בוריס בקר.

כשאתה נכנס למתקן לפני תחילת הטורניר המגרשים נראים פשוט נפלא. אסור לאף אחד לשחק על המגרשים במהלך השנה למעט שבועות בודדים ובימים שלפני הטורניר. כך נוצר מצב אבסורדי שהמתקן הזה מתוחזק כל השנה, רק בשביל אותם שבועיים שבהם נהרס הדשא כבר אחרי יומיים. רק לאחרונה קראתי ב"ניו יורק טיימס" כי הטיפול בדשא הוא תורה בפני עצמה: בחורף קוצצים אותו לגובה 15 מ"מ בדיוק, בחודש מארס הוא מקוצץ ל-12 מ"מ, בתחילת אפריל 9 מ"מ, ועם תחילת הטורניר עוברים ל-8 מ"מ.

אבל זו בדיוק היתה הבעיה של מגרשי הדשא שהביאה להכחדה שלהם בסופו של דבר. אף אחד לא רצה להתעסק עם משטחים שאסור לדרוך עליהם כל השנה, ושעלות התחזוקה שלהם יקרה להחריד. עד שנות השבעים שוחק רוב הסבב על משטחי הדשא שהם המשטח המקורי שעליו הומצא המשחק במתכונתו הנוכחית. לראייה, השם המקורי של הענף הוא Tennis Lawn (טניס מדשאות). עד 1977 שלושה מתוך ארבעת הטורנירים הגדולים, הגראנד סלאמים, שוחקו על דשא, מה שהפך את השליטה במשחק רשת להכרח עבור כל שחקן רציני. שחקנים פגשו את הדשא מספר משמעותי של שבועות בשנה, ובאמת חלק מהם הפכו למומחי דשא לכל דבר, ממש כמו מומחי החימר של ימינו.

התהליכים שעבר הענף ב-40 השנים האחרונות הפכו את המשטח המקורי והנפלא הזה לזניח. כמעט לגימיק. החודש ראיתי את שחר פאר מצייצת בטוויטר שהיא עומדת להתאמן על דשא, שנה אחרי ששיחקה עליו בפעם האחרונה. שנה שלמה בלי לעלות על דשא??!

וכך, בכל שנה שעברה, נסגרו עוד ועוד מועדוני הדשא. המעבר של המועדונים למשטחים הסינתטיים והקשים נגדה אולי את הרוח ההיסטורית של הענף, אבל הפכה את הטניס לענף המשגשג שהוא כיום והורידה אותו אל העם. בתקופה שהדשא שלט היה הענף נחלת בני האצולה והמעמד העליון.

היום ובעשורים האחרונים תפס לעצמו הטניס את הנישה של הענף האינדיבידואלי הפופולרי ביותר בעולם, שאמנם עדיין אינו של מעמד הפועלים, אבל הוא הרבה יותר עממי ונגיש לבני אדם ממוצעים.

שחר פאר, טורניר ווימבלדון, טניס / צלם: רויטרס
שחר פאר. שנה בלי אימונים על דשא

***

‏הייחוד של ווימבלדון לא מגיע רק המשטח: הוא תוצר של הילה שנוצרה על-ידי מעל מאה שנים של היסטוריה, מסורת אנגלית והעובדה שהאנגלים פשוט אוהבים לעשות הכל קצת שונה משאר העולם. כל מי שנכנס בשערי מועדון ה"אול אינגלנד קלאב" יודע למה אני מתכוון. הקהל בווימבלדון, יותר מבכל הטורנירים האחרים מבין טניס, ומוכן לישון ברחוב שבוע ימים כדי להשיג כרטיס לטורניר. המשטרה אפילו משתפת פעולה ומתירה ל"הומלסים" הללו ללון באוהלים ברחוב בימים שלפני פתיחת הקופות‎.‎‏

גם בתור שחקן, ההכנה לווימבלדון שונה מכל טורניר אחר. בעבר היינו עורכים תקופת הכנה של 3-4 שבועות לפני ווימבלדון, שבהם היינו מנסים לשכוח לתקופה קצרה את כל ההרגלים שלנו ואת סגנון המשחק וממציאים לנו סגנון חדש, הלא הוא ה"הגש ורוץ לרשת". זו היתה כמעט אקסיומה שמי שעולה לרשת יותר פעמים יזכה במשחק. ראינו את השחקנים הגדולים בווימבלדון עושים את זה, וניסינו ללכת בדרכם. גם כשביורן בורג זכה ב-5 ווימבלדונים רצופים מהקו האחורי, עדיין היה ברור שעליה לרשת יותר משתלמת על הדשא. בורג היה פנומן שהיה היוצא מהכלל, כשג'ון מקנרו הביא את סגנון העלייה לרשת לדרגת אמנות והביס את בורג בגמר של 1981, הוא נתן גושפנקא לעליונות של הסגנון הנ"ל. אנחנו ראינו את ג'וני מק וניסינו לחקות.

מדוע היום שחקנים כבר מוותרים לחלוטין על ההכנה הכל כך קריטית לפני ווימבלדון? מאחר שמדובר בעונת דשא כה קצרה, שחקנים הפנימו שאין טעם לנסות ולשנות סגנון. כך נוצר מצב אבסורדי שבו שחקנים משחקים באותו סגנון שבו הם משחקים על משטחים קשים ועל חימר, כלומר הפצצות טופ-ספין מהקו האחורי עד שמישהו ממצמץ. לכן שחקנים כמו דיוקוביץ', פדרר או נדאל יכולים להרשות לעצמם להגיע לווימבלדון כמעט ללא משחקי הכנה - כי כולם משחקים באותו סגנון ממילא, והיתרון האיכותי שלהם יבוא לידי ביטוי על כל משטח. חימר, אספלט, דשא וגם חול אם היה כזה.

בדשא קבור הרבה כסף - העלייה בסכומי הפרסים בטורניר ווימבלדון

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"