גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משה סילמן לא היה גיבור

הפכנו למדינה שאזרחיה יציתו בה את עצמם, לפני שהוא עשה את המעשה

א.

למה אתה בוכה אבא? שאל אותי הילד שנכנס לחדר העבודה בעודי כותב את השורות האלה, ומי זה האיש הזה במחשב? קראו לו רועי, עניתי, רועי קליין. חבר שלך? שאל הילד. לא, אמרתי. מה קרה לו? הוא מת. איך? במלחמה. היום? לא, לפני שש שנים. עוד לא הייתי בעולם. נכון. איך הוא מת? טנק ירה בו? לא, הוא הציל את החברים שלו. הוא הרג את הרעים? לא, הוא שכב על רימון. מה זה רימון? פצצה קטנה שזורקים ביד. למה לא יורים אותה מתותח? כי לא לכל מקום אפשר להביא תותח. אז למה הוא שכב על המלון? הוא לא יכל לשפוך עליו מים? לא מלון, רימון, ולא. למה? לא יודע, אולי בדיוק נגמרו לו המים. אז למה הוא שכב עליו? כי הוא העדיף למות בעצמו, העיקר להציל את החברים שלו.

הילד חשב, וחשב עוד קצת. באמת גיבור, אמר. הנהנתי. אבל אם לא הכרת אותו, אבא, למה אתה בוכה? בערך בשלב הזה משכתי באפי, לקחתי את הילד והושבתי אותו על הברכיים. יש דברים שהשתיקה יפה להם, אמרתי, יש דברים שדווקא הצעקה יאה להם, ויש דברים, בני, שזו הדמעה שהולמת אותם.

מה זה הולמת, זה כמו עולם שמת? לא, הולמת זו מילה נרדפת למתאימה. גם אתה היית גיבור כשהיית חייל, אבא? לא ממש. למה? כי אי אפשר שכולם יהיו גיבורים. למה? כי אז העולם היה נורא משעמם.

ב.

שש שנים היום למעשה הגבורה וליום מותו של רב-סרן רועי קליין. יש דברים שלא עוזבים אותך, ובשבילי זה אחד העיקריים שבהם. אני אפילו לא צריך לבדוק את התאריך. אני יודע שזה היה בתחילת חודש אב, 26 ביולי.

לא נעים לי לומר, אבל אני מתקשה לזכור את ימי הפטירה של שני הסבים האהובים שלי וכמו כל מיני גברים מפוקפקים ממני בהרבה, יש לי ספק סביר לגבי יום הנישואין של עצמי, אבל השמע ישראל של רועי קליין ותאריך מותו כמו נעוצים לי במוח.

אנחנו לא קרובים, אנחנו לא בני אותו גיל, נדמה שאנחנו לא חולקים דבר מלבד נקודות השקה ביוגרפיות חופפות (בני עקיבא וכאלה), ובכל זאת - או אולי בזכות זאת, מי יודע - הוא אחד הגיבורים שלי, וכל שנה בערך בזמן הזה אני נהיה עצוב ופטריוט ומתגעגע לאדם שמעולם לא ראיתי ושאם הייתי רואה סביר להניח שלא ממש היינו מתחברים.

רשימת הגיבורים שלי, שעל פיה אני מנסה לחנך את ילדיי (או אנסה בעתיד, בינתיים לא עושה רושם שאני איזה מחנך מי יודע מה), היא אקלקטית במקרה הטוב, אבל איכותית, לפחות בעיניי. יש בה מגלי ארצות וכוכבי רוק, יש בה סופרים וספורטאים, יש בה בטלנים ושתיינים, יש בה כמה טיפוסים מפוקפקים למדי ויש בה גם לא מעט דמויות שמעולם לא חיו באמת.

אבל אתם יודעים מה אין בה? אין בה מתאבדים.

ג.

ובמעבר שאין חד ממנו, מרועי קליין למשה סילמן. אני לא משווה, כמובן. כי אין מה להשוות וכל השוואה היא מופרכת לחלוטין, ובמקרה הזה אפילו קצת מזעזעת.

אבל רגע, חכו שנייה עם הנטייה האוטומטית לא להשוות. האמנם? האמנם באמת אין מה להשוות? ולמה בעצם אין מה להשוות, כי אתם אומרים שאין מה להשוות? אולי דווקא יש מה להשוות? ואולי על דרך ההשוואה אפשר ללמוד דבר או שניים? מצטער, אבל כל ה"אין מה להשוות" לא מקובל עליי. נכון להשוות, ואני בעד להשוות כל דבר לכל דבר כמעט, גם אם המסקנה בסוף תהיה שאכן אין מה להשוות. ואולי זה בדיוק, אבל בדיוק, מה שצריך לעשות - להשוות את מה שאין להשוות. אחרי הכול, אני לא מכיר עוד המון דרכים טובות לחשוב על דברים כמו איזו השוואה טובה, ואתם?

ואחרי שכל זה נאמר, הרי שיש לנו פה שני ישראלים שהקריבו את חייהם (כאן הייתה יכולה לבוא קלישאה מסוג "את היקר להם מכול") למען מטרה גדולה יותר. את זה אי אפשר להכחיש, נכון? זה לא היה אקט פרטי, זה לא היה אקט של ייאוש, זה לא היה אקט של בריחה. זה לא שהשוויתי את סילמן לאדם שנכנס לסרטן או את קליין לאדם שהתאבד בגלל אהבה נכזבת. אולי בכל זאת אפשר להשוות את מה שאי אפשר להשוות.

ד.

אבל רגע אחד, שנייה, סטופ, עצור. בין מה למה אני בכלל משווה פה? האם אני משווה בין שניהם? ברור שלא. אין לי את הכלים ובכל מקרה, אין לזה שום טעם. נכון יותר יהיה לומר שאני משווה את עצמי, או יותר נכון, משווה בין היחס שלי והתגובות שלי למעשיהם של שני האנשים הנ"ל.

על רועי קליין כבר כתבתי. וסילמן: אני לא יכול לבכות על משה סילמן. אם הייתי הולך ללוויה סביר להניח שהייתי בוכה, זה ברור, אבל עם המעשה שעשה אני לא יכול ולעולם לא אוכל להזדהות. בחלק מהאירועים שהיו בעקבות סילמן קראו לו חלק מהאנשים גיבור. זה הכעיס אותי. זה קומם אותי. זה פגע בי. כאדם, כישראלי. זה היה לי זר. זה, וניסיונות ההצתה שבאו בעקבותיו. נכון לשעת כתיבת שורות אלה יש כבר שבעה אנשים שניסו והיד עוד נטויה.

וזה בכלל לא עניין של מחאה או שיוך פוליטי, בדיוק כמו ששני האנשים ששרפו את עצמם למוות כהתנגדות להתנתקות - ילנה בוסינובה וברוך בן מנחם - לא הפכו לסמלים של הימין או לאייקונים ישראליים מכל סוג אלא נשכחו מלב.

וזו בדיוק הנקודה: זה לא האתוס שלי, זה לא האתוס שלנו. זה הכי לא ישראלי. זה הכי לא יהודי. אנחנו לא יכולים להתחבר לזה. עובדה. תוכיח גם הנוכחות הדלה בהפגנה שהתרחשה קצת פחות מיממה אחרי פטירתו של סילמן. אני אמנם הלכתי, אבל היה לי קשה.

כחלק מהחינוך הלאומני והאתנוצנטרי שקיבלתי הכניסו לי טוב-טוב לראש שאנחנו אוהבים את החיים, אבל "הם" אוהבים את המוות. חונכתי על האמת המוחלטת: המציל נפש אחת (מישראל, לדאבוני. זה לא היה חינוך מושלם) כאילו הציל עולם מלא - כל אחד מאיתנו הוא עולם ומלואו. החיים חשובים. אין כמו החיים. בשבילם צריך לעשות הכול. זו המשיכה להיות עבורי אמת גם הרבה שנים אחרי שנטשתי את קו המחשבה ההוא, וזו עדיין אמת. אם להקריב את החיים, אז רק בשביל הרבה חיים אחרים, לא למען ההקרבה עצמה.

ההכרה הזו נעוצה בנו עמוק מאוד. והאמת שזה אחד הדברים היותר טובים שהצליחו להכניס לנו.

ה.

אז אם כך, איך בכל זאת נוכל להסביר את שלל מקרי ההצתה האחרונים? איך ולמה פונים כל-כך הרבה אנשים נגד דבר כל-כך בסיסי, נגד כל מה שהוא ישראלי או יהודי? האם זה רק בגלל המצב הכלכלי או הייאוש הספציפי? אחרי הכול, תמיד היה פה עוני, ותמיד התאבדו אנשים בגלל מצוקה כלכלית. אז מה גורם להם ללכת לקיצוניות המוחלטת הזו ולהצית את עצמם?

על מנת למצוא את התשובה, אולי עלינו להפוך את נקודת המבט ולהסתכל על המערכת שגרמה לכל האנשים האלה לנסות ולהצית את עצמם. תגידו לי אתם, ישראליות וישראלים טובים שכמותכם - האם הקפיטליזם החזירי הזה, האלים והדורסני, שבמסגרתו אנחנו חיים כבר כמה עשורים, האם הוא ישראלי? האם הוא יהודי? האם הוא שייך לתרבות שלנו, או שמא מדובר בנטע זר, בסוג של מחלה?

לי התשובה ברורה. ישראל הפכה להיות מדינה שכזו שבה אנשים יכולים להצית את עצמם הרבה לפני שאנשים התחילו להצית בה את עצמם בפועל. מדינת ישראל הפסיקה להיות ישראלית ויהודית הרבה לפני החלשים והמוזנחים שבאזרחיה. היא יצרה את התנאים. באותה המידה יכולה הייתה להצית את הגפרור.

הרהור

בחלק מהאירועים לזכרו של משה סילמן קראו לו גיבור. זה קומם אותי. זה הכעיס אותי. זה פגע בי. כאדם, כישראלי

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר