גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד החקלאות מציג: הפאשלה שהציתה גל התייקרויות

ימים ספורים לפני שמשרד החקלאות פרסם דוח שצפה עליות של עד 17% במחירי המזון, הגיע המשרד למסקנה כי לא חל שינוי במחיר מוצרי החלב, וכי מחיר הביצים אף אמור לרדת ■ בכיר במשרד מודה: "זה דוח שמכשיר העלאות מחירים"

"אף בר-דעת לא היה מעלה על דעתו לפרסם דוח כזה. זו הודעה שיכולה להכשיר העלאות מחירים בשוק ומכניסה את הציבור לבהלה. זה לא היה אמור להיות מפורסם. זה אמור היה להיות לצרכים פנימיים".

כך אומר היום (ב') ל"גלובס",בכיר במשרד החקלאות, בהתייחסו לדוח שפרסם המשרד בשבוע שעבר וצפה עליות של 6%-17% במחירי מוצרי החלב, הביצים, העוף והפטם. הדוח התבסס על עליית מחירי הגרעינים בבורסות בעולם.

כעת מתברר כי רק בחודש יולי 2012, ימים ספורים טרם פרסום הדוח, בחן משרד החקלאות את השפעת השינוי במחירי התשומות על מחירי מוצרי החלב והביצים, והגיע למסקנה כי אין כל שינוי במחיר מוצרי החלב, וכי מחיר הביצים אף אמור לרדת מעט.

משרד החקלאות, נציין, מפקח על מחירי הביצים, החלב בשקית, חלב בקרטון, אשל, לבן, שמנת, גבינה צהובה במעדנייה (העמק וגלבוע) וחמאה.

"נכון ליולי 2012 השינוי היה אפס, ולכן לא היה עדכון במחיר. מחירי הביצים היו אמורים אפילו לרדת קצת באותו החודש, אבל אין טעם להוריד אותם אם המע"מ עולה ב-1%, ומחירי הגרעינים כבר השפיעו השפעה ראשונית", מאשר אורי צוק-בר, סמנכ"ל מחקר כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות, העומד בראש המחלקה שפרסמה את הדוח.

על רקע הדברים הללו גוברים סימני השאלה סביב החלטת משרד החקלאות לפרסם את הדוח הקודר. "הדוח נתן ליצרנים יותר אומץ להעלות מחיר. נתן להם לגיטימציה", אומר ל"גלובס" קמעונאי בכיר.

קמעונאי אחר מוסיף כי "אתה שומע על כזה דוח ומבין שאין לספקים ברירה אלא להעלות מחירים. אם מחירי הביצים והחלב עולים - אז כנראה הכול יעלה. גם הצרכן שומע ומבין שאין ברירה, שזו גזירת שמיים. זה המצב, זה העולם. הדוח נע בין פלילי ללא אחראי. אם אנחנו כצרכנים לא יכולים להאמין לנתונים שהמדינה מאכילה אותנו, אז מה הלאה? יש שרת חקלאות שאחראית, והיא צריכה ללכת הביתה".

מטעמה של שרת החקלאות, אורית נוקד, נמסר בתגובה כי "משרד החקלאות מחויב בביטחון המזון של אוכלוסיית המדינה. בשל אירועים ותהליכים המתקיימים בעולם, הטילה הנהלת המשרד על החטיבה למחקר כלכלה ואסטרטגיה במשרד לעקוב אחר התפתחות תהליכים אסטרטגיים העשויים להשפיע על ביטחון המזון של ישראל.

"דוח חטיבת המחקר טרם נדון בהנהלת המשרד וטרם הוצג בפני השרה. עוד בטרם נדון וטרם נדונו הכלים להתמודדות עם תמונת המצב - הופץ הדוח לקהל הרחב על-ידי דוברת המשרד, ללא אישור ובחוסר סמכות".

"הדוח הוצא מהקשרו"

יצוין כי הדוח שפורסם עוסק במחירי הגרעינים בבורסות בעולם, בעוד שעדכוני המחיר מבוצעים על-פי מחירי התשומות בפועל.

לדברי צוק-בר, עדכון מחירי המוצרים שבפיקוח נעשה רק אחת לשנה, ומאחר שביולי האחרון לא היה שינוי במחיר, אזי משרד החקלאות יהיה רשאי לעדכן את המחירים רק אם יתברר כי השינוי במחיר הוא 3% לפחות.

- האם צפויה עליית מחירים אחרי החגים?

"אני עדיין לא יודע. נראה את זה בסוף אוקטובר, וזה יחושב לפי המחירים בפועל. בסופו של דבר אנחנו מודדים את העלייה במחירים האמיתיים של התשומות ולא לפי בורסות, תחזיות או הערכות. באוקטובר הקרוב נחשב לפי המחיר שהיה בפועל בספטמבר", אומר צוק-בר.

- מה הייתה מטרת הדוח, ולמה פרסמתם אותו?

"השאלה לא רלוונטית. אנחנו עוקבים ביחידה אחרי השינויים במחירי התשומות כדי לדעת את ההשפעה על המחירים. עשינו הערכה פנימית כדי לדעת מה הצפי. זה יצא קצת מהקשרו, כאילו הודענו שהמחירים עומדים לעלות. ממש לא".

יצוין כי לצד התחזית הקודרת, נכתב בדוח כי "כל הערכה לגבי אחוזי השינוי היא בגדר ניחוש בלבד". עוד נכתב כי בשנה האחרונה נרשם שפל במחירי החלב והבשר באירופה, וכי לפי דוח ה-OECD שעדיין לא פורסם, בשנת 2011 היה מחיר החלב בישראל גבוה מהמחיר העולמי ביותר מ-10%, מצב שהשתנה מעט עקב התחזקות הדולר.

- בדוח ציינתם כי מחירי החלב והבשר באירופה בשפל.

"לא זוכר כזה דבר. יכול להיות. לא נתנו דגש לנקודה הזאת".

- ברור לך שהדוח הובן שלא כהלכה?

"ברור לי שהכותרות שאנחנו מודיעים על עליית מחיר הוצאו מהקשרן".

- בדיעבד, זו הייתה טעות לפרסם את הדוח?

"לא יודע. חשוב לבחון את הנושא. אם מזה הגיעו למסקנה שהמחירים עולים - אז כן. אנשי המקצוע לא מחליטים מה לפרסם ומה לא".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד