גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכה: בן-צבי לא יחסל את המהדורה המודפסת ב"מעריב"

עיתון "מעריב" אמור להימכר בפעם השלישית מזה שנתיים - והפעם למו"ל "מקור ראשון", שלמה בן-צבי ■ "גלובס" מנתח: מהו החזון של הבעלים החדשים, מדוע בחר להכניס ראש בריא למיטה חולה, ומה עשוי לעלות בגורל העובדים?

1. נוחי דנקנר לא שש במיוחד לפתוח במשא-ומתן עם שלמה בן-צבי. לפני כחודש בערך פנה מו"ל "מקור ראשון" לקבוצת אי.די.בי והציע לקנות את "מעריב".

זו אגב, נודע, לא הייתה האפשרות היחידה שבן-צבי בחן. ערוץ 10, גוף תקשורת אחר במשבר, היה אלטרנטיבה נוספת להשקעה בעיניו, והוא גישש גם אצל בעלי המניות שם. אך "מעריב ", שבן-צבי חשק בו עוד בימים שנשלט על-ידי עופר נמרודי והכשרת היישוב, היה בעדיפות ראשונה.

גורמים בסביבתו של בן-צבי אומרים כי כבר אז הייתה באמתחתו תוכנית אסטרטגית מלאה באשר לעתידו של "מעריב". ובכל זאת, למרות התגובה הפושרת של דנקנר, פנייתו של בן-צבי, שפורסמה בראשונה ב"גלובס", לא נדחתה על הסף. בכירים בקבוצה החלו בפגישות, ובן-צבי עצמו אף ביקר בבית "מעריב".

לפני שבוע, כשפקדה סערה את קבוצת אי.די.בי כולה, דנקנר עצמו, שחש את החבל מתהדק סביב האימפריה שלו, נכנס אל עובי הקורה, לקח חלק פעיל בדיונים ואף "הראה התלהבות", אומרים גורמים.

השבוע נסגרה העסקה באופן עקרוני, חתימה צפויה להיות עד לראש השנה, ואם הכול יתקדם כמתוכנן, והליך בדיקת הנאותות יגיע לכדי מיצוי סופי, עד סוף החודש-תחילת אוקטובר יעבור העיתון "מעריב" ידיים בפעם השלישית בשנתיים האחרונות.

שלמה בן-צבי, האיש שמנהל את "מקור ראשון" בשנים האחרונות, מאמין כי הוא מחזיק ביכולות הניהוליות להמשיך ולקיים את העיתון בעתיד.

את שלמה בן-צבי מייצגים בעסקה עורכי הדין דוני טולידאנו וליאור אורן ממשרד צלרמאיר, פילוסוף, רוזובסקי, צפריר, טולידאנו ושות'. את אי.די.בי מייצגת בעסקה עו"ד שרית לויתן ממשרד גרוס קליינהנדלר ושות'.

2. לא הירש מדיה, הקבוצה המחזיקה היום "במקור ראשון", תחזיק את "מעריב". תהיה זו קבוצה חדשה לחלוטין, שתהיה בנויה מבן-צבי עצמו ומבני משפחתו. ככל הנראה מדובר בחמו קונרד מוריס, מעשירי בריטניה, ובגיסו דוד מוריס, אשר מחזיקים בחלקים גם ב"מקור ראשון".

המוריסים עומדים במידה רבה מאחורי חוסנו של בן-צבי, שאמור להשקיע 85 מיליון שקל ברכישה - לא הכול במזומן, אלא בחלקים, על פני תקופה.

החברה החדשה שתוקם - שעצם הקמתה ממחישה כי לא צפוי איחוד לפי שעה עם "מקור ראשון" - תרכוש רק חלק מהנכסים הנוכחיים של מעריב. כלומר, את המותגים "מעריב", nrg, את הוצאת הספרים, את הפיתוחים הדיגיטלייים ובהם אפליקציית האייפד שזה עתה הושקה, ואת הציוד של המערכת על מחשביה וכסאותיה.

בית הדפוס והחובות יישארו לטיפולה של אי.די.בי, שכבר הציעה את פעילות ההדפסה של לוין אפשטיין למכירה ב-72 מיליון שקל לפחות.

כיום מדפיס העיתון "מקור ראשון" בבית הדפוס של עיתון "הארץ" (המדפיס גם את "ישראל היום"), ועל-פי ההערכה, לשם גם תעבור פעילות ההדפסה של "מעריב". זאת תשובה למי שתהה מה עומד מאחורי שינוי הגישה המערכתי של "הארץ-דה מרקר" כלפי העיתון הגוסס.

3. השאלה האמיתית, עם זאת, היא שאלת העובדים. בן-צבי התחייב לקלוט כ-400 עובדים של "מעריב", מרביתם עובדי מערכת.

ל"גלובס" נודע כי מדובר בהסכמה שלא היה קל להגיע אליה. קבוצת אי.די.בי התעקשה כי התחייבות לקליטת העובדים תיכנס אל תוך ההסכם, אך בן-צבי סירב במשך כמה דיונים לכמות הגבוהה של העובדים. הוא רצה הרבה פחות.

עם זאת, לא נכללת התחייבות למשך הזמן של הקליטה, ולמעשה, עקרונית יכול המו"ל החדש להיפרד ממרביתם רגע אחד אחרי העברת הבעלות.

לעיתון "מקור ראשון" עצמו יש כיום 400 עובדים משלו, ובכללם גם עובדי ההפצה והמינהלות. במערכת עצמה יש לא יותר מ-200 עובדים, ותפוצת העיתון לא עולה על 24 אלף עותקים במהלך השבוע.

4. ומי האיש שייכנס לעסק כה בעייתי, עד שאפילו אחד האנשים המשמעותיים במשק הישראלי, נוחי דנקנר, על כל הונו, לא הצליח להציל?

בן-צבי מאמין שהוא יוכל לעשות זאת. ההתנהלות שלו, אומרים גורמים בסביבתו, לא תהיה מונעת ממניעים פוליטיים כלל, שכן האוריינטציה הימנית-דתית שלו ידועה - אלא ממניעים עסקיים רציונליים לחלוטין. "לא פילנתרופיה, השקעה", אמר מישהו.

רק באחרונה הגיש בן-צבי תצהיר לבית המשפט במסגרת תביעה הדדית שהוא מנהל מול שלדון אדלסון, שותפו לשעבר בחינמון הרכבת הראשון "ישראלי", האב הרוחני של "ישראל היום", שם הוא מאשים אותו כי הובל על-ידי מניעים אידיאולוגיים ולא הגיוניים עסקית.

באותה הרפתקה בן-צבי כבר פלירטט עם "מעריב", כשביקש לשפוך את תכניו אל העיתון החינמי, ולמעשה ניסיונו של בן-צבי בתקשורת הישראלית לא תמיד האיר לו פנים. הוא הקים את ערוץ הכבלים לקהל הדתי-לאומי "תכלת", שכשל לאחר השקעה של מיליוני שקלים וירד מהמסך.

בהמשך נכנס בן-צבי, יחד עם רון לאודר, כשותף בערוץ 10, תוך הצהרה כי בכוונתו להשפיע על הערוץ ערכית. אולם גם זה נגמר מהר מאוד, לאחר שבן-צבי הבין כי אין שם אופק כלכלי וגם לא ממש הרבה יכולת השפעה בגלל המגבלות הרגולטוריות.

ב-2003 קנה בן-צבי את "מקור ראשון", העיתון הלאומי, ובהמשך גם קנה את "הצופה", אך מיזג אותו אל תוך "מקור ראשון" והפסיק את הדפסתו העצמאית. בגורל דומה פגש גם מגזין המתנחלים "נקודה", שנרכש על-ידי בן-צבי.

איש העסקים המתגורר באפרת זכה גם במכרז על ערוץ המורשת הייעודי, אולם החליט בסופו של דבר לא לקחת את הרישיון. למכרז השני לערוץ, שנסגר בימים אלה, הוא בחר לא לגשת כלל, לאחר שהגיע למסקנה כי הוא לא כלכלי.

"ישראלי", שהוקם ב-2006 לאחר זכייה במכרז, היה אמור להיות בשורה לתקשורת הישראלית, אולם גם הוא כשל לאחר השותפות עם אדלסון. העיתון נסגר בייסורים ב-2008, כש"ישראל היום" החל במלחמה חסרת תקדים נגדו מבחוץ.

5. מאז ששלמה בן-צבי מחזיק ב"מקור ראשון", הוא הפך סולידי הרבה יותר בהתנהלותו העסקית ופחות לוקח סיכונים. העיתון עבר שינוי משמעותי ביותר במבנה שלו, בצורתו ובאופיו. הוא עלה באופן משמעותי בסקרי ה-TGI, הפך איכותי יותר ומוערך, וכיום הוא זוכה להערכה כקצה השני והראוי של עיתון "הארץ". באותה מידה הוא גם הלך והתחזק ולבש אוריינטציה יהודית יותר, שלא בהכרח אפיינה אותו תמיד.

בן-צבי עצמו משמש כיום כעורכו הראשי של העיתון, ואחד האתגרים הראשיים שנטל על עצמו היה מעבר לעידן הדיגיטלי. העיתון שוקד על אתר אינטרנט חדשני, עם פעילות אינטרנט עשירה הכוללת גם וידיאו, ועל אפליקציות סלולר וטאבלט שונות. נראה כי דווקא שם הוא יפגוש בעיתון "מעריב".

6. שלמה בן-צבי לא רוצה לסגור את "מעריב". הוא לא רוצה לחסל את הפרינט ולא את המותג. יותר מגורם אחד אישר כי העיתון היומי ועיתון סוף השבוע ימשיכו להתקיים במתכונתם הנוכחית, כך על-פי תוכניתו של בן-צבי, למשך תקופה בלתי מבוטלת.

בינתיים, ימשיך להשקיע בן-צבי בפיתוח האלטרנטיבות הדיגיטליות של היום שלמחרת, כפי שתכנן דנקנר, וכפי שתכנן זקי רכיב לפניו. זו התוכנית כרגע - השאלה היא איך תיראה התוכנית ברגע ש"מעריב" כבר יהיה בידיו.

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת