גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כ-50% מהעסקים באילת מדווחים על ירידה בפדיון

המחירים הגבוהים בעיר הדרומית נטולת המע"מ מרחיקים ממנה תיירים ומביאים לירידה בפדיונות העסקים ■ בזמן שעיריית אילת מכוונת להרחבת שטחי המסחר, בעלי העסקים טוענים כי העיר רוויה, ובעלי הדוכנים בטיילת נאבקים על קיומם

לא פחות מ-3 מיליארד שקל מוציאים מדי שנה הנופשים בעיר אילת על מלונות וקניות - כך לפי הערכות. סכום נמוך מעט יותר (2.8 מיליארד שקל) מוציאים בנוסף 61 אלף תושבי העיר. אלא שהעסקים בעיר הדרומית נטולת המע"מ חווים בשנה החולפת ירידה בהכנסות, שהחריפה עם המבצע הצבאי "עמוד ענן". מאז המבצע, בתי-המלון באילת רושמים אלפי ביטולים, והקרב על פרוסת העוגה האילתית רק הולך ומחריף.

בעבודה שערך מכון גיאוקרטוגרפיה בראשות פרופ' אבי דגני עבור עיריית אילת, דיווחו קרוב למחצית מהעסקים בעיר על ירידה בפדיון בשנה החולפת ביחס לעבר. כ-18% מהעסקים דיווחו על ירידה בהיקף הפעילות מצד התושבים. מדובר בירידה חדה, הגדולה משמעותית מהירידה בהיקף התיירים בעיר ומטרידה את בעלי העסקים.

אגב, בטיילת ובקניון מול היום, שיעור המדווחים על ירידה בפדיון היה גבוה יותר. הדוכנים בטיילת באילת ספגו בשנה החולפת ירידה דו-ספרתית במכירות.

אילת חווה בלימה בתיירות כבר מ-2009, וכמות הביקורים החוזרים של תיירים ישראלים נמצאת בירידה.

פרופ' דגני מצביע על יוקר המחיה בעיר אילת כעל הגורם המרכזי לירידה בתדירות התיירים הישראלים. "אילת נתפסת כעיר יקרה. ההגעה לאילת יקרה, הלינה בעיר יקרה, האטרקציות יקרות, המוניות יקרות, והמסעדות באילת יקרות. רק החולצה בפוקס/קסטרו/רנואר יותר זולה. בשורה התחתונה, אילת לא נתפסת כאלטרנטיבה לתייר הישראלי ולתייר הזר", כותב דגני.

דגני גם ערך השוואה של מחירי מוצרים באילת לעומת מרכז תל-אביב, ומצא כי מנה של שווארמה באילת עולה 37-38 שקל - לעומת 34-36 שקל בתל-אביב. קרם הגנה עולה באילת 52-60 שקל - לעומת 40-65 שקל במרכז תל-אביב.

העובדה שלא אחת מחירי מוצרים בסיסיים של נופשים באילת יקרים יותר מהמרכז, למרות שבאילת אין מע"מ, לא נעלמת גם מעינו של התייר הישראלי.

מאז 2009 ועד היום נוספו לעיר כ-304 עסקים, מתוכם 39 מסעדות, בתי-קפה, ברים ומועדונים. חלק נכבד מהם (169) נפתח במתחם המסחרי "פארק הקרח" שנפתח באוגוסט האחרון. כוח הקנייה בעיר מצוי בסטגנציה, והנתח שאותו מקבלים העסקים הולך הצטמצם.

"עודף שטחי מסחר"

באילת יש כ-160 אלף מ"ר של שטחי מסחר. המסחר בעיר אילת מתמקד בקניון מול הים, חנויות הטיילת, קניון מלכת שבא, פארק הקרח, ביג אילת ובעוד מרכזים מסחריים אחרים. בנוסף, מתוכננים קניון בכניסה לעיר וקניון נוסף באזור התחנה המרכזית. לשני הפרויקטים מתנגדים קניון מול הים ופארק הקרח.

"לא נכון שיהיו עוד מרכזי קניות בעיר. זה לירות לעצמנו ברגל", אומר מנכ"ל פארק הקרח, חיים כהן אכד. עם זאת, לדבריו, "פארק הקרח הוא הצלחה, והפגיעה שלו במרכזים האחרים בעיר היא בשוליים".

גם לדברי משה רוזנבלום, מנכ"ל מליסרון, המחזיקה בקניון מלכת שבא בעיר, "העיר נמצאת במיצוי ועם עודף שטחי מסחר. הפליטים מדראפור וסודן שהשתלטו על כמה רובעים באילת לא מוסיפים כוח קנייה לעיר. כמות התיירים לא גדלה, ולכן הקניות קטנו. המותגים היוקרתיים שנכנסו לאילת נשענים על תיירות, בעיקר תיירות חוץ. סקרים מראים כי אילת לא הכי זולה, אז אנשים שואלים את עצמם 'למה לקנות?'".

התושבים לא מבלים

חי גאליס, סמנכ"ל ניהול ושיווק בביג מרכזי קניות, חולק עליהם. "כשלוקחים במול הים 800-900 שקל למ"ר, מה שבטוח הוא שאין מספיק מסחר באילת. אחרת לא היו גובים דמי שכירות כאלה גבוהים", הוא אומר.

גאליס אומר כי הכנסות העסקים במרכז ביג יציבות מתחילת השנה, עם צמיחה קלה, וכי הוא אינו מוטרד מפארק הקרח. "פארק הקרח עוד לא משפיע, ומראש נראה לי שאנחנו פחות נושפע, והקניון יושפע יותר", אומר גאליס.

בקניון מול הים מודים כי מרגישים שנכנס עוד שחקן למגרש, אך טוענים - ובצדק - כי את ההשפעה צריך למדוד לאורך זמן, לפחות שנה.

כך או כך, בעיריית אילת מסתכלים שני עשורים קדימה ומתכננים להגדיל את שטחי המסחר. "בנקודת הזמן הזאת אין עודף שטחי מסחר באילת", אומר ל"גלובס" ראש העיר, מאיר יצחק הלוי.

לדבריו, "אנחנו בונים את העיר לשנת 2030. אנחנו רואים הכפלה של האוכלוסייה ל-120 אלף תושבים והכפלה של מספר התיירים שיגיעו לעיר. התוכנית היא להגדיל את חדרי המלון מ-11 אלף ל-20 אלף; להקים שדה-תעופה בינלאומי שיודע להנחית מכל יעד בעולם; כביש ערבה משודרג; מתחם גולף; קריית קונגרסים. לכן, הנגזרת היא תוספת של שטחי מסחר".

חלק מהעסקים באילת, כמו "פארק הקרח", טוענים כי הם חייבים להישען גם על האוכלוסייה המקומית, וכי "אי-אפשר אחרת". אלא שבהיבט זה, הנתונים אינם מעודדים. נכון ליוני 2012, חיים באילת כ-61 אלף תושבים, מתוכם כמה אלפי מהגרים. לפי גיאוקרטוגרפיה, משק-בית באילת מוציא 16% פחות על בילוי מאשר הממוצע הכללי בישראל ו-9% פחות על קניות בקניון.

עוד נמצא כי רק 8% מהתושבים מרבים לבקר בבתי-הקולנוע, 12% בפאבים או בברים, 16% בלבד בטיילת, ו-29% בלבד בקניון מול הים. המסעדות זוכות לשיעור גבוה יחסית של ביקורים מקומיים, ו-40% מתושבי העיר מרבים לבקר בהן.

שיעור התושבים שמדירים את רגליהם ממקומות הבילוי והקניות הללו, או שמבקרים בהם מעט, הוא גבוה במיוחד. כמחצית מהתושבים בקושי מבלים בטיילת, וכ-75% מבלים בקושי בקולנוע או בפאבים.

הנתונים האלה ממחישים עד כמה תלוי המסחר בעיר אילת בנופשים, המהווים בממוצע 60% מכלל הלקוחות של העסקים בעיר, רובם המכריע, אגב, הם תיירים ישראלים.

הכול כלול

יותר משליש מהמלונות, וכמחצית מהחדרים באילת, נמצאים בבעלות הרשתות ישרוטל ופתאל. כרבע מחדרי המלון באילת הם על בסיס "הכול כלול" או על בסיס "חצי פנסיון" בלבד. ברשת פאתל 55% מהחדרים הם על בסיס הכול כלול. בישרוטל - 29%.

מתברר כי ההיצע הזה תואם היטב את הציפיות של הנופשים באילת. בסקר נמצא כי 75% מהנופשים מעדיפים אירוח על בסיס "הכול כלול" או חצי פנסיון.

בעלי העסקים באילת מאשימים את המלונות, כי המדיניות שלהם - שנועדה להגדיל את הכנסות המלון - באה באופן ישיר על חשבון עסקים אחרים בעיר, וכי בתי-המלון מחזיקים ב"מונופול" על הידע שהתייר נחשף אליו. לטענת בעלי עסקים בעיר, הם מסרבים לפרסם מידע על אירועים ואטרקציות בעיר, אלא אם משלמים להם פרמיה גבוהה.

במחקר עולה כי הרחבת בתי-המלון לפעילות "הכול כלול" אינה כלכלית, והמסקנה המתבקשת היא שהמלונות מסכימים לשחיקה בפדיון - על חשבון הגדלת שיעורי התפוסה.

הדוכנים בטיילת: מכירות של 70 מיליון שקל בשנה

אם לא יהיה שינוי של הרגע האחרון, בשבוע הבא תפנה עיריית אילת את 74 הדוכנים שנותרו בטיילת והפכו זה מכבר לחלק בלתי נפרד מנוף המסחר באילת. על-פי הערכות, הפדיון החודשי של דוכן נע בממוצע מ-40 אלף שקל עד 120 אלף שקל בחודש.

מחזור המכירות השנתי של כלל הדוכנים עומד על כ-70 מיליון שקל בשנה. בשיא פעלו בטיילת 270 דוכנים ומחזור המכירות הכולל היה יותר מכפול.

בעלי הדוכנים ששכרו את עו"ד יעקב וינרוט עתרו לבית המשפט העליון ואף הגישו בקשה לעיכוב ביצוע הפינוי, אך גם הם מודים כי הם לא צופים שבית המשפט יעכב את הפינוי.

בקניונים ובחנויות המסחר בטיילת בעיר חלוקים בשאלת ההשפעה שתהיה לפינוי הדוכנים על המסחר בעיר. "הם נאבקים על החיים, יש להם שם פרנסה. זה לא בעלי רשתות שעוד חנות ופחות חנות לא תשנה להם כלום. העירייה שופכת את התינוק עם המים. יותר טוב לאילת עם הדוכנים המכוערים מאשר בלי דוכנים. רגע אחרי שהדוכנים ייעלמו, הציר הזה יימחק. רק עכשיו החנויות שמובילות את המאבק בדוכנים מתחילות להבין שהן כורתות את הגזע שהן יושבות עליו", אומר ל"גלובס" בעל אחד הקניונים בעיר.

גם חיים כהן אכד, מנכ"ל פארק הקרח, שמציע שדרת דוכנים בתוך הקניון, מתנגד לפינוי הדוכנים מהטיילת. לדבריו, "זו טעות לחסל את הדוכנים בטיילת שאופייניים לערי תיירות. בעלי החנויות, שהיו הראשונים להתנגד לדוכנים, עוד יבכו בסוף כשהדוכנים ייעלמו, כי הציר יפסיק להיות ציר מרכזי".

כהן אכד גם טוען כי האלטרנטיבה שמציעה העירייה, בדמות מתחם ל-59 דוכנים במרכז הטיילת, אינה יכולה להוות תחליף ראוי. "זה מבנה קטן. הדוכנים צריכים להיות בשדרה ארוכה", הוא אומר.

"שדרת הדוכנים נראית רע. מעולם לא הכחשנו את זה. אבל אין בעל דוכן אחד שלא מוכן להחליף כרגע את הדוכן על חשבונו. אם היינו מסודרים ואסתטיים, אף שופט לא היה משתף פעולה עם המנהל וראש העיר", אומר מאיר תורג'מן, בעל דוכן העומד בראש המאבק.

ראש העיר, מאיר יצחק הלוי, אומר כי האלטרנטיבה שמציעה העירייה, של "מגרש דוכנים אקסקלוסיבי יוקרתי", היא ראויה.

אילת

אילת2

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?