גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ערוץ 10, אבי בלשניקוב: "לצערי טלוויזיה זה לא ביזנס"

יו"ר ערוץ 10 באחד הימים הגורליים בתולדות הערוץ: "אם כולם יעמדו בהבטחותיהם, הלילה נצא לדרך חדשה" ■ "מבחינת בעלי המניות זו השקעה שלא תחזור לעולם" ■ "אני שותף לחלוטין לדרישות הלגיטימיות של קשת ורשת"

"למדתי מהמאבק הזה שלא חשוב איפה אתה נמצא, אתה יכול לסמוך אך ורק על עצמך" - כך אמר היום (ה') אחר-הצהריים אבי בלשניקוב. בעיצומו של היום שעשוי להיות אחד הגורליים בתולדות ערוץ 10, יו"ר הדירקטוריון, נציגו של רון לאודר בישראל, התפנה לשוחח על המאבק שניהל עד כה.

לאחר כשנה וחצי שבהן ניהל ערוץ 10 את מאבקו בפרופיל נמוך, בעיקר במסדרונות האוצר ובלשכות, לפני כמה שבועות החליט בלשניקוב להעלות את הלהבות. בין היתר בלשניקוב, שותפתו לדרך מיכל גרייבסקי (יו"ר ועדת הכספים של הערוץ) ובכירי הערוץ התבצרו בבניין האוצר במשך יממה וחצי, עד אשר גיבשו שם את המלצות "ועדת לוקר", שהן הבסיס לחוק שעלה היום לדיון בכנסת.

"ידענו שיאים ומורדות", אומר בלשניקוב ל"גלובס". "אשקר אם אגיד שזה היה קל ופשוט, אבל המאבק היה אמיתי. רצינו להעניק למונחים כמו חופש הביטוי, דמוקרטיה ופלורליזם משמעות פרקטית".

- זה אולי המאבק שקיבל כותרות, אבל הדרך העיקרית שבה פעלתם הייתה מאחורי הקלעים. מה עבר עליך ביממה האחרונה, ערב עליית החוק במליאת הכנסת?

בלשניקוב: "כל העבודה האמיתית היא מאחורי הקלעים. החל מאתמול ניהלתי שיחות אישיות עם כל חברי הכנסת, השרים והיועצים המשפטיים של משרדי הממשלה השונים. בעיקר אני מקפיד לעמוד על המשמר ולדאוג שהסיכום עם כל אחד מהם יהיה סיכום, ומילה תהיה מילה. נכון לעכשיו נראה שכולם עומדים בסיכומים עמם, ואני מקווה שנסיים את היום כך".

- ובכל זאת, אתה אומר, למדת שאפשר לסמוך רק על עצמך ולא על מילתו של אף אדם אחר.

"בסופו של דבר, מה שהכריע את הכף זה הקרב וההתמדה, וגם העובדה הפשוטה שלא עשינו חיים קלים. אני ומיכל גרייבסקי לא ויתרנו לאף אחד, ולא עשינו הנחות לשום גורם. לא השגנו את כל מה שרצינו, אבל בהחלט אנחנו יוצאים לדרך חדשה עם הסדרה של הבעיה הנוכחית".

"קשקוש בלבוש"

כשבלשניקוב אומר שהוא לא קיבל את כל מה שביקש, הוא מתכוון לעובדה שבראשית המאבק ביקש ערוץ 10 שיכשירו לו את התנאים לעבור כבר בשנה הבאה לרישיון. בסופו של התהליך קבעה ועדת לוקר כי זיכיון הערוץ יוארך בשנתיים בלבד. ואולם, כבר בסוף השנה הבאה יוכל ערוץ 10 לבקש לעבור לרישיון, שנה אחר-כך.

משמעות הדבר היא שלהארכת זיכיון אין באמת משמעות אופרטיבית. כבר מהשנה הבאה, הערוץ יוכל לשדר על-פי מינימום מחויבות תוכן, כפי שקבוע בחוק, ולמעשה אם יעמוד בכל חובותיו, פתוחה בפניו הדרך לשדר ב-17 השנים הקרובות. אם אכן יסתיים היום בחקיקת החוק, מצבו של ערוץ 10 יהפוך באחת טוב משל זכייניות 2.

חוות-דעת משפטית שהזמינה זכיינית ערוץ 2 קשת קבעה כי לא מדובר בהטבה לערוץ 10, אלא בהטבה לבעל המניות של הערוץ, רון לאודר. אולי בלי מתווה לוקר, הערוץ היה יוצא לפירוק (כמו "מעריב") ומתקיים בכל אופן, גם בלי לאודר.

"זה קשקוש בלבוש", פוסק בלשניקוב. "כל מי שמשקיע בשוק התקשורת במדינת ישראל - לאודר, אנג'ל, שטראוס, וורטהיים - הם כולם פילנתרופים. השקעתם בשוק התקשורת הישראלי היא על בסיס תרומה ייעודית לחופש הביטוי והדמוקרטיה. לצערי זה לא ביזנס, ומבחינת כולם זו השקעה שלא תחזור לעולם. כמי שהיה מנכ"ל הכנסת ומנכ"ל משרד התקשורת, אני אומר לך: צריך להצדיע להם".

- אבל אולי זו בדיוק הבעיה, ששוק הטלוויזיה בישראל הוא שוק שנכנסים אליו אנשים שלא רוצים להרוויח ממנו. גוף עסקי צריכים לנהל אנשי עסקים, לא נדבנים.

"נכון. לכן השלב הראשון הוא שהממשלה תשנה את הרגולציה הפרה-היסטורית הזו, תאפשר מצב של שוק שבו אפשר לעשות כסף ולהרוויח, ובסופו של יום לשלם מס הכנסה על הרווחים לטובת האזרחים, ולהפסיק עם השיטה שלא פותרים בעיות ונהנים מזה שבעלי הון ועיתונאים מגיעים אל הפוליטיקאים כל כמה זמן".

"חזקים מתמיד"

בדיון שהתקיים היום בכנסת, אמר שר התקשורת משה כחלון בהצגתו את החוק: "זה לא מחזה נעים לראות אנשי תקשורת שמשחרים לפתחם של פוליטיקאים לבקש בעבור עצמם. זו חוויה לא נעימה, שהייתי מוותר עליה. למה אנחנו צריכים את זה? תנו להם רישיונות ותתאימו להם את הרגולציה ותנו להם חופש. למה אנחנו מחזיקים אותם? כדי שאנחנו נבוא אליהם והם יבואו אלינו? זה לא מוציא אותנו טוב".

- נדמה שערוץ 10 מגיע היום לשיאו של המאבק מוחלש מתמיד.

"להיפך. אנחנו מגיעים היום חזקים מתמיד, ולו רק מהסיבה שהשנה וחצי האחרונה חישלה אותנו. ניהלנו מערכה לא פשוטה כנגד כל הסיכויים - הן מצד הממשלה הן מצד המתחרים שלנו. אבל בסופו של דבר, אני מקווה שאם כולם יעמדו בהבטחותיהם, היום בלילה נצא לדרך חדשה ונתחיל לעבוד וליצור".

- טוען מי שצפוי להיות חבר כנסת, והיה אחד מעיתונאי הערוץ שלך, שיש תחקיר על ראש הממשלה שמוקפא בגלל המאבק.

"אני לא מתעסק עם נושא התוכן בחדשות, ואני מעדיף שלא להתייחס לנושא. אני יכול להגיד באופן מלא - ויעידו על כך חבריי העיתונאים - שמעולם לא התערבתי בתחקיר כזה או אחר, ואני רואה את תפקידי במתן גיבוי ושמירה על חופש הביטוי".

- אתה שמעת על תחקיר כזה, שעליו מדבר מיקי רוזנטל?

"אינני מכיר ואינני יודע על מה הוא מדבר" (תגובת ערוץ 10 לדבריו של רוזנטל אתמול הייתה: "לא היה ולא נברא").

- ועדיין, אתה מאמין שתחת המאבק הזה ואיום הסגירה, עיתונאי ערוץ 10 מילאו את עבודתם כשורה?

"עיתונאים הם בני אדם כמו כולם. לכולם יש רגשות, חששות ופחדים. זה טבע האדם. אני בטוח ורוצה לקוות שהעננה תוסר בסוף היום מהערוץ. אני חושב שהתחושות והרגשות של כולם היו שונים. אני, בכל אופן, מגבה אותם לחלוטין במעשיהם".

"פוטנציאל ארוך"

בדיון הבוקר במליאת הכנסת שלח השר כחלון רמז ברור ביותר. "אני התחלתי", אמר והוסיף מיד, "אבל לא הצלחתי לסיים, עיכבו אותי. אנחנו יודעים מה צריך לעשות ואיך, רק צריך לקבל אומץ ולעשות".

- לא אחת אמרת באופן ברור ביותר, שראש הממשלה עצמו עומד מאחורי אי-הרצון המופגן לסייע לערוץ. אתה עומד מאחורי הדברים האלה גם היום, כשאתה ניצב בכנסת ומחכה להכרעה?

"על השאלה הזו אענה אחרי שאראה את הכנסת מצביעה בעד החוק בקריאה שנייה ושלישית".

- אתה בעצם אומר שאתה לא רוצה להסתבך עכשיו עם ראש הממשלה?

"אתה אמרת".

מי שהסלימו את המאבק והפכו אותו מבעיה של ערוץ 10 לבעיה של שוק התקשורת כולו היו זכייניות ערוץ 2, קשת ורשת. לאחר שהקפיאו הפקות והורידו רצועות שידור בחברת החדשות של ערוץ 2, קיבלו הצעה חדשה ממנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר.

לזכייניות ערוץ 2 שדרשו 'שוויוניות' הציע לוקר 3 נקודות יציאה לרישיון, במקום אחת הקיימת כיום בחוק. כלומר, הן יוכלו לבחור לצאת יחד בהסכמה מערוץ 2 לערוצים שונים משלהן, בנובמבר 2013 או בנובמבר 2017 (מה שמהווה הארכת זיכיון של שנתיים גם לערוץ 2). אם לא תהיה ביניהן הסכמה הדדית, הן ייאלצו לצאת לרישיון כקבוע בחוק - באוקטובר 2015.

- האם היה חשש שהדרישות של רשת וקשת יטרפדו את המאבק שלכם?

בלשניקוב: "חשוב לי לציין שאני שותף לחלוטין לדרישות הלגיטימיות של חבריי הטובים אבי ניר, מנכ"ל קשת, ואבי צבי, מנכ"ל רשת. אני מסכים עם הדרישות שהם העלו ביומיים האחרונים לתיקון שוק התקשורת בישראל.

"התעשייה שלנו כולה נמצאת במצב של שפל שלא היה כדוגמתו. אני קורא לממשלה החדשה שתקום - ובמיוחד לשר התקשורת החדש שיתמנה - לקחת לידיים באופן מיידי את הסדרת השוק, כי מדובר בתעשייה שמספקת תעסוקה לאלפי משפחות ויש לה פוטנציאל ארוך".

- כלומר, אני מבין ממך שגם אם החוק יעבור היום לטובת ערוץ 10, זה לא באמת סוף הסיפור.

"לצערי, זה בכלל לא סופו של הסיפור. צריך שר תקשורת שייקח את הנושא בידיים. בדיוק כמו שכחלון לקח את נושא הסלולר, צריך שיגיע מישהו ויעשה סדר אמיתי בתעשיית הטלוויזיה המסחרית".

ערוץ 10 רשת וקשת

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר