גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע רשתות האופנה לצעירות קורסות בזו אחר זו?

הסגירה הצפויה של רשת לוצ'י מצטרפת לשורה של כישלונות בתחום רשתות האופנה לצעירות ■ הנישה, שנחשבה עד לפני 5 שנים לבוננזה של תחום האופנה, התרסקה בעקבות התחרות הצפופה וכניסת המותגים הבינלאומיים

"קהל הצעירות הוא הכי מעודכן בעולם. הן חיות ברשת, רואות מגמות אופנה חזויות, רואות את כל העולם, והמותג המקומי לא מדבר אליהן יותר. המהירות של הקהל הזה היא בלתי נתפסת, הוא בוגדני, מגיע עם תקציב סגור - 200 שקל בארנק - ומבזבז הרבה זמן, כי יש לו הרבה זמן. הן יכולות להעסיק את המוכרת במשך שעה בשביל 200 שקל, ואי-אפשר לפתות אותן להוציא יותר, כי אין להן כרטיס אשראי. ממוצע הקנייה שלהן הוא 150 שקל".

את הדברים האלה אמר אתמול (ד') ל"גלובס" אבי מלכה, בעלי רשתות ml וג'אמפ, שקודם לכן החזיק גם ברשת אופנה לצעירות MAM'Z, שנסגרה לפני כשנה.

אל MAM'Z מצטרפת כעת רשת האופנה לוצ'י, שכפי שפורסם השבוע ב"גלובס" עתידה לסיים את פעילותה בחודשים הקרובים ולסגור את 36 סניפיה.

רק לפני 5 שנים רשתות האופנה הישראליות עטו על האופנה לצעירות. נישת הביגוד לגילאי 14-20 נראתה אז אטרקטיבית יותר מתמיד. ברשתות האופנה חשבו שמדובר בוואקום שבו אפשר לקצור רווחים נאים, ומיהרו להיכנס אליו.

כשקרייזי ליין רכשה את לוצ'י במארס 2007, היא נראתה הבטחה גדולה. קרייזי ליין הצהירה כי היא תשלש את המכירות ל-100 מיליון שקל בתוך שנתיים בלבד - יעד יומרני אפילו למותג אופנה מבוסס, קל וחומר למותג צעיר ונישתי. היעד שהציבה קרייזי ליין משקף את האופן שבו תפסו אז חברות האופנה את הנישה לצעירות.

גם מלכה ראה בנישה הזאת פוטנציאל כשרכש, כאמור, בתחילת 2007 את רשת MAM'Z, רשת טרנדית לצעירות. מלכה הודיע בשעתו כי ישקיע 1.5 מיליון דולר בפתיחה של 13 סניפים נוספים לרשת, כך שמספר הסניפים יעמוד בסוף 2008 על 20.

בסמוך לכך רכשה רשת ג'אמפ (רגע לפני שנרכשה על-ידי קבוצת המשביר) את השליטה ברשת האופנה אירית, לפי שווי של 3 מיליון דולר. בעת הרכישה מנתה אירית 18 סניפים אך התרחבה בהמשך ל-24 סניפים.

רנואר, מצידה, השיקה את TWENTYFOURSEVEN כרשת לצעירות.

רשת גריפ זכתה לפריחה, ואפילו פוקס בחנה פתיחת רשת לצעירות בגילאי 14-25, אך היא לא מימשה בסופו של דבר את התוכניות. "אין מקום לרשת שפונה לגילאי 14-20", אומר ל"גלובס" הראל ויזל, מנכ"ל ומבעלי פוקס.

השקעה כושלת

5 שנים מאוחר יותר, ההילה שעטפה את הרשתות לצעירות דעכה, ובמרבית המקרים ההשקעה התבררה ככושלת.

רשת אירית נקלעה לקשיים כספיים, נמכרה באמצעות בית המשפט לאיש העסקים אריה כהן, ושנה בדיוק לאחר מכן קרסה שוב ויצאה מהשוק. לימים התברר כי רשת אירית הייתה לאבן שואבת שגררה אחריה גם את רשת-האם - רשת ג'אמפ - לכינוס הליכים שבמסגרתו החליפה ג'אמפ ידיים.

לפני חודשים אחדים נקלעה רשת גריפ, הפונה לגילאי 14-25, לקשיים כספיים ונמכרה לאיש העסקים אבי הופמן. הרשת התקשתה לתת מענה לתחרות המתגברת בשוק ולרמת המחירים שהציעו המותגים הבינלאומיים שנכנסו לארץ, וכעת פועל הופמן להרחבתה מחדש.

מלכה הרחיב את רשת MAM'Z, השיק קונספט חדש, והחנויות עוצבו כלופט בסגנון דירת רווקים. זה לא עבד. מלכה עצר את ההתפתחות, ו-8 הסניפים נסגרו באופן הדרגתי, עד שהרשת נעלמה מהשוק בפברואר 2012.

"קנינו 5 סניפים, פתחנו עוד שלושה, ומהר מאוד ב-2011 הבנו שהשוק משתנה והתחלנו מיד לצמצם את הפעילות. גם הפריסות שלנו היו ללא דמי פינוי ובחנויות בקניונים שבהם שכר הדירה אינו גבוה ואין דמי פינוי, ומרגע ההחלטה סגרנו יחסית מהר מאוד ויצאנו מהמשחק", אומר מלכה.

- כמה עלתה לכם ההרפתקה הזאת?

"מיליוני שקלים בודדים, כי עצרנו מוקדם יחסית".

בזמן שמלכה הבין מוקדם יחסית לאן השוק הולך, ברשת לוצ'י המשיכו לפתוח סניפים בקצב מהיר. נתונים שהגיעו לידי "גלובס" על דמי השכירות והניהול, שאליהם התחייבה הרשת מול הקניונים, מעידים על מידה מסוימת של שאננות ועל ביטחון רב בהצלחה.

כך, למשל, התחייבה הרשת לתשלום דמי שכירות בסך 599 שקל למ"ר בקניון איילון, סכום דומה ברחוב קינג ג'ורג בירושלים, 438 שקל למ"ר בקניון הנגב של עזריאלי, כ-400 שקל בקניון מלחה ובקניון עזריאלי תל-אביב, 374 שקל למ"ר בקריון - כל זאת עוד לפני תשלום דמי ניהול.

סכומים גבוהים יחסית שילמה הרשת גם בקניונים אחרים, הן גדולים והן קניונים שאינם נחשבים למרכזיים. כך, למשל, היא משלמת 389 שקל למ"ר בקניון הזהב, 331 שקל בקניון חולון ובקניון קריית אונו, 322 שקל למ"ר בקניון מודיעין ועוד.

ההתחייבויות הכספיות האלה הביאו את לוצ'י למצב שבו היא נדרשה למכירות גבוהות יחסית למ"ר, על מנת להיות רווחית. כפועל יוצא מכך, כשהשוק השתנה לוצ'י נגררה מהר למטה והחלה לרשום הפסדים בלא מעט סניפים. הרשת לא חושפת את נתוניה הכספיים, אך בשוק מעריכים כי הפסדיה של לוצ'י יגיעו לכ-20 מיליון שקל.

כיוון שרשת-האם, קרייזי ליין, חזקה מאוד מבחינה פיננסית, סגירת הרשת צפויה לעבור בשקט. "הם לא הבינו את השוק. הם באו עם כל הכוח שקרייזי ליין נתנה להם ונכנסו בקיר. הם עשו שטות, והשטות הזאת תעלה להם מיליוני שקלים. זו החלטה חכמה מבחינתם לעצור", אומר מלכה בהתייחס לרשת לוצ'י. לדבריו, גם פתיחת הרשת דרשה אומץ.

יוצאת דופן מבין הרשתות בקטגריה היא רשת האופנה TWENTYFORSEVEN של רנואר, שהושקה כרשת לצעירות וזוכה מאז להצלחה.

לראות את הנולד

האם קריסת רשתות האופנה לצעירות היא כשל ניהולי - או שמא מדובר בשוק ש"ברח"? על כך משיב ארנון תורן, מנכ"ל מרכז עזריאלי בתל-אביב: "הנישה תפסה בהתחלה, ובמשך לא מעט שנים הרשתות האלה פעלו בהצלחה. כשהשוק משתנה, ורשת לא משתנה בהתאם לתנאי השוק החדשים - סופה הוא אחד.

"בסוף זו היכולת לראות את הנולד במובן של האופנה. אם אתה רוצה להוביל אופנה ולא להזדנב, אתה חייב להיות בשורה הראשונה כדי שהופעתך תהיה מיטבית, וזה לא קרה לרובן. בשורה התחתונה זה ניהול כושל".

- זה לא קרה בגלל המותגים הבינלאומיים?

"בוודאי שכניסה של שחקנים חדשים, שהם גם בקו האופנה הראשון וגם אטרקטיביים במחיר המכירה לצרכן, מגבירה מאוד את התחרות. זו תחרות קשה, שלא כולם עומדים בה. מי שחזק ואופנתי - לא רק שהוא שורד, הוא גם מצליח".

מלכה אומר כי "זו מגמה עולמית. בכל הנישה לצעירות בעולם יש מספר בודד של כוכבים בינלאומיים, ואין נישות מקומיות. "ישראל בכל שנות קיומה חיה ממותגים מקומיים ובנישה לצעירות. המותגים הבינלאומיים חיסלו את השוק".

- מיהן הרשתות הבינלאומיות שחיסלו את הנישה?

"ברמת המחירים הזולה יחסית, אלה הן H&M, Forever21 וגם TWENTYFORSEVEN, שלמרות שהיא רשת ישראלית, היא נתפסת כבינלאומית, והיא הצליחה להתברג לנישה הזאת. הם עשו השקה מאוד מקצועית, התחברו לרשתות חברתיות ודיברו בשפה שהנוער מדבר".

לדברי מנכ"ל קבוצת מליסרון, משה רוזנבלום, "חלק מהבעיה של הרשתות שהלכו רק לנישה של צעירות, היא שרשתות ותיקות כמו קסטרו מתחו את המותג גם לצעירות. אין ספק שהרשתות הבינלאומיות Forever21, ברשקה, פול אנד בר ואמריקן איגל - שבאו עם רמת מחירים יחסית אטרקטיבית ונתנו חוויית קנייה לצעירים - פגעו ברשתות הנישה לצעירות. הצרכן הישראלי הלך לכיוון המחיר".

רשתות אופנה

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה