גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע רשתות האופנה לצעירות קורסות בזו אחר זו?

הסגירה הצפויה של רשת לוצ'י מצטרפת לשורה של כישלונות בתחום רשתות האופנה לצעירות ■ הנישה, שנחשבה עד לפני 5 שנים לבוננזה של תחום האופנה, התרסקה בעקבות התחרות הצפופה וכניסת המותגים הבינלאומיים

"קהל הצעירות הוא הכי מעודכן בעולם. הן חיות ברשת, רואות מגמות אופנה חזויות, רואות את כל העולם, והמותג המקומי לא מדבר אליהן יותר. המהירות של הקהל הזה היא בלתי נתפסת, הוא בוגדני, מגיע עם תקציב סגור - 200 שקל בארנק - ומבזבז הרבה זמן, כי יש לו הרבה זמן. הן יכולות להעסיק את המוכרת במשך שעה בשביל 200 שקל, ואי-אפשר לפתות אותן להוציא יותר, כי אין להן כרטיס אשראי. ממוצע הקנייה שלהן הוא 150 שקל".

את הדברים האלה אמר אתמול (ד') ל"גלובס" אבי מלכה, בעלי רשתות ml וג'אמפ, שקודם לכן החזיק גם ברשת אופנה לצעירות MAM'Z, שנסגרה לפני כשנה.

אל MAM'Z מצטרפת כעת רשת האופנה לוצ'י, שכפי שפורסם השבוע ב"גלובס" עתידה לסיים את פעילותה בחודשים הקרובים ולסגור את 36 סניפיה.

רק לפני 5 שנים רשתות האופנה הישראליות עטו על האופנה לצעירות. נישת הביגוד לגילאי 14-20 נראתה אז אטרקטיבית יותר מתמיד. ברשתות האופנה חשבו שמדובר בוואקום שבו אפשר לקצור רווחים נאים, ומיהרו להיכנס אליו.

כשקרייזי ליין רכשה את לוצ'י במארס 2007, היא נראתה הבטחה גדולה. קרייזי ליין הצהירה כי היא תשלש את המכירות ל-100 מיליון שקל בתוך שנתיים בלבד - יעד יומרני אפילו למותג אופנה מבוסס, קל וחומר למותג צעיר ונישתי. היעד שהציבה קרייזי ליין משקף את האופן שבו תפסו אז חברות האופנה את הנישה לצעירות.

גם מלכה ראה בנישה הזאת פוטנציאל כשרכש, כאמור, בתחילת 2007 את רשת MAM'Z, רשת טרנדית לצעירות. מלכה הודיע בשעתו כי ישקיע 1.5 מיליון דולר בפתיחה של 13 סניפים נוספים לרשת, כך שמספר הסניפים יעמוד בסוף 2008 על 20.

בסמוך לכך רכשה רשת ג'אמפ (רגע לפני שנרכשה על-ידי קבוצת המשביר) את השליטה ברשת האופנה אירית, לפי שווי של 3 מיליון דולר. בעת הרכישה מנתה אירית 18 סניפים אך התרחבה בהמשך ל-24 סניפים.

רנואר, מצידה, השיקה את TWENTYFOURSEVEN כרשת לצעירות.

רשת גריפ זכתה לפריחה, ואפילו פוקס בחנה פתיחת רשת לצעירות בגילאי 14-25, אך היא לא מימשה בסופו של דבר את התוכניות. "אין מקום לרשת שפונה לגילאי 14-20", אומר ל"גלובס" הראל ויזל, מנכ"ל ומבעלי פוקס.

השקעה כושלת

5 שנים מאוחר יותר, ההילה שעטפה את הרשתות לצעירות דעכה, ובמרבית המקרים ההשקעה התבררה ככושלת.

רשת אירית נקלעה לקשיים כספיים, נמכרה באמצעות בית המשפט לאיש העסקים אריה כהן, ושנה בדיוק לאחר מכן קרסה שוב ויצאה מהשוק. לימים התברר כי רשת אירית הייתה לאבן שואבת שגררה אחריה גם את רשת-האם - רשת ג'אמפ - לכינוס הליכים שבמסגרתו החליפה ג'אמפ ידיים.

לפני חודשים אחדים נקלעה רשת גריפ, הפונה לגילאי 14-25, לקשיים כספיים ונמכרה לאיש העסקים אבי הופמן. הרשת התקשתה לתת מענה לתחרות המתגברת בשוק ולרמת המחירים שהציעו המותגים הבינלאומיים שנכנסו לארץ, וכעת פועל הופמן להרחבתה מחדש.

מלכה הרחיב את רשת MAM'Z, השיק קונספט חדש, והחנויות עוצבו כלופט בסגנון דירת רווקים. זה לא עבד. מלכה עצר את ההתפתחות, ו-8 הסניפים נסגרו באופן הדרגתי, עד שהרשת נעלמה מהשוק בפברואר 2012.

"קנינו 5 סניפים, פתחנו עוד שלושה, ומהר מאוד ב-2011 הבנו שהשוק משתנה והתחלנו מיד לצמצם את הפעילות. גם הפריסות שלנו היו ללא דמי פינוי ובחנויות בקניונים שבהם שכר הדירה אינו גבוה ואין דמי פינוי, ומרגע ההחלטה סגרנו יחסית מהר מאוד ויצאנו מהמשחק", אומר מלכה.

- כמה עלתה לכם ההרפתקה הזאת?

"מיליוני שקלים בודדים, כי עצרנו מוקדם יחסית".

בזמן שמלכה הבין מוקדם יחסית לאן השוק הולך, ברשת לוצ'י המשיכו לפתוח סניפים בקצב מהיר. נתונים שהגיעו לידי "גלובס" על דמי השכירות והניהול, שאליהם התחייבה הרשת מול הקניונים, מעידים על מידה מסוימת של שאננות ועל ביטחון רב בהצלחה.

כך, למשל, התחייבה הרשת לתשלום דמי שכירות בסך 599 שקל למ"ר בקניון איילון, סכום דומה ברחוב קינג ג'ורג בירושלים, 438 שקל למ"ר בקניון הנגב של עזריאלי, כ-400 שקל בקניון מלחה ובקניון עזריאלי תל-אביב, 374 שקל למ"ר בקריון - כל זאת עוד לפני תשלום דמי ניהול.

סכומים גבוהים יחסית שילמה הרשת גם בקניונים אחרים, הן גדולים והן קניונים שאינם נחשבים למרכזיים. כך, למשל, היא משלמת 389 שקל למ"ר בקניון הזהב, 331 שקל בקניון חולון ובקניון קריית אונו, 322 שקל למ"ר בקניון מודיעין ועוד.

ההתחייבויות הכספיות האלה הביאו את לוצ'י למצב שבו היא נדרשה למכירות גבוהות יחסית למ"ר, על מנת להיות רווחית. כפועל יוצא מכך, כשהשוק השתנה לוצ'י נגררה מהר למטה והחלה לרשום הפסדים בלא מעט סניפים. הרשת לא חושפת את נתוניה הכספיים, אך בשוק מעריכים כי הפסדיה של לוצ'י יגיעו לכ-20 מיליון שקל.

כיוון שרשת-האם, קרייזי ליין, חזקה מאוד מבחינה פיננסית, סגירת הרשת צפויה לעבור בשקט. "הם לא הבינו את השוק. הם באו עם כל הכוח שקרייזי ליין נתנה להם ונכנסו בקיר. הם עשו שטות, והשטות הזאת תעלה להם מיליוני שקלים. זו החלטה חכמה מבחינתם לעצור", אומר מלכה בהתייחס לרשת לוצ'י. לדבריו, גם פתיחת הרשת דרשה אומץ.

יוצאת דופן מבין הרשתות בקטגריה היא רשת האופנה TWENTYFORSEVEN של רנואר, שהושקה כרשת לצעירות וזוכה מאז להצלחה.

לראות את הנולד

האם קריסת רשתות האופנה לצעירות היא כשל ניהולי - או שמא מדובר בשוק ש"ברח"? על כך משיב ארנון תורן, מנכ"ל מרכז עזריאלי בתל-אביב: "הנישה תפסה בהתחלה, ובמשך לא מעט שנים הרשתות האלה פעלו בהצלחה. כשהשוק משתנה, ורשת לא משתנה בהתאם לתנאי השוק החדשים - סופה הוא אחד.

"בסוף זו היכולת לראות את הנולד במובן של האופנה. אם אתה רוצה להוביל אופנה ולא להזדנב, אתה חייב להיות בשורה הראשונה כדי שהופעתך תהיה מיטבית, וזה לא קרה לרובן. בשורה התחתונה זה ניהול כושל".

- זה לא קרה בגלל המותגים הבינלאומיים?

"בוודאי שכניסה של שחקנים חדשים, שהם גם בקו האופנה הראשון וגם אטרקטיביים במחיר המכירה לצרכן, מגבירה מאוד את התחרות. זו תחרות קשה, שלא כולם עומדים בה. מי שחזק ואופנתי - לא רק שהוא שורד, הוא גם מצליח".

מלכה אומר כי "זו מגמה עולמית. בכל הנישה לצעירות בעולם יש מספר בודד של כוכבים בינלאומיים, ואין נישות מקומיות. "ישראל בכל שנות קיומה חיה ממותגים מקומיים ובנישה לצעירות. המותגים הבינלאומיים חיסלו את השוק".

- מיהן הרשתות הבינלאומיות שחיסלו את הנישה?

"ברמת המחירים הזולה יחסית, אלה הן H&M, Forever21 וגם TWENTYFORSEVEN, שלמרות שהיא רשת ישראלית, היא נתפסת כבינלאומית, והיא הצליחה להתברג לנישה הזאת. הם עשו השקה מאוד מקצועית, התחברו לרשתות חברתיות ודיברו בשפה שהנוער מדבר".

לדברי מנכ"ל קבוצת מליסרון, משה רוזנבלום, "חלק מהבעיה של הרשתות שהלכו רק לנישה של צעירות, היא שרשתות ותיקות כמו קסטרו מתחו את המותג גם לצעירות. אין ספק שהרשתות הבינלאומיות Forever21, ברשקה, פול אנד בר ואמריקן איגל - שבאו עם רמת מחירים יחסית אטרקטיבית ונתנו חוויית קנייה לצעירים - פגעו ברשתות הנישה לצעירות. הצרכן הישראלי הלך לכיוון המחיר".

רשתות אופנה

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?