גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכשת דירה לפני הנישואים - מה יקרה לה אם תתגרש?

ביהמ"ש העליון קבע לאחרונה כי דירה שרכש בן-זוג 4 שנים לפני נישואיו הפכה ברבות הימים לדירה משותפת לשני בני-הזוג ■ כיצד נשמרים מתוצאה כזו?

אנשים רבים טועים לחשוב שאם הם הגיעו לחיי הנישואים כשבבעלותם דירה שרכשו זמן רב לפני שהתחתנו, דירה זו שייכת להם ולהם בלבד. במקרה שהם ייפרדו מבן/בת-זוגם, הוא לא יוכל לטעון לזכויות בעלות על חלק מהדירה.

ובכן, חישבו שוב. מדובר בסוגיה המגיעה תכופות לדיונים בבית המשפט לענייני משפחה במהלך הליכי גירושים בין בני-זוג.

השאלות שעולות במקרים כאלה הן - האם בעת פקיעת הנישואים, די בעובדה כי בני-הזוג התגוררו בדירה במשך רוב שנות נישואיהם, כדי להקנות זכויות בדירה לבן-הזוג האחר? האם על אף שהדירה הייתה רשומה על-שם בן-זוג אחד זמן רב לפני שהכיר את עמיתו, יכולה התנהגות בני-הזוג במהלך חייהם המשותפים להצביע על כוונת שיתוף בנכס, כזו המקנה לבן-הזוג השני זכויות בעלות ממשיות?

בית המשפט העליון נדרש באחרונה לסוגיה זו (בע"מ 1398/11). היה עליו להכריע בשאלה האם אישה זכאית למחצית הזכויות בדירה, אשר רכש הבעל ונרשמה על-שמו בלבד, כ-4 שנים לפני נישואיהם, עוד בטרם הצדדים הכירו זה את זה. התשובה שנתן בית המשפט הייתה חיובית - גם לאישה יש זכויות בדירה.

כוונת שיתוף ספציפית

מדוע פסק כך בית המשפט העליון, וכיצד ניתן לשמור על נכסים חיצוניים?

חוק יחסי ממון התשל"ג-1973 חל על זוגות שנישאו לאחר 1 בינואר 1974. תכלית החוק היא לערוך חלוקה שוויונית בנכסי בני-הזוג בעת פקיעת הנישואים, ולאזן ביניהם מבחינה כלכלית. זאת, על מנת לנסות ולצמצם את חוסר השוויון ביחסי הממון ביניהם.

סעיף 5 לחוק קובע את הסדר איזון המשאבים: "עם התרת הנישואים או עם פקיעת הנישואים עקב מותו של בן-זוג, זכאי כל אחד מבני-הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני-הזוג". סעיף 5 (א)(1) לאותו חוק קובע כי נכס שהיה בבעלות מי מהצדדים ערב הנישואים ("נכס חיצוני"), לא ייכלל במכלול הנכסים המשותפים ולא ייכלל בהסדר איזון המשאבים.

לכאורה, החוק מוציא מכלל הנכסים, שבקשר אליהם ייערך איזון המשאבים, כל נכס חיצוני. נשמע הגיוני. אלא שבשורה של פסקי דין קבע בית המשפט העליון כי ניתן להוכיח כוונת שיתוף ספציפית אף בנכס חיצוני, וכי ניתן להקנות לבן-הזוג השני זכויות בנכס, וזאת מכוח הדין הכללי.

בפסק הדין ברע"א 8672/00 אבו רומי נ' אבו רומי, עמדה השופטת טובה שטרסברג-כהן על ייחודה של דירת מגורים: "נכס משפחתי מובהק, לעיתים הנכס המשמעותי ביותר של בני-הזוג ולעיתים אף היחיד", ומשכך "יש טעם להקל על בן-הזוג הטוען לבעלות משותפת בדירת המגורים, כאשר זו רשומה רק על-שם אחד מהם".

האם די בחיי נישואים ארוכים על מנת להוכיח כוונת שיתוף?

נוכח הוראת סעיף 5(א)(1) לחוק, על מנת שדירה, שהגיעה אל חיי הנישואים ביחד עם אחד מבני-הזוג, תיחשב ברבות הימים לדירה של השניים, עצם קיום חיי נישואים ארוכים אינו מספיק. על בן-הזוג הטוען לזכויות בדירה יהיה להצביע על "דבר-מה נוסף", שממנו ניתן להסיק על כוונת שיתוף בדירה.

לדוגמה, השקעות כספיות בנכס על-ידי בן-הזוג הטוען לזכויות מכוח השיתוף, יעידו בדרך-כלל על כוונת השיתוף בו ועל עירוב נכסים כלכלי. כך גם מצגים נמשכים, המצביעים על כוונה למכור את דירת המגורים, שרכש אחד מבני-הזוג עוד לפני החתונה, ולרכוש בכספי התמורה דירה חדשה משותפת.

בפסק הדין החדש, נשוא רשימה זו, קבע השופט העליון יורם דנציגר כי האישה הצליחה לבסס "דבר-מה נוסף", כאשר הוכיחה את טענתה בדבר הכוונה למכור את דירת המגורים ולממן רכישת דירה חדשה משותפת בכספי התמורה, בצירוף החסכונות המשותפים.

השופט יצחק עמית הצטרף לדעתו של דנציגר, והוסיף כי "לצורך משקלו של אותו 'דבר-מה נוסף', הנדרש להוכחת כוונת שיתוף ספציפי, יש להקל לגבי דירת המגורים לעומת נכסים אחרים שהובאו לנישואים על-ידי אחד מבני-הזוג".

עמית מנה שורה של פרמטרים, שאותם יש לבחון בדרך להכרעה בשאלת השיתוף הספציפי בדירת המגורים: האם הדירה הובאה לתוך הנישואים או נרכשה על-ידי אחד מבני-הזוג לאחר הנישואים; האם הדירה התקבלה במתנה ו/או בירושה במהלך הנישואים; האם לבן-הזוג השני "נכס חיצוני" משלו ועוד.

השופט צבי זילברטל החזיק בדעת המיעוט. לדידו, על מנת להקנות לבן-הזוג זכות בעלות בדירה שרכש בן-זוגו עוד לפני הנישואים, יש להוכיח "אווירת שיתוף" בין בני-הזוג. היעדרה יקשה ואולי אפילו ישמיט את האפשרות לקבוע שיתוף בנכס חיצוני.

לטעמו של זילברטל, התשתית הראייתית שהונחה על-ידי האישה במקרה הנדון הייתה דלה והצביעה על חיי נישואין נעדרי שיתוף דווקא. משכך, הוא לא ראה מקום לקבוע כי הוכחה כוונת שיתוף בדירת המגורים.

הן בפסיקה והן בספרות המקצועית נמצאת מגמה של שיתוף בנכסים חיצוניים. ונשאלת השאלה: האם נגזר על כל מי שבבעלותו נכס חיצוני לעמוד על המשמר במשך כל שנות נישואיו, פן ניתן יהיה לפרש את התנהלותו ככוונת שיתוף, שאליה הוא לא התכוון כלל? מובן שלא יהיה נכון לצפות מבני-זוג שבמהלך חייהם המשותפים ינהגו כאנשי עסקים, ויכוונו את התנהגותם בהתאם לאינטרסים הכלכליים שלהם.

למנוע את "חשש השיתוף"

מה אם כן הפתרון למניעת חששות מסוג זה בעתיד?

אחת הדרכים המקובלות למנוע את "חשש השיתוף" היא עשיית הסכם ממון, שאותו יכרתו בני-הזוג ערב נישואיהם. אמנם היזקקות להסכם כזה, רגע לפני שבני-זוג מממשים את אהבתם מתוך כוונה להישאר ביחד לנצח, יוצרת תחושה של אי-נוחות, תרתי דסתריי.

ובכל זאת, רק חתימה על הסכם ממון אשר יגדיר מה הם הנכסים החיצוניים, שלעולם לא ייכללו ברכוש המשותף, תספק מענה הולם לצורך יקר-ערך זה.

על בני-הזוג להתגבר על תחושת אי-הנעימות שבעריכת הסכם כזה, לחתום עליו ולאשרו בבית המשפט לענייני משפחה. לאחר שיעשו כן, יוכלו לחיות ביחד באושר ובעושר וגם בשלווה.

* הכותבת היא בעלת משרד העוסק בדיני משפחה.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

שינוי במאזן הכוחות: איראן תקבל השבוע מטוסי קרב מדגם סוחוי 35

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים