גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבן דרך: מה צופן העתיד לעובדי און טראק ופעילותה?

איך קרה שקרן השקעות אמריקאית, קטנה ואלמונית, ומשקיע אמריקאי פרטי, יצרן תכשירי קוסמטיקה וחובב שיט ואופנועים, הצליחו לבצע מהפך ניהולי באון טראק, הישראלית הקטנה מראש פינה, והראו למייסד, היו"ר והמנכ"ל עודד בשן את הדלת לאחר 23 שנה

"בחרתי להיעתר לפניית הדירקטוריון, שכמוני, חלק על דברי הביקורת כלפי ההנהלה, ואף טרח לציין את תודתו והערכתו הרבה לפועלי. מנגד, התפיסה שהנחתה את הדירקטוריון, ושאני שותף לה, היא כי הליך העברת המושכות שיסתיים בפרישתי מהחברה יסייע להרגעת הרוחות, להפסקת הפצת הפרסומים והשמועות, ובהתאם גם לסיום התהליכים הפוגעים בעבודתה השוטפת של און טראק ובכושרה התחרותי".

במילים אלה בחר עודד בשן (65), מייסד, יו"ר ומנכ"ל און טראק (On track), להיפרד מהחברה לאחר 23 שנה. בעצם, אולי המילה "בחר" לא ממש מתאימה כאן. בשן, שאת מכתבו המלא חשפנו כאן לפני 10 ימים, נאלץ לפרוש כמעט מכל תפקידיו בחברה (ימשיך לכהן כדירקטור מן המניין), לאחר ששני בעלי מניות מוסדיים אמריקאים הראו לו "אקטיביזם מוסדי" מהו. לדירקטוריון און טראק, למרות "תודתו והערכתו הרבה", לא ממש נותרה ברירה, והוא הראה לבשן את הדלת. עכשיו יחפש הדירקטוריון מנכ"ל אחר ויו"ר אחר (או שמא שוב יפקיד את שני הכובעים אצל איש אחד), שעמם ינסה להבריא את החברה.

1. מקרה חריג בגזרה הישראלית

און טראק, אחת מחברות הטכנולוגיה הישראליות הוותיקות בשוק ההון האמריקאי, תמיד שמרה על אלמוניות והמעיטה להיחשף בתקשורת. שוויה הנמוך (בשיאה הייתה שווה רק 164 מיליון דולר), והעובדה שמייסדה, בשן, התרחק מהתקשורת כמו מאש (הוא עדיין מסרב להתראיין), הפכו אותה לכמעט בלתי נראית בין עמיתותיה הישראליות. למרות זאת, ואולי בגלל זאת, המהפך הניהולי שהתרחש באחרונה בין מסדרונותיה - פועל יוצא של אקטיביזם מוסדי אמריקאי די אגרסיבי - הוא חריג בגזרה הישראלית של וול סטריט. לפי מיטב זיכרוננו, זוהי הפעם הראשונה שבה משקיע אמריקאי, מוסדי או פרטי שנמנה עם בעלי המניות הגדולים, משיג כמעט את כל מטרותיו במאבקו נגד הנהלה של חברה שבה השקיע, מזיז מכיסאו את מי ששלט בה ביד רמה - מי שכיהן כיו"ר ומנכ"ל - ולמעשה חותך חבל טבור עבה שלא ניזוק במשך כמעט רבע מאה.

אקטיביזם מוסדי, מצב שבו בעל מניות מוסדי (ולפעמים פרטי) מלקט מניות של חברה שלדעתו נסחרת בדיסקאונט, ונכנס למלחמת כתבי הצבעה (Proxy Fight) מול הדירקטוריון שלה, אינו נדיר בגזרה הישראלית. עם זאת, זה כן נדיר שאותה מלחמה מסתיימת כשידו של אותו משקיע אקטיביסט על העליונה.

צורן, לדוגמה, נאבקה בקרן Ramius שהתנגדה למכירת החברה לחברה האנגלית CSR. הקרן הצליחה להדיח חלק מדירקטוריון צורן, אך את מכירת החברה לא הצליחה למנוע. גם תרו פרמצבטיקל נאבקה בקרן טמפלטון, שהתנגדה למכירתה לסאן ההודית, שינתה את דעתה בהמשך הדרך, וההמשך כבר ידוע - תרו נמכרה. בדי.אס.פי.ג'י נאבקו בטענותיה של קרן ששמה Starboard Value and Opportunity Master Fund, שנותרו די מהר "על הנייר". הקרן לא השיגה דבר.על רקע זה, המהפך הניהולי באון טראק הוא חריג מאוד, ולמרות שוויה הנמוך ואלמוניותה היחסית, הוא מהווה ציון דרך לא רק בחיי און טראק, אלא בהיסטוריה של החברות הישראליות בוול סטריט.

2. הפסד אחרי הפסד

לפני שנתחיל לנתח את השלכות המהפך על עתיד החברה, נלך מעט אחורה, משהו כמו 23 שנה. בשן ייסד את און טראק כשהיה בן 42, לאחר שפרש מתפקידו כנשיא Electo Galil - יצרנית ישראלית של מערכות זיהוי ומעקב מבוססות גלי רדיו. את און טראק (פירוש שמה הוא "בדרך הנכונה"), הוא ניסה להפוך למובילה עולמית בתחומה: פיתוח כרטיסים חכמים, מבוססי מעבדי מיקרו ללא מגע יד אדם, שמיועדים לשימושים שונים כגון דרכונים אלקטרונים, תעודות זהות חכמות, ואף אמצעי תשלום עבור טנק דלק.

ההתחלה הייתה מבטיחה אך און טראק, למרות חדשנותה, לא הצליחה לפרוץ. הכנסות החברה לא ממש צמחו - בעיקר בשנתיים האחרונות - והחברה הפסידה מתחילת 2008 כמעט 94 מיליון דולר. נכון לרבעון השלישי של 2012, בקופתה נותרו 20 מיליון דולר. החוב הפיננסי של החברה הוא 7.8 מיליון דולר, וההון העצמי שלה עומד על 25 מיליון דולר בלבד - תוצר נלווה של הפסד צבור ענק בשווי של 184.3 מיליון דולר.

למעשה, וכפי שעולה מבדיקת "גלובס", און טראק לא הצליחה להרוויח - אפילו לא סנט אחד - במשך העשור וחצי האחרון. בשנים 1998-2012 (עד הרבעון השלישי), צברה החברה הפסד נקי של 175.3 מיליון דולר.

הפסד זה, ללא צל של ספק, הוא תוצאה של ניהול כושל פרי ידיו של בשן, ובדיעבד ייתכן כי פרישתו נעשתה מאוחר מדי.

אגב, במכתב שהעביר לעובדיו, נמנע בשן מלקחת אחריות על ביצועי החברה והמניה, על אף שאחריות זו אכן הייתה מנת חלקו. למעשה, כיו"ר וכמנכ"ל, היא הייתה אך ורק שלו.

3. איבדה 88% מההנפקה הראשונית

אך התוצאות העגומות לא הפריעו לאון טראק לבצע הנפקה משנית בפברואר 2011. החברה גייסה אז 18 מיליון דולר, לפי מחיר של 3 דולרים למניה. מאז הנפקה זו, המניה ידעה רק את הדרך מטה, וכל מי שהשקיע בה אכל מרור. דרך אגב, ולמי ששכח, און טראק הפכה בראשונה לציבורית לא בשוק ההון האמריקאי, אלא בבורסת הנוייר מרקט הגרמנית שכבר נפחה את נשמתה. החברה הונפקה בה בקיץ 99' לפי מחיר של - תחזיקו חזק - 8.5 אירו למניה. כיום מחירה באירו הוא 1.054 - הפסד של 88%. כל מילה נוספת מיותרת.

4. פיטורי עובדים - תרחיש מציאותי

עכשיו, לאחר שהמהפך הניהולי בחברה כמעט בוצע, שאלת השאלות היא מה יקרה לעובדי החברה, 279 במספר נכון לדצמבר 2011. בדרך כלל, משקיע מוסדי או פרטי, פיננסי במהותו (ועוד כזה שחותמת של ביקורת הגבולות של נתב"ג עדיין לא מעטרת את הדרכון האלקטרוני שברשותו), לא מהסס להשתמש בגרזן הפיטורים בעודו מנסה לייצר ערך מהשקעתו.

און טראק, שממוקמת בראש פינה ("כבן קיבוץ וישראלי גאה, התעקשתי תמיד כי מטה החברה וליבת פעילותה יישארו בגליל", הסביר בשן במכתבו), מעסיקה בארץ 123 עובדים, וסביר ששנתם של אלו נודדת מאז שנאלץ בשן לפרוש מהחברה. אייוי וקרן סילק עדיין לא פירטו את תוכניותיהם לגבי החברה, ועד אז ייתכן שפיטורים ייהפכו לחלק מהמציאות של עובדי און טראק. אפילו בשן עצמו כמעט הודה בכך, כשכתב במכתבו: "אני בהחלט ער לחששות ולאי הוודאות באשר לעתידכם המקצועי. יש לי תקוות ברורות ומחויבות ערכית ומקצועית להעברת לפיד הניהול בדרך הטובה ביותר האפשרית. מנגד, אין לי תשובות ברורות".

5. פירוק החברה - עוד תרחיש מציאותי

שאלה אחרת היא מה יקרה לחברה. ספק שמשקיע פיננסי כמו אייוי (למרות מילותיו היפות בסרטון הווידאו שהעלה לאתר שלו), יצליח להפוך את און טראק לחברה המוצלחת שבשן ניסה לבנות במשך 23 שנה. פירוק החברה לפעילויות נפרדות וניסיון למכור אותן למרבה במחיר, הוא תרחיש מציאותי בהרבה, עד כמה שזה נשמע רע (במיוחד לעובדי החברה).

6. בשן עשה לא מעט לביתו

בשן פורש לביתו, ולא ממש צריך לדאוג לחשבון העו"ש שלו. מלבד המניות שנותרו בידיו (ששוות כרגע 10 מיליון שקל), במהלך השנים הוא מימש מניות און טראק תמורת 35-40 מיליון שקל. כלומר, הוא צבר הון של 50 מיליון שקל בקירוב (ברוטו, לפני מס). לא רע עבור מי שלא ממש יצר ערך לציבור משקיעיו.

tali-z@globes.co.il

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך