גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אלעד גרופ: "עדיין לא הרמנו ידיים בפרויקט הפלאזה"

על רקע ההסתבכות של פרויקט הפלאזה היומרני שאמור היה לקום בעיר ההימורים לאס וגאס, אודי ארז, מנכ"ל זרוע הנדל"ן הפרטית של יצחק תשובה, רומז כי המילה האחרונה בנושא עדיין לא נאמרה: "הקרקע טובה - ערכה יעלה"

שלושה שבועות נותרו עד למועד האחרון בו אמורים הבנקים שהעמידו את המימון לרכישת הקרקע בלאס-וגאס, להודיע האם הם מסכימים להסדר החוב שהציעו צמד יזמי פרויקט הפלאזה, יצחק תשובה ונוחי דנקנר.

על פי הפרסומים האחרונים צפויים השניים לאבד את הקרקע, לאחר ש"שרפו" כ-620 מיליון דולר - מלוא ההון העצמי שהעמידו לרכישתה. ולמרות שהכדור נמצא היום במגרש של הבנקים המלווים, אודי ארז, מנכ"ל חברת אלעד גרופ, זרוע הנדל"ן הפרטית של תשובה בארה"ב (המחזיקה 50% בפרויקט) עדיין מייחל לסוף שונה: "עדיין לא הרמנו ידיים. הקרקע הזאת טובה. היא שווה היום בערך 250 מיליון דולר ואני מאמין שערכה יעלה, אין לי ספק בכך. הגשנו הצעה הוגנת לבנקים המלווים והם עדיין מתחבטים".

ארז, שחזר לתפקיד מנכ"ל אלעד גרופ ב-2011 לאחר מספר שנים שבהן ניסה לפתח פעילות נדל"ן עצמאית, לא חווה בזמן אמת את התנפצות החלום של שני הטייקונים הישראלים ששאפו להקים מלון-קזינו מפואר בהשקעה של מיליארדי דולרים. חלום שהסתיים כידוע בכך שלאחר מספר שנים שבהן גרם משבר הנדל"ן בארה"ב לדחייה של תוכניות הבנייה, הגישו אשתקד תשובה ודנקנר הצעה לבנקים המממנים לתספורת של כ-365 מיליון דולר (יותר ממחצית מהחוב הבנקאי).

"עוד לא עזבנו לגמרי את השאיפות שלנו בווגאס, עוד לא התייאשנו", מתעקש ארז. "מי שיקנה את הקרקע יעשה כסף בסופו של דבר, אבל זה עניין של עיתוי. עד וגאס חשבתי שנדל"ן זה 'לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן', ומאז גיליתי עוד משהו - 'טיימינג, טיימינג, טיימינג'. קנינו בלוקיישן הכי טוב בעולם וזה לא עוזר".

מימושים גדולים

הצעת הסדר החוב בפרויקט בפלאזה וגאס הוגשה טרם הסחרור אליו נקלעה קבוצת אי.די.בי של דנקנר, והיום, כך נראה, תשובה נשאר לבדו בחזית ועם המוטיבציה שלא לאבד את הפרויקט. כשארז מתבקש להתייחס לכך הוא נזהר בדבריו: "החלטנו שלא להגדיל את החשיפה לפרויקט מעבר למה שכבר הצענו (50 מיליון דולר א' ש'). הגשנו הצעת הסדר - 'טייק איט אור ליב איט'. אנחנו לא רוצים להגדיל את החלק שלנו מבחינת הסיכונים. גם אם הבנקים יסכימו להצעה שהגשנו, לא ברור איך זה יקרה כי אנחנו לא נשלם במקום אי.די.בי".

- איך מחיקת ההשקעה בווגאס השפיעה על מצבכם הפיננסי?

"מבחינה תזרימית זה לא השפיע כי הכסף כבר יצא מזמן, אז זה יותר חשבונאי. המצב שלנו מעולם לא היה טוב יותר מבחינה פיננסית ומבחינת נזילות. החלטנו אשתקד כי ברמה האסטרטגית כל הנכסים שמניבים פחות מ-8% תשואה שנתית יועמדו למכירה, אם כי לא בבת אחת.

"כל עסקאות המכירה שנעשו בהמשך היו מעל השווי בספרים וזה מוכיח את רמת האמינות של הדוחות הכספיים שלנו. אני קם בבוקר והולך לישון בלילה כשאני יודע שיש לי כסף לבצע עסקאות חדשות. יש היום הזדמנויות בארה"ב שמניבות הרבה יותר מ-12%. כך, לדוגמה, בעסקה האחרונה בשיקאגו כבר עשינו פי 4 על הכסף שהשקענו".

"קיבלתי הזדמנות של החיים"

ארז, 56, מתגורר כיום במנהטן, מרחק הליכה ממשרדי אלעד גרופ בעיר, ונמצא תכופות על הקו ישראל-ארה"ב. שלושת ילדיו שגדלו בחו"ל חזרו לארץ בזה אחר זה, מי לקיבוץ ומי ליחידה מובחרת בצה"ל. את יצחק תשובה הוא פגש לראשונה בסוף שנות ה-90, כשהאחרון הנפיק את עסקי הנדל"ן המניב שלו בארה"ב תחת חברת י.ת אמריקה ישראל.

ארז, אז שותף במשרד רואי החשבון קסירר (היום ארנסט אנד יאנג), היה מעורב בהנפקה, ובאמצעותה נחשף לעסקיו של תשובה בצפון אמריקה. בהמשך, בשנת 2001, הציע לו תשובה לפתח את פעילות הנדל"ן שלו בקנדה (לימים אלעד קנדה). החברה כבר הייתה קיימת אז, אך בממדים קטנים עם כמה נכסים בודדים. "קיבלתי הזדמנות של החיים עם מישהו שנתן לי רוח גבית, ועד שנת 2007 עשינו עסקאות במעל 2 מיליארד דולר. זה היה מדהים", מספר ארז.

את העסקה הגדולה הראשונה שעשה הוא זוכר היטב "לכל בן אדם יש הזדמנות להבקיע גול אחד או שניים בחיים - רכשנו 8,400 יחידות דיור בקנדה תמורת 750 מיליון דולר בערך. נתנו מחיר טוב כי זיהינו במתחם קרקעות פנויות בהיקפים עצומים שאפשר יהיה לפתח וכאילו לא לשלם על זה. החלק הכי קשה היה לשכנע את המוכרים, כי אתה מתמודד מול קנדים שורשיים, קרנות פנסיה. העסקה הייתה זינוק עצום של החברה והיא שינתה את פניה, כיוון שעד אז היא עסקה רק בנדל"ן מניב".

לכל אורך הריאיון מקפיד ארז לתת קרדיט לבוס הגדול. "אני עשיתי, אבל מלוא ההערכה לתשובה כי הוא זה שנתן את הכסף, ששם את היד בארנק שלו ולקח סיכון, עם הרוח של היזמות", הוא אומר. "הייתי רואה חשבון טוב, אבל תשובה הוא זה שמינה אותי להיות מנכ"ל ללא ניסיון קודם. הוא מאמין באנשים ותודה לאל שלא אכזבתי אותו".

- מה הייחוד של תשובה כיזם?

"החוש העסקי והנכונות לקחת סיכון - אם אתה לא מסתכן אתה לא יודע אפילו אם יש לך מזל או לא. יש אנשים שיכול להיות שיש להם מזל אבל הם לא מנסים, אנשים שהתקדמו יפה, אבל אומרים לך 'אתה רואה זה כמעט היה שלי וזה כמעט היה שלי', אבל הם לא עשו זאת, כי חששו ברגע האמת כשצריך היה לכתוב את הצ'ק. הם יחיו טוב, אבל לעולם הם לא יהיו יזמי ענק".

- עד כמה החלטות ההשקעה שמתקבלות אצלכם הן עניין של תחושת בטן?

"יש באלעד גרופ צוות מקצועי ואנו פחות עובדים עם תחושות בטן, אלא בצורה מדעית. מנתחים את הדברים, אנחנו אנשים של פרטים. אבל ברגע האמת, הדבר הנוסף שצריך זה התחושות האלה, הברק, ואין ספק שלתשובה יש את זה - אותו האומץ שהוא נותן לעשות את העסקה".

"כמו התחלה של בדיחה"

בדצמבר האחרון השלימה אלעד גרופ את העסקה המוצלחת בתולדותיה, כשמכרה את חלקה במלון הפלאזה בניו-יורק תמורת 440 מיליון דולר לקבוצת סהרה ההודית, עסקה שהותירה בידה תזרים מזומנים של כ-220 מיליון דולר.

"זו הייתה עסקה מאוד מסובכת, בין השאר על רקע תרבויות שונות - הודים, ערבים, אמריקאים וישראלים - שזה נשמע כמו התחלה של בדיחה", מספר על כך ארז. "לא שמנו את הפלאזה על המדף, אבל קיבלתי יום אחד טלפון מברוקר וניהלנו מו"מ במשך חודשים ארוכים עם הרבה סיבוכים, כולל חוסר רצון של השותף שלנו, הנסיך בן טלאל, להשתתף במכירה".

לאחר מימושים נרחבים בקנדה ובניו-יורק בשנה האחרונה, וההשקעה שירדה (בינתיים) לטמיון בלאס וגאס, כולל פורטפוליו הנכסים של אלעד גרופ כ-4,500 יחידות דיור בשלבי פיתוח שונים בטורונטו ובמונטריאול (באמצעות החברה הבת אלעד קנדה). בנוסף, מחזיקה החברה כ-11 אלף יחידות דיור להשכרה ברחבי ארה"ב ובעיקר בפלורידה, שנפגעה יותר מכל מדינה אחרת שם ממשבר הנדל"ן. "השוק חוזר", אומר ארז על המצב בארה"ב, "אתה רואה היום מנופים במיאמי וזה הסימן הכי טוב. רואים התאוששות".

לאחר מספר שנים שבהן התמקדה אלעד גרופ בעיקר בהקטנת המינוף, הודיעה החברה בחודש שעבר על עסקת רכישה גדולה, של כ-200 מיליון דולר - בשיתוף עם המיליארדר לארי סילברסטיין - של קרקע להקמת מגדל מגורים במנהטן (פרויקט Riverside Center).

"שוק המגורים בניו-יורק עלה חזק מאוד, אבל ריאלית, כולל אינפלציה, עדיין לא הגיע רמה של 2004", אומר ארז. "בניו-יורק צריך להיות מאוד מתוחכם כדי למצוא את ההזדמנויות הנכונות, כי השוק מאוד תחרותי. אז תהיה סקפטי ותגיד לי שאתה לא מאמין במציאות - הרי השוק משוכלל - אבל אני אומר לך בפירוש שהעסקה עם סילברסטיין שווה הרבה יותר ואין עסקאות כאלה. אגב, בארה"ב, אם אתה בונה נדל"ן להשכרה, ניתן לקבל אשראי זול מהמדינה".

בינתיים, צריך לזכור כי לאלעד גרופ יש מאזן של כ-4 מיליארד דולר וחוב אג"ח של כ-450 מיליון דולר (כ-1.7 מיליארד שקל) למוסדיים בישראל. "פנינו בעבר לגופים המוסדיים ואמרנו להם שאנחנו רוצים לקנות מהם את האג"ח הקצרה, כי הריבית גבוהה לנו, אבל הם לא רצו למכור לנו", אומר ארז בהקשר זה.

- יש חשש מהסדר חוב באלעד גרופ?

"חד משמעית לא. לא רק שאין חשש להסדר חוב, אלא שאנחנו חזקים ואפשר לראות את הנתונים הטובים בדוחות הכספיים של החברה הבת, אלעד קנדה, שהייתה ציבורית עד לא מזמן, שהיא מרכיב עצום בתוך הקבוצה".

מדוע מחקתם את המניות של אלעד קנדה מהמסחר בבורסה אחרי שנתיים בלבד?

"הסברתי לאנשים שזאת חברה חזקה וטובה, אבל לך דבר אל הקיר. לא יודע, כנראה שלא הסברתי טוב. זאת חברה פלדה עם הון עצמי של מעל 500 מיליון דולר".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית