גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": עד כמה יש שקיפות בחברות התקשורת?

"גלובס" בדק אילו חברות תקשורת - וחברות סלולר בפרט - מספקות שקיפות על התעריפים ומאפשרות התחברות עצמאית באינטרנט ■ המדריך ללקוח העצמאי

בשולי המהפך הסלולרי, שהגדיר מחדש את זירת המחירים, נולדה מהפכה נוספת: האפשרות ללקוח להתחבר לחברה עצמאית דרך האינטרנט. אפשרות חיבור עצמאית כרוכה, קודם כל, בשקיפות מקסימלית, בפשטות ובמתן מידע מלא לצרכן גם באתר האינטרנט, בלי מלכודות של מידע חלקי וכורח ליצור קשר עם נציג שינסה לדחוף לך השד-יודע-מה על הדרך.

מי הרים את הכפפה, ומציע ללקוחות את המידע והדרך להתחבר בכוחות עצמם? בשיתוף אתר "כמה זה?", אתר השוואת מחירי התקשורת בישראל, ממפה "גלובס" את רמת שקיפות המידע שמספקות חברות התקשורת בכלל והסלולר בכלל, ואת אפשרויות ההצטרפות העצמאיות.

הבדיקה מגלה כי בעוד שחברות הסלולר החדשות מנסות לשלוח זרועות לכל הכיוונים ולהנגיש את עצמן ללקוחות גם באופן מקוון, בחברות הוותיקות מעדיפים עדיין לשמור את המידע בידיהן של נציגי השירות ולמנוע מן הלקוחות אפשרות להתחברות עצמאית. אלה הרגילו אותנו לפנות את נציג שירות לא רק במקרה של בעיה - אלא עבור כל בירור קטן של מידע אודות מתעריפים, מסלולים ועלויות. התלות במוקדי השירות כוללת ערפול רב במידע (החלקי) המוצע באתר האינטרנט.

בניגוד אליהן, החברות הקטנות נוהגות בשקיפות ובפשטות ומניחות את כל הקלפים על השולחן המקוון - כדי לאפשר, התחברות גם מרחוק. הראשונה לצאת במהלך כזה הייתה גולן טלקום, שהתבססה בעיקר על המודל הישיר הזה - עם מעט גיבוי מסביב.

הלקוחות, מבחינתם, לומדים יותר ויותר להיות עצמאיים בשטח: להשוות מחירים, לעבור חברות ולנהל את ענייניהן מבלי להיתלות בכוחם של הרגלים שנים וחברות ותיקות.

החברות החדשות (גולן טלקום והוט מובייל) והחברות הווירטואליות מציעות את כל המסלולים שלהן באתר האינטרנט, ואילו חברות הסלולר הגדולות (למעט אורנג') מציעות מספר מצומצם בלבד של מסלולים.

בנוסף, באתרי האינטרנט היום תמצאו טפסים להורדה, תקנונים, מידע מפורט ומלא על התוכניות, מידע טכני רב ועוד, כך שמקרה שתצטרכו יש מידע רב באתרי האינטרנט לפתרון בעיות ותקלות.

מבין החברות הוותיקות בולטת לטובה אורנג', שלא נרתעה משינוי ומביאה ללקוחותיה מידע מפורט באתר ואפשרות להתחבר עצמאית למסלול המבוקש.

טלוויזיה: מחירים ב-yes? רק בטלפון

חברת הוט היא אולי הראשונה, מחוץ לזירת הסלולר, לזרום עם השינויים. ללקוחות היא מציעה באתר האינטרנט מציעה מסלולי טלוויזיה וטריפל (טלוויזיה, אינטרנט וטלפון קווי) עם הטבות בלעדיות של מספר חודשים במחיר מוזל. ההצטרפות עדיין אינה ישירה, אך אולי השקיפות היא שלב ראשון בדרך.

ב-yes, לעומת זאת, מפורטות חבילות הערוצים השונות ללא תמחור, תוף הפנייה באמצעות טופס מקוון ליצירת קשר עם נציג מכירות; את המחירים תוכלו לדעת רק משיחה איתו.

אינטרנט: 012 ו-013 לא מנדבות מידע

גם כאן חלוקה ברורה קיימת בין ספקיות האינטרנט הגדולות והוותיקות, כמו 012 סמייל ו-013 נטוויז'ן, שאת המידע הצרכני דווקא לא ששות לספק, ובין החברות הקטנות שבהחלט פועלות בכיוון.

מנגד, בחברות כמו הוטנט וטריפל C ניתן להצטרף ממש דרך אתר החברה: פירוט המסלולים פשוט וברור, הליך ההצטרפות לשירות קל והכיוון בהחלט מעודד.

בתווך נמצאת בזק בינלאומי, שאינה מאפשרת התחברות עצמאית, אך לכל הפחות מאפשרת ללקוחות קיימים לבצע פעולות שונות בחשבון.

לא מתאים לכולם

אפשרות החיבור הישיר אינה מתאימה לכולם. בדומה לבנקים, המשכילים לפנות במקביל לסוגי קהלים שונים, גם כאן - לעולם יהיו מי שיעדיפו את המגע האישי, גם אם רק דרך קו הטלפון, ויבקשו לסגור עסקה מול אדם ולא במחי הקלקה.

גם תקלות טכניות או חוסר בהירות עלולים להוביל לקוח שהחל את בירוריו בגלישה להשלמות בדרכים הקונבנציונליות, כך שחברה הפותחת בפני קהל הצרכנים את דלתותיה המקוונות, צריכה להיות מגובה היטב גם באפיקים האחרים.

לחברה, כמובן, חוסכים הערוץ הישיר לא מעט כוח-אדם במוקדי השירות - אך אינו מייתר את הצורך בהם. האם החברות יודעות לגבות את עצמן כמו שצריך? לא תמיד: המחיר הוא לקוחות מתוסכלים, שניסו "לזרום" עם השינויים ולהתחבר או להתנתק עצמאית - אך נתקלו בקשיים מבלי להגיע בקלות ליד מסייעת.

כך למשל לקוחות של גולן טלקום או לקוחות רמי לוי, שגילו כי אינם מצליחים לתפעל את הסלולרי או לגלוש בו באינטרנט, אך בבואם לקבל תמיכה טלפונית קיבלו מענה חלקי.

הולך ומשתפר

"עם פתיחת ההצטרפות באינטרנט היו לא מעט תלונות על טיב השירות ועל חוסר מענה מספק", מעידים בארגון "אמון הציבור". "כיום הנושא נרגע ואינו בא לידי ביטוי מיוחד בתלונות".

"ללקוחות רבים לקח זמן להבין ולהתנהל נכון", אומרת ליאת נחום, מנהלת תוכן ב"כמה זה?". "זמני המתנה התארכו גם במוקדי הצ'טים וגם במוקדי הטלפון, ולקוחות רבים הרגישו מתוסכלים מכך, בעיקר מהשירות. אך ככל שהזמן עובר, החברות משפרות את התחום".

סלולר

אינטרנט

* הנתונים לכתבה זו נאספו על-ידי אתר "כמה זה?" - www.kamaze.co.il - אתר השוואת מחירים בתחומים: סלולר, אינטרנט, שיחות לחו"ל ­ומחו"ל, סים בינלאומי, כבלים ולוויין וטלפון בישראל.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי