גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": למה קניון ארנה בהרצליה לא מצליח להתרומם?

אחרי שהושקעו בשיפוצו יותר מ-60 מיליון שקל, ההבטחה של קניון ארנה הולכת ומתנפצת ■ בתוך שנתיים נשחק שווי הקניון ביותר מ-21% ■ בכירים בענף לא אופטימיים: הקניון תקוע על הים ללא קהל שבוי, התכנון שלו לקוי, והתמהיל בעייתי

יותר מ-5 שנים חלפו מאז שחברת מנופים פיננסים רכשה את קניון ארנה בהרצליה עם ציפייה להפוך אותו ל"קניון הטוב בישראל", וקניון ארנה הולך ושוקע.

הביצועים הירודים של הקניון הביאו את חברת הנדל"ן מנופים פיננסים לדווח לבורסה על הפסד צפוי של יותר מ-100 מיליון שקל בדוח הקרוב. לדברי החברה, עיקר ההפסד הצפוי נובע מהתאמת השווי ההוגן של קניון ארנה, כפי שעולה מטיוטת הערכת שווי לא סופית שבוצעה לקניון על-ידי מעריך שווי חיצוני ובלתי תלוי.

מנופים פיננסים חתמה את 9 החודשים הראשונים של 2012 עם הפסד של 67.6 מיליון שקל, ועל כן יש להניח כי שווי קניון ארנה נחתך ביותר מ-32 מיליון שקל נוספים בתוך רבעון אחד.

בפועל, מאז 2010, כשהקניון הגיע לשווי של 640 מיליון שקל, השווי שלו הולך ונשחק. בזמן שמחירי הנדל"ן בישראל נוסקים, שווי קניון ארנה צנח ביותר מ-21%, והוא עומד נכון לסוף 2012 על כ-500 מיליון שקל בלבד.

מנופים פיננסים רכשה את הקניון בתחילת 2007, תמורת 546 מיליון שקל, מידי איש העסקים מוטי זיסר. זיסר עצמו מכר את הקניון בסכום נמוך משמעותית מהסכום שהשקיע בו (הפסד של כ-128 מיליון שקל), אבל כיום מתברר כי למרות זאת הוא עשה עסקה טובה, בזמן שמנופים פיננסים עשתה עסקה כושלת. הצרות של קניון ארנה שולחות את החברה-האם לבנקים, בשל אי-עמידה באמות מידה פיננסיות שאליהן התחייבה.

מה קרה בקניון ארנה, שבו ראתה מנופים פיננסים הבטחה גדולה - ומדוע הקניון, שנהנה מאחד הנופים היפים בישראל, מסרב להתרומם?

נגישות בעייתית

קניון ארנה יושב בלבה של שכונת יוקרה - הרצליה פיתוח, ונהנה מקרבה לים המעניקה לו נוף קסום. אך דווקא מיקום הקניון הוא הכשל הגדול ביותר שלו.

"לקניון ארנה יש בעיית מיקום רצינית - הוא תקוע על הים. הוא לא בהרצליה העיר. אין אוטובוסים, וצריך לבוא אליו במיוחד", אומר מנכ"ל אחת הרשתות הפועלות בקניון.

גם לדברי זיו שחורי, מנכ"ל מתחם הקניות שרונה בתל-אביב, שכיהן בעבר כמנכ"ל הקניון המתחרה שבעת הכוכבים, הקניון סובל מהיעדר נגישות. "לקניון מוצלח צריך להגיע מ-4 כיוונים. אין כמעט קניון שצד אחד שלו יושב על חוף הים, חוץ מאילת. הים הוא לא יתרון אלא חיסרון גדול לקניון ארנה.

"בשורה התחתונה, אין לארנה קהל שבוי. בעיר הרצליה עצמה יש את קניון שבעת הכוכבים, ולתושבי רמת-אביב יש את קניון רמת-אביב, והם בטח לא צריכים את ארנה. בנתניה יש אזור תעשייה מפותח ושני קניונים. מאיפה הם רצו להביא קהל? תושבי הרצליה יחצו את כביש דרך חיפה בשביל בילוי, לא בשביל קניות. זו נסיעה בלי תכלית", אומר שחורי.

מבנה לקוי

לא רק בעיית הנגישות העיבה על ארנה, אלא גם מבנה הקניון היה חשוך, נעדר שדרה מרכזית, והקשר בין חלקיו היה רופף במיוחד. את הדבר הזה היטיב להבין איש העסקים ג'קי בן-זקן (בעבר מבעלי השליטה במנופים פיננסים), שהחליט להשקיע יותר מ-60 מיליון שקל בשיפוץ הקניון. בן-זקן יצר שדרה מרכזית וקיווה לשנות את תמהיל החנויות.

"לארנה הייתה בעיה של תמהיל ותכנון פונקציונלי לקוי", אומר בכיר בענף. "בן-זקן הפך את החלל המרכזי לחלל ישר, פתח סקיי לייט כי הקניון היה חשוך, והכניס הרבה רשתות נכונות. השיפוץ היה נכון, יפה וחכם, אבל לא גמרו אותו ולא חיברו את הים לקניון", אומר בכיר בענף.

בצדו של הקניון הפונה לים פועלת שורה של מסעדות ובתי-קפה, שזוכים להצלחה. בשל תכנון לקוי, הכניסה אליהן היא מהטיילת.

"המסעדות עובדות מצוין, אך נכנסים אליהן מבחוץ. כשהטיילת מפוצצת, המבקרים יושבים בחוץ מול הים. אין ספק שאם היו מצליחים להכניס את האנשים פנימה, התנועה בקניון הייתה עולה", אומר אותו בכיר.

תמהיל לא ברור

למרות השיפוץ, קניון ארנה לא הצליח ליצור תמהיל אטרקטיבי. הניסיונות להכניס אליו את רשת זארה, הנחשבת לעוגן ולמושכת קהל, כשלו, וזארה בחרה לפתוח חנות בקניון שבעת הכוכבים. גם מקומן של הרשתות הבינלאומיות האחרות שנכנסו לישראל, כמו H&M ואמריקן איגל, המהוות מוקד משיכה, נפקד מקניון ארנה.

במידה מסוימת, קניון ארנה גם פספס חלון הזמנות גדול שהיה לו לבידול הקניון ולמיצובו כקניון יוקרה. את המהלך הזה עשה קניון רמת-אביב. וכך, בזמן שקניון שבעת הכוכבים התרחב, וקניון רמת-אביב בידל את עצמו, קניון ארנה נותר עם תמהיל לא ברור.

חלק מהשוכרים בקניון אף טוענים כי הקניון בחר להשכיר שטחים ללא חשיבה, והעיקר כדי למלא אותם, כשבפועל הדבר פוגע בפעילות השוטפת.

מנכ"ל אחת מהרשתות הפועלות בקניון מסביר: "הקניון לא ממוצב נכון מבחינת החנויות, אבל התמהיל הוא גם פועל יוצא למיקום הבעייתי ולכך שהם לא מצליחים להרים את הקניון. הפדיון של החנות שלנו בשבעת הכוכבים עולה ב-60% על הפדיון בחנות שבקניון ארנה. הקניון רע".

לדברי מנכ"ל אחר, "להבדיל מקניון רמת-אביב, שיש לו אוכלוסייה שגרה מעליו עם ווליום גדול, בארנה יש אמנם אוכלוסייה עשירה אבל מעטה יחסית.

"רצו להפעיל את הקניון בשבת כדי למשוך אליו מבקרים מהפרברים, ובשביל זה צריך לרדת למטה מבחינת תמהיל. מצד שני, רוצים למשוך גם אוכלוסייה ברמה כלכלית גבוהה, ולכך צריך תמהיל ברמה יותר גבוהה. ניסו לנגוס בכול. הקניון לא מצא את עצמו. הוא לא עשה הגדרה עצמית חדה מספיק".

גם הקמפיין הרחב שעשה הקניון, כששכר את "המקפלות" מ"ארץ נהדרת" בניסיון למצבו כקניון אופנה, לא צלח. אחד השוכרים בקניון מסביר: "אין הוקוס-פוקוס. מדובר בדברים שורשיים ועמוקים. קמפיין יכול לעשות 'לטיפה קטנה'. אין פתרונות של קמפיינים".

מה הלאה?

בזמן שקניון שבעת הכוכבים וקניון רמת-אביב נהנים מתפוסה של כ-100%, בקניון ארנה נרשמת תפוסה של 84% בלבד.

דמי השכירות שהקניון מצליח לגבות למ"ר עומדים על 125 שקל, פער של 72% מדמי השכירות של 215 שקל למ"ר הנגבים בשבעת הכוכבים. (בשני הקניונים פועל סופרמרקט שמוריד את הממוצע, ובשבעת הכוכבים פועל קולנוע שדמי השכירות בו נמוכים).

גם הרווח התפעולי (NOI) שרשם שבעת הכוכבים ב-2011 גבוה ב-50% מהרווח של קניון ארנה - 51.6 מיליון שקל לעומת רווח של 34.3 מיליון שקל - פער הנובע ברובו מגובה דמי השכירות. הביצועים של קניון רמת-אביב גבוהים הרבה יותר.

מרבית הגורמים בענף סבורים כי הסיכוי שהקניון יפרח הוא נמוך. לדברי שחורי, "אף אחד לא אלכימאי. אנחנו לא יודעים להפוך הר לזהב. אפשר לשפר את הביצועים של ארנה במעט. אי-אפשר לחולל שם דרמה. הוא צריך להיות יותר מדי מיוחד בנתונים שלו, כדי שאנשים יוותרו על מה שנוח להם ועל מה שהם מכירים כדי לנסוע אליו".

רוני אירני, מנכ"ל ומבעלי קבוצת האופנה אלשרד, חושב אחרת. "אני אוהב את קניון ארנה, ואנחנו עובדים שם מצוין. אנחנו מפעילים את 'פקטורי 54' בשטח של 1,700 מ"ר ומתחם נעליים בשטח של 1,500 מ"ר. 35% מהמכירות אצלנו הן לתיירים מהמלונות בסביבה. האזור בתנופת בנייה, ואני בטוח שהזמן יעשה לקניון טוב", אומר אירני.

חברת מנופים פיננסים סירבה להתייחס לדברים.

קניון ארנה

הגלגולים של ארנה

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט