גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת, איש קבע ופועל מחפשים עבודה. מי יתייאש קודם?

מציאת עבודה בגילאי הביניים היא משימה קשה במיוחד, והיא אף מחמירה כאשר מדובר במנהלים בדרגי ביניים, בעובדים במקצועות שוחקים או באנשי צבא שיצאו לפנסיה מוקדמת ■ האם המדינה עושה מספיק בשביל לעזור להם לפרוץ את מכשולי הגילנות? ■ למדור "הזמן האפור" - לחצו כאן

חיפוש עבודה בגיל 45 ומעלה יכול להיות משימה לא פשוטה בכל ענף ומקצוע, אבל עבור קבוצות מסוימות המשימה הזו מורכבת בהרבה. יוצאי צבא, עובדי ייצור ומנהלים בדרגי ביניים מתמודדים עם שורה של חסמים, שמאלצים אותם לעיתים קרובות להתפשר מאוד או לשרוד עוד כמה חודשים כמובטלים.

"קוראים לזה גילנות", אומר יובל רכלבסקי מקבוצת אתגר משאבי אנוש ולשעבר הממונה על השכר במשרד האוצר, כשהוא מתכוון לאפליה על רקע גיל.

"עובדי צווארון כחול שיש להם מקצוע יכולים למצוא עבודה בגלל המחסור בעובדים מיומנים בתעשייה ועל רקע המחסור בהכשרות מקצועיות, ולכן עיקר הבעיה היא בקרב עובדים חסרי מקצוע או עובדי צווארון לבן. עבורם, לצערי, הגיל משחק תפקיד משמעותי", הוא אומר.

מכשול 1: אובר-קוואליפייד

מנהלים בדרגי ביניים שנמצאים "בין עבודות", מגלים שמה שהם תופסים כניסיון מקצועי וניהולי רב שנים, הופך לעתים קרובות לבעיה בקורות החיים. עיקר הביקוש הוא לעובדים מהשורה, ומשרות ניהוליות מאוישות לרוב מבפנים. כך קורה שהם נאלצים לא רק "לשפץ" כלפי מטה את הרקורד שלהם, אלא גם להתפשר על השכר ועל האגו.

גם אחרי ההתפשרות, נותרת ההתמודדות ברמת היומיום. "מבחינת אותם מנהלים בדרגי ביניים, החסם העיקרי הוא פסיכולוגי", טוען רכלבסקי. "כשהם רואים שהעבודה החדשה היא לא בדיוק מה שהיה קודם, קשה להשלים עם זה. מבחינת המעסיק, הוא רואה במנהל כזה 'אובר-קוואליפייד' והוא חושש מההשלכות. אם מנהל כזה נקלט בתפקיד ניהולי בדרג ביניים, הוא פוגע באנשים בתוך הארגון, כך שיש התנגשות כוחות".

בניגוד לעולם ההכשרות המקצועיות, שרלוונטי יותר לעובדי צווארון כחול, רכלבסקי סבור כי עבור קבוצת המנהלים בדרגי הביניים צריך לאפשר מה שמכונה "קורסים רכים".

לדבריו, המדינה צריכה לסייע להם ב"השלמת ידע" למשל בשיווק, במכירות או במחשוב. "הרעיון הוא להרחיב להם את האופקים ולעזור להם באיתור משרות בשוק, גם אם זה אומר אפילו רילוקיישן".

מכשול 2: שחוקים עד דק

כשהוחלט לפני עשור להעלות את גיל הפרישה בישראל, הוסכם כי תוקם קרן מיוחדת עבור עובדים במקצועות שוחקים, שהעלאת גיל הפרישה עבורם יכולה להיות הרבה יותר ממכה קלה בכנף. הם הרי נוטים לפרוש לפני האחרים, והנה הפנסיה התרחקה לה בשנתיים נוספות. בעוד שהעלאת גיל הפרישה נכנסה לתוקף באופן מהיר למדי, הקרן הזו החלה לפעול רק השנה. המדינה מעמידה לקרן תקציב של 600 מיליון שקל לעשר שנים - 60 מיליון שקל בשנה. 40 מיליון שקל מתוכם מיועדים לטובת הכשרות והסבות מקצועיות, ואילו 20 מיליון שקל מיועדים לתשלום פנסיה מוקדמת למי שקרובים לגיל פרישה. הקרן מיועדת בעיקר לעובדי ייצור ולעובדי כפיים, אבל לא פחות - למעסיקים שלהם.

"קח למשל מפעל שהופך את המחסן שלו לממוחשב, למרכז לוגיסטי מתקדם. אנחנו באים למעסיק ואומרים לו 'במקום שתוותר על המחסנאי הוותיק, נממן לעובד את ההכשרה המתאימה ותהפוך אותו למנהל המחסן הממוחשב'", מסביר מיכה אורן, מנכ"ל הקרן. "לך כמעסיק אין מה להפסיד", הוא מוסיף, "אתה מקבל עובד מרוצה יותר שהשקיעו בו, עם מוטיבציה יותר גבוהה". לדברי אורן, דווקא המעסיקים מגיבים לפעילות של הקרן בחשדנות: "התחושה היא שלמעסיקים קשה לקבל את זה שהמדינה נותנת לה ם משהו - הם מיד שואלים איפה הקאץ'.

"לא נראה להם שאני מוציא להם את העובד להכשרה והם לא משלמים כלום. רק בסוף המפגשים איתנו הם אומרים 'וואו', זה דבר גדול". לדבריו, ישנם כבר יותר מ-1,000 עובדים שנמצאים היום בהכשרות מקצועיות בזכות הקרן. אורן מפתיע כשהוא מספר כי חלק מהמעסיקים לא מהססים לשלוח את עובדיהם להכשרות מקצועיות שאינן קשורות לפעילות העסקית שלהם.

"מפעל 'עוף-טוב' מוציא עכשיו עובדים לקורס קונדיטורים. יכול להיות שחלק מהם יעזבו וילכו לעבוד כקונדיטורים, אבל המעסיק הזה מבין שהוא מקבל עובדים נאמנים עם מוטיבציה שרק גדלה".

בעוד שהמעסיקים מבינים את החשיבות של הכשרות מקצועיות, לטענת רכלבסקי המדינה מבינה את זה הרבה פחות: "בשנות ה-80 היקף ההכשרות שהתקיימו סיפק את הצרכים של המשק הישראלי באותם ימים, אפילו ברמת ההנדסאים והטכנאים. תבדוק היום ותראה שבחלק גדול מהמדינה יש מחסור בקורסים, וההיצע לא עונה על הביקוש והצרכים. המדינה נסוגה לאחור בתחום הזה בשני העשורים האחרונים, וזה נושא שראוי לתת עליו את הדעת".

מכשול 3: "כן המפקד!"

ההתעסקות בגיל הפרישה המוקדם של אנשי הקבע בצה"ל נוגעת לרוב בביקורת כלפי הצורך בפרישה מוקדמת, ודאי במקצועות שאינם קרביים. נהוג לחשוב שגמלאי צה"ל "מסודרים", שכן הם זכאים לפנסיה בגיל צעיר יחסית ויכולים במקביל לפתח קריירה נוספת ולייצר לעצמם הכנסה נוספת. אלא שהדרך אל הקריירה הנוספת אינה פשוטה בכלל. אנשי הקבע הורגלו למערכת היררכית מאוד, ליחסים של מפקדים ופקודים, לגוף שבו הנהגים מחויבים להדליק אורות גם בקיץ, רק כדי שבחורף לא יהיה ספק.

גם אם אנשי הקבע משוכנעים שההסתגלות תהיה חלקה, את המעסיקים קשה לשכנע. החשש מפני קשיי ההסתגלות, רק מעצים את הבעיה ומנפח אותה, ואת המחיר משלמים אנשי הקבע. מחיר גבוה יותר משלמים אנשי קבע שסיימו את השירות לפני הפנסיה, ולהם אין הכנסה חודשית להתנחם בה עד שיימצאו קריירה חדשה.

עבור אנשי הקבע פועלת היחידה לפורשי צה"ל, שממוקמת במשרדי התאחדות התעשיינים. היחידה, בראשות רס"ן שקד רוגובסקי, עוסקת בהשמת אנשי קבע בכל ענפי המשק, לרבות במגזר הציבורי. אנשי היחידה מחזיקים מאגר של מועמדים ומתפקדים כמו חברת השמה לכל דבר, ממיון קורות חיים ועד לאיתור מועמדים מתאימים למשרות אמון בכירות. רבים מפורשי צה"ל משתלבים במגזר הפרטי כמנהלי לוגיסטיקה, רכש, מנהלי ציי רכב ומנהלי תפעול.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו