גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת, איש קבע ופועל מחפשים עבודה. מי יתייאש קודם?

מציאת עבודה בגילאי הביניים היא משימה קשה במיוחד, והיא אף מחמירה כאשר מדובר במנהלים בדרגי ביניים, בעובדים במקצועות שוחקים או באנשי צבא שיצאו לפנסיה מוקדמת ■ האם המדינה עושה מספיק בשביל לעזור להם לפרוץ את מכשולי הגילנות? ■ למדור "הזמן האפור" - לחצו כאן

חיפוש עבודה בגיל 45 ומעלה יכול להיות משימה לא פשוטה בכל ענף ומקצוע, אבל עבור קבוצות מסוימות המשימה הזו מורכבת בהרבה. יוצאי צבא, עובדי ייצור ומנהלים בדרגי ביניים מתמודדים עם שורה של חסמים, שמאלצים אותם לעיתים קרובות להתפשר מאוד או לשרוד עוד כמה חודשים כמובטלים.

"קוראים לזה גילנות", אומר יובל רכלבסקי מקבוצת אתגר משאבי אנוש ולשעבר הממונה על השכר במשרד האוצר, כשהוא מתכוון לאפליה על רקע גיל.

"עובדי צווארון כחול שיש להם מקצוע יכולים למצוא עבודה בגלל המחסור בעובדים מיומנים בתעשייה ועל רקע המחסור בהכשרות מקצועיות, ולכן עיקר הבעיה היא בקרב עובדים חסרי מקצוע או עובדי צווארון לבן. עבורם, לצערי, הגיל משחק תפקיד משמעותי", הוא אומר.

מכשול 1: אובר-קוואליפייד

מנהלים בדרגי ביניים שנמצאים "בין עבודות", מגלים שמה שהם תופסים כניסיון מקצועי וניהולי רב שנים, הופך לעתים קרובות לבעיה בקורות החיים. עיקר הביקוש הוא לעובדים מהשורה, ומשרות ניהוליות מאוישות לרוב מבפנים. כך קורה שהם נאלצים לא רק "לשפץ" כלפי מטה את הרקורד שלהם, אלא גם להתפשר על השכר ועל האגו.

גם אחרי ההתפשרות, נותרת ההתמודדות ברמת היומיום. "מבחינת אותם מנהלים בדרגי ביניים, החסם העיקרי הוא פסיכולוגי", טוען רכלבסקי. "כשהם רואים שהעבודה החדשה היא לא בדיוק מה שהיה קודם, קשה להשלים עם זה. מבחינת המעסיק, הוא רואה במנהל כזה 'אובר-קוואליפייד' והוא חושש מההשלכות. אם מנהל כזה נקלט בתפקיד ניהולי בדרג ביניים, הוא פוגע באנשים בתוך הארגון, כך שיש התנגשות כוחות".

בניגוד לעולם ההכשרות המקצועיות, שרלוונטי יותר לעובדי צווארון כחול, רכלבסקי סבור כי עבור קבוצת המנהלים בדרגי הביניים צריך לאפשר מה שמכונה "קורסים רכים".

לדבריו, המדינה צריכה לסייע להם ב"השלמת ידע" למשל בשיווק, במכירות או במחשוב. "הרעיון הוא להרחיב להם את האופקים ולעזור להם באיתור משרות בשוק, גם אם זה אומר אפילו רילוקיישן".

מכשול 2: שחוקים עד דק

כשהוחלט לפני עשור להעלות את גיל הפרישה בישראל, הוסכם כי תוקם קרן מיוחדת עבור עובדים במקצועות שוחקים, שהעלאת גיל הפרישה עבורם יכולה להיות הרבה יותר ממכה קלה בכנף. הם הרי נוטים לפרוש לפני האחרים, והנה הפנסיה התרחקה לה בשנתיים נוספות. בעוד שהעלאת גיל הפרישה נכנסה לתוקף באופן מהיר למדי, הקרן הזו החלה לפעול רק השנה. המדינה מעמידה לקרן תקציב של 600 מיליון שקל לעשר שנים - 60 מיליון שקל בשנה. 40 מיליון שקל מתוכם מיועדים לטובת הכשרות והסבות מקצועיות, ואילו 20 מיליון שקל מיועדים לתשלום פנסיה מוקדמת למי שקרובים לגיל פרישה. הקרן מיועדת בעיקר לעובדי ייצור ולעובדי כפיים, אבל לא פחות - למעסיקים שלהם.

"קח למשל מפעל שהופך את המחסן שלו לממוחשב, למרכז לוגיסטי מתקדם. אנחנו באים למעסיק ואומרים לו 'במקום שתוותר על המחסנאי הוותיק, נממן לעובד את ההכשרה המתאימה ותהפוך אותו למנהל המחסן הממוחשב'", מסביר מיכה אורן, מנכ"ל הקרן. "לך כמעסיק אין מה להפסיד", הוא מוסיף, "אתה מקבל עובד מרוצה יותר שהשקיעו בו, עם מוטיבציה יותר גבוהה". לדברי אורן, דווקא המעסיקים מגיבים לפעילות של הקרן בחשדנות: "התחושה היא שלמעסיקים קשה לקבל את זה שהמדינה נותנת לה ם משהו - הם מיד שואלים איפה הקאץ'.

"לא נראה להם שאני מוציא להם את העובד להכשרה והם לא משלמים כלום. רק בסוף המפגשים איתנו הם אומרים 'וואו', זה דבר גדול". לדבריו, ישנם כבר יותר מ-1,000 עובדים שנמצאים היום בהכשרות מקצועיות בזכות הקרן. אורן מפתיע כשהוא מספר כי חלק מהמעסיקים לא מהססים לשלוח את עובדיהם להכשרות מקצועיות שאינן קשורות לפעילות העסקית שלהם.

"מפעל 'עוף-טוב' מוציא עכשיו עובדים לקורס קונדיטורים. יכול להיות שחלק מהם יעזבו וילכו לעבוד כקונדיטורים, אבל המעסיק הזה מבין שהוא מקבל עובדים נאמנים עם מוטיבציה שרק גדלה".

בעוד שהמעסיקים מבינים את החשיבות של הכשרות מקצועיות, לטענת רכלבסקי המדינה מבינה את זה הרבה פחות: "בשנות ה-80 היקף ההכשרות שהתקיימו סיפק את הצרכים של המשק הישראלי באותם ימים, אפילו ברמת ההנדסאים והטכנאים. תבדוק היום ותראה שבחלק גדול מהמדינה יש מחסור בקורסים, וההיצע לא עונה על הביקוש והצרכים. המדינה נסוגה לאחור בתחום הזה בשני העשורים האחרונים, וזה נושא שראוי לתת עליו את הדעת".

מכשול 3: "כן המפקד!"

ההתעסקות בגיל הפרישה המוקדם של אנשי הקבע בצה"ל נוגעת לרוב בביקורת כלפי הצורך בפרישה מוקדמת, ודאי במקצועות שאינם קרביים. נהוג לחשוב שגמלאי צה"ל "מסודרים", שכן הם זכאים לפנסיה בגיל צעיר יחסית ויכולים במקביל לפתח קריירה נוספת ולייצר לעצמם הכנסה נוספת. אלא שהדרך אל הקריירה הנוספת אינה פשוטה בכלל. אנשי הקבע הורגלו למערכת היררכית מאוד, ליחסים של מפקדים ופקודים, לגוף שבו הנהגים מחויבים להדליק אורות גם בקיץ, רק כדי שבחורף לא יהיה ספק.

גם אם אנשי הקבע משוכנעים שההסתגלות תהיה חלקה, את המעסיקים קשה לשכנע. החשש מפני קשיי ההסתגלות, רק מעצים את הבעיה ומנפח אותה, ואת המחיר משלמים אנשי הקבע. מחיר גבוה יותר משלמים אנשי קבע שסיימו את השירות לפני הפנסיה, ולהם אין הכנסה חודשית להתנחם בה עד שיימצאו קריירה חדשה.

עבור אנשי הקבע פועלת היחידה לפורשי צה"ל, שממוקמת במשרדי התאחדות התעשיינים. היחידה, בראשות רס"ן שקד רוגובסקי, עוסקת בהשמת אנשי קבע בכל ענפי המשק, לרבות במגזר הציבורי. אנשי היחידה מחזיקים מאגר של מועמדים ומתפקדים כמו חברת השמה לכל דבר, ממיון קורות חיים ועד לאיתור מועמדים מתאימים למשרות אמון בכירות. רבים מפורשי צה"ל משתלבים במגזר הפרטי כמנהלי לוגיסטיקה, רכש, מנהלי ציי רכב ומנהלי תפעול.

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?